03/03/2024
12.6 C
Serres

Η μεγάλη αλλαγή που φέρνει το Υπουργείο Παιδείας στις σχολικές εκδρομές

Οι σχολικές εκδρομές έχουν μπει στο στόχαστρο των μεταρρυθμίσεων του Υπουργείου Παιδείας που ετοιμάζει ένα πλαίσιο που θα αλλάξει όσα ξέραμε μέχρι σήμερα.

Η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας σχεδιάζει επιτελικά ένα μεταρρυθμιστικό πλαίσιο που θα βάλει σε τάξη όλο το διαδικαστικό αλλά και στα επιμέρους ζητήματα που αφορούν την διοργάνωση και υλοποίηση μαθητικών εκδρομών εντός αλλά και εκτός χώρας.

Τα προβλήματα και τα παράπονα που έχουν καταγραφεί τα τελευταία χρόνια στις σχολικές εκδρομές έχουν συγκεντρωθεί στο Υπουργείο και βάσει αυτών εξετάζεται ένα πλαίσιο που θα καλύπτει τόσο τους μαθητές όσο και τους εκπαιδευτικούς.

Οι 2 μεγάλες αλλαγές που εξετάζονται και αφορούν τους εκπαιδευτικούς

Η μεγάλη έκπληξη που κρύβουν οι μεταρρυθμίσεις στο τομέα αυτό έγκειται στο γεγονός ότι εξετάζεται αφενός μεν να τεθεί ζήτημα υποχρεωτικής συμμετοχής των εκπαιδευτικών σε εκδρομές και αφετέρου να θεσμοθετηθεί αποζημίωση στους εκπαιδευτικούς που συμμετέχουν στις εκδρομές δεδομένου των ευθυνών που αναλαμβάνουν.


Το ρεπορτάζ του Dnews επιβεβαίωσε και η υφυπουργός Παιδείας Δόμνα Μιχαηλίδου που όπως μας δήλωσε οι λόγω αλλαγές είναι υπό συζήτηση και μελέτη ενόψει των αλλαγών που προωθούνται στις μαθητικές εκδρομές.

Όπως μας τόνισε οι σχολικές εκδρομές εξετάζονται από μηδενική βάση και σύντομα θα ανακοινωθούν οι αλλαγές που θα προκύψουν.

Το Υπουργείο αναλαμβάνει δράση μετά τις απειλές καθηγητών να απέχουν από πάσης φύσεως εκδρομές

Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι και οι εκπαιδευτικοί το τελευταίο διάστημα αντιδρούν στις εκδρομές λόγω των εκτρόπων που έχουν κατά καιρούς παρουσιαστεί κατά τη διάρκεια μαθητικών περιπάτων και πολυήμερων εκδρομών.


Ενδεικτική είναι η ανακοίνωση της ΔΑΚΕ Καθηγητών που ξεσπαθώνει για τις εκδρομές, ζητά την ικανοποίηση συγκεκριμένων αιτήματων ειδάλλως προαναγγέλει ότι “Σε διαφορετική περίπτωση,

η ΔΑΚΕ Καθηγητών Δ.Ε θα προτείνει στο Δ.Σ της ΟΛΜΕ να απέχουν οι εκπαιδευτικοί από πάσης φύσεως εκδρομές από την επόμενη σχολική χρονιά.”

Η ανακοίνωση της ΔΑΚΕ καθηγητών για τις σχολικές εκδρομές είναι η ακόλουθη

Με ιδιαίτερο προβληματισμό παρακολουθούμε τα αλλεπάλληλα περιστατικά σε βάρος εκπαιδευτικών κατά τη διάρκεια των σχολικών εκδρομών και κυρίως στις πολυήμερες.


Συγκεκριμένα, σε σχολείο της Περιφέρειας Πελοποννήσου ο κηδεμόνας μαθητή μήνυσε ολόκληρο τον Σύλλογο Διδασκόντων συγκεκριμένου σχολείου, διότι απέκλεισαν τον εν λόγω μαθητή από πολυήμερη εκδρομή για λόγους ασφαλείας,

 επειδή ο μαθητές αυτός είχε συνεχή παραβατική συμπεριφορά.

Το ανησυχητικό είναι ότι ο Διευθυντής της συγκεκριμένης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης παρέπεμψε όλον τον Σύλλογο στο Πειθαρχικό Συμβούλιο!!!

Σε σχολείο της ίδιας Περιφέρειας η αρχηγός της σχολικής εκδρομής συνελήφθη από την Αστυνομία, γιατί μαθητής, που είχε μεταφέρει στη βαλίτσα του αεροβόλο όπλο, πυροβολούσε περαστικούς!!!Αυτά είναι μόνο δύο από τα πάμπολλα περιστατικά που αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοι στις σχολικές εκδρομές.

