Δυσφορία και δυσαρέσκεια στην κυβέρνηση για τον …Ελπιδοφόρο

Δυσφορία και δυσαρέσκεια ακολούθησαν τον αρχικό αιφνιδιασμό που προκάλεσε η παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου στη φιέστα του τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στη Νέα Υόρκη, όπου εγκαινίασε το 36 ορόφων μεγαλοπρεπές «Τουρκικό Κέντρο» με τη συμμετοχή και του ηγέτη των τουρκοκυπρίων, Ερσίν Τατάρ.

Στην συνέχεια ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής με δήλωσή του ζήτησε συγγνώμη για την οδύνη που άθελά του -όπως αναφέρει- προκάλεσε στους Κύπριους και Ελληνοαμερικανούς, ωστόσο το γυαλί με την Αθήνα και τη Λευκωσία ράγισε προς στιγμήν και μένει να φανεί κατά πόσο το ρήγμα θα είναι βαθύ ή αν η κρίση στις σχέσεις της ελληνορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αμερικής με την ελληνική κυβέρνηση θα οδηγηθεί προς εκτόνωση.

Η Αθήνα, παρά το γεγονός ότι θέλει να κρατήσει το περιστατικό χαμηλά, προφανώς για να μην επισκιάσει όλο το ταξίδι του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη, έχει ενοχληθεί με την ενέργεια του Αρχιεπισκόπου την οποία κάποιοι συνδέουν με προσωπικά κίνητρα και φιλοδοξίες του ιεράρχη.

Υποστηρίζουν, δηλαδή, ότι η κίνηση του κ. Ελπιδοφόρου απέβλεπε στο μέλλον, δηλαδή στη μέρα που θα ανοίξει η διαδοχή για τον θρόνο του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Σύμφωνα με την τουρκική νομοθεσία, το Οικουμενικό Πατριαρχείο θεωρείται τουρκικό ίδρυμα που υπάγεται στον Νομάρχη Κωνσταντινούπολης, οπότε ο Πατριάρχης, όπως και τα μέλη της Συνόδου, πρέπει να είναι τούρκοι …πολίτες!

Σαν τον …Ελιποδοφόρο!

Ευάγγελος Βενιζέλος: Ο Ελπιδοφόρος ενεργεί σε συνεννόηση με τον Πατριάρχη

Βέβαια διαφορετική άποψη εξέφρασε ο Ευάγγελος Βενιζέλος
Σύμφωνα με τον πρωην υπουργό και αρχηγό του ΠΑΣΟΚ η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, με την οποία διατυπώνει την ενόχληση της Κυβέρνησης και εκφράζει τη δυσαρέσκειά της για την παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αμερικής στα εγκαίνια του τουρκικού κέντρου στη Ν. Υόρκη, είναι βαθιά ανιστόρητη και δείχνει πλήρη απουσία αίσθησης για το καθεστώς του Οικουμενικού Πατριαρχείου και το θεσμικό πλαίσιο των σχέσεων του με την Ελληνική Δημοκρατία.

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο είναι θεσμός του διεθνούς δημοσίου δικαίου και ως τέτοιον το αναγνωρίζει το ελληνικό Σύνταγμα στα άρθρα 3 και 105. Ως τέτοιο θεσμό το αντιμετωπίζουν διεθνείς οργανισμοί και κράτη που απονέμουν τις αντίστοιχες τιμές στο πρόσωπο του Οικουμενικού Πατριάρχη. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο εδρεύει όμως στην Τουρκία, είναι εμπερίστατο και έχει κρίσιμη πρακτική σημασία για τη λειτουργία του ο τρόπος με τον οποίο το αντιλαμβάνεται και το μεταχειρίζεται η τουρκική έννομη τάξη.

Η Αγία Σοφία, η Μονή της Χώρας, η Χάλκη, δεν έχει καταστεί εφικτό να προστατευθούν πρακτικά στο επίπεδο της διεθνούς έννομης τάξης.


Η δημόσια πολιτική επίκριση του Οικουμενικού Πατριαρχείου από την ελληνική κυβέρνηση γιατί αυτό έχει, για λόγους προστασίας της εκκλησιολογικής του θέσης και της θρησκευτικής του ελευθερίας, την εκ των πραγμάτων υποχρέωση να επιδιώκει σχέσεις αλληλοσεβασμού με τις τουρκικές αρχές, είναι μυωπική.

Όσο μυωπική είναι και η άρνηση της ελληνικής κυβέρνησης να απαντήσει στις συστηματικές και σφοδρές πολιτικές επιθέσεις που εξαπολύει η ρωσική κυβέρνηση στο υψηλότερο επίπεδο κατά του Πατριαρχείου και του Οικουμενικού Πατριάρχη προσωπικά για τη χορήγηση του ουκρανικού Αυτοκεφάλου. Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής είναι ιεράρχης του Οικουμενικού Θρόνου και τον εκπροσωπεί στις ΗΠΑ ως έξαρχος.

Ενεργεί προφανώς σε συνεννόηση με τον Πατριάρχη στο πλαίσιο της επώδυνης και θυσιαστικής σοφίας του Φαναρίου.

Αντί για εύκολες και «δημοφιλείς» αντιτουρκικές βολές με «μπάλα» το Οικουμενικό Πατριαρχείο, θα ήταν προτιμότερο η ελληνική αλλά και η κυπριακή κυβέρνηση να αναδείξουν τα εκκρεμή προβλήματα που ανέδειξε και η δήλωση του εκπροσώπου του Πατριαρχείου στην τελετή της Ν. Υόρκης, παρόντος του ΓΓ του ΟΗΕ.»

Όσο για εμάς αν και εφόσον ο Ελπιδοφόρος γίνει Πατριάρχης, θα πάμε στην χειροτονία του , αν και πιστεύω πως στην ουρά για την πρόσκληση θα είναι και όλοι όσοι σήμερα τον …κακολογούν!

Και φυσικά πάντα η απόσταση από το σοβαρό στο γελοίο είναι μικρή, αλλά από το γελοίο στο σοβαρό… τεράστια!