Τούρτα espresso από τον Άκη Πετρετζίκη

Τούρτα espresso από τον Άκη Πετρετζίκη


Τούρτα espresso από τον Άκη Πετρετζίκη

Για τα παντεσπάνια

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170ο C στον αέρα.
  • Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά, βάζουμε το βούτυρο και αφήνουμε να λιώσει.
  • Προσθέτουμε το γάλα, τον καφέ και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει ο καφές.
  • Μεταφέρουμε σε μπολ και αφήνουμε στην άκρη.
  • Στον κάδο του μίξερ βάζουμε τα αυγά, τη ζάχαρη, τη βανίλια και χτυπάμε με το σύρμα σε δυνατή ταχύτητα για 4-5 λεπτά για να αφρατέψει το μείγμα.
  • Στο μπλέντερ βάζουμε τα φουντούκια και χτυπάμε καλά για να γίνουν τρίμμα και τα βάζουμε σε ένα μπολ. Προσθέτουμε το αλεύρι, το μπέικιν, το αλάτι και ανακατεύουμε.
  • Βάζουμε τα στερεά υλικά στον κάδο του μίξερ και ανακατεύουμε με μια μαρίζ με πολύ απαλές κινήσεις ώστε να μην πέσει ο όγκος του.
  • Μοιράζουμε το μείγμα σε 3 φόρμες 20 εκ. που έχουμε στρώσει λαδόκολλα και ψήνουμε για 20-25 λεπτά. Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν καλά.

Για το frosting

  • Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το μασκαρπόνε, την πραλίνα και χτυπάμε με το σύρμα σε μέτρια ταχύτητα για 1-2 λεπτά.
  • Σταματάμε το μίξερ, παίρνουμε το μείγμα από τα τοιχώματα με μια μαρίζ και συνεχίζουμε να χτυπάμε για 1-2 λεπτά.
  • Χρειάζεται να χτυπήσουμε καλά για να σπάσει το μασκαρπόνε και να μην αφήσει κομμάτια στο μείγμα.

Για τη σύνθεση

  • Στην πιατέλα σερβιρίσματος στρώνουμε τρεις λωρίδες λαδόκολλας σε τριγωνικό σχήμα.
  • Στο κέντρο απλώνουμε λίγο από το frosting και βάζουμε το ένα παντεσπάνι.
  • Σε μία κούπα βάζουμε τον καφέ, τη ζάχαρη και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Με ένα πινέλο ραντίζουμε το παντεσπάνι με το 1/3 από το μείγμα.
  • Απλώνουμε το ¼ από το frosting και απλώνουμε σε όλη την επιφάνειά του.
  • Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία με τα άλλα δύο παντεσπάνια. Απλώνουμε όλο το υπόλοιπο frosting σε όλη την επιφάνεια της τούρτας και ισιώνουμε με μια σπάτουλα.
  • Στολίζουμε με το τριμμένο φουντούκι, τους κόκκους καφέ και σερβίρουμε.