Αφγανιστάν: Ανακοίνωσαν κυβέρνηση οι Ταλιμπάν

Οπως αναμενόταν, οι Ταλιμπάν ανακοίνωσαν τη σύνθεση της προσωρινής κυβέρνησής τους.

Είκοσι μέρες μετά την κατάληψη της Καμπούλ οι Ταλιμπάν ανακοίνωσαν τη σύνθεση προσωρινής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, επικεφαλής της κυβέρνησης είναι ο Μοχαμάντ Χασάν Ακχούντ, όπως τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου των Ταλιμπάν.

Αναπληρωτής ορίστηκε ο Αμπντούν Κανί Μπαραντά και ο Σιραχουντίν Χακανί ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο του Υπουργού Εσωτερικών.

Ο γιος του Μουλά Ομάρ, Μουλά Μοχαμάντ Γιακούμπ ανέλαβε το Υπουργείο Εθνική Αμυνας.

Εμπειροι παρατηρητές από την Καμπούλ αναφέρουν ότι στη σύνθεση της νέας κυβέρνησης συνατά κανείς πολλά «παλιά» ονόματα.

Επίσης, από όσα έχουν γίνει γνωστά δεν υπάρχουν μη Ταλιμπάν στο νέο κυβερνητικό σχήμα κάτι που αποτελούσε αίτημα της διεθνούς κοινότητας.

Ερωτηθείς για τις διαδηλώσεις του Σαββάτου, που σε ορισμένες περιπτώσεις διαλύθηκαν με τη βία από τους Ταλιμπάν, ο εκπρόσωπος Τύπου του κινήματος τόνισε ότι οι τελευταίοι «δεν έχουν εκπαιδευτεί ακόμη» στη διαχείριση των διαδηλώσεων και κάλεσε τους διαδηλωτές να ενημερώνουν τις αρχές 24 ώρες πριν την πραγματοποίηση οποιαδήποτε συγκέντρωσης.

Στην αρχή μετά από 20 χρόνια
Οι Ταλιμπάν επικράτησαν πλήρως στο Αφγανιστάν παρά την ισχυρή παρουσία Αμερικανικού και όχι μόνο στρατού που υποτίθεται ότι πρόστατευαν την προηγούμενη κυβέρνηση.

Στις 15 Αυγούστου οι Ταλιμπάν, που είχαν βρεθεί στην αρχή για μία πενταετία από το 1996 έως το 2001, κατέλαβαν την Καμπούλ και ουσιαστικά ανέλαβαν τη διακυβέρνηση.

Την ίδια ώρα οι Αμερικανοί και οι Δυτικοί Σύμμαχοί τους αποφάσισαν να αποσύρουν τα στρατεύματά τους κάτι που έγινε μέχρι τις 31 Αυγούστου σε μία επιχείρηση-μαμούθ.

Η διεθνής κοινότητα έχει εκφράσει φόβους για τα δικαιώματα των γυναικών και το κράτος δικαίου, οι Ταλιμπάν από την πλευρά τους έχουν δεσμευτεί ότι τα δικαιώματα θα γίνουν απολύτως σεβαστά.