28/04/2024
19.8 C
Serres

Κώστας Μπούμπας: Ο αγρότης δεν είναι επιχειρηματίας είναι παραγωγός

Array

Αναλυτικά η ομιλία ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΣΕΡΡΩΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΜΠΟΥΜΠΑ ΓΙΑ το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων «Ενίσχυση της πρότυπης κτηνοτροφίας,

ρυθμίσεις για την αλιεία και τις υδατοκαλλιέργειες, διατάξεις για τη φυτοϋγεία, τα βιοκτόνα προϊόντα και την ποιότητα τροφίμων και άλλες διατάξεις για την τόνωση της αγροτικής ανάπτυξης». (ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ)

Κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έρχεται ένα ακόμη νομοσχέδιο σε ότι αφορά τον πρωτογενή τομέα, μάλιστα, σε μία περίοδο πάρα πολύ δύσκολη για τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους και τους αλιείς, γενικότερα για τον πρωτογενή παραγωγικό ιστό της χώρας. 

Βέβαια, είναι ένα νομοσχέδιο το οποίο είναι -θα λέγαμε- εκτός των προβλημάτων που αυτή την ώρα θα τεθούν στην ατζέντα, στη συνάντηση με την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και κυρίως με τον Πρωθυπουργό,

αλλά για την ταμπακιέρα δεν έχουμε μιλήσει όλα αυτά τα χρόνια, γιατί φτάσαμε σε αυτό το σημείο, το αίτιο, το αιτιατό, αλλά και τι θα γίνει την επόμενη μέρα. 

procredit bank serres epimelitirio

Αυτό θέλουν οι αγρότες. Οι αγρότες θέλουν στον κρατικό προϋπολογισμό τους να υπάρχει ένα κονδύλιο για το αγροτικό πετρέλαιο. 

Οι αγρότες θέλουν μείωση των ζωοτροφών που ορθά πράξατε, κύριε Υπουργέ, από τη μία. Από την άλλη,

όμως, θέλουν μείωση του ΦΠΑ και στην παράδοση του γάλακτος γιατί δεν συνάδει οικονομικά αυτό ως εμπορικό ισοζύγιο από τη μία 6% και από την άλλη 13% για να μην μπαίνουν σε περιπέτειες. 


Θέλουν, λοιπόν, έναν φυτοϋγειονομικό έλεγχο, αν δείτε στα αιτήματά τους, για τις παράνομες ελληνοποιήσεις.

Θέλουν την ιχνηλασιμότητα και την επισκοπική στο μέλι οι μελισσοκόμοι, όπου σε αυτό το νομοσχέδιο εμείς ως Ελληνική Λύση προτείναμε και με χαρά είδαμε ότι αποδεχτήκατε την πρόταση που σας κάναμε να μιλήσουν οι μελισσοκόμοι γιατί η επικονίαση,

δηλαδή αυτό το μαγικό έντομο που μετά από έξι μήνες, αν χαθεί, δεν θα υπάρχει ζωή στον πλανήτη, σχετίζεται με την κτηνοτροφία.

Άρα, έπρεπε να συμπεριληφθούν οι μελισσοκόμοι και είναι χαρά μας που αποδεχτήκατε αυτή την πρόταση της Ελληνικής Λύσης σε ό,τι αφορά την ακρόαση φορέων να μιλήσουν οι μελισσοκόμοι,


διότι δώσαμε και μια μεγάλη μάχη στα έδρανα της Γηραιάς στο Ευρωκοινοβούλιο με τον Ευρωβουλευτή μας, τον Μανώλη το Φράγκο, για το θέμα του εργαστηρίου μελιού και για την ονομασία προέλευσης και ταυτοποίησης σε ό,τι αφορά το μέλι της Ευρώπης.

Και, από κει και πέρα, μέσα σε αυτά τα συσσωρευμένα προβλήματα, πέρα από την αύξηση, αν δείτε, που την τελευταία τριετία είναι περίπου 82% στο ηλεκτρικό ρεύμα, η αύξηση σε λιπάσματα και γεωργικά εφόδια έχει πάει περίπου στο διπλάσιο. 

