26/05/2024
27 C
Serres

Ιατρικός Σύλλογος Σερρών: Δεν υπάρχει η πολιτική βούληση να ενισχυθεί το ΕΣΥ

Array

Τα μέλη του Ιατρικού Συλλόγου Σερρών, στη Γενική Συνέλευση της 22ας Φεβρουάριου 2023, συζήτησαν εκτός των άλλων την κατάσταση που διαμορφώνεται με το νέο Νόμο για το ΕΣΥ και τη διεξαγωγή αντιγριπικών εμβολιασμών στα φαρμακεία και δηλώνουν ομόφωνα.


Θεωρούμε ότι οι καινούργιες εργασιακές ρυθμίσεις για τους Ιατρούς του ΕΣΥ (η δυνατότητα να εργάζονται και ιδιωτικά ή με μερική απασχόληση) γίνονται επειδή δεν υπάρχει η πολιτική βούληση να ενισχυθεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας και να δοθούν αξιοπρεπείς αμοιβές στους Ιατρούς του.


Το ΕΣΥ έχει πάψει προ πολλού να είναι ανταγωνιστικός εργοδότης και ο μόνος τρόπος για να ξαναγίνει είναι:

Αξιοπρεπείς αμοιβές, ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, σεβασμός των φυσικών και ψυχολογικών αντοχών του προσωπικού, ευκαιρίες για επιστημονική εξέλιξη, αξιοκρατία στις προαγωγές και προστασία από άδικες φυσικές και νομικές επιθέσεις.

Με τον τρόπο αυτό το ΕΣΥ θα στελεχωθεί με νέα και ικανά στελέχη και θα ανακοπεί η Ιατρική μετανάστευση στο εξωτερικό.

BMW x2 ix2 web banner mathe perissotera 1


Πιστεύουμε ότι με τις ρυθμίσεις για τις εργασιακές σχέσεις των Ιατρών δεν θα ωφεληθούν οι ασθενείς, ούτε το Εθνικό Σύστημα Υγείας, ούτε η πλειονότητα των συναδέλφων μας.

Θα ωφεληθούν μόνο λίγοι υψηλόβαθμοι Ιατροί του ΕΣΥ, κυρίως χειρουργικών ειδικοτήτων, στις μεγάλες πόλεις.

Θα ωφεληθούν επίσης κάποιες κλινικές, οι οποίες θα εμπλουτίσουν το δυναμικό των στελεχών τους, αλλά και το «πελατολόγιό» τους με ασθενείς οι οποίοι θα αναζητούν αυτούς τους Ιατρούς.Αντίθετα, θα διαταραχθεί η συνεργασία και οι συναδελφικές σχέσεις των νοσοκομειακών Ιατρών και το ενδιαφέρον πολλών απ’ αυτούς θα μετατοπισθεί από τους ασθενείς τους στα ιατρεία τους, με τις ανάλογες συνέπειες.

Οι ασθενείς θα επιβαρύνονται με επιπλέον κόστος, προσπαθώντας να καταφύγουν στα ιδιωτικά ιατρεία των παραπάνω συναδέλφων.

Όμως και οι ήδη ελεύθεροι επαγγελματίες Ιατροί θα βιώσουν τον αθέμιτο συναγωνισμό των υψηλόβαθμων στελεχών του ΕΣΥ που «θα έχουν ένα μεγάλο Νοσοκομείο πίσω τους».


Δεν δεχόμαστε να αλλοιωθεί ο αρχικός Δημόσιος χαρακτήρας του ΕΣΥ με ανάμιξη Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα, ούτε να επιβαρύνονται οι ασθενείς που έχουν ανάγκη τις υπηρεσίες του με κόστος πλέον αυτού που έχουν καταβάλλει με τις ασφαλιστικές εισφορές τους.Ζητούμε τα εξής:


Να εφαρμοσθούν άμεσα οι αποφάσεις του ΣτΕ για επαναφορά των αμοιβών των Ιατρών του ΕΣΥ στα επίπεδα του 2009 και να σταματήσουν οι ανοησίες για «αυξήσεις» αμοιβών της τάξης του 10%!


