01/12/2023
10.5 C
Serres

Κυριάκος Πιερρακάκης: «Μέσα στη σχολική χρονιά ξεκινά το ψηφιακό φροντιστήριο»

Συνέντευξη του υπουργού Παιδείας στο ΘΕΜΑ – Ηλεκτρονική μορφή θα πάρουν το απουσιολόγιο, το βιβλίο ύλης και οι βαθμολογίες – Ερχεται το σχέδιο νόμου για την ίδρυση μη κρατικών ΑΕΙ ως παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων – Το νέο εργαλείο Ψηφιακής Ενισχυτικής Διδασκαλίας

Τις μεγάλες αλλαγές στην Παιδεία, όπως το Ψηφιακό Φροντιστήριο, προαναγγέλλει και περιγράφει σήμερα ο υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκος Πιερρακάκης.

kuriakos pierakhs mesa sthn sxolikh xronia xekina to psyfiako fronthsthrio1
kuriakos pierakhs mesa sthn sxolikh xronia xekina to psyfiako fronthsthrio1

Έχοντας πρόσφατα ξεπεράσει τις εκατό ημέρες από τη μετακόμισή του στο υπουργείο Παιδείας, ο κ. Πιερρακάκης μιλά στο «ΘΕΜΑ» για τη νέα του αποστολή και για όλα τα θέματα της επικαιρότητας.

Αποκωδικοποιεί το μήνυμα των αυτοδιοικητικών εκλογών, αναφέρεται στις ομοιότητες μεταξύ ψηφιακού μετασχηματισμού και εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης και μας παρουσιάζει την πρώτη μεγάλη αλλαγή στα σχολεία, την Ψηφιακή Ενισχυτική Διδασκαλία.

Αναλύει το όραμά του για την Παιδεία και τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, θέτει χρονοδιαγράμματα σε συνάρτηση με νέες νομοθετικές πρωτοβουλίες. Τέλος, δεν αποφεύγει να σχολιάσει τις εξελίξεις στην αξιωματική αντιπολίτευση.


– Κύριε υπουργέ, πώς κρίνετε το αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών; Τελικά, κέρδισε ή έχασε η Αυτοδιοίκηση;

Ολοι θυμόμαστε την πατρότητα της φράσης «κέρδισε η Αυτοδιοίκηση», καθώς επίσης και σε ποια συγκυρία διατυπώθηκε.

Στην πραγματικότητα, όμως, η Αυτοδιοίκηση κερδίζει όταν οι δήμαρχοι και οι περιφερειάρχες κάνουν σωστά τη δουλειά τους – και αυτό είναι κάτι το οποίο μπορεί να κριθεί μόνο στην πράξη.


Το συνολικό αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών αποτυπώνει ότι οι πολίτες εμπιστεύονται την κυβέρνηση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη και ζητούν από εμάς ακόμα περισσότερες τομές που θα βελτιώσουν την καθημερινότητα όλων και τις προοπτικές της χώρας.

Εξάλλου, τα πολιτικά συμπεράσματα ως προς τις δυνάμεις κάθε κόμματος νομίζω ότι προέκυψαν την πρώτη Κυριακή, όταν κάθε κόμμα στήριξε τους δικούς του υποψηφίους.

Από την πλευρά μας, ως κυβέρνηση είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με όλες ανεξαιρέτως τις διοικήσεις περιφερειών και δήμων, με μόνο στόχο το καλό της χώρας και των τοπικών κοινωνιών.

Στο σχέδιό μας για να πάμε την Ελλάδα μπροστά η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει κομβικό ρόλο και θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να πετύχουμε όλοι μαζί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.


kuriakos pierakhs mesa sthn sxolikh xronia xekina to psyfiako fronthsthrio2
kuriakos pierakhs mesa sthn sxolikh xronia xekina to psyfiako fronthsthrio2

– Με δεδομένο ότι την πρώτη Κυριακή η Ν.Δ. κατέγραψε μια μεγάλη νίκη στις περιφέρειες, τι έστρεψε διαφορετικά τη ζυγαριά στον β’ γύρο;

Η Νέα Δημοκρατία βγήκε ενισχυμένη από την πρώτη κάλπη, καθώς επτά περιφερειάρχες που στηρίχθηκαν από τη Νέα Δημοκρατία εξελέγησαν – και μάλιστα, σε αρκετές περιοχές με ποσοστό που ξεπερνά κατά πολύ το 50%.

