06/05/2024
20.2 C
Serres

Σκέφτεσαι να φας ξαναζεσταμένο ρύζι; Να γιατί δεν είναι καλή ιδέα

Array

Οι ανησυχίες για τροφική δηλητηρίαση από ρύζι έχουν κάνει τον γύρο του διαδικτύου.

Και ο ένοχος είναι ο Bacillus cereus , ένα κοινό βακτήριο που σχετίζεται με το ρύζι, όταν αφήνεται σε θερμοκρασία δωματίου για πολύ καιρό.

Η τροφική δηλητηρίαση από Bacillus cereus συνήθως συνοδεύεται από ναυτία, εμετόνή διάρροια και δεν είναι απειλητική για τη ζωή.

Όμως, τα άτομα που είναι ανοσοκατεσταλμένα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να κολλήσουν μια σοβαρή λοίμωξη.

BMW x2 ix2 web banner mathe perissotera 1

Τις περισσότερες φορές, τα συμπτώματα εμφανίζονταν μέσα σε λίγες ώρες και μπορεί να διαρκέσουν έως και 24 ώρες.

Τα βακτήρια είναι γνωστό ότι δημιουργούν σπόρια, μια ανενεργή μορφή βακτηρίων που δεν καταστρέφονται κατά τη διαδικασία μαγειρέματος.

Και στην πραγματικότητα, οι υψηλές θερμοκρασίες ουσιαστικά “ξυπνούν” τα σπόρια

Έτσι όταν αφεθούν σε θερμοκρασία δωματίου, αυτά τα ενεργοποιημένα σπόρια μπορούν στη συνέχεια να μετατραπούν σε κύτταρα που δημιουργούν τοξίνες.

Τα κακά νέα είναι ότι αυτές οι τοξίνες είναι επίσης ανθεκτικές στη θερμότητα, επομένως το να ζεστάνετε το ρύζι που υπάρχει στον πάγκο της κουζίνας για ώρες δεν σημαίνει ότι είναι ασφαλές για κατανάλωση.


Η ψύξη ή το ζέσταμα των υπολειμμάτων δεν είναι εγγυημένος τρόπος πρόληψης της ασθένειας από τον Bacillus cereus , αλλά οι κατάλληλες στρατηγικές χειρισμού των τροφίμων μπορούν να σας βοηθήσουν να μειώσετε τον κίνδυνο να αρρωστήσετε.

Διατηρήστε το ρύζι στο ψυγείο — αλλά όχι για πολύ

Ο Bacillus cereus μπορεί επίσης να βρεθεί στο έδαφος και στα φυτά. Μπορεί να μολύνει μια ποικιλία τροφίμων πέρα ​​από το ρύζι, όπως το κρέας, τα μαγειρευτά και το σάλτσα.

Δεν εμφανίζεται αποκλειστικά στο ρύζι, απλά το συγκεκριμένο τρόφιμο είναι ένας κλασικός τρόπος για να μολυνθείς από αυτό το βακτήριο.

Και αυτό γιατί πολλοί φτιάχνουν μια μεγάλη παρτίδα ρυζιού, το αφήνουν να καθίσει έξω και μετά το ξαναζεσταίνουν.


Όμως δεδομένου ότι τα σπόρια παράγουν τοξίνες όταν αφήνονται σε θερμοκρασία δωματίου, είναι καλύτερο να τρώτε το ρύζι αμέσως ή να το αποθηκεύετε το μαγειρεμένο στο ψυγείο.

Αλλά ακόμα κι αν βάλετε το ρύζι στο ψυγείο αμέσως, δεν θα κρατήσει για πάντα. Ένας γενικός κανόνας είναι ότι συνήθως διατηρείται τέσσερις ημέρες στο ψυγείο.

Σύμφωνα με το USDA, δεν πρέπει ποτέ να αφήνετε τα τρόφιμα έξω από το ψυγείο για περισσότερο από δύο ώρες.

Και αν φέρνετε μαγειρεμένο ρύζι απ΄έξω ή παίρνετε φαγητό σε πακέτο από ένα εστιατόριο, είναι καλύτερο να έχετε ένα ψυγειάκι μαζί σας, ειδικά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Μείνετε ενυδατωμένοι εάν υποψιάζεστε τροφική δηλητηρίαση από ρύζι

Εάν αρρωστήσετε μετά την κατανάλωση ρυζιού, μπορεί να αντιμετωπίσετε κάποια γαστρεντερική δυσφορία για μια ή δύο ημέρες.

