21/05/2024
17.6 C
Serres

Θεώδορος Καράογλου: Η ποίηση του Γιώργου Βογιατζή με άγγιξε και με συγκίνησε

Array

Θεώδορος Καράογλου: Η ποίηση του Γιώργου Βογιατζή με άγγιξε και με συγκίνησε

Με ιδιαίτερη επιτυχία παρουσιάστηκε το Σάββατο 23-11-2019  στη Θεσσαλονίκη στο πολυχώρο «Ανατόλια» του βιβλιοπωλείου Μαλλιάρης – Παιδεία, το βιβλίο του Γιώργου Ν. Βογιατζή «ΓΕΝΟΙΤΟ».

Το βιβλίο χαιρέτησαν ο Δήμαρχος της Θεσσαλονίκης Κων/νος Ζέρβας και ο Υφυπουργός Εσωτερικών Μακεδονίας Θράκης Θεόδωρος Καράογλου.

Το βιβλίο παρουσίασαν: ο Δημοσιογράφος Δανιήλ Παπαδανιήλ, η Ζωγράφος και π. Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Θεσ/νικης Έλλη Χρυσίδου, η φιλόλογος Δήμητρα Τομαρά και η φιλόλογος Έλενα Παρδή. Αποσπάσματα διάβασε η εκπαιδευτικός και φοιτήτρια του θεατρικού τμήματος του Α.Π.Θ. Μαρία Τζίμου.

BMW x2 ix2 web banner mathe perissotera 1

Στον χαιρετισμό του ο Υφυπουργός  Θ. Καράογλου ανέφερε:

 Εκείνο που με κέρδισε στο “Γένοιτο” είναι ότι η ποίηση του Γιώργου Βογιατζή συμπλέκεται με απαιτήσεις αναστοχασμού.

Ο ποιητής δεν γράφει για να “φωνάξει” αλλά προχωρά με την ιδιότητα του λόγιου, αντλώντας έμπνευση από προσωπικά βιώματα.

Ο τίτλος του είναι πρωτότυπος: “Γένοιτο”. 


Λέξη που αποτυπώνει: 

-τη δυναμική οπτική του δημιουργού, 

-όπως επίσης την ισχυρή επιβεβαίωση των λεγομένων του…

Χωρίς να θέλω να τον κολακέψω, ομολογώ ότι η συγκεκριμένη ποιητική συλλογή: 


Με άγγιξε και με συγκίνησε.

Τολμώ να πω και πιστεύω ότι θα συμφωνήσετε όλοι, πως γράφει κοινωνικοποιημένα.

Και το κάνει  με αξιοζήλευτη λιτότητα, “παντρεύοντας” την ποίηση με τη λογοτεχνία.

Ακολούθως ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Κων/νος Ζέρβας είπε ότι τον άγγιξε το «ΓΕΝΟΙΤΟ» από τη πρώτη στιγμή που το έπιασε στα χέρια του.

Η έκδοση έχει εξαιρετικά λιτή και καλαίσθητη μορφή».

Ο Γιώργος Βογιατζής  γράφει αφηγηματικά, δημιουργώντας αλλεπάλληλες εικόνες.

Ο δήμαρχος ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «στον φωτιστικό λόγο του ποιητή συναντώνται οι επιρροές του, ο Όμηρος και ο Ελύτης. 

Ο Δημοσιογράφος και συντονιστής της όλης παρουσίασης, Δανιήλ Παπαδανιήλ ανέφερε: 

Το ποιητικό αυτό έργο, ήταν για μένα μια έκπληξη, μια πο-λύ με-γά-λη έκ-πλη-ξη!!!

Ένοιωσα κάτι ιδιαίτερο!!!… Είπα:

«Εδώ κάτι συμβαίνει…». Αυτό δεν είναι ένα απλό ποίημα», είπα μέσα μου.

