01/03/2024
10.4 C
Serres

Η Κομματική Οργάνωση Βάσης του ΚΚΕ στην Ηράκλεια ζητά να μην γίνει καμία σκέψη για παύση της 24ωρης λειτουργίας του Κέντρου Υγείας Στρυμονικού

Δεν χάνει την ευκαιρία η υποδιοικήτρια της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας , κ. Χατζοπούλου να τονίζει την ανάγκη παύσης της 24ης λειτουργίας του Κέντρου Υγείας Στρυμονικού.

Αυτή η κατεύθυνση ούτε τυχαία είναι, ούτε άσχετη με το στρατηγικό σχεδιασμό που προωθείται.

Μεταφέρει την ευθύνη των δομών της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στην Τοπική Διοίκηση.

Στόχο έχει τη μετακύλιση της κρατικής ευθύνης στην Τοπική Διοίκηση και προοπτικά στους κατοίκους μέσω της τοπικής φορολογίας.


Και εφόσον στο  Δήμο Ηράκλειας ανήκουν δύο Κέντρα Υγείας (Ηράκλειας και Στρυμονικού), για να μειωθεί το κόστος λειτουργίας οργανώνεται η παύση της 24ωρης λειτουργίας του Κέντρου Υγείας Στρυμονικού.

Θα λειτουργεί δηλαδή μόνο τις πρωινές ώρες, αφήνοντας εκτεθειμένους τους κατοίκους της περιοχής τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας που θα πρέπει να διανύσουν μεγαλύτερη απόσταση για επείγοντα περιστατικά και οι εργαζόμενοί του θα μετακινούνται σε άλλες δομές για να καλύψουν τρύπες.

Από την άλλη, το Κέντρο Υγείας λειτουργεί οριακά με το φιλότιμο των εργαζομένων και με προσωπικό κόστος λόγω των τραγικών ελλείψεων. 

Προ 2ετίας, στα πλαίσια αναδιαμόρφωσης του υγειονομικού χάρτη της περιφερειακής ενότητας Σερρών, μεταφέρθηκαν δύο οργανικές θέσεις γιατρών από το Κέντρο Υγείας Στρυμονικού σε αυτό της Ηράκλειας, επιδεινώνοντας τις ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό και στη υγειονομική κάλυψη του πληθυσμού της περιοχής.


Τα ήδη υπάρχοντα κενά καλύπτουν γιατροί που μετακινούνται από άλλες μονάδες υγείας της περιφέρειας.

Μία γιατρός μετακινείται για πλήρη εργασία και δύο γιατροί εργάζονται αλλού και μετακινούνται για διενέργεια εφημεριών. Όλοι οι γιατροί υπερβαίνουν το πλαφόν των ωρών εργασίας τους.

Εν μέσω πανδημίας λόγω κορονοϊού, αντί να ενισχυθεί η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, μετακινήθηκαν κυκλικά όλοι οι γιατροί των Κέντρων Υγείας της περιφέρειας για να καλύψουν κενά του Γενικού Νοσοκομείου Σερρών.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μη λειτουργούν τα περιφερειακά ιατρεία όλο εκείνο το διάστημα.

Όσον αφορά το νοσηλευτικό προσωπικό, μόνο τρεις είναι οι οργανικές θέσεις νοσηλευτών στο εν λόγω Κέντρο υγείας.


Οι κενές θέσεις καλύπτονται από μετακινούμενες νοσηλεύτριες από άλλες μονάδες υγείας ή από συμβασιούχους εργαζομένους.

Και το νοσηλευτικό προσωπικό εργάζεται με εντατικούς ρυθμούς προκειμένου να βγουν οι βάρδιες.

Επιπλέον, η απογευματινή και βραδινή βάρδια, συνήθως, καλύπτεται από μία μόνο νοσηλεύτρια, πράγμα που καθιστά επικίνδυνο τον τρόπο λειτουργίας του Κέντρου Υγείας και την παροχή υγειονομικής περίθαλψης προς τον ασθενή.