Είναι σημαντικό να παραμένετε ενυδατωμένοι με αθλητικά ή ηλεκτρολυτικά ροφήματα. Πιείτε τα αργά και αρχίστε να τρώτε μαλακά φαγητά, όπως σούπα, μόλις βελτιωθεί η όρεξή σας.

Τα αντιβιοτικά δεν συνιστώνται για την τροφική δηλητηρίαση που προκαλείται από τον Bacillus cereus , καθώς τα συμπτώματα προκαλούνται από τοξίνες και όχι από τα ίδια τα βακτήρια.

Συνήθως, τα συμπτώματα υποχωρούν μόλις το σώμα απαλλαγεί από τις τοξίνες, με εμετό ή διάρροια.

Εάν έχετε αίμα στον εμετό ή τη διάρροια ή τα συμπτώματα επιμένουν για μερικές ημέρες, θα πρέπει να καλέσετε τον γιατρό σας.

Θα πρέπει επίσης να αναζητήσετε φροντίδα εάν είστε αφυδατωμένοι και δεν μπορείτε να ανεχτείτε καθόλου υγρά ή εάν σταματήσετε να ουρείτε.

Φυσικά δεν χρειάζεται να κόψετε το ρύζι από τη διατροφή σας για να αποφύγετε την τροφική δηλητηρίαση από Bacillus cereus.

Οι ειδικοί στην ασφάλεια των τροφίμων λένε ότι μπορείτε να βάλετε το μαγειρεμένο ρύζι στο ψυγείο για να κρυώσει αντί να το αφήσετε στον πάγκο, για να μειώσετε τον κίνδυνο σχηματισμού τοξινών.

Τσιγάρο: Αν το κόψετε από αυτή την ηλικία, θα είναι σαν να…μην καπνίσατε ποτέ

Πηγή:giatros-in

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Σέρρες: 14χρονη κατήγγειλε τον κατ’ εξακολούθηση βιασμό της από τον πατριό της

Μια 14χρονη στις Σέρρες κατήγγειλε τον πατριό της ότι την βίαζε τα τελευταία επτά χρόνια Συνοδευόμενη από τη μητέρα της, μία 14χρονη στις Σέρρες κατήγγειλε...

Ο Άγγελος Πεντάρης μιλάει για την εγκεφαλική παράλυση και το πως το διαχειρίστηκαν...

Η εξομολόγηση του Άγγελου Πεντάρη για την εγκεφαλική παράλυση, τις δυσκολίες αλλά και τη διαχείριση των γονιών του ως προς το θέμα υγείας του Ο...

Ο γιος του Νίκολας Κέιτζ κατηγορείται ότι ξυλοκόπησε τη μητέρα του, Κριστίνα Φούλτον

Ο γιος του Νίκολας Κέιτζ, Γουέστον Κέιτζ, κατηγορήθηκε ότι χτύπησε τη μαμά του, Κριστίνα Φούλτον, καθώς εμφανίστηκε με μαύρα μάτια και πολλές μελανιές στο...

Ποιος ήταν ο Άγιος Γεώργιος – Έθιμα και παραδόσεις για τον εορτασμό του

Άγιος Γεώργιος: Το όνομά του, από τα πλέον λαοφιλή στον ελληνικό πληθυσμό, από τους πιο γνωστούς και αγαπητούς Αγίους σε όλον το χριστιανικό -και...

Διαβάστε επίσης

Δείτε επίσης.

 

Τήνος: 87χρονος χόρεψε ζεϊμπέκικο και έριξε χαρτονομίσματα στον μουσικό που έπαιζε βιολί

Ο 87χρονος κ. Αντώνης έκλεψε την παράσταση στο χθεσινό (5/5) πασχαλινό γλέντι που πραγματοποιήθηκε στο χωριό του Σκαλάδου, στην Τήνο. Ο κ. Αντώνης έδωσε τον...

Λίμπιντο: Οι παράγοντες που την επηρεάζουν σε κάθε δεκαετία της ζωής – Ο ρόλος των ορμονών

Σε ποια ηλικία η διάθεση για σεξ βρίσκεται στα ύψη και σε ποια βυθίζεται στα τάρταρα; Μην βιαστείτε να απαντήσετε πριν διαβάσετε παρακάτω  Τι είναι...

Την Κυριακή 12 Μαΐου η παρουσίαση του βιβλίου της Βλάση Αγτζίδη «Μεταξύ Σεβρών και Λωζάννης. Πλευρές της Μικρασιατικής Τραγωδίας»

Η Δημοτική Ενότητα Σερρών σε συνεργασία με την Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Σερρών, το Τμήμα Γενικών Αρχείων του Κράτους Σερρών και οι Εκδόσεις Πατάκη σας...

Συνέχισε να διαβάζεις