23/06/2024
27 C
Serres

Κώστας Καραμανλής: “Μπορώ να προσφέρω στο τόπο μου” – Συνέντευξη στο SocialProfile

Array

Κώστας Καραμανλής: Μπορώ να προσφέρω στο τόπο μου

 

Τις απαράβατες αρχές της σχολής πολιτικής σκέψης που υπηρετεί βάζει μπροστά ο Κώστας Καραμανλής, που θεωρεί δεδομένο ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι ο επόμενος Πρωθυπουργός και ο ίδιος όταν θα του δοθεί η ευκαιρία, είναι σίγουρο ότι θα καταφέρει να κάνει πέντε πράγματα για τον τόπο του!
Ο ίδιος βάζει μπροστά το θέμα της Αμφίπολης που μπορεί να φέρει την έκρηξη ανάπτυξης που χρειάζεται ο νομός μας, αλλά παράλληλα θα προσφέρει και μια τεράστια εθνική υπηρεσία στην ίδια την πατρίδα.
Μια πατρίδα που έχει ανάγκη την αλλαγή του εκπαιδευτικού και του αναπτυξιακού μοντέλου της, καθώς δεν παράγουμε όλα όσα χρειαζόμαστε.

 


S.P.: Με το σύνθημα «στα δύσκολα Καραμανλής» οι Σερραίοι σας εμπιστεύθηκαν για την πρώτη σας θητεία στο κοινοβούλιο. Θεωρείτε πως στην δεύτερη θητεία σας, θα είστε παρών στην επόμενη κυβέρνηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη;

Κ.Κ.: Πράγματι, οι συμπολίτες μας με τίμησαν με την εμπιστοσύνη τους και αυτό προσπαθώ να τους το ανταποδίδω με την πολιτική μου παρουσία.
Για την επόμενη μέρα, το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι είμαι βέβαιος πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα γίνει Πρωθυπουργός.

Ο ίδιος θα κρίνει και θα αποφασίσει ποια θα είναι τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου του.

Θα ήταν αδιανόητο εκ μέρους ενός βουλευτή να προκαταβάλει την άποψή του.
Να σας πω κάτι, όμως, κύριε Πεταλωτή;

dei gaia e vima (1)

Δεν έχω τέτοια άγχη στη ζωή μου. Άλλωστε η εξουσία είναι πάντα εφήμερη. Εκείνο που έχει σημασία είναι, όταν σου δίνεται η ευκαιρία, να καταφέρνεις να κάνεις πέντε πράγματα για τον τόπο σου.


S.P.: Ο Σερραϊκός λαός ανέκαθεν περίμενε πολλά από τον εκάστοτε Καραμανλή. Αλήθεια τι να περιμένουμε από εσάς;

Κ.Κ.: Παντού οι ψηφοφόροι πάντα περιμένουν τα μέγιστα από τους εκπροσώπους τους. Και πολύ καλά κάνουν!

Και είναι πάντα στην κρίση τους τι χαρακτηριστικά θέλουν να έχουν οι εκπρόσωποί τους στη Βουλή, όπως για παράδειγμα αν προτιμούν να έχουν περισσότερο «παλαιοκομματικά» χαρακτηριστικά ή να είναι φορείς νέων ιδεών και σύγχρονης αντίληψης για την πολιτική. Όλα στο χέρι του ψηφοφόρου είναι.
Όπως γνωρίζετε, από την πρώτη στιγμή η σχέση μου με τις Σερραίες και τους Σερραίους χαρακτηρίστηκε από ειλικρίνεια, ποτέ δεν έταξα και ποτέ δεν παρίστανα πως είμαι κάτι που δεν είμαι.

Αυτή είναι, άλλωστε, η απαράβατη αρχή της σχολής πολιτικής σκέψης που υπηρετώ. Νομίζω αυτό μου το αναγνωρίζουν πλέον και πολλοί που αρχικά ήταν πιο καχύποπτοι απέναντί μου.


Οι συμπολίτες μας, λοιπόν, μπορούν να περιμένουν από εμένα στο μέλλον αυτό που ήδη βλέπουν αυτά τα χρόνια: Να μιλάω μετρημένα και με ειλικρίνεια και να κάνω ό,τι μπορώ για να προσφέρω στον τόπο μου.

S.P.: Είστε ένας νέος άνθρωπος και πολιτικός. Με δεδομένο πως τα νέα παιδιά φεύγουν σήμερα από τον τόπο μας τι θα τους συμβουλεύατε;

Κ.Κ.: Το λεγόμενο «brain drain», η φυγή νέων, καλών μυαλών από τη χώρα μας, είναι μια από τις μεγαλύτερες πληγές που έχει γεννήσει η κρίση. Μια τεράστια απώλεια αναπτυξιακής κι εθνικής δυναμικής. Υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 450.000 Έλληνες αναγκάστηκαν να φύγουν… Κυρίως, μάλιστα, από κλάδους που απαιτούν ανθρώπινο δυναμικό με υψηλή ειδίκευση και κατάρτιση, όπως είναι π.χ. η πληροφορική και η ιατρική.

