28/02/2024
15.4 C
Serres

Κωνσταντίνος Πεταλωτής: Ναι, πέρασα κορωνοϊό…

Η μικρή ιστορία του κορωνοϊού ξεκινάει για μένα αλλά και για πολλούς Σερραίους 19 μέρες πριν..

Ναι, κανένας από την 7μελή παρέα μου δεν σκέφτηκε πώς θα συναναστρεφόμασταν με τόσο κόσμο και ότι ίσως ο κορωνοϊός θα μπορούσε να χτυπήσει μια παρέα νέων και υγιών οργανισμών.

Κάναμε λάθος!


Συνολικά 11 άτομα με τα οποία συναναστράφηκα εκείνη την ημέρα, μετά από 3 ημέρες εμφάνισαν, όπως και εγώ, μια αδυναμία και δυο μέρες αργότερα ήμασταν θετικά κρούσματα στον Covid-19.

Η φυσική κατάσταση, τα νιάτα και η δύναμη μας δεν στάθηκαν σοβαρά εμπόδια για τον κορωνοϊό.

Σήμερα, μετά και από τις 17 ημέρες καραντίνας στο σπίτι μας και αρνητικό τεστ , όλοι βγαίνουμε στην κοινωνία και τις πρότερες καθημερινές μας συνήθειες και μπορώ πλέον να μιλήσω ξεκάθαρα, για τα ζητήματα που αντιμετώπισα σχετικά με τον κορωνοϊό και γύρω από αυτόν.


  • Το ζήτημα της αρρώστιας,
  • το ζήτημα του Νοσοκομείου Σερρών,
  • το οικονομικό στη περίοδο της καραντίνας,
  • τις καταγγελίες
  • και τέλος τη συμπεριφορά των γύρω μας, αλλά και της κοινωνίας.

Ζήτημα 1ο: Η αρρώστια του κορωνοϊού.

Δεν θεωρώ τον εαυτό και τον περίγυρο μου, σαν αντιπροσωπευτικά παραδείγματα για να εξηγήσω τη πορεία του κορωνοϊού σε έναν νέο οργανισμό, γιατί σε όλη την καραντίνα, εμφάνισα πυρετό μια μόνο φορά, ενώ οι γύρω μου είχαν πυρετό έως και 3 ημέρες.

Ο κορωνοϊός, δόξα τω Θεώ, πέρασε εύκολα από πάνω μου, ενώ ευτυχώς διαπίστωσα άμεσα τη κατάσταση και μπορώ να πω με βεβαιότητα, πως δεν κόλλησα κανέναν.

Σεβάστηκα την υποχρεωτική καραντίνα, ενώ – δυστυχώς – θα πω πώς δεν με ενόχλησε καμία φορά ούτε η αστυνομία μας, ούτε και ο ΕΟΔΥ, ακόμα και ως επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού από το Νοσοκομείο μας, το πολύπαθες Γενικό Νοσοκομείο Σερρών.

Ζήτημα 2ο: Το ελλιπέστατο Γενικό Νοσοκομείο Σερρών

Λόγω της εφημερίδας και της ενημέρωσης που έχω, θεωρούσα ότι γνωρίζω άριστα τα σοβαρά προβλήματα του Νοσοκομείου Σερρών, δυστυχώς όμως η σοφία περνάει πάντα μέσα από… την εμπειρία.


Το Νοσοκομείο μας είναι πραγματικά σε απελπιστική κατάσταση.

Διαπιστώνοντας ότι οι γύρω μου, όπως και εγώ, δεν ήμασταν και στη καλύτερη κατάσταση τη Τετάρτη 14 Οκτωβρίου, επισκέφτηκα το πρωί της επομένης το Νοσοκομείο μας.

Η κατάσταση τραγική.

Οι γιατροί μας μόλις έφταναν στο Νοσοκομείο, ενώ δεν ήταν κάποιος υπεύθυνος εκείνη την ώρα για να μας οδηγήσει στη μονάδα COVID-19.

Το καλύτερο φυσικά, ήταν όταν νοσηλευτής εν ώρα…τσιγάρου μου ζήτησε να κατευθυνθώ στο Κέντρο Υγείας Σιδηροκάστρου, καθώς και εκεί διεξάγουν τεστ κορωνοϊού.

Μετά από επιμονή, αποφάσισαν να με δεχτούν πριν μου πει ειρωνικά η αρμόδια γιατρός ότι:

«αφού ήθελες να έρθεις, θα φάμε όλη τη μέρα μας εδώ..».

Αφού δήλωσα τα στοιχεία μου στον «χώρο υποδοχής», διαπίστωσα ότι περίμενε ήδη για εξέταση ένα ακόμα άτομο που δούλευε στο μαγαζί που λογικά κόλλησα και εγώ τον ιό.