Είναι προφανές ότι οι συνάδελφοι που έχουν συναίσθηση του παιδαγωγικού τους ρόλου και αντιλαμβάνονται την αξία των εκδρομών ως μέσο κοινωνικοποίησης των μαθητών, βάζουν στην πραγματικότητα το κεφάλι τους στη λαιμητόμο.

Το θεσμικό πλαίσιο, που διέπει τις σχολικές εκδρομές είναι παρωχημένο, αποσπασματικό και αναποτελεσματικό. Αφήνει εντελώς ακάλυπτους και απροστάτευτους τους συνοδούς καθηγητές.

Ενδεικτικά αναφέρουμε:

  • Οι καθηγητές δεν έχουν δικαίωμα να αποκλείσουν από σχολικές εκδρομές μαθητές, που με τη συμπεριφορά τους στο σχολείο, είναι δεδομένο ότι θα θέσουν σε κίνδυνο και τον εαυτό τους και τους συμμαθητές τους.
  • Οι εκπαιδευτικοί δεν έχουν το δικαίωμα να ελέγξουν τις βαλίτσες των μαθητών, έτσι ώστε να διαπιστώσουν, αν μεταφέρουν ποτά, ναρκωτικά ή ακόμα και όπλα.
  • Απαιτείται από τους συνοδούς καθηγητές να έχουν γνώσεις για αντικείμενα με τα οποία δεν έχουν σχέση. Για παράδειγμα, ο καθηγητής αρχηγός της εκδρομής πρέπει να ελέγξει τους χώρους εστίασης και διαμονής και να διαπιστώσει, εάν το φαγητό είναι κατάλληλο και αν το μαγαζί έχει άδεια λειτουργίας!!!
  • Δεν υπάρχει θεσμικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση κρίσεων. Για παράδειγμα, όταν πριν από μερικά χρόνια μαθητές σχολείου από τη Ροδόπη, έπαθαν τροφική δηλητηρίαση, και διακομίσθηκαν σε διαφορετικά νοσοκομεία των Αθηνών, διαπιστώθηκε η πλήρης γύμνια του συστήματος, γιατί οι συνοδοί καθηγητές έμειναν αβοήθητοι από το Υπουργείο Παιδείας.
  • Είναι αδιανόητο οι συνοδοί καθηγητές να είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για 17χρονους και 18χρονους μαθητές, που το κράτος τους έχει δώσει το ύψιστο δικαίωμα να ψηφίζουν και να αποφασίζουν για το μέλλον του τόπου. Είναι δηλαδή, υπεύθυνοι για να χαράξουν το μέλλον της χώρας και ανεύθυνοι, για να συμμετέχουν σε μία σχολική εκδρομή;
  • Πρέπει να ποινικοποιηθεί η απόκρυψη σοβαρών ιατρικών περιστατικών από τους γονείς. Είναι απαράδεκτο οι συνοδοί καθηγητές να αντιμετωπίζουν ξαφνικά σοβαρότατα ιατρικά περιστατικά μαθητών, χωρίς να έχουν την παραμικρή πρότερη γνώση για την ιδιαιτερότητα του μαθητή.

Υπάρχει παντελής απαξίωση του έργου των συνοδών καθηγητών, που ασκούν 24ωρη συνεχή υπηρεσία από το Υπουργείο Παιδείας. Ενδεικτικά, αναφέρουμε ότι πριν από μερικά χρόνια το Υπουργείο Παιδείας αδιαφόρησε προκλητικά, για τον θάνατο συναδέλφου σε σχολική εκδρομή (δηλαδή εν ώρα υπηρεσίας) και η σωρός του μεταφέρθηκε με έξοδα της οικογένειάς του!!!

Είναι φαιδρό οι γονείς να υπογράφουν υπεύθυνες δηλώσεις για τη συμμετοχή των παιδιών τους στην εκδρομή που δεν έχουν καμία αξία!!! 

Οι συνοδοί καθηγητές, εργάζονται εκτός έδρας και έχουν 24ωρη συνεχή υπηρεσία, χωρίς την παραμικρή χρηματική αμοιβή.

Είμαστε οι μοναδικοί Δημόσιοι Υπάλληλοι που υφιστάμεθα αυτήν την μεταχείριση από το κράτος.

Είναι πασιφανές ότι διαχρονικά το Υπουργείο Παιδείας αδιαφορεί για τα άλυτα προβλήματα, που αντιμετωπίζουν οι συνοδοί καθηγητές και επαναπαύεται στην φιλοτιμία και την ευσυνειδησία τους.

Οι σχολικές εκδρομές:Βοηθούν στην κοινωνικοποίηση των μαθητών. Συμπληρώνουν βιωματικά την παιδαγωγική και μορφωτική διαδικασία.

