30/05/2024
16.5 C
Serres

Έγκριση απόφασης για νέο Δικαστικό Μέγαρο στις Σέρρες!

Array

Κώστας Καραμανλής: Συνεχίζουμε το σχεδιασμό μας, με μικρά και μεγάλα έργα υποδομών σε όλη τη χώρα!

Τρία νέα έργα ΣΔΙΤ, τα οποία εισηγήθηκε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστας Καραμανλής, ενέκρινε σήμερα, Παρασκευή 12 Μαρτίου, η Διυπουργική Επιτροπή ΣΔΙΤ, που συνεδρίασε μέσω τηλεδιάσκεψης υπό την προεδρία του Αναπληρωτή Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Νίκου Παπαθανάση.

Στην Διυπουργική Επιτροπή συμμετείχαν, ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνις Γεωργιάδης, Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωνσταντίνος Σκρέκας, ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Κωνσταντίνος Τσιάρας, ο Αν. Υπουργός Οικονομικών κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Ιωάννης Τσακίρης, ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών κ. Γιώργος Καραγιάννης και ο Γενικός Γραμματέας Ιδιωτικών Επενδύσεων και ΣΔΙΤ κ. Ορέστης Καβαλάκης.

Τα έργα είναι συνολικού προϋπολογισμού 310 εκατομμυρίων ευρώ και αφορούν την κατασκευή επτά νέων και την ανακατασκευή πέντε υφιστάμενων Δικαστικών Μεγάρων στην Κεντρική Μακεδονία, στην Κεντρική Ελλάδα και στην Κρήτη.

BMW x2 ix2 web banner mathe perissotera 1

Η προκήρυξη του διαγωνισμού αναμένεται το Μάιο του 2021 και αναθέτουσα αρχή για τα τρία έργα Δικαστικών Μεγάρων θα είναι η Γενική Γραμματεία Υποδομών

Αναλυτικά, τα έργα ΣΔΙΤ που εγκρίθηκαν είναι τα εξής:

Στην Κεντρική Μακεδονία προβλέπεται η κατασκευή τριών νέων Δικαστικών Μεγάρων στις Σέρρες, στην Έδεσσα και στο Κιλκίς, καθώς και η ανακατασκευή του Δικαστικού Μεγάρου Θεσσαλονίκης, συνολικού προϋπολογισμού 120 εκατομμυρίων ευρώ.


Στην Κεντρική Ελλάδα προβλέπεται η κατασκευή δύο Δικαστικών Μεγάρων στη Λαμία και στον Βόλο, καθώς και η ανακατασκευή τριών υφιστάμενων Δικαστικών Μεγάρων στη Λάρισα, στην Καρδίτσα και στα Τρίκαλα, συνολικού προϋπολογισμού 69 εκατομμυρίων ευρώ.

Στην Κρήτη προβλέπεται η κατασκευή των δύο Δικαστικών Μεγάρων Ηρακλείου και Χανίων, καθώς και η ανακατασκευή του Δικαστικού Μεγάρου Ρεθύμνου, συνολικού προϋπολογισμού 121 εκατομμυρίων ευρώ.


Η σύμβαση σύμπραξης καλύπτει περίοδο 30 ετών, εκ των οποίων τα 3 έτη εκτιμάται ότι θα αφορούν την κατασκευαστική περίοδο και τα επόμενα 27 έτη την περίοδο λειτουργίας και συντήρησης.

Με την κατασκευή των επτά νέων Δικαστικών Μεγάρων, επιτυγχάνεται η δημιουργία σύγχρονων βιοκλιματικών κτιρίων εναρμονισμένων στις σύγχρονες κοινωνικοοικονομικές ανάγκες, όπου η δικαστηριακή ύλη συγκεντρώνεται σε κτήρια με σύγχρονο και αξιοπρεπές περιβάλλον εργασίας και καθίσταται ταχύτερη, ευχερέστερη και αποτελεσματικότερη η διαχείρισή της.