Τη δεύτερη Κυριακή υπήρξε αντισυσπείρωση πολλών δυνάμεων απέναντι σε υποψηφίους, αλλά και υψηλή αποχή, η οποία αναμφίβολα μας προβληματίζει.

Ωστόσο, η εικόνα δείχνει ότι σε τελική ανάλυση 12 από τους 13 περιφερειάρχες στηρίχθηκαν ή/και προέρχονται από τη Νέα Δημοκρατία.

Αλλά και σε επίπεδο δήμων, σε σύνολο 332 δημάρχων εξελέγησαν 202 υποψήφιοι που προέρχονται από την παράταξή μας – οκτώ περισσότεροι σε σχέση με τις αυτοδιοικητικές του 2019.

Επαναλαμβάνω, όμως, ότι οι εκλογές ανήκουν στο παρελθόν.

Πλέον μοναδικοί μας αντίπαλοι είναι τα προβλήματα των πολιτών και στην προσπάθειά μας να δώσουμε αποτελεσματικές λύσεις θέλουμε συμμάχους μας τις διοικήσεις κάθε δήμου και κάθε περιφέρειας.

– Μετά τις εθνικές εκλογές είχατε επισημάνει ότι η Ν.Δ. πρέπει να παίξει ίσως τον ρόλο της αντιπολίτευσης με συχνά τεστ και στόχο τη βελτίωση και την επιτάχυνση των ρυθμών παραγωγής του κυβερνητικού έργου. Λειτουργεί αυτή η παραδοχή;

Ναι, λειτουργεί. Και η καλύτερη απόδειξη επ’ αυτού είναι ο εντοπισμός, η αναγνώριση και, κυρίως, η διόρθωση αστοχιών.

Εξάλλου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κέρδισε την εμπιστοσύνη των πολιτών επειδή υποσχέθηκε μια σωστή κυβέρνηση η οποία θα κάνει και λάθη που θα παραδέχεται και θα διορθώνει με ταχύτητα – και σε αυτή τη δέσμευση προσπαθούμε καθημερινά να ανταποκρινόμαστε.

Εχουμε τις πόρτες, τα μάτια και τα αυτιά μας ανοιχτά στην κριτική όλων των πολιτών όχι μόνο γιατί πιστεύουμε ότι μπορούμε διαρκώς να βελτιωνόμαστε,

αλλά διότι μόνο μέσα από τη συνεχή βελτίωση των επιδόσεών μας μπορούμε να εξασφαλίσουμε καλύτερη καθημερινότητα και ευρύτερες προοπτικές τόσο για τη χώρα όσο και για κάθε Ελληνίδα και κάθε Ελληνα ξεχωριστά.

kuriakos pierakhs mesa sthn sxolikh xronia xekina to psyfiako fronthsthrio3
kuriakos pierakhs mesa sthn sxolikh xronia xekina to psyfiako fronthsthrio3

– Ποιος είναι ο κοινός παρονομαστής στο σχέδιο πολιτικής που αναπτύξατε στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και τώρα ακολουθείτε στο Παιδείας;

Θα σας έλεγα ότι είναι το σύνθημα «κάθε μέρα και μια μικρή αλλαγή».

Ξέρετε, καθώς σε λίγους μήνες συμπληρώνουμε 50 χρόνια από τη Μεταπολίτευση, αυτό που μπορούμε να διαπιστώσουμε είναι ότι δίπλα στις μεγάλες τομές υπήρξαν πολλές μικρές μεταρρυθμίσεις που συνολικά λειτούργησαν πολλαπλασιαστικά, όχι απλώς ως άθροισμα.

