20/04/2024
11.5 C
Serres

Νέος Αναπτυξιακός Νόμος: Με το κυάλι θα τον κοιτούν οι ΜμΕ -Του Κώστα Καρπουχτσή*

Array

 Η ανάπτυξη αποτελεί ένα διαχρονικό ζητούμενο.

Ειδικά ενός τόπου σαν τις Σέρρες, όπου, αν και κατά γενική ομολογία, έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα σε τομείς όπως αγροδιατροφή, πολιτισμός, τουρισμός (εναλλακτικός, θρησκευτικός, ιαματικός, αθλητικός), έχει ταυτόχρονα βιώσει την αποβιομηχάνιση, και την περιθωριοποίηση, σε συνδυασμό με την μη αξιοποίηση αυτών των πλεονεκτημάτων.  Αποτέλεσμα να φιγουράρει στις τελευταίες θέσεις ανάπτυξης της χώρας.

Η τοπική μας οικονομία αποτελείται ως επι το πλείστον από μικρές τοπικές επιχειρήσεις, με πολλές από αυτές να έχουν το χαρακτήρα ατομικής επιχείρησης (που αποκλείονται a priori από τον αναπτυξιακό νόμο).

Ο εκάστοτε «Αναπτυξιακός Νόμος» διαχρονικά αποτελεί ένα εθνικό εργαλείο, που υποτίθεται στοχεύει στην δίκαιη συμπεριληπτική και βιώσιμη ανάπτυξη, με βάση τα μοναδικά προϊόντα, υπηρεσίες και ιδιαιτερότητες του κάθε τόπου της χώρας, δημιουργώντας προστιθέμενη αξία σε αυτά.

Τα χρόνια της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία η αντίληψη της ισόρροπης ανάπτυξης είχε εμποτίσει τον Αναπτυξιακό Νόμο 4399/16 και μάλιστα η έμφαση δινόταν στη «ραχοκοκαλιά» της ελληνικής οικονομίας, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Χαρακτηριστικά να αναφέρουμε πως το 89% των υπαχθέντων φορέων στον Ν4399/16 ανήκαν στις πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος που έφερε προς ψήφιση στην Βουλή η κυβέρνηση Μητσοτάκη, δεν φαίνεται ότι συνεχίζει να έχει ως επίκεντρο αυτές τις επιχειρήσεις. Αντίθετα βρίσκεται σε πλήρη ευθυγράμμιση με τις πολιτικές της κυβέρνησης της ΝΔ και φανερά δημιουργεί ένα απροσπέλαστο τείχος για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που ευελπιστούν να έχουν ένα σύμμαχο, να ορθοποδήσουν και να αναπτυχθούν, μετά την έξοδό από την υγειονομική κρίση.

procredit bank serres epimelitirio

Αυξάνει το ελάχιστο επιλέξιμο ύψος επένδυσης κατά 50% (πχ στις 150.000ευρώ από 100.000 ευρώ για τις μικρές επιχειρήσεις), παράλληλα, ενισχύει το ρόλο της «Τραπεζικής επιλεξιμότητας» μιας επιχείρησης, την ώρα που η μεγάλη πλειοψηφία των ΜμΕ δεν έχει πλέον πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό.  

Πόσες άραγε μικρές επιχειρήσεις στην Περιφερειακή Ενότητα Σερρών, μετά τα δύο χρόνια πανδημίας,  θα θεωρηθούν βιώσιμες, αν κριθούν με απόλυτα τραπεζικά κριτήρια;;;

Η πρόσβαση των μικρών επιχειρήσεων που θα ξεπεράσουν τον πρώτο σκόπελο, δυσχεραίνει, από το επιπλέον κόστος που θα πρέπει να επωμιστούν για τη διενέργεια ελέγχων, από ιδιώτες κ .ά για την αξιολόγηση των τραπεζικών κριτηρίων. 

Επιπλέον για τα επενδυτικά προγράμματα πάνω από 1 εκ €, δρομολογείται, με την αφαίρεση αρμοδιοτήτων από τις Περιφέρειες, υπερσυγκέντρωση αποφάσεων και εξουσιών στην Αθήνα και στο Υπουργείο.


 Όλως περιέργως δεν είδαμε να υπάρχει αντίδραση από τις Περιφέρειες γι’αυτή την μεθόδευση.

Ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος αντί να αξιοποιεί τα αυξημένα ποσοστά ενισχύσεων στις Περιφέρειες, φαίνεται ότι οδεύει στην στήριξη επιχειρήσεων που βρίσκονται στην Αττική, εντείνοντας περαιτέρω την ανισότητα μεταξύ της Π.Ε. Αττικής και τις άλλες Περιφέρειες της χώρας.

Λείπει μια στρατηγική εθνικής ανάπτυξης, που να συνδέει το μοντέλο παραγωγικής ανασυγκρότησης που πραγματικά χρειαζόμαστε, με τους πόρους του ΕΣΠΑ 2021-2027 και το Ταμείο Ανάκαμψης. 

Εκτός αν η Κυβέρνηση Μητσοτάκη βασίζει την ανάπτυξη στις… «Υπηρεσίες Μηχανικών Πλυντηρίων, Υπηρεσίες Σιδερωτηρίου Ρούχων, Χονδρικό Εμπόριο Φαρμακευτικών Προϊόντων…» κλάδοι που επέλεξε να εντάξει για πρώτη φορά η σημερινή κυβέρνηση στον Αναπτυξιακό Νόμο!

Ο νέος αναπτυξιακός νόμος της ΝΔ, εφόσον ψηφιστεί ως έχει, θα είναι η ταφόπλακα της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας σε έναν αργό «θάνατο» που εκτυλίσσεται τα τελευταία δύο χρόνια και το βιώνει ο μικρομεσαίος επιχειρηματίας στο πετσί του.

* Ο Κώστας Καρπουχτσής είναι  Οικονομολόγος,  μέλος ΚΕΑ ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ


Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Έλλη Στάη: Αποκαλύπτει την ηλικία της και ότι περιμένει το τρίτο της εγγόνι

Η γνωστή δημοσιογράφος σε μια συνέντευξη εφ όλης της ύλης. Η Έλλη Στάη βρέθηκε καλεσμένη στον Σταύρο Θεοδωράκη και τους «Πρωταγωνιστές» το βράδυ της Πέμπτης...

Σωτήρης Τσαφούλιας: Οι Έλληνες δεν είμαστε καλοί γονείς

Και να θέλαμε, δεν μας αφήνουν, τόνισε Ο Σωτήρης Τσαφούλιας μίλησε για την πορεία του στη σκηνοθεσία, την οικογένειά του και όσα τον προβληματίζουν...

Απόστολος Τζιτζικώστας: Ο πολιτισμός κορυφαία προτεραιότητα για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Επταπυργίου 2024 παρουσίασε σε συνέντευξη τύπου ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας και η Πρόεδρος του Κέντρου Πολιτισμού της Περιφέρειας...

Τάσος Χαλκιάς: «Πηγαίνω στο βουνό και ουρλιάζω, είναι ανακουφιστικό»

O αγαπημένος ηθοποιός αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στα νεανικά του χρόνια τα οποία όπως είπε αναπολεί αλλά δεν θα επέστρεφε σε αυτά και αποκάλυψε πως...

Διαβάστε επίσης

Δείτε επίσης.

 

Δύο Σερραίες στον τελικό της Microsoft Office Specialist!

Ανακοινώθηκαν την Παρασκευή 12 Απριλίου από την ACTA τα ονόματα των δύο μαθητριών  από τον Νομό Σερρών που προκρίθηκαν στους 100 καλύτερους χρήστες στην...

2o Premium Track Day of 2024 το Σαββατοκύριακο στο Αυτοκινητοδρόμιο Σερρών

Δεκάδες θα είναι τα supercars κι αγωνιστικά αυτοκίνητα που θα βρίσκονται στο Αυτοκινητοδρόμιο  Σερρών, το ερχόμενο Σαββατοκύριακο 19-20 Απριλίου στο πλαίσιο του διήμερου 2ου Premium Track day που διοργανώνει...

Καλοκαίρι 1η Ιουνίου πέφτει το Πάσχα το 5270

Μπορεί να μοιάζει απίθανο ωστόσο η μεγαλύτερη γιορτή του Χριστιανισμού θα «πέσει» καλοκαίρι Μπορεί να μοιάζει απίθανο, όμως η μεγαλύτερη γιορτή του Χριστιανισμού θα «πέσει»...

Συνέχισε να διαβάζεις