14/07/2024
33.7 C
Serres

Ο καφές επηρεάζει το αν θα εκδηλώσετε Διαβήτη: Τι να έχετε στον νου σας κάθε μέρα

Array

Ακριβώς όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις, έτσι και ο διαβήτης είναι μια σοβαρή κατάσταση που απαιτεί να λειτουργούμε προληπτικά, για να αποφευχθεί.

Εκτός από τον τρόπο ζωής και τις αλλαγές στη διατροφή, μια μελέτη διαπίστωσε ότι η κατανάλωση ενός δημοφιλούς ροφήματος κάθε μέρα μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου.

Η καθημερινή κατανάλωση καφέ μειώνει τον κίνδυνο διαβήτη
Έρευνα έδειξε ότι ο καφές μπορεί να προσφέρει περισσότερα από το να ξεκινήσετε τη μέρα σας με ενέργεια.

Μια ομάδα ερευνητών από το αμερικανικό Ινστιτούτο Επιστημονικών Πληροφοριών για τον Καφέ, έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό “αφοσιωμένο στη μελέτη και αποκάλυψη επιστημών που σχετίζονται με τον καφέ και την υγεία”, ανέλυσε 30 μελέτες που περιελάμβαναν αθροιστικά δεδομένα για σχεδόν 1,2 εκατομμύρια συμμετέχοντες.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι εκείνοι που έπιναν τρία έως τέσσερα φλιτζάνια καφέ την ημέρα είχαν 25% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2 σε σύγκριση με εκείνους που κατανάλωναν 2 φλιτζάνια ή λιγότερο.

Αλλά δεν ήταν μόνο ο κανονικός καφές που είχε πρόσθετα οφέλη για την υγεία: ακόμη και όσοι έπιναν καφέ χωρίς καφεΐνη είδαν τον κίνδυνο διαβήτη να μειώνεται με τον ίδιο ρυθμό.

Πολλές ενώσεις που βρίσκονται στον καφέ έχουν βρεθεί ότι έχουν σημαντικά οφέλη για την υγεία
Οι ερευνητές θεωρούν ότι η κατανάλωση καφέ παρέχει στο σώμα σημαντικές ενώσεις, όπως η καφεΐνη, το καφεϊκό οξύ, η τριγωνελίνη και η καφεστόλη.

Καθένα από αυτά πιστεύεται ότι επηρεάζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Επίσης, η μέτρια κατανάλωση καφέ κάθε μέρα μπορεί να έχει αντιφλεγμονώδη δράση και να ενισχύει τα αντιοξειδωτικά στον οργανισμό.

Η έρευνα έδειξε επίσης ότι ο καφές μπορεί να αποτρέψει την υπεργλυκαιμία μετά τα γεύματα. Αυτό με την σειρά του βοηθά στην μείωση του κινδύνου διαβήτη τύπου 2.

Η ομάδα έγραψε επίσης ότι «μια πολυεθνική μελέτη σε μη διαβητικούς ενήλικες έδειξε ότι η επίδραση καφέ με καφεΐνη σχετίζεται θετικά με την ευαισθησία στην ινσουλίνη, ενώ ο καφές χωρίς καφεΐνη βελτιώνει την λειτουργία των β-κυττάρων του παγκρέατος«.

Η ερευνητική ομάδα εξακολουθεί να συνιστά την μέτρια κατανάλωση καφέ
Τα αποτελέσματα αυτά σημαίνουν καλά νέα για όποιον έχει ήδη συνηθίσει σε μια “μέτρια κατανάλωση” τριών έως πέντε φλιτζανιών καφέ την ημέρα. Αλλά η μελέτη πρότεινε επίσης ότι εκείνοι που έχουν πραγματικά εμμονή με τον καφέ θα μπορούσαν να δουν ακόμη καλύτερα αποτελέσματα, διαπιστώνοντας ότι υπήρχε επιπλέον 6% μείωση του κινδύνου για κάθε επιπλέον φλιτζάνι που έπιναν, έως και οκτώ με δέκα 10 φλιτζάνια.

Ωστόσο, οι ερευνητές είπαν ότι τα δεδομένα για την υψηλή κατανάλωση καφέ ήταν περιορισμένα και πρότειναν να μην ξεπερνάει κανείς τα τρία έως πέντε φλιτζάνια καφέ την ημέρα.

Μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι τρία έως πέντε φλιτζάνια καφέ την ημέρα μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο θανάτου

dei gaia e vima (1)
Nektar

Αλλά αυτή η έρευνα δεν είναι η πρώτη που έδειξε σύνδεση μεταξύ μέτριας κατανάλωσης καφέ και βελτιωμένης υγείας. Σε μια μετα-ανάλυση που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Circulation το 2015, μια ομάδα χρησιμοποίησε δεδομένα από τρεις μεγάλες μελέτες επί συνολικά 208.501 συμμετεχόντων, που παρακολουθήθηκαν για έως και 30 χρόνια. Αυτό περιελάμβανε ένα ερωτηματολόγιο τροφίμων που παρακολουθούσε την κατανάλωση καφέ κάθε ατόμου.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν μια άμεση συσχέτιση μεταξύ της ποσότητας καφέ που καταναλώθηκε (συμπεριλαμβανομένου του καφέ χωρίς καφεΐνη) και της θνησιμότητας, με εκείνους που έπιναν τρία έως πέντε φλιτζάνια την ημέρα να έχουν μείωση 15% του πρόωρου θανάτου απ’ οποιαδήποτε αιτία.

Οι συγγραφείς της μελέτης έγραψαν ότι «παρατηρήθηκαν σημαντικές αντίστροφες συσχετίσεις μεταξύ της κατανάλωσης καφέ και των θανάτων που αποδίδονται σε καρδιαγγειακές παθήσεις, νευρολογικές ασθένειες και αυτοκτονία»!


Πηγή:fumara

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Κώστας Μπούμπας: Να μην θυμόμαστε αυτούς τους νομούς μόνο σε περιπτώσεις πυρκαγιάς

Αναλυτικά η ομιλία του ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΣΕΡΡΩΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΜΠΟΥΜΠΑ ΣΤΗΝ Επιτροπή Προστασίας Περιβάλλοντος, με θέμα ημερήσιας διάταξης: «Δίκτυο Natura 2000 – Επικαιροποίηση Ειδικών Περιβαλλοντικών...

Με μεγάλη επιτυχία το «1ο Amfipolis Forum» από την KOYRTIDIS GROUP

Εξαιρετική επιτυχία του «1 ου Amphipolis Forum» - Μήνυμα πρώην Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά - Τις εργασίες του κήρυξε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νίκος...

Καταγγέλουν οι Πράσινοι: H κυβέρνηση χαρίζει τα σκουπίδια σε ιδιώτες για καύση

Με ιδιαίτερη ανησυχία οι Πράσινοι – Οικολογία παρακολουθούμε τις εξελίξεις στη διαχείριση των απορριμμάτων μετά την ομολογία του Γεν. Γραμματέα Διαχείρισης Αποβλήτων κ. Γραφάκου...

Ανοιχτές κλιματιζόμενες αίθουσες στο Δήμο Σερρών

Το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Σερρών υπενθυμίζει τους πολίτες ότι για την προστασία από τις υψηλές θερμοκρασίες που θα επικρατήσουν από την Παρασκευή...

Διαβάστε επίσης

Δείτε επίσης.

 

Βαρβάρα Μητλιάγκα: Υπεγράφη η χρηματοδότηση για το προπονητικό κολυμβητήριο ύψους 1.800.000 ευρώ

Ευελπιστούμε η πόλη να επιστρέψει σε μια κανονικότητα στις αθλητικές υποδομές» ανέφερε η Δήμαρχος Βαρβάρα Μητλιάγκα για το προπονητικό κολυμβητήριο ύψους 1.800.000 ευρώ. «Πράσινο φως»...

Χιλιάδες οι Βούλγαροι που έρχονται για διακοπές στο Στρυμονικό κόλπο

Κάνοντας με το αυτοκίνητο την διαδρομή Ασπροβάλτα – Σταυρό το πρωί της Κυριακής διαπίστωσα πόσο μεγάλη ήταν η κίνηση και πόσο άμεσα θα πρέπει...

Το ΔΙΠΑΕ στην πρώτη συνεδρίαση του Cluster «DefencEduNet»

Το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος (ΔΙΠΑΕ) συμμετείχε δια του Πρύτανη, Καθηγητή Σταμάτη Αγγελόπουλου και του Αντιπρύτανη Διεθνοποίησης, Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης,...

Συνέχισε να διαβάζεις