Πιστεύω ότι το έργο της προηγούμενης τετραετίας στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης αποτελεί ένα καλό παράδειγμα ως προς το πώς πρέπει να προσεγγίζουμε χρόνιες εκκρεμότητες και μεγάλες προκλήσεις: βήμα-βήμα, με συγκροτημένο σχέδιο, δημιουργική σκέψη, με τον πολίτη στο επίκεντρο και με επίγνωση ότι δεν υπάρχει περιθώριο για καθυστερήσεις.

Αυτές ήταν οι κατευθυντήριες γραμμές του Κυριάκου Μητσοτάκη και μέσα από την υλοποίησή τους πετύχαμε ένα σημαντικό ψηφιακό άλμα, το οποίο είμαι βέβαιος ότι θα συνεχιστεί με αμείωτο ρυθμό.

Με την ίδια λογική κινούμαστε στο υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού.

Ο σχεδιασμός που έχουμε ήδη ξεκινήσει να υλοποιούμε προβλέπει αυτονόητα την εφαρμογή μεγάλων μεταρρυθμίσεων και ταυτόχρονα δίνει πολύ μεγάλη έμφαση στην εκπαιδευτική καθημερινότητα, με στόχο τη διαρκή της αναβάθμιση.

Και πιστεύουμε ότι όλες αυτές οι «μικρές» αλλαγές θα οδηγήσουν τελικά σε μια μετρήσιμη και σημαντική βελτίωση των εκπαιδευτικών συνθηκών και της ποιότητας της παρεχόμενης εκπαίδευσης.

– Να περιμένουμε κάποια μεγάλης κλίμακας πρωτοβουλία στα σχολεία το επόμενο διάστημα;

Εχουμε δρομολογήσει την Ψηφιακή Ενισχυτική Διδασκαλία, μια πρωτοβουλία που πιστεύουμε ότι θα βοηθήσει σημαντικά τους μαθητές να βελτιώσουν τις γνώσεις και τις επιδόσεις τους.

Πρόκειται για ένα, θα μπορούσαμε να πούμε, «ψηφιακό φροντιστήριο», το οποίο θα δίνει τη δυνατότητα παρακολούθησης μαγνητοσκοπημένων και σε ζωντανή μετάδοση μαθημάτων και επιπλέον θα προσφέρει εργαλεία εμβάθυνσης και υποστήριξης.

Αρχικά, σε συνεργασία με εκπαιδευτικούς πρόκειται να δημιουργήσουμε βίντεο με πρότυπες παραδόσεις για όλη την έκταση της ύλης.

Ετσι, ένας μαθητής που έχασε λόγω ασθένειας ή απλώς επιθυμεί να επαναλάβει την παράδοση μιας ενότητας, θα μπορεί να ανατρέχει στο σχετικό οπτικοακουστικό υλικό, αλλά και σε επιπλέον βοηθήματα: σημειώσεις, ασκήσεις, πρόσθετο διδακτικό υλικό.

Επιπλέον, σε κάθε ενότητα ο μαθητής θα μπορεί, εφόσον το επιθυμεί, να χρησιμοποιήσει το εργαλείο της αυτοαξιολόγησης προκειμένου να επιβεβαιώσει ότι όντως εμπέδωσε το περιεχόμενο του συγκεκριμένου μαθήματος.

Πέρα από την ασύγχρονη εκπαίδευση, θα παρέχεται επιπλέον η δυνατότητα παρακολούθησης μαθημάτων σε πραγματικό χρόνο, προκειμένου οι μαθητές που το επιθυμούν να έχουν πρόσθετη υποστήριξη από εκπαιδευτικούς.

Και τέλος, η πλατφόρμα της Ψηφιακής Ενισχυτικής Διδασκαλίας θα υποστηρίζει και τη δυνατότητα υποβολής γραπτών ερωτήσεων από τους μαθητές και την απάντησή τους από εκπαιδευτικούς μέσω chat.