«Αυτό είναι ένα ολοκληρωμένο ποιητικό έργο… ένα σπουδαίο ποιητικό έργο».

Ο Γιώργος Βογιατζής, δημιουργεί εδώ ένα εμπνευσμένο ποιητικό έργο, με αρχή, μέση και τέλος.

Ώριμος πλέον ο λόγος του, πλούσιος και καταστάλαγμα μεγάλης εσωτερικής αναζήτησης και πορείας, είναι πραγματικά, λόγος ενός ΠΟΙΗΤΗ, που από τις στάχτες τις μακραίωνης ιστορίας, αγωνίζεται να αναγεννήσει ένα καλύτερο αύριο…

Η επιρροή του Ελύτη πάνω στο έργο του, είναι εμφανής ακόμα και ως προς τη δόμησή του αλλά και από το Νίκο Καζαντζάκη!!!

Και δεν θα πρέπει τέλος, να ξεχνάμε και τούτο:

Το «ΓΕΝΟΙΤΟ», το σπουδαίο αυτό ποιητικό έργο, δεν είναι απλά μια συνηθισμένη ποιητική συλλογή.

Είναι λέξεις γραμμένες στο βράχο της σκέψης, λαξεμένες στο αύριο που θάρθει ίσως ακόμα πιο σκληρό, καρφωμένες στην πλώρη του «τρελοβάπορου» όπως αποκαλεί ο Ελύτης της Ελλάδα.

Είναι ποιητικό έργο – «βραδυφλεγής βόμβα»…

Ας είναι καλοτάξιδο λοιπόν, και εύχομαι ολόψυχα να «εκρήγνυται» διαρκώς μέσα στο μυαλό των αυριανών αναγνωστών του!!!

Η Ζωγράφος και π. Αντιδήμαρχος πολιτισμού Θεσ/νικης  Έλλη Χρυσίδου είπε ότι το «Γενοιτο» από την αρχή μέχρι το τέλος σε ταρακουνά ολόκληρο, σε ωθεί να συνειδητοποιήσεις τη τραγική θέση που έχει η Ελλάδα μας σήμερα.

Ο ώριμος και κατασταλαγμένος λόγος του ποιητή αποδίδει με τον καλύτερο τρόπο όλα αυτά που ζούμε τα τελευταία χρόνια.

Ταυτόχρονα όμως δίνει και ελπίδα στη νέα Γενιά . 

Το «ΓΕΝΟΙΤΟ»  με ξάφνιασε, με συγκίνησε, με ταρακούνησε.

Ο στίχος του Οδυσσέα Ελύτη «και θα λάβουνε τα όνειρα εκδίκηση» χαρακτηρίζει το ποιητικό έργο του Γιώργου Ν.Βογιατζή. 

Η φιλόλογος Δήμητρα Τομαρά ανέφερε: 

  «Ναι, η ποίηση του Γιώργου Βογιατζή θέλει να αφυπνίσει τη συνείδηση που μισοκοιμάται, που βλέπει έστω και θαμπά, κι ακούει λίγο, και θυμάται ακόμα.

Θέλει να συγκινήσει και να προβληματίσει.

Δεν φοβάται να μιλήσει από καρδιάς και να αποκαταστήσει θεσμούς και αξίες κόντρα στο ρεύμα της ψεύτικης προοδευτικότητας, της υποκριτικής πατριδολατρίας του «δήθεν» πολιτισμού και της ισοπέδωσης.

Στην ποίησή του ο Γιώργος μιλάει για το παρελθόν της γενιάς του, για το παρόν της, και οραματίζεται το μέλλον που έρχεται.

Από φιλολογικής ματιάς καθώς ο ποιητής αποδεικνύεται άριστος φιλόλογος, το βιβλίο παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Προξενεί ευχάριστα εντύπωση η ελευθερία και ο τρόπος που ο ποιητής χρησιμοποιεί τις τεχνικές της ποιητικής γραφής: από το σύγχρονο ποιητικό τρόπο γραφής, πηγαίνει στο δεκαπεντασύλλαβο στίχο, κατόπιν στον έμμετρο ποιητικό λόγο.