Μετά από μισή ώρα, η γιατρός με οδήγησε σε έναν απόλυτα υπό -στελεχωμένο χώρο για την ακτινογραφία, ενώ στη πορεία πήγα στο διπλανό δωμάτιο περίπου 30 τ.μ. που μαζί με ακόμα 3 άτομα, ύποπτα για κορωνοϊό, περιμέναμε να πάμε για την τελική εξέταση.

Ευτυχώς, επειδή πάντα θα υπάρχουν άτομα άξια για το λειτούργημα του γιατρού, άτομα ικανά, με μέλλον και διάθεση για προσφορά, ένας νέος γιατρός βρέθηκε να εξετάσει τα 4 άτομα που είχαμε βρεθεί εκείνη την ώρα στο δωμάτιο.

Βέβαια, το ίδιο διάστημα ερχόταν επείγοντα περιστατικά που ήταν στο ίδιο περιβάλλον με εμάς, σε ανοιχτό φυσικά χώρο στο προαύλιο του Νοσοκομείου μας.

Η διαδικασία απλή για το μοριακό τεστ, ενώ η εξέταση γινόταν για ολόκληρο νοσοκομείο που εξυπηρετεί έναν νομό 200 χιλιάδων κατοίκων σε ένα … κοντέινερ!

Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι πολλά…

Πριν λίγους μήνες ο Κώστας Καραμανλής κατάφερε να κερδίσει θέσεις γιατρών για το Νοσοκομείο Σερρών, όλες συγκεκριμένα να αφορούν την 4 ΥΠΕ που περιλαμβάνει και άλλα 13 νοσοκομεία.

Οι προσλήψεις όμως αργούν, όχι για κανέναν άλλο λόγο, αλλά κυρίως για το χρόνιο προβληματικό σύστημα του ΑΣΕΠ.

Έτσι το Νοσοκομείο μας πονάει, συνεχίζει να πονάει όλα αυτά τα χρόνια, να παλεύει με την υποστελέχωση, με τη καθυστέρηση στις πληρωμές των υπερωριών και με το ελλιπές προσωπικό.

Παλεύουν, φυσικά, και οι άξιοι, με τους εμπορικούς γιατρούς των φωτογραφιών και των …ανακοινώσεων.

Αλλά πότε επιτέλους, θα ασχοληθεί κανείς σοβαρά με το Νοσοκομείο που είναι υπεύθυνο για 200 χιλιάδες πολίτες;

Ίσως τώρα είναι η ώρα, που αριθμούμε 150 κρούσματα COVID-19 ημερησίως στο Νομό Σερρών.

Ή για να το πω ξεκάθαρα.

Ίσως περιμένουμε το πλήρωμα του χρόνου με … θάνατο.

Εύχομαι να κάνω λάθος.

Ζήτημα 3ο: Η καραντίνα…και η οικονομία!

Όπως προανέφερα, έμεινα σε καραντίνα λόγω κορωνοϊού για 17 ημέρες.

Δεν θα σταθώ στη δυσκολία της καραντίνας για ένα νέο άτομο σε ένα χώρο 40 τ.μ., θα σταθώ όμως στα χρήματα που ξόδεψα αυτές τις ημέρες.

80 ευρώ!

Ένα άτομο που μετακινείται μεταξύ νομών, που κυκλοφορεί και στηρίζει την εστίαση και πάντα την αγορά των Σερρών, κατάφερε να ξοδέψει συνολικά το ποσό των 80 ευρώ για φαγητό, φρούτα, λαχανικά και φάρμακα.

Αυτά κατάφερα να ξοδέψω για τη τοπική οικονομία μας και είναι αυτό για το οποίο λυπάμαι περισσότερο.

Φυσικά αναρωτιέμαι, πώς 150 άτομα ημερησίως που προσβάλλονται από τον κορωνοϊό στις Σέρρες, θα μπορέσουν να στηρίξουν τη τοπική μας αγορά στη περίοδο του lock down;

Όπως επίσης πως θα πληρωθούν 5.000 εργαζόμενοι που λόγω lock down βρίσκονται σε αναστολή;

Δυστυχώς δεν αντιλαμβανόμαστε την ύστατη ώρα πώς η αγορά μας είμαστε εμείς, και όσο αυτή δυναμώνει θα δυναμώνουμε όλοι μας!

Ότι είμαστε ο τελευταίος (σε ακαθάριστο ΑΕΠ) νομός στην Ελλάδα είναι εξάλλου αποτέλεσμα μη εξέλιξης, υπανάπτυξης, κακής νοοτροπίας άλλοτε από επιχειρήσεις αλλά και από καταναλωτές.