 

Γιατί συμβαίνει αυτό;

Γιατί η κρίση, η υψηλή φορολογία και οι υψηλές ασφαλιστικές εισφορές έχουν γονατίσει την αγορά. Αλλά και γιατί υπάρχει αναντιστοιχία προσφοράς και ζήτησης επιστημονικού δυναμικού.

Η χώρα χρειάζεται, λοιπόν, δυο ταυτόχρονες ουσιαστικές αλλαγές: αλλαγή εκπαιδευτικού μοντέλου και αλλαγή αναπτυξιακού μοντέλου.

Από εκεί και πέρα, το μόνο που μπορείς να συμβουλεύσεις έναν νέο άνθρωπο είναι να αναζητήσει το καλύτερο για τον ίδιον και την οικογένειά του, με νηφαλιότητα, υπευθυνότητα και, όσο γίνεται, χωρίς να χάνει το κουράγιο του. Όσοι ακόμα αναζητούν κατεύθυνση στις σπουδές τους, καλύτερα να μην επιλέγουν το αντικείμενο επειδή «πρέπει», αλλά ανάλογα με τα όνειρά τους αλλά και τις προοπτικές που υπάρχουν σήμερα. Και όσοι έχουν ήδη φύγει, μακάρι να μην ρίχνουν μαύρη πέτρα πίσω τους.

Είναι χρέος όλων μας, ανεξαρτήτως κόμματος, να μοχθήσουμε για να γίνουν τα πράγματα πολύ καλύτερα μια μέρα. Για να μπορούν οι νέοι μας να μείνουν ή να επιστρέψουν εδώ.

S.P.: Τι έχει να περιμένει ο Σερραίος πολίτης από την Νέα Δημοκρατία και από εσάς προσωπικά στα επόμενα χρόνια;

Κ.Κ.: Κύριε Πεταλωτή, φτάσαμε ο νομός μας να καταλαμβάνει μια από τις τελευταίες θέσεις στην Ελλάδα στο κατά κεφαλήν εισόδημα – και μάλιστα παρά το ότι ο κάμπος των Σερρών είναι από τους μεγαλύτερους και πιο εύφορους στη χώρα. Δεν μπορεί αυτή η κατάσταση να συνεχιστεί… Αυτό είναι κάτι που πρέπει να μας εξοργίζει.

Το πρώτο, λοιπόν, που χρειαζόμαστε είναι μια σοβαρή, σύνθετη, νέα πρόταση για την ανάπτυξη των Σερρών.
Όπως γνωρίζετε, τα θέματα είναι πολλά και μεγάλα.

Αν πρέπει όμως να ξεχωρίσω ένα, το οποίο δεν είναι απλώς κρίσιμο για τις Σέρρες αλλά έχει και τεράστια εθνική –και υπερεθνική θα έλεγα, πολιτισμική- σημασία, αυτό είναι το θέμα της Αμφίπολης.

Ξέρετε, ασκώ συστηματικά κοινοβουλευτικό έλεγχο για αυτό. Λόγω ιδεοληψιών, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει εγκαταλείψει ένα τέτοιο σπουδαίο μνημείο.

Το έχουν παρατήσει εντελώς, το καταλαβαίνετε; Είναι αδιανόητο!

Κι επειδή ποτέ δεν μένω στη στείρα αντιπολίτευση, έχω καταθέσει επισήμως στη Βουλή πρόταση για ένα ολοκληρωμένο master plan, ώστε ο αρχαιολογικός χώρος να λειτουργήσει ως μοχλός ανάπτυξης σε οικονομικό, τουριστικό, πολιτιστικό και μορφωτικό επίπεδο.

Πολύ συνοπτικά, πέρα από την ανάδειξη του αρχαιολογικού ευρήματος, ώστε να γίνει το συντομότερο επισκέψιμο, έχουμε προτείνει τη θέσπιση Ειδικού Χωροταξικού και Πολεοδομικού Σχεδίου, την άμεση βελτίωση των οδικών αρτηριών, ιδίως με αναβάθμιση των κόμβων της Εγνατίας και της Μεσολακκιάς, καθώς και την ενίσχυση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, με φορολογικά, ασφαλιστικά και άλλα τοπικά κίνητρα, για να δημιουργηθούν καλαίσθητοι ξενώνες.

Με λίγα λόγια ό,τι απαιτείται για να αναδειχθεί το έργο, να μπορεί να το επισκεφτεί ο κόσμος και να μπορεί και να μείνει στην περιοχή. Αυτό θα προκαλέσει μια έκρηξη ανάπτυξης στο νομό μας, αλλά θα προσφέρει και τεράστια εθνική υπηρεσία, σε μια κρίσιμη περίοδο μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών που γεννά σοβαρούς κινδύνους. Γι’ αυτό και αξίζει να διατεθούν κονδύλια από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για το σκοπό αυτό.