Τα προβλήματα λειτουργίας του Κέντρου Υγείας Στρυμονικού δεν σταματούν εδώ.

Σε πολλές βάρδιες δεν υπάρχει φύλακας με αποτέλεσμα στο χώρο να βρίσκονται μόνο οι δύο γιατροί που εφημερεύουν και μία νοσηλεύτρια.

Τέλος, στο ΚΥ δουλεύουν μόνο δύο άτομα υπεύθυνα για την καθαριότητα, εκ των οποίων το ένα εργάζεται με σύμβαση που λήγει σε λίγους μήνες.

Το προσωπικό δεν επαρκεί για την καθαριότητα του ΚΥ και των περιφερειακών ιατρείων που ανήκουν σε αυτό.

Το ΚΥ μένει χωρίς να καθαρίζεται τα σαββατοκύριακα και τις αργίες, παρόλο που λειτουργεί κανονικά.

Για το Κέντρο Υγείας Στρυμονικού, που καλύπτει τις ανάγκες του «νοικιάζοντας» γιατρούς από άλλα κέντρα υγείας, η 4η υγειονομική περιφέρεια διαθέτει δύο μόνο θέσεις επικουρικών γιατρών (δηλαδή συμβασιούχων, όχι μόνιμων) σε πρόσφατη πρόσκληση που δημοσίευσε.

Για λοιπό προσωπικό ούτε λόγος.

Αντίθετα, οι εργαζόμενοι καλούνται να βάλουν πλάτες και να υπερβούν τις υποχρεωτικές ώρες εργασίας τους προκειμένου να λειτουργήσει. 

Η κατάσταση αυτή του Κέντρου Υγείας Στρυμονικού δεν είναι μεμονωμένη.

Είναι μέρος της συνολικότερης εικόνας της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στη χώρα.

Δε φαίνεται να υπάρχει καμία διάθεση, ούτε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις ούτε από την τωρινή της ΝΔ, για ενίσχυση της ΠΦΥ σύμφωνα με τις ανάγκες.

 Αντίθετα, αυτό που κυριαρχεί είναι ελαστικές και ευέλικτες σχέσεις εργασίας με συμβασιούχους ορισμένου χρόνου και μετακινούμενους εργαζόμενους που καλύπτουν περισσότερες από μία μονάδες υγείας.

Οι ευθύνες είναι διαχρονικές, καθώς τόσο η σημερινή, όσο και οι προηγούμενες Κυβερνήσεις βρίσκονται σε απόλυτη σύμπλευση με τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την υγεία.

Στόχος είναι μονάδες Υγείας που θα λειτουργούν με τους κανόνες της αγοράς, ως Επιχειρήσεις, με παροχή ενός ελάχιστου πακέτου υπηρεσιών δωρεάν,  με ευέλικτους εργαζόμενους χωρίς πολλά εργασιακά δικαιώματα που θα προσλαμβάνονται από την ίδια τη μονάδα Υγείας με βάση τα «έσοδά» της και όχι με βάση τις ανάγκες του λαού.

Μετατρέπεται η υγεία σε ατομική ευθύνη με το κράτος σταδιακά να αποδεσμεύεται από τη δημόσια δωρεάν υγειονομική κάλυψη του λαού.

Όπως ακριβώς γίνεται και με την πανδημία που οφείλεται στο νέο κορονοϊό.

Καλούμε  τα λαϊκά νοικοκυριά της περιοχής να είναι σε αγωνιστική ετοιμότητα και να μην έχουν εμπιστοσύνη σε καμία κυβερνητική φωνή εφησυχασμού.

Καλούμε επίσης σε συσπείρωση και άλλους φορείς του δήμου αφού η ομαλή λειτουργία του ΚΥ αφορά ευρύτερα τα λαϊκά στρώματα και τους εργαζόμενους που θα δουν το δικαίωμά τους στην Υγεία να πετσοκόβεται.

Το εργατικό – λαϊκό κίνημα πρέπει να απαντήσει με αιτήματα που θα καλύπτουν όλες τις ανάγκες των δύο ΚΥ αλλά και των περιφερειακών ιατρείων του δήμου. 