Μέσω των ανακατασκευών και ενεργειακών αναβαθμίσεων των πέντε Δικαστικών Μεγάρων, τα κτήρια αναβαθμίζονται λειτουργικά και ενεργειακά επεκτείνοντας ουσιαστικά το χρόνο οικονομικής ζωής τους.

Κ. Καραμανλής: Συνεχίζουμε το σχεδιασμό μας, με μικρά και μεγάλα έργα υποδομών σε όλη τη χώρα

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής δήλωσε:

«Σήμερα προχωράμε με την υλοποίηση 12 Δικαστικών Μεγάρων μέσω ΣΔΙΤ σε όλη την Ελλάδα που θα ενισχύσουν σημαντικά την περιφερειακή ανάπτυξη  και θα αναβαθμίσουν την ποιότητα ζωής των πολιτών. 


Γιατί  οι Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα, τις οποίες προωθούμε σε άριστη συνεργασία με όλα τα εμπλεκόμενα Υπουργεία, αποτελούν κεντρικό πυρήνα της πολιτικής μας και είμαστε πιστοί στα χρονοδιαγράμματα που είχαμε θέσει για την υλοποίηση αυτών των έργων. 

Συνεχίζουμε το σχεδιασμό μας, με μικρά και μεγάλα έργα υποδομών σε όλη τη χώρα. Έργα που αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των πολιτών, ενώ ταυτόχρονα συμβάλουν στην ενίσχυση της οικονομίας μας».

Ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών κ Γιώργος Καραγιάννης δήλωσε:

«Σήμερα είναι μία ξεχωριστή μέρα, γιατί από τη μία πλευρά, τρία ακόμη μεγάλα έργα ΣΔΙΤ, που αφορούν Δικαστικά Μέγαρα της χώρας και σχεδιάστηκαν από τη Γενική Γραμματεία Υποδομών, με την καθοδήγηση του Υπουργού Υποδομών, Κώστα Καραμανλή, εγκρίθηκαν από τη Διυπουργική Επιτροπή. Και από την άλλη, είμαστε συνεπείς στις δεσμεύσεις και προχωράμε στο σχεδιασμό μας με ένα ολοκληρωμένο πακέτο έργων ΣΔΙΤ που θα αναβαθμίσει τις κτηριακές υποδομές της χώρας, συμβάλλοντας στην τόνωση της οικονομίας και βελτιώνοντας την καθημερινότητα των πολιτών».

Συγκεκριμένα όπως αναφέρει ο Γιάννης Χατζόπουλος, ειδικός συνεργάτης του Υπουργού, την ερχόμενη Παρασκευή 12 Μαρτίου μπαίνει στην Διυπουργική Επιτροπή ΣΔΙΤ η πρόταση Καραμανλή του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για το Νέο Δικαστικό Μέγαρο των Σερρών.

Εγκρίθηκε η κατασκευή Δικαστικού Μεγάρου στις Σέρρες

Με την καθοδήγηση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή σχεδιάστηκε από τον Γενικό Γραμματέα Υποδομών Γιώργο Καραγιάννη και το δυναμικό επιτελείο του ο δρόμος της υλοποίησής ενός ακόμα εμβληματικού έργου για το νομό Σερρών

Ο γενικός σχεδιασμός του έργου βασίζεται πρωτίστως στη λειτουργική οργάνωση των υπηρεσιών λαμβάνοντας υπόψη τις παρεχόμενες δικαστικές υπηρεσίες και την επίλυση ουσιωδών ζητημάτων που αντιμετωπίζονται και δυσχεραίνουν το έργο των δικαστικών λειτουργών στην πόλη των Σερρών .

Ο σχεδιασμός των νέων κτιρίων – πόσο θα κοστίσει το Δικαστικό μέγαρο Σερρών

Επιπρόσθετα, ο σχεδιασμός των νέων κτιρίων έχει γίνει με γνώμονα την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών σε επίπεδο εγκαταστάσεων και υποδομών λαμβάνοντας υπόψη τις υφιστάμενες αλλά και μελλοντικές ανάγκες για την έκβαση των δικαστικών υποθέσεων της πόλης .

