23/06/2024
30.4 C
Serres

KAΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΗ:MHΠΩΣ ΕΧΕΤΕ ΠΑΡΑΜΕΛΗΣΕΙ ΑΥΤΑ ΤΑ ΠΡΩΙΜΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ!

Array

Ο καρκίνος του προστάτη επηρεάζει τον αδένα του προστάτη, δηλαδή τον αδένα που παράγει μέρος του υγρού στο σπέρμα και παίζει ρόλο στον έλεγχο των ούρων στους άνδρες.

Ο καρκίνος του προστάτη είναι η πιο κοινή μορφή καρκίνου, ωστόσο, ορισμένοι άνδρες εξακολουθούν να αγνοούν τα συμπτώματα της νόσου.

Τι είναι ο καρκίνος του προστάτη

Ο προστάτης είναι ένας εξωκρινής αδένας σε μέγεθος καρυδιού. Αυτό σημαίνει ότι τα υγρά και οι εκκρίσεις του προορίζονται για χρήση εκτός του σώματος.

dei gaia e vima (1)

Ο προστάτης παράγει το υγρό που τρέφει και μεταφέρει το σπέρμα έως ότου αυτό φτάσει στο θηλυκό ωάριο (κατά την σεξουαλική επαφή) και το γονιμοποιήσει. Ο προστάτης συστέλλεται και “εκτοξεύει” αυτά τα υγρά κατά τη διάρκεια του οργασμού.

Η πρωτεΐνη που απεκκρίνεται από τον προστάτη ονομάζεται προστατικό αντιγόνο (prostate-specific antigen – PSA) και βοηθάει το σπέρμα να διατηρήσει την υγρή του κατάσταση. Μια περίσσεια αυτής της πρωτεΐνης στο αίμα είναι ένα από τα πρώτα σημάδια καρκίνου του προστάτη.

Η ουρήθρα είναι ο σωλήνας μέσω της οποίας το σπέρμα και τα ούρα εξέρχονται από το σώμα. Περνά επίσης μέσω του προστάτη.


Ως εκ τούτου, ο προστάτης είναι επίσης υπεύθυνος για τον έλεγχο των ούρων. Μπορεί να σφίξει και να περιορίσει τη ροή των ούρων μέσω της ουρήθρας χρησιμοποιώντας χιλιάδες μικροσκοπικές μυϊκές ίνες.

Καρκίνος του προστάτη: Πώς ξεκινάει

Αρχίζει συνήθως στα αδενικά κύτταρα. Αυτό είναι γνωστό ως αδενοκαρκίνωμα. Μικρές αλλαγές συμβαίνουν στο σχήμα και το μέγεθος των κυττάρων του προστάτη, κατάσταση που ονομάζεται προστατική ενδοεπιθηλιακή νεοπλασία (prostatic intraepithelial neoplasia – PIN). Αυτό τείνει να συμβαίνει αργά και δεν παρουσιάζει συμπτώματα μέχρι την περαιτέρω εξέλιξη του καρκίνου.

Σχεδόν το 50% όλων των ανδρών ηλικίας άνω των 50 ετών έχει PIN. Το υψηλής ποιότητας PIN θεωρείται προκαρκινικό και απαιτεί περαιτέρω διερεύνηση. Το PIN χαμηλού βαθμού δεν προκαλεί ανησυχία.


Ο καρκίνος του προστάτη μπορεί να αντιμετωπιστεί με επιτυχία εάν διαγνωστεί πριν κάνει μετάσταση, αλλά αν εξαπλωθεί, είναι πολύ επικίνδυνος. Συχνά απλώνεται στα οστά.

Καρκίνος του προστάτη: Τι λένε οι ειδικοί

Οι ειδικοί παροτρύνουν τους άνδρες να ενημερωθούν σχετικά με τα συμπτώματα με τα οποία εκδηλώνεται ο καρκίνος του προστάτη και να επισκέπτονται τακτικά τον γιατρό τους για την σχετική εξέταση. Σε μία έρευνα επί 1.000 αντρών ηλικία 50 ετών και άνω, πάνω από το 35% παραδέχτηκε ότι δεν έχει ιδέα τι είδους συμπτώματα συνδέονται με τον συγκεκριμένο τύπο καρκίνου. Μόλις οι μισοί από τους συμμετέχοντες είπαν ότι είχαν μόνο μια “γενική κατανόηση” των πρώιμων συμπτωμάτων.