Όμως, τα πιο επίμαχα άρθρα για εμάς είναι το άρθρο 32, το άρθρο 33 και το άρθρο 39. Γιατί το λέμε αυτό; Σε ό,τι αφορά για τις αποζημιώσεις μέσω ΕΛΓΑ θα μας βρείτε σύμφωνους 100%.

Πρέπει να αποζημιώνονται για τη ζημία που υπέστησαν οι αγρότες, αλλά το θέμα είναι πότε θα δοθούν, δηλαδή ένα αυστηρό χρονικό πλαίσιο προκειμένου να καταβάλλονται οι αποζημιώσεις και σε ποιους. Θα θέλαμε, δηλαδή, να υπάρχει ένα πιο διευκρινιστικό πλάνο.

Σε ό,τι αφορά, βεβαίως, και το άρθρο 33 που αφορά το αφορολόγητο των επιδοτήσεων, συμφωνούμε και εμείς ότι οι επιδοτήσεις πρέπει να είναι αφορολόγητες για να μπορέσουν να ορθοποδήσουν οι αγρότες. Είναι μέσα στα αιτήματά τους. 

Τώρα το άρθρο 42 για την στέγαση του ΕΠΑΛ στις Συκιές Θεσσαλονίκης είναι άσχετο με το νομοσχέδιο, αλλά είναι καλό διότι θα επιλύσει ένα στεγαστικό πρόβλημα σε ό,τι αφορά τα παιδιά εκεί στη Θεσσαλονίκη.

Για το άρθρο 39 σε ό,τι αφορά τους συνεταιρισμούς υπάρχουν οι αμαρτίες και οι ατασθαλίες στο συνεταιριστικό κίνημα. Αυτό είναι αλήθεια. 

Όμως, με το να φέρνουμε κάθε φορά διαφορετικά νομοθετικά πλαίσια δεν στηρίζεται έτσι το συνεταιριστικό κίνημα, γιατί εδώ που φτάσαμε, κύριοι, είναι η διάλυση του συνεταιριστικού κινήματος που μας έφερε ως εδώ.

Είχαμε την ΠΑΣΕΓΕΣ, είχαμε μεγάλες αγροτοενώσεις. Έχουν μείνει κάποιες εν Ελλάδι, όπως είναι η Νάξος, τα Πεζά της Κρήτης, το Λουτράκι που έχουν ένα θετικό πρόσημο, αλλά δεν γίνεται κάθε τρεις και λίγο να βγαίνει ένα καινούργιο καταστατικό.

Αυτή είναι σισύφειος  προσπάθεια. Πάλι ανακυκλώνεται το θέμα. Εδώ πρέπει να μπει ένα νομοθετικό πλαίσιο που θα κατοχυρώνει τους συνεταιρισμούς γιατί και εμείς ως Ελληνική Λύση είμαστε υπέρ του συνεργάζεσθαι. Είμαστε υπέρ της συνέργειας.

Αυτή είναι και η φιλοσοφημένη, θα λέγαμε, τακτική του συνεργατικού κινήματος. Δεν μπορεί να διαπραγματευτεί ο αγρότης αν δεν έχει ένα ισχυρό συνεταιριστικό κίνημα. 

Πρέπει να καταλάβουμε ότι ο αγρότης, κύριοι, δεν είναι επιχειρηματίας. Ο αγρότης είναι παραγωγός.

Πρέπει να τον στηρίξουμε με μια οργανωμένη παραγωγική διαδικασία στα πλαίσια μιας έξυπνης γεωργίας, εναρμονισμένης στις απαιτήσεις των καιρών, για να μπορέσει να ανταπεξέλθει.

Αν δεν έχει, όμως, ισχυρούς συνεταιρισμούς, ευέλικτους συνεταιρισμούς -αυτό που ζητούμε στην Ελληνική Λύση- κατά τα ισπανικά, πορτογαλικά και ιταλικά πρότυπα, που μπορούμε από εκεί να παραδειγματιστούμε, δεν θα μπορέσει να έχει τις τιμές που απαιτούνται. Εννοείται ότι θα είναι έρμαιο, όμηρος, δέσμιος μεγάλων οικονομικών trust και συμφερόντων.

