14/07/2024
33.7 C
Serres

Παρούσα η κλιματική αλλαγή και στο Νομό Σερρών!

Array

Αν μέχρι σήμερα δεν γνωρίζαμε πρακτικά το τι σημαίνει κλιματική αλλαγή αλλά και τις επιπτώσεις της στην καθημερινότητά μας, το απόγευμα της Κυριακής καταλάβαμε από την καλή και την ανάποδη και το πως αλλάζει ο καιρός σε λίγα λεπτά και το ότι ήδη κινούμαστε σε αχαρτογράφητες περιοχές.


Την μία στιγμή ζούμε σε συνθήκες ακραίου καύσωνα και την άλλη πνιγόμαστε από τις βροχές και τις καταιγίδες, με την θερμοκρασία στην θάλασσα να μην μπορεί να μας δροσίσει και την χώρα μας να πνίγεται , αλλά και να καταστρέφεται από τα μπουρίνια.

Αλλά αν χθες το πρόβλημα ήταν η ηλεκτροδότηση και η υδροδότηση αρκετών κτηνοτροφικών μονάδων, μιας και δεν υπήρχε νερό να ποτιστούν τα ζώα, το πρόβλημα θα είναι στο μέλλον ακόμα μεγαλύτερο στους αγρότες, αλλά και στις μεταφορές σε όλο το οδικό δίκτυο του Νομού Σερρών.

Σε όλη την Ελλάδα Ζούμε ήδη της συνέπειες της κλιματικής Αλλαγής

Το ότι η κλιματική αλλαγή έχει ήδη σημαντικές και δραματικές συνέπειες στις ζωές δισεκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο δεν είναι κάτι που να χρειάζεται μεγάλη έρευνα για να τεκμηριωθεί.

dei gaia e vima (1)
BMW x2 ix2 web banner mathe perissotera 1


Παρόλα αυτά, δεν έχει γίνει ακόμα ευρέως και πλήρως κατανοητό το τι θα σημαίνει η γρήγορη υπερθέρμανση του πλανήτη τις επόμενες δεκαετίες.


Για τις περισσότερες ανθρώπινες δραστηριότητες ο σημαντικότερος παράγοντας που επηρεάζεται από την κλιματική αλλαγή είναι, βεβαίως, η θερμοκρασία της ατμόσφαιρας.
Αλλά για επιμέρους τομείς, είναι σημαντικοί και άλλοι δείκτες.


Όπως για τη γεωργία και την κτηνοτροφία, στην οποία παίζει πολύ σημαντικό ρόλο η βροχόπτωση, τα ακραία καιρικά φαινόμενα, η ξηρασία και η διάβρωση του εδάφους.
Παράγοντες που αλληλοεπηρεάζονται και όλοι θα επηρεαστούν δραματικά από τις αλλαγές στο κλίμα το επόμενο διάστημα.Με τη σειρά τους μάλιστα επηρεάζουν την αγροτική και την κτηνοτροφική παραγωγή με πολλούς, περίπλοκους τρόπους, από τη διαθεσιμότητα υδάτινων πόρων και τη γονιμότητα του εδάφους μέχρι την εμφάνιση παρασίτων και ασθενειών.


Το ότι θα έχουμε μεγαλύτερες θερμές περιόδους κάθε χρόνο, συχνότερη εμφάνιση ακραίων καιρικών φαινομένων, ξηρασία σε περισσότερες εκτάσεις και συχνότερες πλημμύρες είναι δεδομένο


Συνεπώς οι υποδομές, η οικονομική δραστηριότητα και η κοινωνική συνοχή της χώρας μας πρέπει να θωρακιστούν απέναντι στις αλλαγές που θα έρθουν.


Το ότι έμεινε ο Νομός χωρίς ρεύμα και νερό κατά την διάρκεια του μπουρινιού που έπληξε το Νομό μας είναι το λιγότερο, κι ας έμειναν δεκάδες κοινότητες του Νομού Σερρών χωρίς ρεύμα, λόγω της πτώσης των δένδρων σε δίκτυα της ΔΕΔΔΗΕ.Το ρεύμα αργά ή γρήγορα θα επανέλθει , όπως έγινε στα περισσότερα μέρη του Νομού μας


Αλλά αν χθες το πρόβλημα ήταν η υδροδότηση αρκετών κτηνοτροφικών μονάδων, μιας και δεν υπήρχε νερό να ποτιστούν τα ζώα, το πρόβλημα θα είναι μεγαλύτερο στους αγρότες, αλλά και στις μεταφορές, μιας και δεκάδες δέντρα έπεσαν το απόγευμα την Κυριακής σε όλο το οδικό δίκτυο του Νομού μας


Στην πόλη των Σερρών επίσης μεγάλες ήταν οι καταστροφές με σπασμένα και  κομμένα κλαδιά δένδρων που έπεσαν πάνω σε καλώδια του ΔΕΔΔΗΕ προκαλώντας διακοπές ηλεκτροδότησης η οποία σταδιακά αποκαταστάθηκε, ενώ το έντονο μπουρίνι «σήκωσε» και τα φωτοβολταϊκά που βρίσκονταν στη στέγη του κτηρίου των ΚΤΕΛ .  