Ο ογκολόγος δρ. Jiri Kubes, διευθυντής του Κέντρου Θεραπείας Proton, ο οποίος ηγήθηκε εκείνης της έρευνας, δήλωσε: “Οι άνδρες ηλικίας άνω των 50 ετών θα πρέπει να παρακολουθούν προσεκτικά την υγεία του προστάτη τους. Ειδικά για τους άνδρες με οικογενειακό ιστορικό της νόσου, αυτό πρέπει να ξεκινήσει ακόμα νωρίτερα.

Ο καρκίνος του προστάτη είναι εξαιρετικά κοινός στους άνδρες, αλλά οι πιθανότητες επιβίωσης της νόσου αν εντοπιστεί αρκετά νωρίς είναι καλές. Είναι επομένως ζωτικής σημασίας να γνωρίζουν οι άνδρες τα σημάδια έγκαιρης προειδοποίησης και να επισκέπτονται τους γιατρούς τους αμέσως μόλις υποψιάζονται ότι κάτι μπορεί να πηγαίνει στραβά. Συχνά, ο καρκίνος του προστάτη μπορεί να είναι ξεκινήσει χωρίς προειδοποιητικά σημάδια”.

Καρκίνος του προστάτη: Βασικά συμπτώματα, εξέταση και πρόληψη

Τα κοινά προειδοποιητικά σημάδια περιλαμβάνουν δυσκολία να πάτε εξαρχής στην τουαλέτα (λιγότερες κενώσεις της ουροδόχου κύστης) και πόνο, ή ταλαιπωρία, όταν διέρχονται τα ούρα στην ουρήθρα.

Μια ξαφνική επείγουσα ανάγκη να επισκεφθείτε την τουαλέτα το βράδυ μπορεί επίσης να είναι μια πρώιμη ένδειξη της νόσου. Άλλα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν πόνο στα οστά ή ακόμα και πόνο στην πλάτη.

Οι εξετάσεις για καρκίνο του προστάτη περιλαμβάνουν μια δακτυλική εξέταση του ορθού, μια εξέταση PSA (που μετρά τα επίπεδα του ειδικού αντιγόνου του προστάτη στο αίμα) και μια βιοψία.

Μια πρόσφατη μελέτη από τις ΗΠΑ διαπίστωσε ότι οι άνδρες που εκσπερμάτιζαν 21 φορές το μήνα ή περισσότερο είχαν λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν καρκίνο του προστάτη σε σύγκριση με εκείνους που έκαναν εκσπερμάτιζαν 4-7 φορές το μήνα.

Άλλες συστάσεις για τη μείωση του κινδύνου καρκίνου του προστάτη περιλαμβάνουν την τακτική άσκηση και τη διατήρηση ενός υγιούς βάρους.

Διατροφή και καρκίνος του προστάτη
Μελέτες έχουν δείξει ότι υπάρχουν κάποια τρόφιμα τα οποία μέσω των ουσιών που περιέχουν βοηθούν στην πρόληψη του καρκίνου του προστάτη.

Λυκοπένιο

Το λυκοπένιο είναι ένα καροτενοειδές που βρίσκεται κυρίως στις ντομάτες αλλά και το καρπούζι, και το οποίο φαίνεται να αναστέλλει τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων. Πολυάριθμες μελέτες δείχνουν ότι η μεγάλη κατανάλωση τροφών (σε αντίθεση με τη χαμηλή) που περιέχουν λυκοπένιο μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη. Μάλιστα πρέπει να σημειωθεί, ότι στις μαγειρεμένες ντομάτες και στα προϊόντα τους (π.χ. σάλτσα) η συγκέντρωση και η απορρόφηση του λυκοπενίου είναι μεγαλύτερη. Όσον αφορά το ρόλο του λυκοπενίου στη θεραπεία, έρευνα έχει δείξει ότι η χορήγηση λυκοπενίου σε ασθενείς με καρκίνο του προστάτη μετά από ορχεκτομή, μειώνει τον πρωτογενή όγκο, μειώνει τις μεταστάσεις και βελτιώνει τη ροή των ούρων. Βέβαια το θέμα χρίζει περαιτέρω διερεύνησης .

