05/05/2024
13.2 C
Serres

Πικάντικα μπιφτέκια με σάλτσα μπάρμπεκιου

Array

Πικάντικα μπιφτέκια με σάλτσα μπάρμπεκιου

Μέτριας δυσκολίας / Προετοιμασία: 30΄ Αναμονή: 1 ώρα Ψήσιμο + Μαγείρεμα: 40΄Υλικά για 4 άτομα- 8 τμχ.:

  • 900 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος, από ελιά (κατά προτίμηση λιπαρή)
  • 1 κουτ. γλυκού πιπέρι καγιέν
  • 1 κουτ. γλυκού πάπρικα καπνιστή
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • αλάτι

Για τη σάλτσα μπάρμπεκιου:

  • 3 κουτ. σούπας μέλι θυμαρίσιο
  • 4 κουτ. σούπας ντοματοπελτές
  • 350 γρ. ντοματάκια από κονσέρβα, ψιλοκομμένα στον πολυκόφτη που διαθέτουμε
  • 1 κουτ. γλυκού κύμινο, σε σκόνη
  • 2 κουτ. γλυκού κόλιανδρος ξερός, σε σκόνη
  • 3 κουτ. σούπας σάλτσα σόγιας
  • 2 κουτ. σούπας worcestershire sauce (πικάντικο άρτυμα που βρίσκουμε συσκευσμένο σε μπουκαλάκια στα σούπερ μάρκετ)
  • 1 κουτ. σούπας πάπρικα καπνιστή
  • 150 ml ξίδι
  • 150 γρ. ζάχαρη καστανή
  • 1 κουτ. γλυκού τσίλι, σε σκόνη


Για το σερβίρισμα:

BMW x2 ix2 web banner mathe perissotera 1

  • 8 πίτες για σουβλάκια
  • 6 – 8 καυτερές πιπεριές τουρσί, καλά στραγγισμένες και κομμένες σε λεπτές ροδέλες
  • λίγα πατατάκια σε στικς ή σπιτικές τηγανητές πατάτες

Διαδικασία:

Σε ένα βαθύ μπολ ανακατεύουμε τα υλικά για τα μπέργκερ και τα ζυμώνουμε καλά με τα χέρια μας για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να σχηματιστεί ένα αφράτο μείγμα.

Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για 1 ώρα, για να σφίξει.
Παράλληλα, ετοιμάζουμε τη σάλτσα μπάρμπεκιου.

Σάλτσα:

 Σε μια μικρή κατσαρόλα ανακατεύουμε όλα τα υλικά για τη σάλτσα. Σκεπάζουμε με το καπάκι και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για περίπου 1/2 ώρα, μέχρι να «δέσει». Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει.

Μπιφτέκια: 


Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220° C στη λειτουργία του αέρα και καλύπτουμε ένα ρηχό ταψί με λαδόκολλα.

Βγάζουμε το μείγμα από το ψυγείο και πλάθουμε 8 μεγάλα, μακρουλά μπιφτέκια σαν κεμπάπ.

Τα αραδιάζουμε στο ταψί και ψήνουμε για περίπου 10 – 12 λεπτά, γυρίζοντάς τα τακτικά ώστε να ροδίσουν από όλες τις πλευρές.

Εναλλακτικά, τα ψήνουμε στο γκριλ του φούρνου.

Βγάζουμε τα μπιφτέκια και τα αφήνουμε σε ένα πιάτο.

Στο ίδιο ταψί απλώνουμε τις πίτες, τις λαδώνουμε ελαφρώς και τις ψήνουμε για περίπου 1 λεπτό, ίσα να ζεσταθούν.


Βγάζουμε τις πίτες από το φούρνο, απλώνουμε σε καθεμία λίγη από τη σάλτσα, το μπιφτέκι και μοιράζουμε τις πιπεριές και τις πατάτες.

Τυλίγουμε, αν θέλουμε, την πίτα και σερβίρουμε.

Τι πίνουμε: Δροσερές σκουρόχρωμες μπίρες stout.

ΤΣΙΛΙ:

 Οι πιπεριές τσίλι κατάγονται από την Κεντρική και τη Νότια Αμερική  και έχουν μικρό κυλινδρικό καρπό με μυτερή απόληξη.

Στην αγορά βρίσκουμε ολόκληρες αποξηραμένες, σπασμένες σε νιφάδες , αλλά και σε σκόνη.

ΚΑΓΙΕΝ: 

Είναι μακρόστενες  πιπεριές, πάρα πολύ καυτερές.

Καθώς δεν είναι δυνατόν να φαγωθούν ως πιπεριές, αποξηραίνονται, κονιορτοποιούνται και δημιουργούν το πιπέρι καγιέν.

Το όνομά του το πήρε από την πόλη Καγιέν της Γαλλικής Γουιάνας.

Διαβάστε επίσης:

Πηγή:kathimerini

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Μαντώ Γαστεράτου: Αν δεν βγουν τα παιδιά μου έξω με το outfit που...

Η στιγμή που έμαθε ότι είναι έγκυος Τη Μαντώ Γαστεράτου υποδέχθηκε η Τζένη Θεωνά στις «Μαμάδες» ανήμερα του Πάσχα (5/5). Η πρώην παρουσιάστρια μίλησε για...

Αντώνης Τουρκογιώργης: Πέθανε ο θρυλικός ροκ τραγουδιστής στα 73 του χρόνια

Ήταν ιδρυτικό μέλος των «Socrates Drunk the Conium» - Αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας από το 2010 Ο Αντώνης Τουρκογιώργης, μια από τις ηγετικές μορφές στην...

ΕΤΣΙ μαχόταν ΑΛΗΘΙΝΑ ο Bruce Lee – ΔΕΙΤΕ τον σε έναν ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ σπάνιο...

O Bruce Lee είναι ίσως ο μόνος άνδρας στην ιστορία των πολεμικών τεχνών ο οποίος έχει καταφέρει να θεωρείται ανίκητος χωρίς ποτέ να έχει αγωνιστεί...

Αμπάρο: Γνωστό ως και εμετός φάλαινας πωλείται πανάκριβα και το βρήκε τυχαία στην...

Ο 48χρονος Ken Wilman έκανε μία βόλτα με το σκυλί του στην παραλία Morecambe, στην Αγγλία, όταν αυτό άρχισε να γαβγίζει επίμονα! Ο Wilman έτρεξε...

Διαβάστε επίσης

Δείτε επίσης.

 

Σέρρες – Αναβιώνουν τα έθιμα την Μεγάλη Εβδομάδα!

Στις Σέρρες και αυτό το Πάσχα θα αναβιώσουν πανάρχαια έθιμα με ιδιαίτερο συμβολισμό την Μεγάλη Εβδομάδα.  Πολλά από αυτά τα έθιμα ήρθαν από τους πρόσφυγες της Θράκης, άλλα από τον Πόντο και...

Τι τρώμε την Μεγάλη Παρασκευή για πρωινό και μεσημεριανό

Η Μεγάλη Παρασκευή είναι ως γνωστόν η μέρα που κάνουμε την πιο αυστηρή νηστεία σε όλη την Σαρακοστή. Την Μεγάλη Παρασκευή, είθισται να μην...

29 Απρίλιου: Παγκόσμια Ημέρα Ευχής

Η Παγκόσμια Ημέρα Ευχής καθιερώθηκε το 2009 με πρωτοβουλία της διεθνούς οργάνωσης «Make-A-Wish» και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 29 Απριλίου. Η Παγκόσμια Ημέρα Ευχής καθιερώθηκε...

Συνέχισε να διαβάζεις