25/05/2024
14.3 C
Serres

ΚΡΙΣΗ ΕΠΙΛΗΨΙΑΣ: MΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΥΜΒΕΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ – 7 ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ!

Array

 

Δεν χρειάζεται να πάσχετε από επιληψία για να σας συμβεί μία κρίση

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος επεξεργάζεται καθημερινά περίπου 70.000 σκέψεις. Για να συμβεί αυτό 100 δισεκατομμύρια νευρώνες βρίσκονται σε διαρκή δράση, διαδικασία που παράγει ηλεκτρική ενέργεια αρκετή για να τροφοδοτήσει μια λάμπα.

Κάθε φορά που ένας νευρώνας εξαπολύει μια μικροσκοπική ηλεκτρική εκκένωση, δημιουργείται αμέσως η ανάγκη να αναπληρώσει τις αποθήκες του σε ενέργεια για τον επόμενο σπινθήρα.

BMW x2 ix2 web banner mathe perissotera 1

Αρκεί μία βλάβη σε αυτό το σύστημα για να εκδηλωθεί μια κρίση επιληψίας.

Δεν χρειάζεται να πάσχετε από επιληψία για να σας συμβεί μία κρίση
Η επιληψία είναι μια διαταραχή του εγκεφάλου που προκαλεί επαναλαμβανόμενες επιληπτικές κρίσεις, δεν είναι απαραίτητο όμως κάποιος να είναι επιληπτικός για να τεθεί προσωρινά «εκτός λειτουργίας» ο εγκέφαλός του. Οι ειδικοί αναφέρουν ότι κρίση μπορεί να συμβεί σε όσους πάσχουν από διαταραχές του ύπνου και ειδικά όσους κοιμούνται πολύ λίγες ώρες, κάνουν χρήση ναρκωτικών ουσιών ή υφίστανται κάποιο τραυματισμό στο κεφάλι. Η χαμηλή γλυκόζη στο αίμα, μια κρίση άγχους ή μια λιποθυμία είναι επίσης παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο.

Τα μικρά παιδιά ηλικίας από 6 μηνών και 5 ετών έχουν αυξημένο κίνδυνο πυρετικών σπασμών λόγω υψηλού πυρετού. Σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, μια κρίση μπορεί να οφείλεται σε εγκεφαλικό επεισόδιο, όγκο στο κεφάλι ή σκλήρυνση κατά πλάκας.


Ηλικία
Οι ηλικιωμένοι είναι η κατηγορία με τις πιο συχνές κρίσεις επιληψίας, η διάγνωση όμως είναι δύσκολη λόγω του ότι συμπτώματα όπως η σύγχυση, η προσωρινή απώλεια συνείδησης και η αίσθηση ότι ακούν ή βλέπουν πράγματα που δεν υπάρχουν, αποτελούν ενδείξεις άνοιας, η οποία είναι επίσης πολύ συχνή μετά την ηλικία των 65.

Δεν είναι όλες οι κρίσεις ίδιες
Όταν ακούμε για κρίση επιληψίας, το μυαλό πάει σε κάποιον που έχει σπασμούς και μετά λιποθυμάει. Αυτό είναι μια σοβαρή κρίση επιληψίας, μπορεί όμως η κρίση να συμβεί στο ένα τμήμα του εγκεφάλου που δεν εκδηλώνεται σε όλο το σώμα. Τα συμπτώματα αυτής της κρίσης περιλαμβάνουν περίεργες μυρωδιές, «κουδούνισμα» στα αυτιά, αίσθηση «déjà vu» και μυρμήγκιασμα ή μούδιασμα σε ένα μέρος του σώματος, όπως τα χέρια.
Σε αυτή την περίπτωση το άτομο έχει τις αισθήσεις του και επειδή το επεισόδιο δεν διαρκεί πάνω από δύο λεπτά, είναι πιθανό να μην αντιληφθεί καν ότι είχε κρίση επιληψίας.

Οι επιληπτικές κρίσεις μπορεί να επηρεάσουν την εγκυμοσύνη
Οι γυναίκες με επιληπτική διαταραχή έχουν περισσότερες πιθανότητες να αποκτήσουν παιδί με ανάλογο πρόβλημα. Η επιληπτική κρίση στη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να βλάψει το μωρό, το ίδιο όμως ισχύει και για τη λήψη αντιεπιληπτικής αγωγής στη διάρκεια της κύησης. Για την ασφάλεια τόσο της εγκύου, όσο και του εμβρύου, η γυναίκα πρέπεινα παρακολουθείται στενά από τον γιατρό στη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Κάποιοι άνθρωποι μπορούν να προβλέψουν την κρίση πριν εκδηλωθεί
Τις ημέρες ή ώρες που προηγούνται μιας κρίσης κάποιοι άνθρωποι έχουν πρόδρομα συμπτώματα. Αυτά περιλαμβάνουν ευερεθιστότητα, κατάθλιψη, πονοκέφαλο αδυναμία.