Σταυρανθή λαχανικά

Στην ομάδα των σταυρανθών λαχανικών ανήκουν το μπρόκολο, το κουνουπίδι, η λαχανίδα, το κραμπολάχανο, το σινάπι κ.α. Τα σταυρανθή λόγω των φυτοχημικών καθώς και άλλων ουσιών που περιέχουν, φαίνεται να διαδραματίζουν προστατευτικό ρόλο κατά του καρκίνου του προστάτη όταν καταναλώνονται πάνω από 5 φορές την εβδομάδα.

Βιταμίνη Ε

Η βιταμίνη Ε φέρεται να έχει προστατευτική δράση κατά του καρκίνου εξαιτίας της αντιοξειδωτικής της δράσης. Η βιταμίνη Ε λειτουργεί σαν μια «αντι-προσταγλαδίνη», οι προσταγλαδίνες συμμετέχουν στην εμφάνιση του καρκίνου του προστάτη. Μελέτες έχουν δείξει ότι η βιταμίνη Ε ίσως μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης του καρκίνου του προστάτη, ιδιαίτερα στους καπνιστές και στα άτομα που τα επίπεδα της βιταμίνης στο αίμα τους είναι χαμηλά. Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Ε είναι το ελαιόλαδο, το αβοκάντο και οι ξηροί καρποί όπως τα καρύδια και τα αμύγδαλα.

Σελήνιο

Το σελήνιο είναι ένα ιχνοστοιχείο το οποίο βρίσκεται σε μεγάλες ποσότητες στο συκώτι, τα θαλασσινά, το κρέας, τα πουλερικά, τα φιστίκια και τα εμπλουτισμένα δημητριακά. Χαμηλά επίπεδα σεληνίου στο αίμα σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη. Μελέτες έχουν δείξει ότι το σελήνιο μπορεί να συμβάλλει στην πρόληψη αυτής της μορφής καρκίνου κατά 25-35%.

Σόγια – Ισοφλαβόνες

Οι ισοφλαβόνες (ιδιαίτερα η genistein και η daidzein) που περιέχονται στη σόγια φαίνεται να αναστέλλουν την ανάπτυξη καλοηθών και κακοηθών επιθηλιακών κυττάρων του προστάτη. Το σύνολο των μελετών δείχνουν ότι η κατανάλωση ισοφλαβονών μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης πρώιμου καρκίνου του προστάτη.

Πράσινο τσάι

Πολυφαινολικές ουσίες που βρίσκονται στο πράσινο τσάι φαίνεται να εμποδίζουν μεταστάσεις στον καρκίνο του προστάτη και να αναστέλλουν την κυτταρική ανάπτυξη. Μια μεγάλη μελέτη που έγινε στην Ιαπωνία έδειξε ότι η κατανάλωση πράσινου τσαγιού σχετιζόταν με δοσοεξαρτόμενη μείωση στον κίνδυνο προχωρημένου καρκίνου του προστάτη σε άνδρες που κατανάλωναν πάνω από 5 φλιτζάνια τσαγιού την ημέρα. Για να εξάγουμε ασφαλή αποτελέσματα θα πρέπει να γίνουν κι άλλες μελέτες.

ω-3 λιπαρά οξέα

Τα ω-3 λιπαρά οξέα χαρακτηρίζονται ως απαραίτητα λιπαρά οξέα καθώς ο οργανισμός μας δεν μπορεί να τα συνθέσει και πρέπει να τα λάβουμε μέσω της τροφής. Καλές πηγές αυτών των λιπαρών είναι τα λιπαρά ψάρια και τα καρύδια. Μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση ω-3 λιπαρών οξέων μπορεί να συμβάλλει προληπτικά κατά του καρκίνου του προστάτη, αλλά το όφελος δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο καθώς το γενετικό προφίλ των ατόμων φαίνεται να επηρεάζει το αποτέλεσμα.

