04/03/2024
9.9 C
Serres

Κορωνοϊός: Ιδού οι πιο συχνές παρενέργειες μετά την τρίτη δόση του εμβολίου

Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλον τον κόσμο μπορούν τώρα να λάβουν τις αναμνηστικές λήψεις COVID-19 από την Pfizer, τη Moderna και την Johnson & Johnson.

Όπως και με την πρώτη δόση εμβολίων, μερικοί άνθρωποι μπορεί να παρουσιάσουν μερικά ήπια έως μέτρια συμπτώματα  μετά το εμβόλιο.

Ας διαβάσουμε ό, τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για τις παρενέργειες από την τρίτη και αναμνηστική δόση:

Pfizer

Η τρίτη αναμνηστική δόση της Pfizer έχει ακριβώς την ίδια σύνθεση και την ίδια προστατευτική ισχύ με τις δύο προηγούμενες δόσεις. Τα δεδομένα που συλλέγονται δείχνουν ότι οι παρενέργειες που προκαλούνται από την τρίτη ενισχυτική δόση είναι παρόμοια με τα συμπτώματα που βίωσαν μερικοί άνθρωποι μετά τις δύο αρχικές και ίσως να είναι ακόμη πιο ήπια, όπως αναφέρει δημοσίευμα της ιστοσελίδας aarp.org.

Ο πόνος στο σημείο της ένεσης ήταν η πιο συχνά αναφερόμενη αντίδραση μετά τη λήψη του αναμνηστικού εμβολίου, σύμφωνα με τα δεδομένα κλινικών δοκιμών που υπέβαλαν η Pfizer και η BioNTech στην Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA). Περίπου το 83% των αναμνηστικών παραληπτών της δοκιμής το ανέφεραν, ακολουθούμενο από κόπωση (63,7 τοις εκατό) και πονοκέφαλο (48,4%), οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν ήπιοι έως μέτριοι. Αυτά τα ευρήματα αντικατοπτρίζουν στενά τα δεδομένα παρενέργειας που συλλέχθηκαν από το δεύτερο εμβόλιο της Pfizer. Άλλες ανεπιθύμητες ενέργειες που καταγράφηκαν στη δοκιμή ενίσχυσης επίσης ευθυγραμμίζονται με τα συμπτώματα που τεκμηριώθηκαν μετά την κύρια σειρά Pfizer. Περιλαμβάνουν μυϊκό πόνο και πόνο στις αρθρώσεις, ρίγη, διάρροια, έμετο και πυρετό. Και η δοκιμή της Pfizer διαπίστωσε ότι, σε σύγκριση με ενήλικες ηλικίας 18 έως 55 ετών, οι ενήλικες 65 ετών και άνω ήταν λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν αυτά τα συμπτώματα κόπωσης ή γρίπης μετά τη λήψη του αναμνηστικού.

Αυτό δεν προκαλεί έκπληξη, λέει η Melanie Swift, M.D., cochair της ομάδας εργασίας κατανομής και διανομής εμβολίων COVID-19 της Mayo Clinic. Οι περισσότερες από τις παρενέργειες δεν είναι αποτέλεσμα του εμβολίου, άμεσα, αλλά μάλλον “μια ένδειξη ότι το ανοσοποιητικό σας σύστημα αντιδρά” στο εμβόλιο, σημειώνει. Δηλαδή, όσο πιο ισχυρή είναι η ανοσολογική σου αντίδραση, τόσο περισσότερες παρενέργειες θα έχεις.


Καθώς οι άνθρωποι γερνούν, οι ανοσολογικές τους αντιδράσεις συνήθως μειώνονται, λέει ο Σουίφτ. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι ηλικιωμένοι ενήλικες βρίσκονται στην κορυφή της λίστας των ανθρώπων που πρέπει να λάβουν αναμνηστική δόση. Νέα έρευνα δείχνει ότι ενώ τα εμβόλια συνεχίζουν να παρέχουν ισχυρή άμυνα κατά της νοσηλείας και του θανάτου από COVID-19, αυτή η προστασία μειώνεται ταχύτερα με την πάροδο του χρόνου σε ηλικιωμένους ενήλικες.