Η Ψηφιακή Ενισχυτική Διδασκαλία αντανακλά την πρόθεσή μας να αξιοποιήσουμε τόσο την εξοικείωση των παιδιών με τα ψηφιακά μέσα όσο και την πολύτιμη εμπειρία που αποκομίσαμε από την τηλεκπαίδευση.

Με τον τρόπο αυτό επιδιώκουμε να προσφέρουμε προαιρετικά και, αυτονόητα, εντελώς δωρεάν σε κάθε μαθήτρια και κάθε μαθητή ένα επιπλέον εργαλείο υποστήριξης το οποίο «μιλάει τη γλώσσα τους»,

είναι προσαρμοσμένο στον τρόπο που επικοινωνούν και αλληλεπιδρούν οι νέοι και ταυτόχρονα πληροί τις εκπαιδευτικές προδιαγραφές.

kuriakos pierakhs mesa sthn sxolikh xronia xekina to psyfiako fronthsthrio4
kuriakos pierakhs mesa sthn sxolikh xronia xekina to psyfiako fronthsthrio4

– Πότε θα ξεκινήσει η εφαρμογή αυτής της δράσης;

Η πιλοτική λειτουργία θα ξεκινήσει με δύο μαθήματα στην τρέχουσα σχολική χρονιά -προσεγγιστικά, περίπου τον Φεβρουάριο- και στόχος μας είναι στις αρχές του επόμενου έτους να τεθεί σε πλήρη λειτουργία.

Μέσα από την πιλοτική λειτουργία επιδιώκουμε τόσο την εξοικείωση των μαθητών με αυτό το νέο εργαλείο διδασκαλίας όσο και την αξιολόγηση και βελτίωση της ίδιας της δράσης.


Για να επιστρέψω στην προηγούμενη ερώτησή σας για τις αναλογίες μεταξύ ψηφιακού μετασχηματισμού και εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, πιστεύουμε ότι και οι πιο μεγάλοι στόχοι υλοποιούνται βήμα-βήμα.

Δεν στοχεύουμε σε ένα φαραωνικό έργο, αλλά στη σταδιακή οικοδόμηση και βελτιστοποίησή του μέσα από δοκιμές και προσθήκες.

– Στη μεγάλη εικόνα του σχολείου τι να περιμένει η σχολική κοινότητα;

Ποιο είναι το όραμά σας και τι ρόλο διαδραματίζουν σε αυτό η απλούστευση και η ψηφιοποίηση διαδικασιών;

Θέλουμε να κάνουμε πραγματικότητα στο δικό μας σχολείο όλα εκείνα που εδώ και χρόνια αποτελούν τον κανόνα κάθε προηγμένου εκπαιδευτικού συστήματος.

Υπάρχουν στοιχεία που είναι πλέον κοινά αποδεκτό ότι πρέπει να αναπτύσσουν τα σχολεία ως δεξιότητες: η ομαδική δουλειά, η συναίσθηση της ιδιότητας του πολίτη, ο εθελοντισμός είναι μερικά από αυτά.

Κυρίως, όμως, θέλουμε να μετατοπίσουμε το βάρος της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης από την απομνημόνευση στην κριτική σκέψη. Ολα αυτά θέλουμε να είναι τα συστατικά στοιχεία του νέου σχολείου.

Σε αυτό το πλαίσιο, η ψηφιοποίηση δεν έχει ρόλο πρωταγωνιστή, αλλά πολύτιμου αρωγού.

Η ψηφιοποίηση των διοικητικών διαδικασιών στην εκπαίδευση μπορεί να βοηθήσει όλη την εκπαιδευτική κοινότητα να αφιερώσει περισσότερο χρόνο και ενέργεια στη διαδικασία της μάθησης.

Για τον λόγο αυτό επανασχεδιάζουμε το σύνολο των διαδικασιών -τόσο για όσες εξακολουθούν να πραγματοποιούνται με φυσική παρουσία όσο και για εκείνες που έχουν ήδη ψηφιοποιηθεί- βάζοντας στο επίκεντρο τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς.