S.P.: Πόσο εύκολη θεωρείτε ότι είναι η όποια «αλλαγή» με την σημερινή πολιτική και κυρίως οικονομική κατάσταση;

Κ.Κ.: Τίποτα δεν είναι εύκολο, τίποτα δεν μπορούμε να πετύχουμε χωρίς καλά μελετημένο σχέδιο και σκληρή δουλειά. Αυτή είναι η πραγματικότητα.
Όποιος τάζει εύκολες λύσεις, πολύ απλά λαϊκίζει επικίνδυνα και λέει ψέματα στον κόσμο. Και αυτό πλέον οι πολίτες το έχουν καταλάβει.

Πάνε οι εποχές του «Τσοβόλα δώστα όλα», αλλά και του «λεφτά υπάρχουν»… Όπως βέβαια πάνε και οι εποχές που κάποιοι θα…έσκιζαν τα μνημόνια –τελικά αυτά βολικά βαφτίστηκαν «αυταπάτες».

Βλέπετε, βέβαια, ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει να πολιτεύεται με την ίδια προχειρότητα και επιπολαιότητα, γι’ αυτό και οι πολίτες τού γυρνούν την πλάτη.

S.P.: Ποιο θεωρείτε ότι είναι σήμερα το μεγαλύτερο πρόβλημα; H ανάπτυξη και η παραγωγή πλούτου, δηλαδή περισσότερες επενδύσεις ή η έλλειψη μηχανισμών αναδιανομής του πλούτου, που σημαίνει ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, αύξηση μισθών, ενίσχυση των συνδικαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων;

Κ.Κ.: Κύριε Πεταλωτή και η ανάπτυξη χρειάζεται και το αποτελεσματικό κοινωνικό κράτος φυσικά.

Και το τραγικό είναι ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ απέτυχε παταγωδώς και στα δύο.

Είναι προφανές, όμως, ότι πρέπει να έχεις «πλούτο» για να μπορείς να τον αναδιανείμεις. Αλλιώς τι συζητάμε;

Η μήτρα όλων των προβλημάτων σήμερα είναι ότι η Ελλάδα δεν παράγει όσο χρειάζεται, δεν υπάρχουν οι συνθήκες για να έχουμε νέες, καλά αμειβόμενες δουλειές.

Αν δεν λύσουμε αυτό, τίποτα δεν θα μπορεί να διορθωθεί. Και ταυτόχρονα βέβαια, μέχρι να το λύσουμε, οφείλουμε να παρέχουμε ένα ασφαλές δίκτυ προστασίας προς όσους έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.

Δείτε ολόκληρο το τεύχος του SocialProfile εδώ

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Διονύσης Τσακνής: «Έγραψα “το τραγούδι των γύφτων” κατά παραγγελία»

Στην τελευταία εκπομπή, για αυτή τη σεζόν, του Νίκου Χατζηνικολάου, «Ενώπιος Ενωπίω» βρέθηκε καλεσμένος το βράδυ της Πέμπτης 20 Ιουνίου ο Διονύσης Τσακνής. Ο γνωστός...

Trannos: Συνελήφθη ο τράπερ στο Καματερό για οπλοκατοχή

Συνελήφθη ο τράπερ Trannos στο Καματερό για οπλοκατοχή Συγκεκριμένα, περίπου στη 01:00 τα ξημερώματα, ο τράπερ εντοπίστηκε με πιστόλι και συνελήφθη, σύμφωνα με την ΕΡΤ. Η...

Ιωάννα Τούνη: «Θα σας πω τώρα τον πόνο μου – Ένας από τους...

Η Ιωάννα Τούνη πραγματοποιεί αρκετά συχνά ταξίδια, στιγμιότυπα από τα οποία μοιράζεται με τους ακολούθους της στο Instagram. Η γνωστή influencer και επιχειρηματίας πριν...

Ο Αναστάσης Ροϊλός εξομολογείται on camera: «Δεν είχα ποτέ ιδιαίτερες σχέσεις με την...

"Έχω έναν αδελφό άλλα δεν είχαμε καμία σχέση. Η μοναξιά ήταν ένας σημαντικός παράγοντας για να αρχίσω να ψάχνω τα πράγματα μόνος μου". Μία εφ’...

Διαβάστε επίσης

Δείτε επίσης.

 

Βάνα Πλιάκου: Eυχαριστoύμε θερμά όλους, όσους συμμετείχαν στη κατάσβεσης της πυρκαγιάς

Καθώς πλέον απομακρύνθηκε ο κίνδυνος, η Δημοτική Αρχή του Δήμου επιθυμεί να συγχαρεί και να ευχαριστήσει θερμά όλους, όσους συμμετείχαν στο ιδιαίτερα δύσκολο εγχείρημα...

Για την αρχηγία στο ΠΑΣΟΚ κάποιοι «σπρώχνουν» τον ΓΑΠ;

Τα τεκταινόμενα στον χώρο της Κεντροαριστεράς και ειδικότερα στον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ το μόνο που αναδεικνύουν είναι ότι τα κομματικά μεγαλοστελέχη έχουν γαλουχηθεί...

Θέμα ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ – Άνοιξε ο ασκός του Αιόλου;

Σε κατάσταση επιφυλακής βρίσκεται το επιτελείο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη, καθώς μετά το δυσμενές αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και την αποτυχία επίτευξης του...

Συνέχισε να διαβάζεις