Δεν αναφέρθηκαν περιπτώσεις μυοκαρδίτιδας, περικαρδίτιδας, αναφυλαξίας, σκωληκοειδίτιδας ή παράλυσης του Bell στον αναμνηστικό πληθυσμό δοκιμών (περίπου 3 00 ενήλικες) κατά τη διάρκεια της περιόδου μελέτης. Ένα σύμπτωμα που ο FDA υπογράμμισε, ωστόσο: Πρησμένοι λεμφαδένες παρατηρήθηκαν συχνότερα μετά την αναμνηστική δόση από ό, τι μετά την αρχική σειρά δύο δόσεων.

Moderna

Σε αντίθεση με την Pfizer, η αναμνηστική ένεση της Moderna είναι η μισή δόση (50 μικρογραμμάρια) της κύριας σειράς. Ακόμα και έτσι, οι παρενέργειες από τη μικρότερη δόση είναι παρόμοιες με αυτές που αναφέρθηκαν μετά τη λήψη της δεύτερης δόσης, λέει η εταιρεία. Για ενήλικες ηλικίας 65 ετών και άνω, ο πόνος στο σημείο της ένεσης ήταν το πιο συχνά αναφερόμενο σύμπτωμα, επηρεάζοντας το 76% των αναμνηστικών αποδεκτών, ακολουθούμενο από κόπωση (47,4%), μυϊκούς πόνους (47,4%), πονοκέφαλο (42,1%) και πόνο στις αρθρώσεις (39,5%), δείχνει μια έρευνα του FDAβασισμένη στις κλινικές δοκιμές της Moderna. Καταγράφηκαν επίσης ρίγη, ναυτία και έμετος.

Συνολικά, οι ηλικιωμένοι ενήλικες επηρεάστηκαν λιγότερο από παρενέργειες από την αναμνηστική ένεση της Moderna από τους ανθρώπους ηλικίας 18 έως 64 ετών. Δεν αναφέρθηκαν σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες κατά τη διάρκεια της τρίτης δόσης και δεν επισημάνθηκαν νέοι προβληματισμοί για την ασφάλεια κατά τη διάρκεια της δοκιμής.

Johnson & Johnson

Και τα 15 εκατομμύρια Αμερικανοί εμβολιασμένων με το εμβόλιο J&J με μία ένεση είναι επιλέξιμοι για μια δεύτερη “αναμνηστική” δόση, τουλάχιστον δύο μήνες μετά την πρώτη ένεση.


Τα δεδομένα των κλινικών δοκιμών δείχνουν ότι οι ενήλικες ηλικίας 60 ετών και άνω που λαμβάνουν τον αναμνηστικό εμβολιασμό J&J δύο έως τρεις μήνες μετά την πρώτη ένεση μπορεί να παρουσιάσουν πόνο στο σημείο της ένεσης – περίπου το 40% των συμμετεχόντων το ανέφεραν. Περίπου 29% εμφάνισαν πονοκέφαλο και κόπωση, περίπου 26% σημείωσε μυϊκό πόνο, 12,4% είχε ναυτία και 2,3% είχε πυρετό. Η συχνότητα αυτών των παρενεργειών ήταν παρόμοια με τις παρενέργειες της πρώτης ένεσης, αν και ελαφρώς λιγότερο.

Η ανάλυση του FDA της αναμνηστικής μελέτης του J&J δείχνει ότι δεν υπήρξαν νέες ανησυχίες για την ασφάλεια μετά την 3η αναμνηστική δόση.