Αναθέτουσα Αρχή του Έργου ασφαλώς θα είναι η Διεύθυνση Κτιριακών Υποδομών (Δ21) της Γενικής Γραμματείας Υποδομών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και η προτεινόμενη σύμπραξη αφορά στη μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή, ασφάλιση και συντήρηση του Νέου Δικαστικού Μεγάρου στις Σέρρες.

Πιο αναλυτικά, το έργο αφορά στην ανέγερση νέου Δικαστικού Μεγάρου στις Σέρρες μικτής επιφάνειας 10.419 τ.μ.

Σύμφωνα με την πρόταση το συγκεκριμένο έργο καλύπτει περίοδο έως 30 ετών, εκ των οποίων τα 3 έτη εκτιμάται ότι θα αφορούν την κατασκευαστική περίοδο και τα επόμενα 27 έτη την περίοδο λειτουργίας.

Ο ενδεικτικός προϋπολογισμός των πληρωμών διαθεσιμότητας, κατά την περίοδο λειτουργίας του έργου ανέρχεται για το Δικαστικό Μέγαρο Σερρών σε 14,3 εκατομμύρια ευρώ.

Το Δικαστικό Μέγαρο των Σερρών θα στεγάζει τις ακόλουθες δικαστικές λειτουργίες

  • Το Πρωτοδικείο,
  • την Εισαγγελία Πρωτοδικών,
  • το Ειρηνοδικείο,
  • το Πταισματοδικείο,
  • το Διοικητικό Πρωτοδικείο,
  • την Υπηρεσία Επιμελητών Ανηλίκων και Κοινωνικής Αρωγής
  • και τέλος τον Δικηγορικό Σύλλογο Σερρών

Σήμερα το σύνολο των δικαστικών υπηρεσιών στεγάζονται σε ένα κτήριο, που κατασκευάστηκε περίπου το 1930 και αρχικά λειτουργούσε ως Μέγαρο Επανορθωτικών Φυλακών Σερρών.

Μάλιστα το εν λόγω κτίριο ανακαινίσθηκε ,επί Πρωθυπουργίας Κωνσταντίνου Καραμανλή όπως μαρτυρά η μαρμάρινη επιγραφή, και από τις 28 Ιανουαρίου του 1960 ξεκίνησε να λειτουργεί ως Δικαστικό Μέγαρο.

Έχει συνολικό εμβαδό, 2.564,66 τ.μ. και το νέο κτίριο θα έχει πάνω από 10.419 τ.μ.

Πάντως η μακροχρόνια λειτουργία του δικαστικού μεγάρου σε συνδυασμό με τις συνεχώς αυξανόμενες δικαστικές λειτουργίες και υποθέσεις προς διεκπεραίωση, έχει καταστήσει το κτίριο μη λειτουργικό.

Κύριο χαρακτηριστικό της έλλειψης λειτουργικότητας αποτελεί το γεγονός πως δημιουργούνται μεγάλες καθυστερήσεις για την έκβαση δικαστικών υποθέσεων λόγω έλλειψης ακροατηρίων.

Παράλληλα, η οργάνωση και δομή του δικαστικού μεγάρου δεν επιτρέπει την εύρυθμη λειτουργία της δικαιοσύνης καθώς παρατηρούνται ελλείψεις σε στοιχειώδη υποδομές (π.χ. κρατητήρια), υπάρχει περιορισμένος αριθμός γραφείων, η χωροταξική τοποθέτηση των υπαλλήλων επιμέρους υπηρεσιών δυσχεραίνει τη συνεργασία τους, ενώ σημαντικό μέρος κύριων και βοηθητικών χώρων εξυπηρετούν σκοπούς αρχειοθέτησης.

Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής απέκτησε πανελλήνια εμβέλεια ως υπουργός Δημοσίων Έργων (Νοέμβριος 1952-Οκτώβριος 1955) και Συγκοινωνιών (Δεκέμβριος 1954-Οκτώβριος 1955) προωθώντας με ενεργητικότητα ένα ευρύτατο πρόγραμμα δημοσίων έργων, με ασυνήθιστη ταχύτητα και τραχύτητα για την ελληνική κρατική μηχανή και τα ελληνικά πολιτικά ήθη.