Δε διστάζει να χρησιμοποιήσει ακόμα και πεζό λόγο για να μιλήσει για πράγματα- βιώματα που σημάδεψαν τον ίδιο και την πατρίδα.

Η πληθώρα των ουσιαστικών, των επιθέτων και των ρημάτων, και των ονομάτων  και των προσώπων και των τοπωνυμίων και των σχημάτων λόγου επιτρέπουν να χαρακτηρίσω την ποίηση του Γιώργου Βογιατζή υψηλού επιπέδου ισάξια μεγάλων γνωστών μας ποιητών.

Εύχομαι οι ταλαντούχοι νέοι μας μουσικοί να εμπνευστούν και να μελοποιήσουν την ποίηση αυτή ή κομμάτια της.»

Η φιλόλογος της νέας γενιάς Ελενα Παρδή είπε:

ότι μελετώντας το βιβλίο, της «έγινε αισθητή η προσπάθεια του συγγραφέα να καταδείξει όσα ταλανίζουν την κοινωνία μας τελευταία», επισημαίνοντας ότι τρανταχτές ομοιότητες μπορεί να βρει κανείς σε όλη την πορεία του Έλληνα, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.

Τόνισε ακόμα ότι «αυτό που κράτησα εγώ ως απόσταγμα αυτού του βιβλίου, είναι η ελπίδα πως όσο κι αν μας βάλλουν θα παλέψουμε και παρά τις πιθανότητες θα αντέξουμε.

Θα επανέλθουμε όπως τόσες και τόσες φορές», για να υπογραμμίσει συνοψίζοντας ότι «το βιβλίο του κ. Βογιατζή, κατάφερε κάτι που για καιρό θεωρούσα τουλάχιστον δύσκολο.

Αναθέρμανε μέσα μου την ελπίδα, την άσβεστη, την ασίγαστη ελπίδα πως παρά τους Μήδους και τους Εφιάλτες που διαβαίνουν καθημερινά, ο Έλληνας θα επιζήσει.

Γιατί έχει ρίζες, ρίζες βαθιές, σταθερές, αιώνιες».

Ο Συγγραφέας, Γ. Βογιατζής, κλείνοντας την παρουσίαση του «ΓΕΝΟΙΤΟ» είπε χαρακτηριστικά:

«Οι αφορμές όμως που μου δόθηκαν και μ΄ έσπρωξαν να καθίσω και να γράψω ήταν κάποια γεγονότα και κάποιες συγκεκριμένες εικόνες, αυτά τα χρόνια της κρίσης, που θα μπορούσα να πω ότι με συντάραξαν και με πλήγωσαν.

Εικόνες και γεγονότα που σημάδεψαν τη σύγχρονη ιστορική μας πορεία, που πλήγωσαν την εθνική μας υπερηφάνεια  και που μας έκαναν να συνειδητοποιήσουμε τη τραγική μας θέση…

Όλα αυτά λοιπόν μ΄ έσπρωξαν για να καθίσω και να γράψω.

Περισσότερο μέσα από λόγο ποιητικό, αφού με την ποίηση μπορείς με λίγα λόγια να αγγίζεις την ψυχή, να κεντρίζεις το μυαλό και να ταξιδεύεις παντού, στο σήμερα στο χθες στο αύριο.

Να μιλήσω γι όλα αυτά που μας έκαναν υπερήφανους ως έλληνες αλλά και για όλα αυτά που μας οδήγησαν  σε ταπεινώσεις, σκλαβιές και καταστροφές…

Αξίζει λοιπόν να μιλήσουμε στους νέους μας και να τους δώσουμε να βάλουν στο φυλαχτό της καρδιάς τους και στον ιππόκαμπο της μνήμης τους, όλες αυτές τις αρετές που έκαναν τους Έλληνες σπουδαίους αλλά και όλα αυτά που τους έφεραν δεινά, καταστροφές, σκλαβιές και περιπέτειες.