Να γίνουν γενναίες και πραγματικές αυξήσεις των Ιατρικών αμοιβών σε όλες τις βαθμίδες του ΕΣΥ και τους ειδικευόμενους, ανάλογες με τις υπηρεσίες που παρέχουν, τις ευθύνες που αναλαμβάνουν και το επίπεδο των σπουδών τους.

Δεν νοείται και προκαλεί ντροπή να τον αναφέρουμε, αλλά ο μισθός ενός επιμελητή Β’ του ΕΣΥ σήμερα είναι 1200-1400 ευρώ.

Θα έπρεπε να είναι τουλάχιστον ο διπλάσιος.


Οι αμοιβές των εφημεριών να φορολογούνται αυτοτελώς και να παύσουν να «επιστρέφονται» ως φόρος.


Να προκηρυχθούν και να επαναπρ ο κηρύσσονται έως ότου καλυφθούν, οι χιλιάδες κενές οργανικές θέσεις που υπάρχουν στο ΕΣΥ, ως πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.

Με τον τρόπο αυτό θα λυθεί και το πρόβλημα του υπερβολικού (και παράνομου και απάνθρωπου και επικίνδυνου) αριθμού εφημεριών που γίνονται σήμερα.

Τα Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας κλπ οργανισμοί του ΕΣΥ να αναλαμβάνουν τη φυσική και νομική προστασία των εργαζομένων τους, ώστε να μην επαναληφθούν ξυλοδαρμοί και επιθέσεις εναντίον των Ιατρών και κατόπιν η σύσταση της Διοίκησης «καν’ του μήνυση».

Επίσης να υπερασπίζονται τους Ιατρούς οι οποίοι δέχονται καταφανώς άδικες Νομικές επιθέσεις.


Οι προαγωγές των Ιατρών να μη γίνονται «κατ’ ανάθεση», αλλά να είναι αξιοκρατικές, δίνοντας ένα επιπλέον κίνητρο για αυξημένη απόδοση.


Οι θέσεις Ιατρών στα περιφερειακά Ιατρεία και τα Κέντρα Υγείας να καλυφθούν με ειδικούς Γενικής Ιατρικής, ώστε να πάφει η ανάγκη υποκατάστασής τους με νέους πτυχιούχους και η αντίστοιχη υποχρέωση υπηρεσίας υπαίθρου.

Σχετικά, θεωρούμε θετική τη δυνατότητα που παρέχεται στους νέους συναδέλφους να ασκηθούν για ένα εξάμηνο στο πιο «ασφαλές και καθοδηγούμενο» περιβάλλον του Νοσοκομείου, πριν αναλάβουν τα καθήκοντά τους ως Αγροτικοί Ιατροί.


Η ειδίκευση των νέων Ιατρών πρέπει να σχεδιαστεί εξαρχής και να αποσκοπεί κατ’ εξοχήν στην επιστημονική τους κατάρτιση και όχι στην αυτοσχέδια και «εμβαλωματική» κάλυψη αναγκών των Νοσοκομείων.

Το θέμα αυτό είναι μεγάλο και εξειδικευμένο και θα επανέλθουμε.


Για το ζήτημα των εμβολίων, τονίζουμε ότι η διεξαγωγή του εμβολιασμού για κάθε νόσημα, συμπεριλαμβανομένης της γρίπης (εξατομίκευα η, καθορισμός ενδείξεων και αντενδείξεων, πρόληψη και αντιμετώπιση ανεπιθύμητων ενεργειών κλπ) είναι Ιατρική πράξη – αποκλειστική αρμοδιότητα Ιατρού, αν και η «ένεση» μπορεί να γίνει από νοσηλευτή ή άλλο εξουσιοδοτημένο πρόσωπο.


Ολα τα φάρμακα (αποζημιούμενα και μη αποζημιούμενα από τον ΕΟΠΥΥ) θα πρέπει να δίνονται μόνο με Ιατρική συνταγή.

