29/05/2024
15.9 C
Serres

Κέντρα Υγείας Δήμου Σιντικής: Πολλά τα προβλήματα, σύμφωνα με το ΚΚΕ

Array

Οι Βουλευτές Δελής Γιάννης και Στολτίδης Λεωνίδας έκαναν ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας αναφορικά με τα Προβλήματα λειτουργίας των Κέντρων Υγείας Δήμου Σιντικής στην Π.Ε. Σερρών.

Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας θα μπορούσε να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο παρέχοντας υπηρεσίες πρόληψης και αντιμετώπισης προβλημάτων υγείας, επίσης κάλυψης κατεπειγόντων περιστατικών και με ασφαλή διακομιδή όσων έχουν ανάγκη τη δευτεροβάθμια ή και τριτοβάθμια φροντίδα.

Ωστόσο, εδώ και χρόνια, αντί να ενισχύεται όπως θα έπρεπε, απαξιώνεται από τη διαχρονικά ακολουθούμενη πολιτική όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, όπως και της σημερινής της ΝΔ.

Πολιτικής που δεν την στελεχώνει με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό, ούτε προσφέρει την απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή, με τραγικές συνέπειες για το λαό, αλλά και για τους ίδιους τους εργαζόμενους σε αυτή.

Είναι ενδεικτικό το παράδειγμα των δύο Κέντρων Υγείας που λειτουργούν στο Δήμο Σιντικής στην Π.Ε. Σερρών. Το Κέντρο Υγείας Ροδόπολης καλείται να λειτουργεί με μόλις δύο μόνιμους γενικούς γιατρούς εκ των οποίων ο ένας έχει οργανική θέση σε άλλη περιοχή.


Το ακτινολογικό εργαστήριο, λειτουργεί μόνο μία φορά την εβδομάδα, κάθε Δευτέρα και σε αυτή τη περίπτωση καλύπτεται από εργαζόμενο ακτινολόγο που μεταβαίνει εκεί από το Δροσάτο της Π.Ε. Κιλκίς.

Ελλείψεις εντοπίζονται και στο διοικητικό προσωπικό που αποτελείται από μία μόνιμη εργαζόμενη και ακόμα δύο, οι οποίες βρίσκονται σε άδειες λοχείας.

Στον επίσης σημαντικό τομέα της καθαριότητας εργάζονται τρεις καθαρίστριες με Συμβάσεις Ορισμένου Χρόνου (Σ.Ο.Χ.), οι οποίες λήγουν σε λίγο καιρό.


Αντίστοιχες ελλείψεις αντιμετωπίζει και το Κέντρο Υγείας Σιδηροκάστρου, στο οποίο υπηρετούν μόνο γενικοί γιατροί ενώ δεν υπάρχει παιδίατρος.

Και σε αυτό το Κέντρο Υγείας το ακτινολογικό εργαστήριο λειτουργεί δύο φορές την εβδομάδα, δηλαδή συνολικά έξι φορές το μήνα και σε αυτή την περίπτωση η λειτουργία του καθίσταται δυνατή με εργαζόμενη που μεταβαίνει εκεί δύο φορές τον μήνα από την Ηράκλεια Σερρών.

Επιπλέον η κατάσταση που επικρατεί στο ΕΚΑΒ είναι τραγική. Το ΚΚΕ μάλιστα είχε καταθέσει και σχετική ερώτηση (αρ. πρωτ. 5277/18.05.2022), κάνοντας τότε αναφορά στην έλλειψη καρδιολόγου στο Κ.Υ. Ροδόπολης καθώς και οδηγών και εκπαιδευμένων τραυματιοφορέων για ολόκληρο το 24ωρο, η οποία δεν απαντήθηκε ποτέ.

Σήμερα στο Κέντρο Υγείας Σιδηροκάστρου, αντί να υπάρχει διαθέσιμο ασθενοφόρο όλες τις μέρες της εβδομάδας και 24 ώρες το 24ωρο, καλύπτεται από το ΕΚΑΒ της Κοίμησης, όπου βρίσκεται το κέντρο του ΕΚΑΒ.


Να σημειώσουμε τέλος ότι η ανάγκη σε πρωτοβάθμια περίθαλψη και πρόληψη είναι ακόμη πιο αυξημένες στην περιοχή του Δήμου Σιντικής, καθώς το παράρτημα κλειστής φροντίδας παιδιών με πολλαπλές αναπηρίες αντιμετωπίζει κι αυτό, μόνιμα, το πρόβλημα της υποστελέχωσης σε υγειονομικό προσωπικό που είναι απαραίτητο και αναγκαίο για την ιατρική τους περίθαλψη.

Παρόμοια και στο δομή προσφύγων στο Κλειδί, όπου βρίσκονται εκατοντάδες πρόσφυγες δεν υπάρχει γιατρός με ότι αυτό συνεπάγεται για τις ανάγκες που καλείται να καλύπτει η απαξιωμένη Π.Φ.Υ. του Δήμου Σιντικής.