Τα λεγόμενα «υπηρεσιακά έντυπα», όπως το απουσιολόγιο, το βιβλίο ύλης, οι βαθμολογίες, θα ψηφιοποιηθούν, δημιουργώντας και τις αντίστοιχες πλατφόρμες ενημέρωσης και αλληλεπίδρασης με τα σχολεία.

Ταυτόχρονα, θα επανασχεδιάσουμε την πλατφόρμα MySchool και το σύνολο των ψηφιακών υπηρεσιών διοίκησης που λειτουργούν σε σχολεία και διευθύνσεις εκπαίδευσης.

Με τον τρόπο αυτό και σε συνδυασμό με την ενοποίηση όλων των πλατφορμών και των αποθετηρίων εκπαιδευτικού υλικού, θα κάνουμε τις διαδικασίες απλούστερες και φιλικότερες για όλους τους εμπλεκομένους.

– Πότε θα λειτουργήσει το πρώτο ιδιωτικό πανεπιστήμιο στη χώρα και με ποιες προδιαγραφές;

Το κρατικό μονοπώλιο στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση αποτελεί έναν αναχρονισμό που καθιστά την Ελλάδα διεθνή εξαίρεση.

Αυτό σημαίνει ότι θέλουμε να κινηθούμε όσο το δυνατόν ταχύτερα, ώστε να μην υπάρξει κι άλλος χαμένος χρόνος.

Για τον λόγο αυτό, μέχρι την οριστική επίλυση του ζητήματος με την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος, θα αξιοποιήσουμε όλες τις δυνατότητες που μας δίνει το υπάρχον συνταγματικό και ενωσιακό πλαίσιο.

Σύντομα θα καταθέσουμε το σχέδιο νόμου που θα ρυθμίζει την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων ως παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων στη χώρα μας. Στόχος μας είναι οι σχετικές συμπράξεις να προχωρήσουν άμεσα και τα νέα ιδρύματα να λειτουργήσουν το ταχύτερο δυνατόν.

Θα είμαστε αυστηροί στις ακαδημαϊκές και λειτουργικές προδιαγραφές, τις οποίες ήδη συνδιαμορφώνουμε με την ΕΘΑΑΕ.

Έχουμε θέσει ως στόχο την προσέλκυση των καλύτερων ξένων πανεπιστημίων και την παροχή υψηλής ποιότητας εκπαίδευσης και ακριβώς αυτό θα κάνουμε.

Παράλληλα, όμως, είμαστε αποφασισμένοι να ενισχύσουμε την ελευθερία και την αυτονομία των δημόσιων πανεπιστημίων.

Εχουμε εντοπίσει εστίες περιττής γραφειοκρατίας, την οποία πρόκειται να καταπολεμήσουμε με στόχο να απελευθερώσουμε πόρους και δυνάμεις που δαπανώνται αυτή τη στιγμή σε περιττές διαδικασίες.

Θέλουμε οι ακαδημαϊκοί και οι φοιτητές μας να μπορούν να αφιερώσουν όλη τους την ενέργεια στην επιστήμη τους δουλεύοντας μέσα σε φιλικές γι’ αυτούς συνθήκες, χωρίς περιττά εμπόδια.

Και βέβαια, το σχέδιό μας προβλέπει και συνέργειες μεταξύ των ΑΕΙ με μεγάλα πανεπιστήμια της Ευρώπης και των ΗΠΑ.

Εδώ η πρόθεσή μας είναι τα δύο ιδρύματα να μπορούν να δίνουν και κοινά πτυχία και μεταπτυχιακά, μέσω του ελληνικού δημόσιου πανεπιστημίου, με τα μαθήματα να πραγματοποιούνται εδώ.

Θέλουμε ένα σύγχρονο, δυναμικό, εξωστρεφές και διεθνοποιημένο δημόσιο πανεπιστήμιο. Υπάρχει ήδη σημαντικό ενδιαφέρον από ξένα πανεπιστήμια και πιστεύω ότι σύντομα θα έχουμε τις πρώτες ανακοινώσεις.