Σε όλα τα σημεία της Π.Ε Σερρών τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ, δουλεύοντας νυχθημερόν όπως και τα αντίστοιχα πυροσβεστικά κλιμάκια αγωνίστηκαν και ως επι το πλείστον προχώρησαν στην αποκατάσταση των προβλημάτων, παρότι η Πυροσβεστική Υπηρεσία Σερρών δέχθηκε δεκάδες κλήσεις για εγκλωβισμούς σε ασανσέρ.


Παράλληλα υπήρξαν  πολύωρες διακοπές ρεύματος στα περισσότερα  τοπικά διαμερίσματα  των περισσοτέρων από τους Δήμους της Π.Ε. Σερρών.


Συνεπώς μόνο η διεθνής συνεργασία των μεγαλύτερων χωρών του κόσμου μπορεί να δώσει τις απαραίτητες λύσεις και όχι οι δράσεις και ο αγώνας του δικού πολιτικού και κοινωνικού προσωπικού.


Και, βέβαια, βήματα γίνονται. Η ΕΕ και μαζί της η Ελλάδα έχει δεσμευτεί να μειώσει τις εκπομπές κατά 55% μέχρι το 2030 και στο μηδέν μέχρι το 2050.


Το αν μπορεί να το πετύχει, και το αν θα την ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες χώρες εξίσου αποτελεσματικά, είναι κάτι που απομένει να αποδειχτεί στην πράξη.

Π.Ε Σερρών: Νέα θερμική έξαρση!

Με απόφαση Τζιτζικώστα Χρηματοδότηση “ΑΡΣΙΣ”

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Κώστας Τσιάρας: Η κυβέρνηση επενδύει στους νέους αγρότες

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας & ο αρμόδιος Υφυπουργός, Διονύσης Σταμενίτης σε συνεργασία με τον Γενικό Γραμματέα Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών,...

Ο Ζελένσκι στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, 83 χρόνια από την Πράξη Ανακήρυξης...

Γράφει ο Νότης Μαριάς, Καθηγητής Θεσμών της ΕΕ στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, πρώην Ευρωβουλευτής, [email protected] Συνεδρίασε στην Ουάσιγκτον από 9-11 Ιουλίου 2024 η Σύνοδος Κορυφής του...

Κωνσταντίνος Κυρανάκης: Η Ελλάδα αποκτά 7 μικροδορυφόρους εντός του 2026

Δύναμη πυρός στην παρατήρηση της γης αποκτά η Ελλάδα, η οποία - στο πλαίσιο του “Εθνικού Προγράμματος Μικροδορυφόρων” - θα εφοδιαστεί εντός του 2026...

Κώστας Μπούμπας: Να μην θυμόμαστε αυτούς τους νομούς μόνο σε περιπτώσεις πυρκαγιάς

Αναλυτικά η ομιλία του ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΣΕΡΡΩΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΜΠΟΥΜΠΑ ΣΤΗΝ Επιτροπή Προστασίας Περιβάλλοντος, με θέμα ημερήσιας διάταξης: «Δίκτυο Natura 2000 – Επικαιροποίηση Ειδικών Περιβαλλοντικών...

Διαβάστε επίσης

Δείτε επίσης.

 

Καταγγέλουν οι Πράσινοι: H κυβέρνηση χαρίζει τα σκουπίδια σε ιδιώτες για καύση

Με ιδιαίτερη ανησυχία οι Πράσινοι – Οικολογία παρακολουθούμε τις εξελίξεις στη διαχείριση των απορριμμάτων μετά την ομολογία του Γεν. Γραμματέα Διαχείρισης Αποβλήτων κ. Γραφάκου...

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός εγκαινιάζει το Υπερσύγχρονο Εθνικό Κέντρο Συντονισμού και Διαχείρισης Κρίσεων

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός (Ε.Ε.Σ.), την Πέμπτη 18 Ιουλίου και ώρα 4 μ.μ., εγκαινιάζει το υπερσύγχρονο Εθνικό Κέντρο Συντονισμού και Διαχείρισης Κρίσεων του Ε.Ε.Σ.,...

Με τη σφραγίδα Μασλαρινού η αντιμετώπιση της λειψυδρίας στο Δήμο Βισαλτίας

Διαβλέποντας και εκτιμώντας τη σοβαρότητα του προβλήματος της λειψυδρίας που σύντομα θα αντιμετώπιζε ο Δήμος Βισαλτίας, στις 22 Ιουλίου 2020, (εν μέσω δύσκολων συνθηκών...

Συνέχισε να διαβάζεις