Τονώνουν την εθνική οικονομία και ιδιαίτερα τον τουριστικό τομέα, αφού πραγματοποιούνται σε περιόδους τουριστικής ύφεσης, παρατείνοντας στην πραγματικότητα την τουριστική περίοδο.

Όλα αυτά πραγματοποιούνται λόγω της αγάπης μας για τα παιδιά. Όμως, όλα αυτά δε μπορούν να υλοποιηθούν ρισκάροντας οι εκπαιδευτικοί συνεχώς να βρεθούν εκτός υπηρεσίας ή στη φυλακή.

Απαιτούμε:

Ολοκληρωμένο θεσμικό πλαίσιο, που θα καθορίζει επακριβώς κάθε πτυχή των σχολικών εκδρομών και θα διασφαλίζει και θα προστατεύει απόλυτα τους εκπαιδευτικούς
Αποζημίωση των εκπαιδευτικών για την εκτός έδρας υπηρεσία, καθώς και υπερωριακή αποζημίωση για την 24ωρη συνεχή απασχόληση.

Σε διαφορετική περίπτωση, η ΔΑΚΕ Καθηγητών Δ.Ε θα προτείνει στο Δ.Σ της ΟΛΜΕ να απέχουν οι εκπαιδευτικοί από πάσης φύσεως εκδρομές από την επόμενη σχολική χρονιά.

Π. Τσακλόγλου: Ζήτησε συγγνώμη για την δήλωσή του σχετικά με τους δικηγόρους

Αγωγή σε βάρоς των δоλоφóνων της Τοπαλούδη κατέθεσαν οι συγγενείς της – Ζnτούν μεγάλn χρnματική αποζnμiωση

Κώστας Αχ. Καραμανλής: Όλη η αλήθεια γύρω από τα Τέμπη – video

Πηγή:tilestwra

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Νέα Σμύρνη: Παντρεύτnκε το πρώτο ομοφuλόφιλο ζευγάρι στην Ελλάδα – Έχουν ήδη 3...

Ο γάμος του Σταύρου Γαβριλιάδη και του Δημήτρη Ελευσινιώτη τελέστηκε το Σάββατο σε κλειστό οικογενειακό κύκλο – Είναι μαζί 20 χρόνια και έχουν τρία...

Σuνελήφθη στη Θεσσαλονίκη ο Μένιος Φουρθιώτης

Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη ο Μένιος Φουρθιώτης μετά από μήνυση του πατέρα του Νίκου Κοκλώνη Ο παρουσιαστής συνελήφθη έξω από ξενοδοχείο, στη Θέρμη Θεσσαλονίκης Συνελήφθη στη Θεσσαλονίκη ο...

Βασιλική Τρουφάκου για εγκυμοσύνη: “Είναι τόσο εύκολη που μερικές φορές το ξεχνάω”

Η ηθοποιός Βασιλική Τρουφάκου μίλησε σε τηλεοπτική εκπομπή για το πως βιώνει τους πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης της. Η ηθοποιός Βασιλική Τρουφάκου βρέθηκε σε πρωινή...

Γιάννης Βασιλώττος: Κυρίως άντρες είναι αυτοί που μου στέλνουν γυμνές φωτογραφίες

«Όταν είχα σχέση και το είχα πει, λάμβανα περισσότερα τέτοια μηνύματα» πρόσθεσε ο ηθοποιός Ο Γιάννης Βασιλώττος μίλησε για τα ενοχλητικά μηνύματα που δέχεται...

Διαβάστε επίσης

Δείτε επίσης.

 

Ελένη Τσαλιγοπούλου: «Συμφωνώ 100% με την υιοθεσία παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια»

«Είμαι αυτονόητα εδώ και χρόνια δίπλα στην ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα εντός και εκτός σκηνής. Όλη μας τη ζωή κάνω παρέα με ιδιαίτερους ανθρώπους και ‘’ιδιαίτερος’’...

Πρώην καθηγήτρια δώρισε 1 δισ. δολάρια σε πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης για τα δίδακτρα όλων των φοιτητών

Η μεγαλύτερη δωρεά που έχει γίνει σε πανεπιστημιακό ίδρυμα στις ΗΠΑ Δωρεά ύψους ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων στην Ιατρική Σχολή Albert Einstein της Νέας Υόρκης, έκανε...

Γεραπετρίτης – Κεραμέως ενημέρωσαν διπλωματικές και προξενικές αρχές για την Επιστολική Ψήφο

Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης και η Υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως συμμετείχαν την Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου σε τηλεδιάσκεψη με τους επικεφαλής των Πρεσβειών και...

Συνέχισε να διαβάζεις