21/05/2024
17.6 C
Serres

Η Αμφίπολη σύμφωνα με την Δημητρία Μαλαμίδου ήταν Ελ Ντοράντο της αρχαιότητας

Array

Η κ. Μαλαμίδου, διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Σερρών, έδωσε διάλεξη  στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης με θέμα την «Αμφίπολη: η επικαιρότητα της αρχαιολογικής έρευνας και των εργασιών ανάδειξης» ,  στην οποία αναφέρθηκε εκτενώς στο πενταετές πρόγραμμα που βρίσκεται σε εξέλιξη,

αλλά και την  συνεργασία της ΕΦΑ Σερρών με το τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του πανεπιστημίου Πατρών και τον καθηγητή Δημήτρη Δαμάσκο και την ανακάλυψη νέων κτηρίων αρχαιότερων φάσεων και ενός ανάγλυφου ελληνιστικής εποχής.

Η Αμφίπολη , μήλο της έριδος ανάμεσα στις πολύ μεγάλες δυνάμεις της αρχαιότητας, αλλά και το ταφικό μνημείο στον τύμβο Καστά,

συγκεντρώνουν καθημερινά το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας, αλλά και των επισκεπτών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, παρά τις αδικαιολόγητες καθυστερήσεις από πλευράς του Υπουργείου Πολιτισμού

Για τους Αθηναίους, τους Κυκλαδίτες, τους Πέρσες, τους Μακεδόνες

BMW x2 ix2 web banner mathe perissotera 1

Μήλο της έριδος η Αμφίπολη

Χτισμένη στις εκβολές του Στρυμόνα, στο νότιο τμήμα της εύφορης πεδιάδας των Σερρών, η Αμφίπολη -που επανήλθε στο προσκήνιο την τελευταία δεκαετία μετά την ανακάλυψη του ταφικού μνημείου Καστά, με τις σημαντικές αρχαιότητες-, αποτελούσε ήδη από τους προϊστορικούς χρόνους, αλλά και σε όλους τους ιστορικούς, μια σημαντική πόλη. 

Κι όπως εύστοχα την αποκάλεσε η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Σερρών, Δημητρία Μαλαμίδου «ήταν το Ελ Ντοράντο της αρχαιότητας»,


αφού διέθετε άφθονη ξυλεία για τη ναυπηγική, αγροτική παραγωγή, μέταλλα, ακόμη και χρυσό, ενώ ήταν στις όχθες του Στρυμόνα, βασικός άξονας  εμπορίου και ανταλλαγών με την ενδοχώρα και ως εκ τούτου στρατηγικό σημείο στον βορειοελλαδικό χώρο. 

Η κ. Μαλαμίδου στην διάλεξή της στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης με θέμα «Αμφίπολη: η επικαιρότητα της αρχαιολογικής έρευνας και των εργασιών ανάδειξης,

  ανέφερε πως «η πόλη ήταν το μήλο της έριδος ανάμεσα στις πολύ μεγάλες δυνάμεις της αρχαιότητας, καθώς την διεκδίκησαν οι Έλληνες του νότου, οι Κυκλαδίτες, οι Θασίτες, οι Μακεδόνες, οι Πέρσες, καθένας για τους δικούς του λόγους.

Η Αμφίπολη ήταν αποικία των Αθηναίων, οι οποίοι την ίδρυσαν στα χρόνια του Περικλή και συγκεκριμένα το 437 π.Χ., εποχή που χτίζεται ο Παρθενώνας. 


Οι Αθηναίοι έδιωξαν τους Ηδωνούς, ένα θρακικό φύλο και ξεκίνησαν να χτίζουν μια λαμπρή πόλη. 

Παρουσιάζοντας τους μεγάλους σταθμούς στην ιστορία της αρχαίας πόλης η κ. Μαλαμίδου στάθηκε στη Μάχη της Αμφίπολης το 422 π.Χ. κατά τον Πελοποννησιακό πόλεμο όπου η πόλη παρέμεινε στα χέρια των Σπαρτιατών, αλλά και στην κατάκτησή της το 357 π.Χ. από τον Φίλιππο Β΄,

ο οποίος την έκανε προπύργιο του Μακεδονικού Βασιλείου όταν ξεκίνησε την πορεία προς την Ανατολή. 

Αλλά και ο Μέγας Αλέξανδρος αναχώρησε από την Αμφίπολη με τμήμα του στόλου και του στρατού για την μεγάλη εκστρατεία του. 

Για τους Μακεδόνες έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο, καθώς ήταν ένα σίγουρο και ασφαλές λιμάνι για να κινηθούν προς τα βόρεια και προς τα ανατολικά, ήταν παράλληλα μια γραμμή άμυνας και ελέγχου. 

