20/07/2024
33.6 C
Serres

ΟΑΚΑ: Κλειστό όλο το 2024, έτοιμο το επόμενος έτος το Ποδηλατοδρόμιο

Array

Οι ανακοινώσεις Βρούτση για το στέγαστρο Καλατράβα: «Δεν χάνουμε ούτε δευτερόλεπτο»

«Δεν χάνουμε ούτε δευτερόλεπτο» ήταν η απάντηση του Υπουργού Αθλητισμού, Γιάννη Βρούτση, στο μείζον ερώτημα πότε θα επαναλειτουργήσει το ΟΑΚΑ, χωρίς όμως να προσδιορίσει πότε θα αρθεί το προσωρινό λουκέτο που έχει μπει στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας εξαιτίας των ζητημάτων στατικότητας που έχουν προκύψει στο στέγαστρο Καλατράβα.

Ο ίδιος διευκρίνισε, πάντως, ότι θα παραμείνει κλειστό όλο το 2024, σε αντίθεση με το Ποδηλατοδρόμιο, του οποίου η αποκατάσταση αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του επόμενου έτους.

«Για πρώτη φορά μια ελληνική κυβέρνηση έχει ολοκληρωμένες μελέτες για την ολιστική αναβάθμιση του ΟΑΚΑ.

Και εξασφαλισμένα χρήματα για να το κάνει.

dei gaia e vima (1)
BMW x2 ix2 web banner mathe perissotera 1

Προχτές το Σάββατο έστειλα στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος τον θεσμικό Σύμβουλο του Κράτους σε αυτά τα θέματα, τη σχετική μελέτη που παραλάβαμε για να συγκροτηθεί τάχιστα ομάδα ειδικών σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο ώστε να αξιολογηθούν οι παραδοχές και τα συμπεράσματά της και να προταθούν οι περαιτέρω αναγκαίες ενέργειες. Εως ότου να έχουμε τα πορίσματά τους.

Το ΤΑΙΠΕΔ προχωρά σε όλες τις απαραίτητες προετοιμασίες για να εκκινήσουν αμέσως οι όποιες ενέργειες απαιτηθούν» είπε ο κ.Βούτσης.

Και πρόσθεσε: «Δεν χάνουμε ούτε ένα δευτερόλεπτο.

Ειδικά για το Ποδηλατοδρόμιο, ακόμη και στο δυσμενέστερο σενάριο, όπως δεσμεύεται το ΤΑΙΠΕΔ, η αποκατάστασή του υπολογίζεται ότι θα ολοκληρωθεί εντός του 2024.


Η ασφάλεια και το δημόσιο συμφέρον για την Κυβέρνησή μας είναι αδιαπραγμάτευτα.

Στο πλαίσιο αυτό, και πολύ πριν δημιουρηγθεί το θέμα με τα στέγαστρα Καλατράβα, με Κοινή Υπουργική Απόφαση που υπέγραψα στις 31 Αυγούστου 2023, για τη λειτουργία των αθλητικών εγκαταστάσεων δεν επιτρέπεται πλέον η διεξαγωγή αγώνων σε κλειστά Γυμναστήρια και ανοιχτά γήπεδα άνω των 2000 θεατών, εαν δεν διαθέτουν πιστοποιητικό πυροπροστασίας και άδεια στατικότητας».

Περιφέρειας Αττικής: Η συντήρηση της γέφυρας Καλατράβα δεν είναι αρμοδιότητά μας

Η συντήρηση της γέφυρας Καλατράβα, δεν είναι αρμοδιότητα της Περιφέρειας Αττικής», τονίζει από την πλευρά της η Περιφέρεια με αφορμή αναφορά της βουλεύτριας Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου σε πρωινή εκπομπή «για πιθανές ευθύνες της Περιφέρειας».

Στην ανακοίνωση, αφού γίνεται αναφορά στην κοινοβουλευτική και υπουργική εμπειρία της προαναφερθείσας βουλευτή, σχολιάζεται «η ελαφρότητα με την οποία κάποιοι εκπρόσωποι και κόμματα της κεντρικής πολιτικής σκηνής μιλούν δημόσια για θέματα μεγάλου ενδιαφέροντος, χωρίς στοιχειώδη γνώση των θεμάτων αυτών».