Η πρόσφατη εφαρμογή της υποχρεωτικής συνταγής για χορήγηση αντιβιοτικών έδωσε ήδη θετικά αποτελέσματα όσον αφορά τον περιορισμό της κατάχρησής τους.


Θα πρέπει να μπει φραγμός και αυστηροί έλεγχοι στην κυκλοφορία και διαφήμιση διαφόρων συμπληρωμάτων διατροφής, τοπικών σκευασμάτων, συσκευών και μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων, πολλά από τα οποία αποτελούν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία όχι μόνο λόγω παράλειψης ή καθυστέρησης της ενδεικνυόμενης θεραπείας, αλλά και από τις ίδιες τις ανεπιθύμητέςτους ενέργειες.


Τέλος, αποδοκιμάζουμε τη «γιορτή» που διοργανώνειο ΕΟΠΥΥ για τα 10 χρόνια λειτουργίας του, τη στιγμή που με Rebate, Clawback κλπ έχει καταστρέψει οικονομικά τους συναδέλφους μας εργαστηριακούς.

Συμμετέχουμε στη διαμαρτυρία τους και εκφράζουμε την αγανάκτησή μας για τον χαρακτηρισμό τους ως «αχάριστους» από τη Διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ.

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Εννέα κορυφαίες αθλήτριες γίνονται Barbie για την ενδυνάμωση του γυναικείου αθλητισμού

«Ρίχνοντας φως σε αυτές τις εμπνευσμένες αθλήτριες και τις ιστορίες τους, ελπίζουμε να υποστηρίξουμε την πεποίθηση ότι κάθε νεαρό κορίτσι αξίζει την ευκαιρία να...

Influencer θα αναδειχθεί άγιος με τη συγκατάθεση του Πάπα

Σε συνάντηση του Πάπα με το τμήμα αγιοποιήσεων του Βατικανού άνοιξε ο δρόμος για να γίνει άγιος ο «Influencer του Θεού». Έφηβος που γεννήθηκε στο...

Ελευθερία Αρβανιτάκη: Βαρύ πένθος για τη δημοφιλή τραγουδίστρια

Η ερμηνεύτρια αποχαιρετά τη μητέρα της. Αντιμέτωπη με τη δυσκολότερη απώλεια της ζωής της βρίσκεται η Ελευθερία Αρβανιτάκη. Η δημοφιλής ερμηνεύτρια «έχασε» την πολυαγαπημένη της...

Κέρκυρα: 9χρονος έπαθε ηλεκτροπληξία από παιχνίδια τύπου «Arcade»

Προανάκριση για το περιστατικό διενεργείται από τη Αστυνομική διεύθυνση Κέρκυρας Για σωματική βλάβη από αμέλεια κατηγορείται ένας 56χρονος από την Κέρκυρα, μετά από καταγγελία ότι...

Διαβάστε επίσης

Δείτε επίσης.

 

Νάνσυ Ζαμπέτογλου: Άλλαξα το όνομά μου στα 14

Αποκαλύψεις για τα ονόματά τους έκαναν οι παρουσιαστές της ΕΡΤ Η Νάνσυ Ζαμπέτογλου και ο Θανάσης Αναγνωστόπουλος έκαναν αποκαλύψεις σε ό,τι αφορά τα ονόματά τους,...

Δημήτρης Σταρόβας: Υπέστη κολπική μαρμαρυγή

Ο καλλιτέχνης παραμένει στο Τζάνειο Νοσοκομείο, μετά το εγκεφαλικό που υπέστη την Τετάρτη 15 Μαΐου Δύσκολη ήταν η χθεσινή νύχτα για τον Δημήτρη Σταρόβα στο...

Τιμολόγιο «ΓΑΙΑ» μέχρι τις 26 Ιουνίου η υποβολή των αιτήσεων

Σε συνέχεια των μέτρων για τη μείωση του κόστους παραγωγής στον πρωτογενή τομέα, που είχαν ανακοινώσει στις αρχές Φεβρουαρίου, στο πλαίσιο της Agrotica 2024,...

Συνέχισε να διαβάζεις