Η λειτουργία του Δικαστικού Μέγαρο Σερρών ήταν ένα έργο που σχεδίασε τότε ως Υπουργός για την πόλη των Σερρών και εγκαινίασε ως Πρωθυπουργός το 1960 ο ίδιος ο Κωνσταντίνος Καραμανλής .

14.300.000 το νέο δικαστικό μέγαρο των Σερρών

Ήρθε ο χρόνος το Δικαστικό Μέγαρο Σερρών που λειτουργεί σήμερα επί της οδού Κωνσταντίνου Καραμανλή να ξεκινήσει την διαδικασία μετακόμισης σε ένα νέο Μέγαρο επί Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Αχ. Καραμανλή με πλήρη συντήρηση λειτουργίας για πάρα πολλά χρόνια έναντι 14.300.000,00 εκατομμυρίων ευρώ.

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Να μην βάλουν πρόστιμα οι Δήμαρχοι για την νέα εφαρμογή του κανονισμού πυροπροστασίας

Η Λαική Συσπείρωση καλεί τους Δήμους να απειθαρχήσουν στην εγκύκλιο και να μην βάλουν πρόστιμα καθώς τον Απρίλιο του 2024 η Διεύθυνση Αρχιτεκτονικής, Οικοδομικών...

Θεόδωρος Σκυλακάκης: Ενεργειακός διάδρομος διαμετακόμισης η πατρίδα μας

ΔΕΣΦΑ: Η περιφερειακή συνεργασία κλειδί για την ενεργειακή ασφάλεια και τη μετάβαση σε ένα μέλλον καθαρής ενέργειας  Ο ΔΕΣΦΑ υποστήριξε τη διήμερη εκδήλωση υψηλού επιπέδου...

Αυτή την Παρασκευή στο Δήμο Σερρών η εθελοντική δράση “WORLD CAFÉ” – Διάλογοι...

Ο Δήμος Σερρών σε συνεργασία με τους Roes Cooperativa, διοργανώνουν την Παρασκευή 31 Μαΐου και 19:00 στην Πλατεία Ελευθερίας στις Σέρρες, μία βιωματική δράση...

Ιωάννης Καλόμοιρος, Πρόεδρος της Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη με προυποθέσεις η συνεργασία των εξωτερικών...

Με αφορμή την ανακοίνωση του Συλλόγου Φίλων Δημόσιας Βιβλιοθήκης Σερρών, περί αναστολής της συνεργασίας του με τη Δημόσια Βιβλιοθήκη, το Εφορευτικό Συμβούλιο της Βιβλιοθήκης...

Διαβάστε επίσης

Δείτε επίσης.

 

Η Πινακοθήκη «Κωνσταντίνος Ξενάκης» μας ξελάσπωσε για άλλη μια φορά

Η 7η Art Thessaloniki ολοκληρώθηκε προχθές στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης και φυσικά συμμετέχει και ο Δήμος Σερρών με το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Πινακοθήκη...

Θανάσης Ευθυμιάδης: «Όταν γράφω τα βιβλία μου, επί 4 μέρες απέχω και από το νερό»

Καλεσμένος στο podcast «The Speakers» βρέθηκε ο Θανάσης Ευθυμιάδης. Ο γνωστός ηθοποιός και συγγραφέας μίλησε, μεταξύ άλλων, για τις διατροφικές του συνήθειες, αλλά και...

Επίσκεψη ομάδας εκπαιδευτικών του εξωτερικού στο Δήμο Σερρών στο πλαίσιο του προγράμματος ERASMUS+

Το Δήμο Σερρών επισκέφθηκε το πρωί της Παρασκευής 24 Μαΐου 2024, ομάδα 15 εκπαιδευτικών από Ισπανία, Κροατία και Τουρκία, συνοδευόμενη από τον Διευθυντή του...

Συνέχισε να διαβάζεις