Και όταν εσείς στη Νέα Δημοκρατία, κύριε Υπουργέ, έχετε ψηφίσει, για να ξέρουν οι αγρότες τους συνεταιρισμούς, να μπορεί ένας ιδιώτης, ο οποίος μπορεί να έχει μια εμπορική δραστηριότητα που σχετίζεται με τον αγροτικό τομέα -και καλά κάνει ο άνθρωπος- αλλά του δίνετε το δικαίωμα με την ψήφο του να καθορίζει αποφάσεις διοικητικού συμβουλίου συνεταιρισμών.

Τι δουλειά έχει ο ιδιώτης μέσα σε ένα ΔΣ συνεταιρισμού; Δεν γίνεται έτσι δουλειά. Πρέπει να στηριχθεί το συνεταιριστικό κίνημα, γιατί δίνεται συνέχεια παρατάσεις ,παρατάσεις -στο άρθρο 39 αναφέρομαι- αλλά δεν είναι πανάκεια. Δεν είναι η λύση το να δίνουμε συνέχεια παρατάσεις.

Σήμερα κτήρια, εγκαταστάσεις των συνεταιρισμών, κύριοι, είναι δεσμευμένα στην πρώην Αγροτική Τράπεζα, την οποία τη διαλύσαμε, όταν η Τουρκία έχει μεγάλη αγροτική τράπεζα, τη ZIRAΑT. Η ΖΙΡΑΑΤ της Τουρκίας είναι αγροτική τράπεζα.

Όταν η Γαλλία έχει την AGRICOLA FRANCE, τη μεγαλύτερη συνεταιριστική της τράπεζα, η οποία προσπαθεί να κρατήσει τιμές, εμείς διαλύσαμε την Αγροτική και υπάρχουν σήμερα δεσμευμένα κτήρια αγροτοενώσεων στην πάλαι ποτέ κραταιά Αγροτική Τράπεζα. Αυτό το θέμα δεν έχει επιλυθεί. 

Τώρα αν μιλήσουμε γι’ αυτό που λέτε, για τα αγροτικά επιμελητήρια, ακούγεται καλό. Εμείς ως Ελληνική Λύση θέλουμε ένα καθαρό αγροτικό επιμελητήριο.

Ο κ. Αυγενάκης σε αυτή την εισήγηση που κάναμε στις επιτροπές είπε ότι αυτό είναι χρονοβόρο ή κοστοβόρο. Ναι, αλλά εδώ ελλοχεύει ο κίνδυνος τώρα να μεταλλάξουμε την αγροτική τυποποίηση μέσα στα βιομηχανικά επιμελητήρια, να χαθούν κάποια συνδικάτα αγροτών, να μη μιλούν οι αγρότες και να εναπόκειται μόνο στην αύξηση εισφορών ως μελών των επιμελητηρίων.

Βέβαια, λέτε ότι δεν θα μπαίνουν απλοί αγρότες στον παραγωγικό ιστό, αλλά θα μπαίνουν μέσα στα αγροτικά επιμελητήρια που θα είναι τμήματα συγχωνευόμενα μέσα στα εμποροβιομηχανικά μόνο κάποιες μονάδες τυποποίησης, επεξεργασίας και εμπορίας αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων.

Καλό ακούγεται, αλλά το ιδεατό, αν θέλουμε να στηρίξουμε τον πρωτογενή τομέα, είναι να δημιουργηθούν καθαρόαιμα αγροτικά επιμελητήρια. 

Σήμερα, λοιπόν, που ο κ. Μητσοτάκης θα πάει να συναντηθεί με τους αγρότες, θα πρέπει να τους πει την αλήθεια κατάματα ότι και η χώρα μας -θα το επαναλάβω- έχει ψηφίσει την περιβόητη συνθήκη GAΤΤ αυτό που οι αγγλοσάξονες ονομάζουν αν δείτε μέσα General Agreement on Tariffs and Trade. Δηλαδή, είναι η Γενική Συνέλευση Δασμών και Εμπορίου. Τι κάναμε, λοιπόν, εμείς;

Να το ξέρουν οι αγρότες. Η Ελλάδα όταν βρίσκει τα λεμόνια στην Τουρκία φθηνότερα, τον μαϊντανό  στην Τανζανία ή στη Μαδασκάρη -δεν ξέρω-, γίνονται αθρόες εισαγωγές από τρίτες χώρες. Ποιο είναι το αποτέλεσμα;

Να μένουν αδιάθετες οι ελληνικές παραγωγές. Γι’ αυτό στρατός μας ή τα νοσοκομεία παίρνουν πατάτες από την Ασία και οι ελληνικές πατάτες στο Νευροκόπι Δράμας, στη Νάξο, στην ορεινή Άνω Βροντού Σερρών μένουν στις αποθήκες και σαπίζει το προϊόν. Άντε τώρα να ορθοποδήσει ο αγρότης. 