Οι κάτοικοι της περιοχής είναι αναστατωμένοι και προβληματισμένοι με την κατάσταση που επικρατεί στα Κέντρα Υγείας, όπως επίσης και οι εργαζόμενοι σε αυτά που καλούνται να ανταπεξέλθουν σε τριπλάσιο όγκο δουλειάς με το ίδιο, λιγοστό προσωπικό που είχαν και πριν ακόμα από την περίοδο της πανδημίας.

Σύμφωνα με τα παραπάνω ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, σε ποια άμεσα μέτρα θα προβεί η κυβέρνηση για:

  • Την στελέχωση των Κέντρων Υγείας Ροδόπολης και Σιδηροκάστρου του Δήμου Σιντικής με το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων (υγειονομικό, φύλαξης, καθαριότητας, γραμματειακής και τεχνικής υποστήριξης κ.λπ.), ώστε να εξυπηρετούνται πλήρως οι ανάγκες των κατοίκων των περιοχών που καλύπτει.
  • Τη στελέχωση του ΕΚΑΒ ολόκληρης της Π.Ε. Σερρών με το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό, ώστε να εξυπηρετούνται έγκαιρα και με ασφάλεια οι επείγουσες περιπτώσεις.
  • Μονιμοποίηση όλων των επικουρικών γιατρών και νοσηλευτών, των εργαζόμενων με μπλοκάκια, των συμβασιούχων και των εργαζομένων των ιδιωτικών συνεργείων, με κατάργηση των ατομικών συμβάσεων εργασίας και κάθε μορφής ελαστικών μορφών εργασίας.

Τα μετά την επιστροφή του Μάρκο Πόλο από την Κίνα …

Δήμος Σιντικής: Πρόγραμμα 18 εκδηλώσεων για την 83η επέτειο από την «Μάχη των Οχυρών»

Ο βουλευτής Χατζηβασιλείου «απαντά» με υπεκφυγές και ειρωνείες …σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ Σερρών

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Ο Λευτέρης Αυγενάκης ζήτησε από την ΕΕ πιο δραστικά μέτρα για την προστασία...

Την λήψη αποφασιστικών δράσεων από την πλευρά της ΕΕ για την προστασία των Ευρωπαίων παραγωγών από εισαγωγές, ζήτησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων...

Ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός Μελοποίησης Στίχου στο Αριστοτέλειο Εκπαιδευτήριο Σερρών

Ο Διαγωνισμός Συγγραφής Στίχου με θέμα τα εικοσαετή «γενέθλια» στο Στο Αριστοτέλειο Εκπαιδευτήριο Σερρών ολοκληρώθηκε.  Επτά (7) συνολικά διαγωνιζόμενοι, έστειλαν δέκα (10) στίχους.  Ευχαριστούμε όλους τους...

ProCredit Bank Ελλάδας &Σύνδεσμος Εξαγωγέων στηρίζουν την πράσινη ανάπτυξη

Η κοινή εκδήλωση της Τράπεζας με τον ΣΕΒΕ για την ανάπτυξη  των μικρομεσαίων επιχειρήσεων & την εξωστρέφεια Με την παρουσία των κορυφαίων εκπροσώπων της επιχειρηματικής κοινότητας...

Ηλίας Κονδύλης: Κρίσιμη κατάσταση των υποστελεχωμένων κλινικών του Νοσοκομείου Σερρών

Περιοδεία πραγματοποίησε κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον υποψήφιο Ευρωβουλευτή Κονδύλη Ηλία (ψυχίατρο, Αναπληρωτή Καθηγητή Πολιτικής Υγείας στο Τμήμα Ιατρικής του ΑΠΘ), στην πόλη...

Διαβάστε επίσης

Δείτε επίσης.

 

Πώς επηρεάζει η κλιματική κρίση τις εξαγωγές;

Την ανάγκη ενίσχυσης των μηχανισμών αντιμετώπισης κρίσεων και εκτάκτων γεγονότων μέσω χρήσης πόρων, εντός και εκτός ΚΑΠ, αλλά και στην ανάγκη ενίσχυσης των εργαλείων...

Σερρών Θεολόγος: Η Εκκλησία μας είναι η ακένωτος πηγή θεραπείας, αγιασμού και σωτηρίας του ανθρώπου

Το Σάββατο, 25 Μαΐου, ο Σεβ. Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγος, κατόπιν φιλαδέλφου παρακλήσεως του Σεβ. Μητροπολίτου Σισανίου και Σιατίστης κ. Αθανασίου και...

Θεσσαλονίκη: Ιδιοκτήτης κυνήγησε τους διαρρήκτες με… σκούπα

Ο περίεργος τρόπος που ιδιοκτήτης σπιτιού καταδίωξε διαρρήκτες Ιδιοκτήτης σπιτιού στη Θεσσαλονίκη προσπάθησε να απομακρύνει τους επίδοξους διαρρήκτες που είχαν πάει στην οικία του χρησιμοποιώντας...

Συνέχισε να διαβάζεις