Κυρίως φυσικά γιατί τα χρήματα μας κινούνται σε άλλους νομούς και χώρες, χωρίς να φέρνουμε κάτι πίσω, στο τόπο μας.

Πώς είναι δυνατόν να στηριχθεί ένας ολόκληρος Νομός οικονομικά, όταν ακόμα και μέσω της μη επιστρεπτέας προκαταβολής, αποκλείεται ο νομός μας, από το πρόγραμμα;

Η ΠΚΜ πρώτη στην Ελλάδα, προσπάθησε να βγάλει ένα πρόγραμμα για να στηρίξει τις επιχειρήσεις, με μη επιστρεπτέα αυτή τη φορά προκαταβολή.

Όλεθρος για το Νομό μας!

Έναν νομό, στον οποίο υπενθυμίζω, ο Περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας κατέλαβε το υψηλότερο ποσοστό στις εκλογές!

Θα περίμενε κανείς, αυτός ο Νομός να έχει και ανάλογα πλεονεκτήματα.

Λάθος, όπως διαπιστώσαμε ξανά!

Ο Νομός Σερρών κατέλαβε κάτω από 30 βαθμούς στο πρόγραμμα για την ενίσχυση, με τη μορφή μη επιστρεπτέας επιχορήγησης, μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που επλήγησαν από τον Covid-19, όσα περίπου η Καβάλα και το Κιλκίς για τις επιχειρήσεις τους, ενώ ο αντίστοιχος της Χαλκιδικής πλησιάζει τους 60 βαθμούς και της Θεσσαλονίκης τους 50.

Το πρόγραμμα είχε ως προϋπόθεση τους 50 βαθμούς(;) και αναμένεται να πέσει λίγο χαμηλότερα, κυρίως λόγω αποτυχιών στις δηλώσεις.

Δεν χρειάζεται να σας πω ότι ελάχιστες επιχειρήσεις στο Νομό μας θα λάβουν την επιχορήγηση, καθώς μόνο 1.000 από αυτές τις επιχειρήσεις, μπήκαν στο κόπο να κάνουν την αίτησή τους.

Ούτε φυσικά ότι η μεγάλη δεξαμενή ψήφων για τη Περιφερειακή αρχή μένει στην … απέξω!

Ζήτημα 4ο: «Ο αναμάρτητος πρώτος το λίθον βαλέτω»

Χαμός γίνεται καθημερινά, από δηλώσεις στα Social Media τις τελευταίες ημέρες για τον κορωνοϊό στις Σέρρες.

Όλοι πλέον ζητούν να αποδοθούν ευθύνες, άλλες μιλήσαν για μικροπολιτική απέναντι στη δημοτική αρχή, την ίδια στιγμή που οι ίδιοι μιλούν για ανευθυνότητα, τόσο για τα κρούσματα, αλλά και τις επιχειρήσεις.

Δυστυχώς, το ψυχιατρικό πρόβλημα του «like» και των καθημερινών δηλώσεων και ανακοινώσεων, είναι τόσο έντονο, όσο και η απουσία επαφής , που πλέον έγινε συνήθεια, μετά από 10 μήνες κορωνοϊού.

Ναι, υπάρχουν ευθύνες, αλλά ο καθένας λησμόνησε πώς ο «ο αναμάρτητος πρώτος το λίθον βαλέτω»

Και αυτό αφορά:

-είτε επιχειρηματίες που πάλευαν… για μια επιπλέον καρέκλα!

-είτε επιχειρηματίες που χαίρονταν να βλέπουν τη πόλη μας, μετά από χρόνια, γεμάτη!

-είτε καταναλωτές που ήταν απρόσεκτοι, πάντα όμως με την ανοχή και χαλαρότητα του καταστηματάρχη!

Η αλήθεια είναι πώς ο κόσμος που ερχόταν στις Σέρρες αυτό το διάστημα, ήταν το όνειρο και ο στόχος κάθε δημοτικής αρχής… όχι δυστυχώς όμως σε περίοδο κορωνοϊού.

Ζήτημα 5ο: Μήπως ο κορωνοϊός είναι… χολέρα;

Ο κορωνοϊός, δυστυχώς, για όσους δεν το κατάλαβαν, έχει να περάσει μαζί μας τουλάχιστον και το χειμώνα του ‘21 και θα πρέπει να ζήσουμε μαζί του και φυσικά να …επιβιώσουμε.

Όχι, οι περισσότεροι που θα περάσουν δίπλα του – εύχομαι- ήπια, όσο εγώ, αλλά οι υπόλοιποι που έχουν υποκείμενα νοσήματα ή ανήκουν γενικότερα σε ευπαθείς ομάδες.

Αυτούς οφείλουμε να προφυλάξουμε όλοι μας, όχι όμως μόνο με τη μάσκα μας, αλλά και με τη συμπεριφορά μας.