Κοντονής: Το 2015 δεν βρισκόταν ούτε ο φάκελος του έργου

Στο γεγονός ότι ένα θηριώδες έργο όπως τα στέγαστρα Καλατράβα στο ΟΑΚΑ έχει βασιστεί σε μία άδεια πέργκολας, αλλά και στην περιδίνηση των μνημονίων που μπήκε η χώρα μετά τους Ολυμπιακούς αγώνες και τους περιορισμούς που υπήρχαν στη διάθεση χρημάτων απέδωσε ο πρώην υφυπουργός Αθλητισμού Σταύρος Κοντονής τα σοβαρά προβλήματα που έχουν ενσκήψει όσον αφορά στη στατικότητά τους.

«Το 2015 δεν βρισκόταν ούτε ο φάκελος του Ολυμπιακού σταδίου.

Αποδόθηκε στο ελληνικό κράτος το 2018» είπε χαρακτηριστικά.

«Αυτό που αντιμετώπισα το πρώτο τριήμερο που ανέλαβα τον Ιανουάριο του 2015 ήταν ότι το προπονητήριο των αθλητών του στίβου που είναι στο χώρο των ολυμπιακών εγκαταστάσεων έμπαζε νερά» ανέφερε.

Όπως σημείωσε «Τότε κατάλαβα πως εάν το προπονητήριο μπάζει νερά θα πρέπει να δούμε τι γίνεται και με τα άλλα ακίνητα, κυρίως με το Ολυμπιακό στάδιο.

Πέσαμε σε έναν κυκεώνα γραφειοκρατείας και αβλεψιών.

Δεν βρισκόταν ούτε ο φάκελος του έργου.

Τελικά αποδόθηκε στο ελληνικό κράτος το 2018, που είχα αποχωρήσει από το υπουργείο αθλητισμού.

Όπως είπε χαρακτηριστικά «Αναγκαστήκαμε να ζητήσουμε τον φάκελο του έργου από το γραφείο του Καλατράβα στην Ισπανία».

Για τα 8,5 εκατομμύρια για έργα συντήρησης του έργου, που είχαν εξασφαλιστεί σύμφωνα με τον επί σειρά ετών Πρόεδρο του ΟΑΚΑ ολυμπιονίκη Πέτρο Γαλακτόπουλο που από το 2011-2012 ήταν Πρόεδρος του ΟΑΚΑ για περίπου 4,5 χρόνια, ήταν κατηγορηματικός: «Αυτά τα χρήματα ουδέποτε έφτασαν στο υπουργείο Αθλητισμού.

Μάλιστα εγώ είχα να διαχειριστώ έναν προϋπολογισμό το 2015 της προηγούμενης κυβέρνησης που ήταν ένας προϋπολογισμός λιτότητας.

Μετά βίας έβγαινε η μισθοδοσία».

« Δεν υπήρχαν χρήματα για το έργο της συντήρησης στο ΟΑΚΑ. To έργο είχε εγκαταλειφθεί από το 2004-2014 στο έλεος του Θεού» τόνισε.

Ξεκινά η Εισαγγελική έρευνα

Η έρευνα της Εισαγγελίας Πρωτοδικών για τη στατικότητα του ΟΑΚΑ, μετά την έκθεση που αναφέρει σοβαρά προβλήματα στο στέγαστρο Καλατράβα τόσο στο κεντρικό στάδιο όσο και στο Ποδηλατοδρόμιο, αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα.

Το Τεχνικό Επιμελητήριο ανέλαβε να εκπονήσει τη δεύτερη μελέτη, ενώ ο εισαγγελέας, Νικόλαος Μαργαρίτης, θα ερευνήσει, έπειτα από την παραγγελία του προϊστάμενου της εισαγγελίας πρωτοδικών Αθηνών, Αντώνη Ελευθεριάνου, σε βάθος πενταετίας το θέμα της συντήρησης των εγκαταστάσεων.

Τα αδικήματα που προκύπτουν είναι μεταξύ άλλων, η έκθεση ανθρώπων σε κίνδυνο και η παραβίαση των κανόνων οικοδομικής ασφάλειας.