Μιλάτε μέσα ότι θα στηρίξετε με ηλεκτρικό ρεύμα τους τοπικούς οργανισμούς εγγείων βελτιώσεων. Καλό ακούγεται. Αν είχαμε, όμως, αυτό που είχε προτείνει και στο παρελθόν με τον επικεφαλής τον Κυριάκο τον Βελόπουλο να λέει «πάρτε το σύστημα του Ισραήλ όπου στα υψώματα του Γκολάν σε ξερικές εκτάσεις καταφέραν οι Ισραηλίτες την άρδευση να επιλύσουν». 

Δεν γίνεται σήμερα ο αγρότης, κύριοι, να ποτίζει με το παραδοσιακό καρούλι από σαράντα μέτρα και να χάνεται το νερό. Αυτό, μιας και μιλάμε για την «πράσινη» ανάπτυξη, θα μπορέσουμε να έχουμε μια συνεισφορά στο κλίμα, όταν δεν γίνεται λελογισμένη διαχείριση των υδάτων;

Δηλαδή, από τη μια ο κ. Μητσοτάκης μιλάει για το αποτύπωμα του διοξειδίου του άνθρακα, τη ρήτρα αναπροσαρμογής, την «πράσινη» κυκλική οικονομία -ωραία όλα αυτά- και να έχουμε το νερό το οποίο χάνεται;

Να περνάει ο Στρυμόνας, να περνάει ο Αγγίτης, ο Αλιάκμονας, ο Αξιός, ο Αχελώος και να ποτίζει ο αγρότης με καρούλι και να μην έχει τη δυνατότητα άρδευσης, όταν είμαστε μία εύφορη γη; 

Να δοθούν τώρα εκτάσεις του δημοσίου οι οποίες αυτή τη στιγμή είναι σε αγρανάπαυση ξερικές. Ξαφνικά τώρα θυμηθήκαν κι όλοι οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι εταίροι ότι θα δοθούν εκτάσεις προς αγρανάπαυση για αύξηση της καλλιεργήσιμης γης. Αυτό δεν το είχαν σκεφτεί;

Έτσι, λοιπόν, οι αγρότες είναι στους δρόμους σήμερα γιατί δεν ξέρουν πραγματικά τι τους ξημερώνει. Έχουμε μια συρρίκνωση του αγροτικού πληθυσμού, μια συσσώρευση αγροτικής γης σε κάποιες πολυεθνικές που πάλι μιλάτε για φωτοβολταϊκά. Να θυμίσω ότι το 2003 οι αγρότες πήραν 5.000 ευρώ δάνειο για να κάνουν φωτοβολταϊκά.

Ξεκίνησαν κάποιοι, χρεώθηκαν και 10.000 -έγιναν και στον νομό μου, τον νομό Σερρών- και ξαφνικά έρχεται ο ΔΕΔΔΗΕ και λέει ότι «δεν μπορώ να πάρω από τους αγρότες διότι μεγάλες εταιρείες πολυεθνικές μέσω των φωτοβολταϊκών μου έδωσαν το απαραίτητο ηλεκτρικό ρεύμα». Άρα, οι αγρότες έμειναν με τα δάνεια στο χέρι. 

Μιλάτε μέσα για τους νέους αγρότες και με χαρά και στην πρόταση που σας κάναμε ως Ελληνική Λύση τους αποδεχθήκατε. Ο νόμος τι λέει; Νέος αγρότης σήμερα θεωρείται αυτός που είναι ηλικίας μέχρι τριάντα εννιά ετών παρά ένα σαράντα. Ναι, τους υποσχεθήκατε άτοκα δάνεια και εσείς και οι προηγούμενοι που ήταν και εσείς που ήσασταν Κυβέρνηση παλαιότερα και εν τις πήραν, όπως τις σταυλικές εγκαταστάσεις. 