Ο Φίλιππος Ε΄ της Δυναστείας των Αντιγονιδών υπήρξε αναδιοργανωτής της πόλης και πέθανε εκεί το 179 π.Χ. 

Οι Ρωμαίοι εδραίωσαν στην Αμφίπολη την κατάκτηση της Μακεδονίας το 168 π.Χ. και είναι χαρακτηριστικό πως ο Οκταβιανός Αύγουστος και ο Μάρκος Αντώνιος Αντώνιος την είχαν ως στρατηγείο τους για τη μάχη των Φιλίππων. 

Μάλιστα όταν ο Οκταβιανός έγινε αυτοκράτορας την έχτισε ξανά και έδωσε στην Αμφίπολη ιδιαίτερη λάμψη με μεγάλα οικοδομήματα και δημόσια κτήρια.

Κατά τον εκχριστιανισμό και καθώς ήταν ανάμεσα στις δύο μεγάλες πόλεις, τη Θεσσαλονίκη και την Κωνσταντινούπολη και πάνω στην Εγνατία Οδό, η Αμφίπολη στολίστηκε με πολλές πρωτοβυζαντινές εκκλησίες,

που είχαν ως χαρακτηριστικό το ότι ήταν συγκεντρωμένες σε έναν περιορισμένο χώρο στην αρχαία ακρόπολη.


Οι πρώτες ανασκαφές έγιναν από τον Δημήτρη Λαζαρίδη τη δεκαετία του 1950 και έφεραν στο φως τμήμα του περιμετρικού τείχους της αρχαίας πόλης, την ξύλινη γέφυρα, το αρχαίο Γυμνάσιο, αρκετές οικίες, όπως η γνωστή κι αγαπημένη των επισκεπτών Ελληνιστική Οικία, και εκκλησίες. 

Γύρω από την Αμφίπολη έχει ανασκαφεί μεγάλος αριθμός από νεκροπόλεις, που χρονολογούνται από τους κλασικούς ως τους υστερωμαϊκούς χρόνους.

 Όπως ανέφερε η κ. Μαλαμίδου, συνολικά έχουν ανασκαφεί 1.500 τάφοι, από τους οποίους οι 9 είναι μακεδονικού τύπου, αλλά και το μνημείο του Λέοντα ιδιαίτερης σημασίας με στοιχεία μεγαλοπρέπειας και μνημειακότητας που συναντώνται στα μικρασιατικά ταφικά μνημεία.

Ο τύμβος Καστά πόλος έλξης για Έλληνες και ξένους

Τελευταίο μεγάλο εύρημα στην Αμφίπολη είναι το ταφικό μνημείο στον τύμβο Καστά που συγκεντρώνει το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας, αλλά και επισκεπτών από την Ελλάδα και το εξωτερικό. 


Οι Σφίγγες στη μνημειακή είσοδο, οι δύο Καρυάτιδες στο εσωτερικό, το εντυπωσιακό ψηφιδωτό με την αρπαγή της Περσεφόνης -παρόμοιο υπάρχει στο βασιλικό νεκροταφείο των Αιγών- , αλλά και ο τάφος με τα σκελετικά κατάλοιπα δείχνουν πως πρόκειται για ένα σημαντικό ταφικό μνημείο.

Σύμφωνα με την ανασκαφέα, Κατερίνα Περιστέρη, το μνημείο ήταν παραγγελία του Μεγάλου Αλεξάνδρου και ανεγέρθηκε για τον αδελφικό του φίλο, Ηφαιστίωνα, ο οποίος πέθανε στα Εκβάτανα σε ηλικία μόλις 32 χρόνων και ο Μακεδόνας στρατηλάτης έπεσε σε μεγάλη θλίψη. 

Αναζητώντας την κλασική και ελληνιστική Αμφίπολη

Στη διάλεξή της η κ. Μαλαμίδου αναφέρθηκε εκτενώς στο πενταετές πρόγραμμα που βρίσκεται σε εξέλιξη σε συνεργασία της ΕΦΑ Σερρών με το τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του πανεπιστημίου Πατρών και τον καθηγητή Δημήτρη Δαμάσκο. 


 «Αν θέλουμε να βρούμε την Αμφίπολη του Περικλή με τα δημόσια κτήρια και τα ιερά, ή την ελληνιστική πόλη με την Αγορά και τα σημεία όπου δρούσε η πολιτική ελίτ, πρέπει να ψάξουμε κάτω από τις πρωτοβυζαντινές εκκλησίες», είπε η κ. Μαλαμίδου. 

Και αυτό ακριβώς κάνουν στο πλαίσιο του προγράμματος με τον κ. Δαμάσκο και έχουν καταφέρει να εντοπίσουν κτήρια αρχαιότερων φάσεων. 

