Κοφτό μακαρόνι με τυριά ογκρατέν – Η συνταγή που αξίζει μια θέση στο εορταστικό τραπέζι

Όταν τα ζυμαρικά συναντούν το τυρί τότε το αποτέλεσμα είναι μοναδικό.

Οταν τα ζυμαρικά με τυρί μπαίνουν στον φούρνο τότε κανείς δεν λέει όχι σε ένα τέτοιο φαγητό!

Βρήκαμε μια απίθανη συνταγή για κοφτό μακαρονάκι στον φούρνο με τυριά από τον σεφ Γιάννη Λουκάκο που αξίζει μια θέση στο εορταστικό τραπέζι σου.

Ενα λαχταριστό και χορταστικό φαγητό που θα αγαπήσουν όλοι, μικροί και μεγάλοι. Το κοφτό μακαρόνι με τυριά ογκρατέν είναι για τους λάτρεις των ζυμαρικών και όχι μόνο.

Αυτό το πιάτο είναι σίγουρη επιτυχία καθώς τα ζυμαρικά φούρνου είναι από τα πιο αγαπημένα και νόστιμα πιάτα που αγαπά όλη η οικογένεια.

Ετοίμασε αυτή την συνταγή και σίγουρα θα ακούσεις επιφωνήματα χαράς και ανυπομονησίας την ώρα που κόβεις το πρώτο κομμάτι και μεταφέρεις τα ζυμαρικά στο πιάτο!

ΥΛΙΚΑ
500 γρ. μακαρόνι κοφτό, βρασμένο
100 γρ. τσένταρ, χοντροτριμμένο
50 γρ. γραβιέρα Κρήτης γλυκιά, χοντροτριμμένη
Για τη σάλτσα

20 γρ. βούτυρο
90 γρ. μπέικον, κομμένο σε μικρά καρέ
250 γρ. γάλα
20 γρ. αλεύρι
375 γρ. κρέμα γάλακτος
120 γρ. τσένταρ, χοντροτριμμένο
75 γρ. γραβιέρα Κρήτης γλυκιά, χοντροτριμμένη
αλάτι
πιπέρι, φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση συνταγής

Βάζουμε τα ζυμαρικά να βράσουν σε κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας τους. Στο μεταξύ προθερμαίνουμε το φούρνο κι ετοιμάζουμε τη σάλτσα.

Για τη σάλτσα

Ζεσταίνουμε μια κατσαρόλα (αρκετά μεγάλη ώστε να χωρέσει έπειτα και τα ζυμαρικά) σε μέτρια φωτιά, προσθέτουμε το βούτυρο και σοτάρουμε το μπέικον μέχρι να πάρει χρώμα.

Προσθέτουμε το αλεύρι και μόλις ομογενοποιηθεί ρίχνουμε το γάλα και την κρέμα γάλακτος.

Φέρνουμε σε βρασμό, και αμέσως χαμηλώνουμε τη φωτιά. Σιγομαγειρεύουμε για λίγα λεπτά, μέχρι να δέσει η σάλτσα. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτουμε τα τυριά, αλατίζουμε και αναμειγνύουμε μέχρι αυτά να λιώσουν.

Δοκιμάζουμε και αλατίζουμε ξανά αν χρειάζεται.

Οταν γίνουν τα μακαρόνια, τα στραγγίζουμε και τα προσθέτουμε στη σάλτσα, ρίχνουμε πιπέρι και ανακατεύουμε καλά.

Στρώνουμε τα ζυμαρικά σε ένα ταψί, ρίχνουμε από πάνω τα δύο είδη τυριών και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C, μέχρι να λιώσουν τα τυριά και να δημιουργηθεί μια ωραία και χρυσαφένια κρούστα.

Δείτε επίσης