– Η χώρα χρειάζεται τεχνίτες, βάσει ερευνών. Εχετε σχεδιάσει κάποιες κινήσεις;

Οντως, μία από τις επαγγελματικές ανάγκες της χώρας εστιάζεται σε τεχνίτες.

Για τον λόγο αυτό ψηλά στις προτεραιότητές μας βρίσκεται μια νομοθετική πρωτοβουλία η οποία θα έρθει να συμπληρώσει -να ολοκληρώσει, αν προτιμάτε- το νομοθετικό πλαίσιο που ξεκινήσαμε να αναδιαμορφώνουμε την προηγούμενη τετραετία.

Με τη ρύθμιση αυτή θέλουμε να αθροίσουμε τις δυνάμεις ΙΕΚ, ΕΠΑΛ και Επαγγελματικών Εργαστηρίων ώστε να είναι σε θέση να ανταποκρίνονται με ενιαία φιλοσοφία στις τρέχουσες ανάγκες της οικονομίας,

δημιουργώντας επαγγελματίες σε πεδία που παρουσιάζουν μεγάλη ζήτηση, αλλά χαμηλή προσφορά.

Ασφαλώς, οι πολιτικές για την επαγγελματική εκπαίδευση δεν πρέπει να εξαντλούνται σε κεντρικό επίπεδο, αλλά πρέπει να έχουν και μια αποκεντρωμένη διάσταση.

Ετσι, σε συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους και τις τοπικές κοινωνίες, είμαστε διατεθειμένοι να διαμορφώσουμε προγράμματα σπουδών και με βάση τις ανάγκες κάθε περιοχής και τα χαρακτηριστικά που έχει εκεί η οικονομία.

Από εκεί και πέρα, η χώρα χρειάζεται έναν συνολικό ανασχεδιασμό ως προς τον επιστημονικό και επαγγελματικό προσανατολισμό της.

Άλλες έρευνες δείχνουν ότι έως το 2030 θα χρειαζόμαστε 16.000 πληροφορικούς κάθε χρόνο, τη στιγμή που σήμερα παράγουμε περίπου τους μισούς.

Η επαγγελματική εκπαίδευση και οι σπουδές STEM (Επιστήμη, Τεχνολογία, Μηχανική και Μαθηματικά) είναι δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα εκπαιδευτικών πεδίων στα οποία πρέπει να επενδύσουμε.

Και σύντομα οι μαθητές θα έχουν στη διάθεσή τους περισσότερες επιλογές και περισσότερη πληροφορία ώστε, σε περίπτωση που το επιθυμούν, να ακολουθήσουν αντικείμενα που θα τους κάνουν περιζήτητους ως επαγγελματίες.

– Με ορίζοντα τις ευρωεκλογές η κυβέρνηση ποιες πολιτικές πρέπει οπωσδήποτε να θέσει σε άμεση εφαρμογή;

Εχουμε ένα μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα το οποίο ξεκίνησε το 2019 και βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και εφαρμογή.

Οι πολίτες μέσα από την ψήφο τους έδωσαν ένα σαφές μήνυμα, και αυτό είναι ότι θέλουν από εμάς γκάζι και όχι φρένο ως προς την υλοποίηση του προγράμματος αυτού.

Και οι μεταρρυθμίσεις αυτές προτεραιοποιούνται στην Υγεία, στην Παιδεία, στην Πολιτική Προστασία και τη Δικαιοσύνη, η εφαρμογή των οποίων,

αθροιζόμενη προς τις μεταρρυθμίσεις που συντελέστηκαν την πρώτη τετραετία, θα επιτρέψουν στη χώρα να αλλάξει οριστικά σελίδα.

Μέσα σε ένα περιβάλλον πολλαπλών εξωγενών κρίσεων η Ελλάδα έτρεξε με διπλάσιους ρυθμούς ανάπτυξης, στήριξε την κοινωνία και την οικονομία απέναντι στην πανδημία,

υλοποίησε ένα από τα αρτιότερα συστήματα οργάνωσης εμβολιασμών και, κυρίως, δημιούργησε συνθήκες ώστε οι επαγγελματίες και τα νοικοκυριά να αυξήσουν το εισόδημά τους.