Μπορείτε να αποτρέψετε την εκδήλωση μιας κρίσης
Οι πάσχοντες από επιληψία παίρνουν φάρμακα που απορροφώνται πολύ γρήγορα από τον οργανισμό προκειμένου να προλάβουν την εκδήλωση της κρίσης. Σε άλλους γίνεται εμφύτευση μιας μικροσυσκευής που μοιάζει με βηματοδότη και στέλνει ηλεκτρικά κύματα στον εγκέφαλο.

Αν κάποιος έχει μόνο μια κρίση επιληψίας στη ζωή του δεν χρειάζεται να ανησυχεί. Αν για παράδειγμα είστε νέος και σας συνέβη μετά από ένα ολονύχτιο πάρτι με πολύ αλκοόλ και χορό, απλά μην το επαναλάβετε. Εν ολίγοις, η αντιμετώπιση μιας επιληπτικής κρίσης πρέπει να είναι εξατομικευμένη.

Όλοι πρέπει να γνωρίζουν πώς να χειριστούν μια κρίση
Εάν πάσχετε από επιληψία, βεβαιωθείτε ότι η οικογένεια, οι φίλοι και οι συνάδελφοί σας, γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν στην περίπτωση κρίσης. Ενημερώστε τους εσείς πώς πρέπει να αντιδράσουν ώστε να είναι κατάλληλα προετοιμασμένοι.

Αν είστε παρών σε κρίση κάποιου συνανθρώπου σας, καλέστε τις πρώτες βοήθειες. Βοηθήστε το άτομο να καθίσει ή να ξαπλώσει. Αν είναι αναίσθητος, γυρίστε το κεφάλι του στο πλάι ώστε να αναπνέει πιο εύκολα. Μην τοποθετήσετε τίποτα μέσα στο στόμα του, δεν πρόκειται να καταπιεί τη γλώσσα του! Μείνετε ψύχραιμοι, ο εγκέφαλός του θα αρχίσει σύντομα να λειτουργεί και πάλι.

via

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Αίτημα Χατζηβασιλείου στον ΟΚΑΝΑ για διεύρυνση των υπηρεσιών αντιμετώπισης των εξαρτήσεων

Πρόταση στον Οργανισμό Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ), τον κατεξοχήν φορέα αντιμετώπισης των εξαρτήσεων στην Ελλάδα, για την επέκταση των υφιστάμενων υπηρεσιών του και την...

Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας – Ισχυρότερη και καλύτερα προετοιμασμένη για το μέλλον

Η Επιτροπή εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με την Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας, στην οποία τονίζεται η πρόοδος που έχει σημειωθεί στην πολιτική της ΕΕ για την...

Την ενίσχυση της προστασίας του καταναλωτή ζήτησε ο Κώστας Μπούμπας

Ολόκληρη η ομιλία του βουλευτή της Ελληνικής Λύσης Κώστα Μπούμπα για το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης «Διατάξεις για την ενίσχυση της προστασίας του...

ΚΕΔΕ και ΕΕΤΑΑ: Διοργάνωσαν ημερίδα για τους νέους Οργανισμούς Εσωτερικής Υπηρεσίας

Ι. Καϊτεζίδης: «Ο ΟΕΥ είναι το κανονιστικό μας Δίκαιο, το Σύνταγμα των Δήμων μας» Χρήσιμος οδηγός και ίσως το πιο βασικό εργαλείο που θα βοηθήσει...

Διαβάστε επίσης

Δείτε επίσης.

 

Παρέμβαση Λεονταρίδη στη συνεδρίαση της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας

Στην πρωτεύουσα της Μακεδονίας μας, τη Θεσσαλονίκη, έλαβε χώρα η εαρινή συνεδρίαση της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (Δ.Σ.Ο.) μέλος της οποίας αποτελεί ο Θεόφιλος Λεονταρίδης,...

Δήμος Βισαλτίας: Συνεργασία με την AVsoft για τα εγκαταλειμμένα ζώα συντροφιάς

Για τα εγκαταλειμμένα ζώα συντροφιάς στο Δήμο Βισαλτίας συνεργασία με την εταιρεία AVsoft Η αντιμετώπιση των ζητημάτων που προκαλούν τα ζώα συντροφιάς που -για διάφορους...

Κτηνωδία: Άνθρωποι μετατρέπουν τις αλεπούδες σε «τέρατα» για να παράγουν περισσότερη γούνα

Μια έρευνα έβγαλε στο φως τις άθλιες συνθήκες μέσα στις οποίες ζουν και εκτρέφονται αλεπούδες στη Φιλανδία, προκειμένου να αυξηθεί η ποσότητα γούνας στο...

Συνέχισε να διαβάζεις