Ο χαμός που γίνεται στα Social Media και στους δρόμους, οι κατηγορίες για ανευθυνότητα σε κρούσματα που είναι πολύ πιθανόν να υποφέρουν μέρες, τα υπονοούμενα και η διάδοση προσωπικών δεδομένων με σχόλια σε blogs και κανάλια, μειώνουν τόσο αυτούς που τα κάνουν, όσο και αυτούς που υποφέρουν και πληγώνουν χειρότερα από τον κορωνοϊό.

Τα κρούσματα του κορωνοϊού, είτε έχουν αναρρώσει, είτε παλεύουν για να το πετύχουν, χρειάζονται στήριξη, φροντίδα και… καμία προσευχή, από όλους μας.

Η συμπεριφορά τη περίοδο της αρρώστιας, της καραντίνας αλλά και μετά από το πέρας αυτής, είναι αντίδοτο, αλλά δυστυχώς μερικοί το χρησιμοποιούν ως … δηλητήριο!

Πιστέψτε με όμως, ένας τόσο μεταδοτικός ιός μπορεί να «χτυπήσει» τον οποιονδήποτε κατακριτή, αρνητή και σχολιαστή, και τότε αυτός δεν πρέπει να είναι μόνος.

Στην πανδημία ζητούμενο είναι η ανθρωπιά μας, όσο και η υπευθυνότητά μας.

Ας μη τη λησμονήσουμε…

Κωνσταντίνος Πεταλωτής – 2/11/20 για το περιοδικό SocialProfile

Δείτε εδώ ολόκληρο το τεύχος του SocialProfile

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Μάγκυ Χαραλαμπίδου: «Το δυνατό μου σημείο είναι οι γάμπες μου και τα δάχτυλα...

«Ο κόσμος όμως λέει άλλα και θα συμφωνήσω βέβαια», λέει η Μάγκυ Χαραλαμπίδου. Για το χρόνο που περνάει, αλλά και για το «δυνατό» σημείο του...

Τα απροσδόκητα οφέλη που έχουν τα ψηλοτάκουνα στην υγεία

Και όμως, τα τακούνια όχι μόνο δεν προκαλούν προβλήματα στα πόδια και τη σπονδυλική στήλη, αλλά βοηθούν τους μυς και του τένοντες να ενδυναμώσουν. Σε...

Ελίζαμπεθ Ελέτσι: «Μου αρέσει που είμαι δούλα και κυρά»

«Γιατί λένε όλοι ότι είμαι έγκυος; Τόσο πολύ πάχυνα; Ειλικρινά, δεν είμαι έγκυος», είπε η Ελίζαμπεθ Ελέτσι. Την Ελίζαμπεθ Ελέτσι συνάντησαν, σε βραδινή της έξοδο,...

Ελβετία: 30.000 εργαζόμενοι στον δήμο της Ζυρίχης έλαβαν διπλάσιο μισθό λόγω τεχνικού λάθους

Η τράπεζα που διαχειρίζεται τη μισθοδοσία τους ζήτησε συγγνώμη - Οι υπάλληλοι είναι υποχρεωμένοι να επιστρέψουν τον επιπλέον μισθό που τους καταβλήθηκε Οι εργαζόμενοι στον...

Διαβάστε επίσης

Δείτε επίσης.

 

Νόρα Βαλσάμη: Σε κακή οικονομική κατάσταση η ηθοποιός – Δεν έχω λεφτά, παίρνω 500 ευρώ σύνταξη

Αν και σώθηκε το σπίτι της από πλειστηριασμό, η ηθοποιός τα βγάζει δύσκολα πέρα - «Δεν μου φτάνουν ούτε για νερό» είπε Η Νόρα...

Πέγκυ Ζήνα για Γιώργο Λύρα: Τον ερωτεύτηκα γιατί μου παρείχε την ασφάλεια του άντρα που μπορείς να ακουμπήσεις πάνω του

«Που είναι εκεί για να σε προστατέψει σε όλα» συμπλήρωσε η γνωστή τραγουδίστρια Η Πέγκυ Ζήνα έκανε μια σπάνια αναφορά στον σύζυγό της, Γιώργο Λύρα, σε πρόσφατη συνέντευξη,...

Καινούργιου σε Αρχιμανδρίτη Σεραφείμ: «Ντpοπή σας. Είπα να κλείσει η σúνδεση, παρακαλώ»

Έναν πολύ έντονο εκνευρισμό είχε η Κατερίνα Καινούργιου στη Super Κατερίνα, κατά τη διάρκεια της ζωντανής σύνδεσης με τον Αρχιμανδρίτη Σεραφείμ Δημητρίου. Σύμφωνα με το...

Συνέχισε να διαβάζεις