Διαιτητικοί παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη

Η παχυσαρκία έχει συνδεθεί με την εμφάνιση του καρκίνου του προστάτη. Τα δεδομένα φανερώνουν ότι όσο ανεβαίνει ο Δείκτης Μάζας Σώματος πάνω από το 25 τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες για εμφάνιση καρκίνου του προστάτη. Μάλιστα, όταν η νόσος έχει εμφανιστεί οι παχύσαρκοι ασθενείς έχουν χειρότερη πρόγνωση από τους ασθενείς με φυσιολογικό βάρος.

Μελέτες έχουν ενοχοποιήσει διάφορες τροφές ή συστατικά για τη συμμετοχή τους στην εμφάνιση καρκίνου του προστάτη. Η υψηλή κατανάλωση κρέατος (πάνω από 5 μερίδες/εβδομάδα),ιδιαίτερα του ψημένου στα κάρβουνα και του επεξεργασμένου, συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του προστάτη. Επίσης, τα γαλακτοκομικά προϊόντα φαίνεται να ευνοούν την ανάπτυξη καρκίνου του προστάτη εξαιτίας κάποιων αντιδράσεων που πυροδοτούνται από τη λακτόζη και το ασβέστιο. Ιδιαίτερα για το ασβέστιο ο κίνδυνος αυξάνεται όταν η κατανάλωση του ασβεστίου ξεπερνάει τα 1,5 γραμμάρια/μέρα. Ένας άλλος παράγοντας που ενοχοποιείται για την ανάπτυξη καρκίνου του προστάτη είναι το λίπος και ιδιαίτερα το κορεσμένο λίπος που προέρχεται από ζωικές τροφές.

via

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Κυριακή της Πεντηκοστής – Τι γιορτάζουμε σήμερα και τι συμβολίζει η ημέρα

Η Κυριακή πριν από τη Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος. Την Κυριακή της Πεντηκοστής γιορτάζουμε την εμφάνιση του Αγίου Πνεύματος στους μαθητές του Χριστού, με μορφή...

Τραϊάνα Ανανία: «Δεν λαμβάνω πολλά μηνύματα από άντρες στα social media»

«Όχι, δεν θέλω να τραβήξω την προσοχή» Για τη συμμετοχή της στην επιθεώρηση του Σταμάτη Φασουλή «Τότε, τώρα, πάντα» μίλησε η Τραϊάνα Ανανία. Η γνωστή...

Η Ζέτα Μακρυπούλια εξηγεί γιατί δεν δίνει συνεντεύξεις: «Στην τελευταία έπαθα κρίση πανικού»

Τους λόγους για τους οποίους πλέον δίνει σπάνια συνεντεύξεις εξήγησε η Ζέτα Μακρυπούλια και σημείωσε πως μετά την τελευταία συνέντευξη στον Νίκο Χατζηνικολάου έπαθε...

Διονύσης Τσακνής: «Έγραψα “το τραγούδι των γύφτων” κατά παραγγελία»

Στην τελευταία εκπομπή, για αυτή τη σεζόν, του Νίκου Χατζηνικολάου, «Ενώπιος Ενωπίω» βρέθηκε καλεσμένος το βράδυ της Πέμπτης 20 Ιουνίου ο Διονύσης Τσακνής. Ο γνωστός...

Διαβάστε επίσης

Δείτε επίσης.

 

1η τροποποίηση Απόφασης ένταξης πράξεων στη Δράση 4.1.5

Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Αλιείας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ανακοινώνει ότι έχει εκδοθεί και δημοσιοποιηθεί στο Πρόγραμμα Διαύγεια η 1η τροποποίηση Απόφασης ένταξης...

Συνταγή για εύκολη κερασόπιτα -Λαχταριστή και ζουμερή, το καλύτερο επιδόρπιο για το καλοκαίρι

Η κερασόπιτα είναι ένα γλυκό που δύσκολα θα απογοητεύσει κάποιον. Στο διαδίκτυο υπάρχουν πολλές συνταγές για κερασόπιτα, είτε πρόκειται για τάρτα, είτε για τύπου κέικ,...

Πέθανε ο σύζυγος της Λένας Μαντά

Έφυγε από τη ζωή ο σύζυγος της γνωστής συγγραφέως Λένας Μαντά μετά από σοβαρά προβλήματα υγείας. Στο πένθος βυθίστηκε η οικογένεια της Λένας Μαντά καθώς...

Συνέχισε να διαβάζεις