Κέικ σοκολάτα και µπανάνα

Κέικ σοκολάτα και µπανάνα

Συστατικά

  • 250 γρ. µαύρη σοκολάτα (58-60% κακάο), ψιλοκοµµένη,
  • 3 κουταλιές νερό + 2 κουταλιές δυνατό κρύο καφέ espresso ή 5 κουταλιές απλό καφέ φτιαγµένο µε στιγµιαίο καφέ (κρύο),
  • 7 αβγά, χωρισµένα (πρέπει να είναι σε θερµοκρασία δωµατίου, γι’ αυτό τα βγάζετε για ½ τουλάχιστον ώρα από το ψυγείο),
  • 150 γρ. (3/4 φλ.) ζάχαρη,
  • 1 πρέζα αλάτι.
  • Σιρόπι:
  • 125 γρ. (1/2 φλ. + 1 κουταλιά) ζάχαρη,
  • 100 ml (6 ½ κουταλιές) νερό.
  • Γέµιση γκανάς (Ganache):
  • 300 γρ. (1 1/4 φλ.) κρέµα γάλακτος,
  • 200 γρ. µαύρη σοκολάτα 60% κακάο, ψιλοκοµµένη,
  • 30 γρ. (2 κοφτές κουταλιές) βούτυρο.
  • Μπανάνες καραµελέ:
  • 3 µεγάλες, όχι πολύ ώριµες µπανάνες, κοµµένες σε τέταρτα κατά µήκος (στη µέση και ξανά στη µέση)
  • 3 κοφτές κουταλιές βούτυρο,
  • 5 κοφτές κουταλιές ζάχαρη.

Βήματα

 Βήμα 1

Ετοιµάζετε πρώτα το παντεσπάνι: Προθερµαίνετε το φούρνο στους 180°C,

λαδώνετε ελαφρά ένα ταψάκι/λαµαρίνα (26×36 εκ. περίπου) και το ντύνετε µε ένα κοµµάτι αντικολλητική λαδόκολλα.

Λιώνετε τη σοκολάτα σε µπεν µαρί ή στα µικροκύµατα µαζί µε το νερό και τον καφέ.

Χτυπάτε καλά (3-5 λεπτά) σε ένα µεγάλο µπολ µε το µίξερ σε δυνατή ταχύτητα τους κρόκους µε τη ζάχαρη, µέχρι να ξασπρίσουν και να γίνουν σαν κρέµα.

Ύστερα, ανακατεύετε µέσα µε σπάτουλα το µίγµα της σοκολάτας.

 Βήμα 2

Χτυπάτε µε καθαρό µίξερ τα ασπράδια µε 1 πρέζα αλάτι µέχρι να πήξουν σε µαρέγκα.

Την ενσωµατώνετε στο µίγµα των κρόκων,

ανακατεύοντας απαλά µε προσοχή.

Αδειάζετε το µίγµα στο προετοιµασµένο ταψάκι/λαµαρίνα και ισιώνετε την επιφάνειά του.

Το ψήνετε στο φούρνο για 10-15 λεπτά (να µην αφήνει αποτυπώµατα στο άγγιγµα µε τα δάχτυλα).

Το βγάζετε από το φούρνο και το αναποδογυρίζετε πάνω σε καθαρή αντικολλητική λαδόκολλα.

Ξεκολλάτε προσεχτικά τη λαδόκολλα στην οποία ψήθηκε και όταν κρυώσει το κόβετε σε 3 ορθογώνια κοµµάτια:

Με ένα χάρακα, σηµαδεύετε µε δυο κοψιές το 1/3 και τα 2/3 κάθε µακριάς του πλευράς (στα 12 εκ.) και το κόβετε µε ένα µεγάλο µαχαίρι.

 Βήμα 3

Ετοιµάζετε τη γέµιση γκανάς: 

Βάζετε την ψιλοκοµµένη σοκολάτα µε το βούτυρο σε ένα µπολ.

Ζεσταίνετε σε ένα κατσαρολάκι την κρέµα γάλακτος  µέχρι να αρχίσει να κοχλάζει και περιχύνετε τη σοκολάτα ανακατεύοντας µε µια πλαστική σπάτουλα,

µέχρι να γίνει ένα λείο µίγµα.

Το αφήνετε στην άκρη να κρυώσει.

Ετοιµάζετε το σιρόπι: 

Βάζετε το νερό µε τη ζάχαρη σε ένα µπρικάκι και ανακατεύετε µόλις να λιώσει η ζάχαρη.

Ύστερα, όταν το µίγµα κοχλάσει, το αφήνετε να δέσει µόνο ½ λεπτό (χρονοµετρήστε το µε το ρολόι σας).

Ζεσταίνετε το βούτυρο σε ένα µεγάλο τηγάνι, πασπαλίζετε τις µπανάνες µε τη µισή ζάχαρη και τις απλώνετε µέσα.

Τις τηγανίζετε για 2-3 λεπτά και πριν τις γυρίσετε τις πασπαλίζετε ξανά µε την υπόλοιπη ζάχαρη.

Τις γυρίζετε και συνεχίζετε το ψήσιµο για άλλα 2-3 λεπτά, µέχρι να ροδίσουν και να καραµελώσουν.

Συναρµολόγηση: 

Βάζετε ένα κοµµάτι κέικ σε µια πιατέλα.

Το αλείφετε µε σιρόπι και απλώνετε πάνω µια λεπτή  στρώση γέµισης γκανάς και µια στρώση µπανάνες.

Επαναλαµβάνετε τις στρώσεις µε τα υπόλοιπα υλικά.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here