03/05/2024
18.2 C
Serres

Γιουβέτσι με σκορπίνα

Array

Το φαγητό απογειώνεται με γλυκό κρασί, πιπεριά Φλωρίνης και ψημένο πολτό κρεμμυδιού.

Στο τέλος ρίχνουμε και λίγο ωμό εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο.

1 ώρα και 15′ προετοιμασία

57′ μαγείρεμα

BMW x2 ix2 web banner mathe perissotera 1

Σύνολο: 2 ώρες και 12′

Υλικά

Μερίδες: 4

1 κιλό σκορπίνα, καθαρισμένη και ολόκληρη (ή ουρές πεσκανδρίτσας)
100 γρ. ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο (ο σεφ προτιμά λευκό κρεμμύδι στα μαγειρευτά, γιατί με το μαγείρεμα γλυκίζει, ενώ στις σαλάτες κόκκινο, γιατί ωμό είναι όσο γλυκό και αψύ χρειάζεται)
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
1 φρέσκια καυτερή πιπερίτσα, ψιλοκομμένη
4 πιπεριές Φλωρίνης, ψιλοκομμένες
1 1/2 λίτρο σπιτικός ζωμός ψαριού, ζεστός ή νερό
80 ml λευκό, ξηρό κρασί
50 ml γλυκό, λευκό κρασί
250 γρ. κριθαράκι ψιλό
2-3 κορυφές μάραθου ή άνηθου
120 ml ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
πολτός κρεμμυδιού


Διαδικασία

Για να φτιάξουμε γιουβέτσι με σκορπίνα, αρχικά προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.
Στη συνέχεια λαδώνουμε ένα ταψί.

Έπειτα, λαδώνουμε και αλατοπιπερώνουμε την σκορπίνα.

Τοποθετούμε τη σκορπίνα στο ταψί και το ψήνουμε για περίπου 10 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσει.

Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, τις πιπεριές για 2-3 λεπτά, μέχρι να μαραθούν.


Ρίχνουμε το κριθαράκι και ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά, μέχρι να λαδωθεί καλά.

Ρίχνουμε τα κρασιά και ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά, να εξατμιστεί το αλκοόλ.

Ρίχνουμε σταδιακά τον ζωμό, ανακατεύοντας μέχρι να τον απορροφήσει το κριθαράκι και να μαλακώσει. Μια διαδικασία που θα διαρκέσει περίπου 20 λεπτά.

Τακτοποιούμε την σκορπίνα μέσα στην κατσαρόλα.

Σκεπάζουμε με το καπάκι και αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά για περίπου 10 λεπτά, να γίνει καλά η σκορπίνα και να αναμειχθούν οι γεύσεις.

Βγάζουμε την σκορπίνα.

Ρίχνουμε τον πολτό κρεμμυδιού και ανακατεύουμε να αναμειχθεί με το κριθαράκι.

Στη συνέχεια, σκορπίζουμε τον μάραθο και περιχύνουμε με λίγο ωμό ελαιόλαδο.

Σερβίρουμε τη σκορπίνα ξεψαχνισμένη με το κριθαράκι.

Μυστικά

Το μυστικό του σεφ είναι ότι αντικαθιστά το βούτυρο, που συνήθως βάζουμε στο τέλος σε ένα ριζότο ή γιουβέτσι για να χυλώσει, με πολτό ψητού κρεμμυδιού που ετοιμάζει ως εξής:

Τυλίγει σε αλουμινόχαρτο 2 μέτρια ξερά κρεμμύδια, ολόκληρα και ακαθάριστα, και τα ψήνει στον φούρνο στους 180°C για περίπου 45 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.

Αφαιρεί το αλουμινόχαρτο, τα ξεφλουδίζει και τα πολτοποιεί στον πολυκόφτη με 100 ml ελαιόλαδο, 1 κουτ. γλυκού χυμό λεμονιού και λίγο αλάτι.

Συνταγή για παστίτσιο με λαχανικά και τυριά

Πηγή:cretalive

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Επιτέλους και κάτι ευχάριστα – Η Ελλάδα ελπίζει και χαμογελάει ξανά για το...

Μειώθηκε το δημόσιο χρέος της Ελλάδα το 2023 Σύμφωνα με στοιχεία της Κομισιόν το δημόσιο χρέος από το 172,6% του ΑΕΠ το 2022 σε 160,9% του ΑΕΠ...

Τpαγωδία στη Θεσσαλονίκη με 30χρονη, δεν άντεξε

Τραγωδία σημειώθηκε χθες το απόγευμα στη Θεσσαλονίκη, όταν μια 30χρονη γυναίκα έδωσε τέλος στη ζωή της. Κρεμάστηκε από πολύφωτο στο διαμέρισμα που διέμενε. Σύμφωνα με...

Τι τρώμε την Μεγάλη Παρασκευή για πρωινό και μεσημεριανό

Η Μεγάλη Παρασκευή είναι ως γνωστόν η μέρα που κάνουμε την πιο αυστηρή νηστεία σε όλη την Σαρακοστή. Την Μεγάλη Παρασκευή, είθισται να μην...

Κική Μακρυπούλια: Σούσουρο με την φώτο της μητέρας της Ζέτας, πιο όμορφη και...

Η Ζέτα Μακρυπούλια μοιράστηκε με τους ακόλουθούς της στο Instagram μία τρυφερή φωτογραφία με τη μητέρα της, Κική. Η φωτογραφία, η οποία είναι τραβηγμένη στα...

Διαβάστε επίσης

Δείτε επίσης.

 

Τι τρώμε την Μεγάλη Παρασκευή για πρωινό και μεσημεριανό

Η Μεγάλη Παρασκευή είναι ως γνωστόν η μέρα που κάνουμε την πιο αυστηρή νηστεία σε όλη την Σαρακοστή. Την Μεγάλη Παρασκευή, είθισται να μην...

Μαρία Μπακοδήμου: Στο νοσοκομείο η παρουσιάστρια – Όλα πήγανε καλά, γράφει

Δείτε την ανάρτηση που έκανε η παρουσιάστρια στο Instagram Στο νοσοκομείο βρέθηκε η Μαρία Μπακοδήμου, όπως αποκάλυψε στα social media. Η παρουσιάστρια χρειάστηκε να νοσηλευτεί, χωρίς ωστόσο,...

Σπύρος Χατζηαγγελάκης για το γκέı φιλί στη σειρά που πρωταγωνιστεί: «Τα ΜΜΕ είναι συντηρητıκά, όχι η κοινωνία»

Συνέντευξη στην εκπομπή «Καλύτερα Δε Γίνεται» και τον δημοσιογράφο, Κυριάκο Θεοδωσίου παραχώρησε ο Σπύρος Χατζηαγγελάκης Ο γνωστός ηθοποιός μεταξύ άλλων, μίλησε για τις αγωνίες του,...

Συνέχισε να διαβάζεις