Ποιος πληροί τις προϋποθέσεις για αναμνηστική λήψη;

Όλοι οι 18 ετών και άνω που έχουν εμβολιαστεί πλήρως κατά του COVID-19 είναι επιλέξιμοι για αναμνηστικό εμβόλιο και θα πρέπει να λάβουν ένα, λέει το CDC.

Όταν:

  • Έχουν περάσει τουλάχιστον δύο μήνες μετά από ένα εμβόλιο Johnson & Johnsons μίας δόσης
  • Πέρασαν τουλάχιστον έξι μήνες μετά από ένα εμβόλιο Pfizer-BioNTech ή Moderna δύο δόσεων
  • Επιπλέον, οι 16χρονοι και οι 17χρονοι που έλαβαν τη δεύτερη δόση του εμβολίου COVID της Pfizer πριν από τουλάχιστον έξι μήνες είναι επιλέξιμοι για αναμνηστικό Pfizer.

Πηγή: CDC


Πηγή:fumara

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

«Τούρτα» από βάφλες με κρέμα γαλακτομπούρεκο και σιρόπι μελιού

Μια «τούρτα» διαφορετική από τις άλλες! Αυτή εδώ έχει στρώσεις από βάφλες, κρέμα γαλακτομπούρεκο και σιρόπι μελιού! Για τη συνταγή θα χρειαστούμε βαφλιέρα, για να...

Χριστίνα Τσάφου: Έχω γράψει λίστα με ανθρώπους που δεν θέλω να συνεργαστώ

“Όσο αντέχει το σώμα μου και η ψυχή μου, θα συνεχίζω να δουλεύω στη τηλεόραση” τονίζει η Χριστίνα Τσάφου. Στους ανθρώπους του χώρου με τους...

Κίνα: Κλωνοποίησαν θιβετιανές κατσίκες όπως έγινε με τη «Dolly» το 1996

Κίνα: Οι επιστήμονες δήλωσαν ότι οι κλώνοι των αιγών δημιουργήθηκαν με κλωνοποίηση Η Κίνα έχει κλωνοποιήσει επιτυχώς τις πρώτες θιβετιανές κατσίκες χρησιμοποιώντας την ίδια τεχνική...

Νόνη Δούνια: «Πρέπει συνεχώς να αποδεικνύω κάνω κι άλλα πράγματα εκτός από το...

Για την προκατάληψη με την οποία κρίνονται συχνά οι εμφανίσιμες γυναίκες μίλησε η Νόνη Δούνια Αναφορικά με την προκατάληψη με την οποία κρίνονται συχνά οι...

Διαβάστε επίσης

Δείτε επίσης.

 

Δωρεά 10 νέων υπολογιστών της EN.ΕΛ.Ν.Μ.Ε στο Γυμνάσιο Σκουτάρεως!

Προς την Ένωση Ελληνικών Ναυτιλιακών-Μεσιτικών Εταιρειών τις ευχαριστίες της στέλνει η σχολική κοινότητα του Γυμνασίου Σκουτάρεως. Η σχολική κοινότητα του Γυμνασίου Σκουτάρεως θα ήθελε να...

Παρίστανε την τραυματία για να πάρει αποζημίωση, αλλά την έκαψε η… ρίψη δέντρου

Συμμετείχε σε διαγωνισμό ρίψης χριστουγεννιάτικου δέντρου ενώ ισχυρίζονταν ότι δεν μπορεί να σηκώσει ούτε σακούλα Δικαστήριο στην Ιρλανδία απέρριψε την αγωγή 36χρονης γυναίκας, που ζητούσε...

Η ΕΛ.ΑΣ κυνηγά την Μπέττυ Μαγγίρα: Το «έσκασε» από την εκπομπή για να μην συλληφθεί

Η Μπέττυ Μαγγίρα, Κυριακή 25/02 και ώρα 11:30 π.μ., αποχώρησε από την πίσω πόρτα για να μην συλληφθεί και οδηγηθεί ενώπιον του Εισαγγελέα, ύστερα...

Συνέχισε να διαβάζεις