Ο λαός της Ηράκλειας πρέπει να παλέψει συνολικότερα για ένα αποκλειστικά κρατικό σύστημα Υγείας – Πρόνοιας, καθολικό, σύγχρονο και απολύτως δωρεάν.

Ένα σύστημα Υγείας – Πρόνοιας χωρίς καμία επιχειρηματική δράση, που οι υπηρεσίες του θα αποτελούν στην πράξη κατοχυρωμένο κοινωνικό αγαθό και όχι όπως σήμερα ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα. 

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

  • Καμία σκέψη για παύση της 24ωρης λειτουργίας του Κέντρου Υγείας Στρυμονικού
  • Να επιστρέψουν οι δύο οργανικές θέσεις γιατρών 
  • Άμεση πρόσληψη του απαραίτητου ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού σε μόνιμες θέσεις εργασίας στο Κέντρο Υγείας Στρυμονικού
  • Άμεση συντήρηση του κτηρίου του Κέντρου Υγείας Στρυμονικού και των περιφερειακών ιατρείων

Διαβάστε επίσης για το φυσικό αέριο:

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Π.Δ.Σ.Ο: Ποια παιδεία θέλουμε;

Σχετικά με το κατατεθέν νομοσχέδιο στη Βουλή, «Ενίσχυση του Δημόσιου Πανεπιστημίου - Πλαίσιο λειτουργίας μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων», στην χώρα μας δύο είναι...

Γεραπετρίτης – Κεραμέως ενημέρωσαν διπλωματικές και προξενικές αρχές για την Επιστολική Ψήφο

Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης και η Υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως συμμετείχαν την Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου σε τηλεδιάσκεψη με τους επικεφαλής των Πρεσβειών και...

Έτοιμες οι λαμπάδες από τον Σύλλογο Γονέων και Φίλων Παιδιών-Ατόμων ΑμεΑ Ν.Σερρών

Το Εργαστήρι ΣΤΗΡΙΖΩ του Συλλόγου Γονέων και Φίλων Παιδιών-Ατόμων ΑμεΑ Ν.Σερρών για φέτος το Πάσχα ετοιμάζει ττυρετωδώς τις καλύτερες χειροποίητες λαμπάδες, καθώς και άλλα...

Γιάννης Μυλόπουλος: Συνεχίζεται ένα περιβαλλοντικό έγκλημα στον ποταμό Αγγίτη

Ερώτηση με αίτημα για γραπτή απάντηση κατέθεσε προς τον αντιπεριφερειάρχη Σερρών κ. Σπυρόπουλο η παράταξη “ΑΛΛΑΓΗ στην Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας”, σχετικά με τις κοπές...

Διαβάστε επίσης

Δείτε επίσης.

 

Αλλαγές στην νέα ΚΑΠ φέρνουν οι παρελάσεις των τρακτέρ σε όλη την Ευρώπη!

Αν και στην πατρίδα μας οι αγρότες έφυγαν από τα μπλόκα, σε όλη την Ευρώπη οι κινητοποιήσεις των αγροτών φαίνεται να φέρνουν σημαντικές μεταβολές...

Δεν άντeξε & ξeσπασε σε κλάματα on air ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου: «Μou κóπnκαν τα πóδıα. Μοu λεiπει πολú, το σπiτι είναι άδεıο»

Με ιδιαίτερη αγάπη και βαθιά συγκίνηση μίλησε ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου για την κόρη του, Νικολέτα, η οποία σπουδάζει στην Ολλανδία. Πιο αναλυτικά, ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου...

Έτοιμο το 30ο Καρναβάλι Κρύας Βρύσης

Με πυρετώδεις ρυθμούς συνεχίζονται οι προετοιμασίες για τη διοργάνωση των καρναβαλικών εκδηλώσεων, που θα πραγματοποιηθούν το 2024 στην Κρύα Βρύση. Ολόκληρο το επιτελείο του...

Συνέχισε να διαβάζεις