Γιατί αλήθεια τα νέα μας παιδιά αξίζουν ένα πολύ καλύτερο Μέλλον!»

Η όλη παρουσίαση διανθίστηκε με την ανάγνωση ποιημάτων από την Εκπαιδευτικό – Φοιτήτρια του Θεατρικού Τμήματος Α.Π.Θ.  Μαρία Τζίμου και την ανάγνωση ενός πεζού από τη φιλόλογο Δήμητρα Τομαρά.

Διαβάστε επίσης:

Πηγή:karaoglou

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Από πότε είχαμε καλοριφέρ; Από το 7000 π.Χ. στην Κρήτη και στην Κύπρο!

Από το 7000 π.Χ. έκτιζαν κυλινδρικά σπίτια με επίπεδες ή θολωτές στέγες, στις κορφές των οποίων υπήρχε άνοιγμα. Στο δάπεδο, ακριβώς κάτω από το άνοιγμα,...

Το σκυλάκι στην μέση είναι τυφλό και τα δύο μικρότερα αδελφάκια είναι αχώριστοι οδηγοί του!

Για τους ανθρώπους που πλήττονται από τύφλωση, ένας σκύλος-οδηγός μπορεί να αποδειχθεί μια πολύτιμη πηγή στήριξης. Αλλά αποδεικνύεται ότι είναι πολύ καλοί στο να κάνουν...

Tα πιο τρομακτικά πλάσματα του βυθού

Δείτε μια λίστα με 25 από τα πιο παράξενα και τρομακτικά πλάσματα του πλανήτη μας, τα οποία ζουν στα βάθη των θαλασσών. Δρακόψαρο Κροσσωτός καρχαρίας Καλαμάρι βαμπίρ Μεγάλη...

Ευχάριστα τα νέα για την υγεία του Δημήτρη Σταρόβα: Κατάφερε να γράψει, άρχισε...

Πολύ καλύτερη φαίνεται να είναι η υγεία του Δημήτρη Σταρόβα, ο οποίος αφού υπέστη εγκεφαλικό, πλέον βρίσκεται νοσηλευόμενος στο Τζάνειο Νοσοκομείο. Ο Δημήτρης Σταρόβας βελτιώνεται...

Διαβάστε επίσης

Δείτε επίσης.

 

Ο Φίλιππος Σαχινίδης στις Σέρρες-Η χώρα έχει ανάγκη από καλά αμοιβόμενες θέσεις εργασίας

Στις Σέρρες βρέθηκε ο πρώην υπουργός και υποψήφιος ευρωβουλευτής με το ΠΑΣΟΚ, Φίλιππος Σαχινίδης. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του, συνοδευόμενος από τον Γραμματέα...

Κώστας Καραμανλής: Πράξη η αντικατάσταση αντλιοστασίων άρδευσης στο ΤΟΕΒ Ψυχικού – Πεθελινού!

Ένα αίτημα ετών σήμερα γίνεται πράξη, με την παράδοση προς χρήση του σύγχρονου συστήματος που αναβαθμίζει αποφασιστικά το αρδευτικό και αποστραγγιστικό δίκτυο του ΓΟΕΒ...

Λαμία: Κόλλησε κηδειόχαρτα για εκείνον που τον «έδωσε» στην Τροχαία

«Κηδεύουμε σήμερα το λατρευτό μας καρφί. ΝΑ ΣΕ ΒΡΟΥΝΕ ΤΕΖΑ» Black humour ή ασύλλυπτη κακία! Ένα μακάβριο μήνυμα στον άνθρωπο που τον «κάρφωσε» στην Τροχαία...

Συνέχισε να διαβάζεις