– Εχει αλλάξει κάτι μετά την εκλογή νέας ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ;

Η ανανέωση και τα νέα πρόσωπα είναι πάντα κάτι καλό. Ωστόσο, στην πολιτική, ανανέωση με παλιά υλικά είναι πεπερασμένη. Και η ουσία της πολιτικής δεν είναι ούτε τα συνθήματα, ούτε τα βίντεο στα social media.

Η ουσία της πολιτικής είναι οι άμεσες και πρακτικές λύσεις στα πραγματικά προβλήματα των πολιτών.

Εμφύλιος στον ΣΥΡΙΖΑ μετά τις ομαδικές διαγραφές -Σφοδρές αντιδράσεις, ζητούν παρέμβαση Τσίπρα

ΣΥΡΙΖΑ: Αυγέρη και Γεροβασίλη υπέρ του Κασσελάκη

Το πρόγραμμα εκδηλώσεων στις Σέρρες για την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου!

Πηγή:protothema

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Έφη Θώδη για την ψυχιατρική κλινική: Ο οργανισμός μου δεν άντεξε

«Δεν φταίει μόνο η τηλεόραση, φταίνε όλα αυτά που πέρασα στη ζωή μου» τόνισε η τραγουδίστρια Η Έφη Θώδη σε μία πρόσφατη συνέντευξή της, μίλησε...

Έρωτας Φυγάς: «Κάνεις 20% και σε κόβουν» γράφει η Ντάνη Γιαννακοπούλου για το...

Έντονη η πρώτη αντίδραση της πρωταγωνίστριας για το τέλος της σειράς - «Οι φόβοι μας επιβεβαιώθηκαν» γράφει Παρά την επιτυχία του, ο «Έρωτας Φυγάς» ρίχνει...

Δήμητρα Ματσούκα και Πέτρος Κόκκαλης: Παντρεύτηκε το ζευγάρι – Δείτε βίντεο

Το ζευγάρι παντρεύτηκε σε εκκλησία στην Πλάκα, με λίγους καλεσμένους Νωρίς το μεσημέρι της Παρασκευής 1 Δεκεμβρίου, πραγματοποιήθηκε ο γάμος της Δήμητρας Ματσούκα και...

Θανάσης Αλευράς για Eurovision: Με έβριζαν πολύ άσχημα, νόμιζαν ότι ήμουν στην επιτροπή...

«Από παρανόηση της κρατικής τηλεόρασης, είχε βγει ότι ήμουν εγώ στην κριτική επιτροπή, που δεν ψήφισαν την Κύπρο και δεν πέρασε» πρόσθεσε Ο Θανάσης Αλευράς...

Διαβάστε επίσης

Δείτε επίσης.

 

Ν.Ε ΠΑΣΟΚ Σερρών: Ποια είναι η αλήθεια για Ιδιωτικό χρέος- “κόκκινα” δάνεια –πλειστηριασμούς;

Πάνω από μια δεκαετία η ελληνική κοινωνία και ελληνική οικονομία ταλανίζεται από τον βραχνά του ιδιωτικού χρέους, που απειλεί το βιοτικό επίπεδο των πολιτών...

Πιρς Μόργκαν: Ο βασιλιάς Κάρολος και η Κέιτ Μίντλετον είναι οι «βασιλικοί ρατσιστές» – Τι απαντά το Μπάκιγχαμ

Στο επεισόδιο της Τετάρτης του «Piers Morgan Uncensored» αποκαλύφθηκαν τα ονόματα των δύο μελών της βασιλικής οικογένειας που φαίνεται να εξέφρασαν «ανησυχίες», σχετικά με...

Ηράκλειο: Άστεγος έβγαλε το μπουφάν του στη βροχή, για να σκεπάσει τον σκύλο του

Άστεγος επέδειξε το μεγαλείο της ψυχής του εις βάρος του εαυτού του στο Ηράκλειο, καθώς αψήφησε τη βροχή και έβγαλε το μπουφάν του για...

Συνέχισε να διαβάζεις