Μιλάτε για πρότυπα κτηνοτροφικά πάρκα. Ωραία μέχρι εδώ. Όταν ο κάθε κτηνοτρόφος είναι στα πρώτα άρθρα -από το 1 μέχρι το 8 αυτά στο νομοσχέδιο- θα είναι υπεύθυνος για τη λειτουργία της κτηνοτροφικής μονάδας, πρέπει να μας πουν.

Εδώ είναι σε εκκρεμότητα, κύριε Υπουργέ, ακόμη τα σχέδια βελτίωσης βοσκοτόπων. Δεν ξέρουμε, δηλαδή, ακόμη τη χαρτογράφηση των βοσκοτόπων στην Ελλάδα, όπως και των δασικών χαρτών. Και τα δύο λιμνάζουν.

Και σε επίκαιρη ερώτηση της Ελληνικής Λύσης στην προηγούμενη κοινοβουλευτική θητεία από τον προκάτοχό σας, είχαμε μια υπόσχεση ότι το λεγόμενο πρασίνισμα εν Ελλάδι, θα πηγαίνει με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κάθε περιφερειακής ενότητας.

Είναι άλλες οι ανάγκες της Κρήτης και άλλες οι ανάγκες της Θράκης και της Μακεδονίας. Δεν μπορεί a priori  συλλήβδην να τα βάζουμε όλα στο ίδιο καζάνι. 

Τώρα, μιλάτε όλοι για την αναδιάρθρωση της νέας ΚΑΠ. Πείτε μου, εσείς είστε ικανοποιημένος με τη συμβασιοποίηση σε ιδιωτική εταιρεία που εκπόνησε τη νέα ΚΑΠ με 800.000 ευρώ και έχουμε από τις πολυπλοκότερες ΚΑΠ στην Ευρώπη και φτάνουμε σε σημείο κάθε βδομάδα να βγάζετε μια τροποποιητική διευκρινιστική εγκύκλιο για να δούμε τι λέει η νέα ΚΑΠ; 

Οι αγρότες σήμερα που είναι στους δρόμους, είδαν στα βιβλιάρια τους 20% μειωμένες τις λεγόμενες επιδοτήσεις. Γιατί; Γιατί το πρασίνισμα, άλλαξε o Μανωλιός και τώρα λέγεται «αντιδιανεμητική»,

είναι και δύσκολη η λέξη, θα κάνεις σαρδάμ. Αυτά όλα είναι επινόηση και της Ευρώπης, που εμείς την αποδεχόμαστε a priori  για να μη χάσουμε, λέει, τα 2,6 δις, αλλά πρέπει να εναρμονιστούμε στη λεγόμενη «πράσινη ανάπτυξη».

 Ακούστε, κύριοι, δείτε τα στατιστικά τι λένε. Αν η Ευρώπη κέρδιζε περισσότερο από την μη κλιματική αλλαγή, δεν έχει και τόσο μεγάλη ευαισθησία για το περιβάλλον. Απλά τα χρήματα που βγάζει η ενωμένη Ευρώπη από τη λεγόμενη κλιματική κρίση, δεν είναι λίγα. 

Έχουμε ένα πρόγραμμα, το έλεγα και στην Επιτροπή, μαλλιάζει η  γλώσσα μας στην Ελληνική Λύση να το λέμε συνέχεια. Είμαστε στο 2024, τρέχει ένα πρόγραμμα από το Horizon Europe, η αγροδιατροφή «Από το αγρόκτημα στο πιάτο», για τυποποίηση ελληνικών αγροτικών πτηνοτροφικών και αλιευτικών προϊόντων, με εξαγώγιμο πρόσημο και μια γενναία επιδότηση.

Η Ευρώπη καλά το δίνει. Είμαστε έτοιμοι να εκπονήσουμε μελέτες, να προετοιμαστούμε κατάλληλα, για να είμαστε έτοιμοι μην εκπνεύσει η καταληκτική ημερομηνία του 2027 και υπερκεράσουμε το χρόνο;

Κάναμε κάποια προετοιμασία; Πείτε μου, διότι στο προηγούμενο ΕΣΠΑ, το εθνικό αυτό περιβόητο στρατηγικό πλαίσιο περιφερειακής ανάπτυξης, απωλέσαμε κονδύλια. Δεν φταίει για όλα η Ευρώπη. 