Ήδη έχουν ανακαλύψει μια υπέργεια στοά αυτοκρατορικών χρόνων με ένα υπόγειο γεμάτο ακέραια αγγεία, όλων των σχημάτων, των μεγεθών και των τύπων, που χρονολογούνται στα αυτοκρατορικά χρόνια (2ος – 3ος αι. μ.Χ.).

Παράλληλα, έχει έρθει στο φως ναϊκό οικοδόμημα, το οποίο χρονολογείται στα ελληνιστικά χρόνια μετά τον θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου και έχει αποκαλυφθεί κάτω από τη Βασιλική Γ΄ στην ακρόπολη της Αμφίπολης, καθώς και άλλες κατασκευές των ελληνιστικών, ρωμαϊκών και πρωτοβυζαντινών χρόνων.


Ένα αναπάντεχο φετινό εύρημα αποτελεί ένα ανάγλυφο εντοιχισμένο σε τείχος της παλαιοχριστιανικής Αμφίπολης κοντά σε έναν από τους πύργους, πιθανόν ελληνιστικής εποχής, καθώς επίσης και μια επιγραφή με κατάλογο ονομάτων επίσης ελληνιστικής εποχής, που παραπέμπει σε δημόσιο χώρο.

Αγγελία : Ζητούνται κοπέλες για εργασία σε Πρατήριο Καυσίμων στις Σέρρες!

Από την εφημερίδα μας ΚΑΛΗ  ΧΡΙΣΤΟΥ-ΓΕΝΝΑ 

Από Συνεταιριστική σε ΠΑΓΚΡΗΤΙΑ και από ΠΑΓΚΡΗΤΙΑ σε Attica Bank;

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Από πότε είχαμε καλοριφέρ; Από το 7000 π.Χ. στην Κρήτη και στην Κύπρο!

Από το 7000 π.Χ. έκτιζαν κυλινδρικά σπίτια με επίπεδες ή θολωτές στέγες, στις κορφές των οποίων υπήρχε άνοιγμα. Στο δάπεδο, ακριβώς κάτω από το άνοιγμα,...

Το σκυλάκι στην μέση είναι τυφλό και τα δύο μικρότερα αδελφάκια είναι αχώριστοι οδηγοί του!

Για τους ανθρώπους που πλήττονται από τύφλωση, ένας σκύλος-οδηγός μπορεί να αποδειχθεί μια πολύτιμη πηγή στήριξης. Αλλά αποδεικνύεται ότι είναι πολύ καλοί στο να κάνουν...

Tα πιο τρομακτικά πλάσματα του βυθού

Δείτε μια λίστα με 25 από τα πιο παράξενα και τρομακτικά πλάσματα του πλανήτη μας, τα οποία ζουν στα βάθη των θαλασσών. Δρακόψαρο Κροσσωτός καρχαρίας Καλαμάρι βαμπίρ Μεγάλη...

Ευχάριστα τα νέα για την υγεία του Δημήτρη Σταρόβα: Κατάφερε να γράψει, άρχισε...

Πολύ καλύτερη φαίνεται να είναι η υγεία του Δημήτρη Σταρόβα, ο οποίος αφού υπέστη εγκεφαλικό, πλέον βρίσκεται νοσηλευόμενος στο Τζάνειο Νοσοκομείο. Ο Δημήτρης Σταρόβας βελτιώνεται...

Διαβάστε επίσης

Δείτε επίσης.

 

Τι έμαθε ένας νευροχειρουργός για τη ζωή όταν διαγνώστηκε με καρκίνο σε τελικό στάδιο

Στα 36 του χρόνια ο νευροχειρουργός Paul Kalanithi είχε ένα μεταπτυχιακό στην αγγλική λογοτεχνία και είχε κερδίσει το σημαντικότερο βραβείο σχετικά με την έρευνα...

Κώστας Καραμανλής: Πράξη η αντικατάσταση αντλιοστασίων άρδευσης στο ΤΟΕΒ Ψυχικού – Πεθελινού!

Ένα αίτημα ετών σήμερα γίνεται πράξη, με την παράδοση προς χρήση του σύγχρονου συστήματος που αναβαθμίζει αποφασιστικά το αρδευτικό και αποστραγγιστικό δίκτυο του ΓΟΕΒ...

Στην εκδήλωση επαγγελματικού προσανατολισμού στο ΕΒΕΣ- Αυξημένο το ενδιαφέρον

Χρήσιμες πληροφορίες και καθοδήγηση όσον αφορά στη σημαντική απόφαση που καλούνται να λάβουν για τις σπουδές και το  επάγγελμα που θα ακολουθήσουν, έλαβαν οι...

Συνέχισε να διαβάζεις