Συγκεκριμένα η έρευνα θα αφορά :

Ποιες ήταν οι εισηγήσεις του κατασκευαστή για τη συντήρηση κι αν τηρήθηκαν οι εισηγήσεις άλλων οργάνων για περιοδική συντήρηση (εάν υπήρχαν), ποιοι είχαν ενημερωθεί γιθα την κατάσταση του ΟΑΚΑ και ποια ήταν η κατάληξη των μεετών που πήραν στα χέρια τους.

Γιατί έγινε τώρα η μελέτη που έδειξε το πρόβλημα στατικότητας και με ποια αφορμή ξεκίνησε αυτή.

Από τα ξημερώματα του Σαββάτου είναι σε εξέλιξη η διαδικασία μεταφοράς αθλητικού υλικού και εγκαταστάσεων, ενώ από το βράδυ της Παρασκευής ξεκίνησε η εκκένωση των δύο σταδίων, καθώς βρίσκονταν μέσα πάνω από 1.000 αθλητές του μπριτζ που συμμετείχαν σε πανελλήνιους αγώνες.

ΟΑΚΑ: Ο Καλατράβα είχε αφήσει εγχειρίδιο συντήρησης, «το έχασαν οι υπηρεσίες»

Χριστίνα Αλεξοπούλου: Αλλάζουν όλα για τα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα και το service στην Ελλάδα

Aυτοκινητοδρόμιο Σερρών: Το Σαββατοκύριακο Porsche Track Day!

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Γιάννης Μυλόπουλος : Ανεπαρκές και επικίνδυνο το σχέδιο αντιπλημμυρικής θωράκισης της Ανατολικής Θεσσαλονίκης

Η παράταξη “ΑΛΛΑΓΗ στην Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας” με επικεφαλής τον Καθηγητή του ΑΠΘ Γιάννη Μυλόπουλο, καταψήφισε το θέμα της Αντιπλημμυρικής Θωράκισης της Ανατολικής Θεσσαλονίκης...

ΓΣΕΒΕΕ: Προβληματίζουν οι εξελίξεις στην χονδρική τιμή του ρεύματος

Το όριο των 500 kwh που ανακοινώθηκε κρίνεται χαμηλό, καθώς δεν καλύπτει πολυμελείς οικογένειες κι επαγγελματίες που χρησιμοποιούν το σπίτι τους ως έδρα Με έντονο...

ΥΠΕΡ-ΟΠΤΙΚΩΣ: Πόλις φάντασμα

Γράφει ο Τάσος Χανλίογλου Μια βόλτα στην πόλη μας αρκεί για να σου μαυρίσει την ψυχή.Δεν σκοπεύω σ' αυτό τουλάχιστον το άρθρο να τα βάλω...

Δυναμικό «παρών» της Περιφέρειας στο Summer Fancy Food Show

Στην αγορά των ΗΠΑ προέβαλε τα προϊόντα που παράγονται στη μακεδονική γη η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, μέσα από τη δυναμική συμμετοχή της στη Διεθνή...

Διαβάστε επίσης

Δείτε επίσης.

 

O Κώστας Τσιάρας στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας

Η ενισχυμένη και στοχευμένη χρηματοδότηση καθώς και η απλούστευση των διαδικασιών και των κανονιστικών απαιτήσεων για το Leader, σε συνδυασμό με την ανάπτυξη συγκεκριμένου...

Στις Σέρρες την Πέμπτη 1 Αυγούστου «Σεσουάρ για Δολοφόνους»

Η μακροβιότερη κωμωδία όλων των εποχών ταξιδεύει για πρώτη φορά στην Ελλάδα και έρχεται στις Σέρρες την Πέμπτη 1 Αυγούστου στο Ανοιχτό Αμφιθέατρο ΤΕΙ...

Υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς επίμονος καύσωνας πλήττει όλη τη χώρα

Ήδη είμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού και πλέον έχουμε αντιληφθεί προς τα που τραβάνε τα καλοκαίρια τόσο στη χώρα μας, όσο και σε όλα...

Συνέχισε να διαβάζεις