Για το θέμα της οδοποιίας. Γι’ αυτό έτρεχε η Κυβέρνηση από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να δει τι υπόλοιπα υπάρχουν για να αποπερατωθεί η Ιόνια Οδός. Καταλάβατε τώρα τι γίνεται;

Όσοι βγαίνουν και λένε και από το Υπουργείο -τα ξέρει ο κόσμος-  ότι το συγκοινωνιών, οδοποιίας ότι θα κάνουμε δρόμους είναι ψέματα. Δεν υπάρχουν λεφτά για δρόμους, ό,τι προλάβαμε προλάβαμε. Τώρα τρέχει η αγροδιατροφή. Αυτό θα το προλάβουμε; Να βοηθήσουμε επιχειρήσεις που κι εμείς στην Ελληνική Λύση  τι λέμε;

Νέες καλλιέργειες αρώνια, ιπποφαές, βατόμουρα, κράνα, λουλούδι του Δαρβίνου. Έχουμε τις εδαφολογικές και κλιματολογικές συνθήκες που ενδείκνυνται.  Γιατί δεν βοηθούμε τους αγρότες; Γιατί με τη Συνθήκη ΚΑΠ που λέγαμε προηγουμένως, τι περιμένετε να πάρει τώρα το στάρι, από το κριθάρι, από το βαμβάκι; 

Κανονισμός του ΕΛΓΑ. Άκουσα να λέτε ότι θα φέρετε καινούργιο νομοσχέδιο. Ωραία, εμείς μαζί σας. Θα αλλάξει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ για αδικίες που γίνονται; Αυτό που λέγαμε, κύριε Υπουργέ, ακούγεται περίεργο.

Ο ΕΛΓΑ αποζημιώνει, επαναλαμβάνω, για πλημμύρες και δεν αποζημιώνει για έντονη βροχόπτωση. Αν ο κ. Χήτας βάλει μήλα αύριο και είναι κατηφορικό το χωράφι και πάθουν ζημιά τα μήλα, αλλά δεν έχει νερά κάτω,  θα πάει ο κ. Βιλιάρδος να ελέγξει ως ΕΛΓΑ και θα πει δεν έχει νερά κάτω, δεν αποζημιώνεσαι.

Η παραγωγή του κ.  Χήτα, όμως, έχει καταστραφεί. Τι θα κάνει μετά ο κ. Χήτας; Θα βάλει τους υπόλοιπους εκεί, τον κ. Παπαδάκη, που είναι και νομικός και θα τρέχει να πάρει με το de minimis αυτά που του πρέπει να του δώσουν. Πείτε μου τώρα, μπορεί ο αγρότης και δη ο νέος αγρότης να ελπίζει; 

Πάμε λίγο στην ιχθυοκαλλιέργεια. Διαλύσαμε τις σχολές ιχθυοκαλλιέργειας. Λένε οι μελέτες ότι η διατροφή μελλοντικά κατά 70% θα καλύπτεται από την ιχθυοκαλλιέργεια. Η σχολή της Μηχανιώνας που έκλεισε, πήγε  στο Μεσολόγγι.

Με αυτό που κάνατε στο ΣΥΡΙΖΑ για την τριτοβάθμια εκπαίδευση ενσωμάτωση -τα ΤΕΙ ήταν πάντα  ανώτατη εκπαίδευση, μην το μπερδεύουμε, δεν ήταν  πανεπιστήμια ναι- η Σχολή Ιχθυοκαλλιέργειας του Μεσολογγίου δεν γινόταν αποδεκτή από το Πανεπιστήμιο Πατρέων και έτρεχαν μετά.

Τώρα δεν ξέρω τι έχει γίνει, ειλικρινά.  Επενδύστε λίγο και σε αυτές τις Σχολές, να δημιουργήσουμε και τράπεζες σπόρων. Μία τράπεζα σπόρων υπάρχει,  το Αρχιπελάγος της Σάμου. Τα διαλύσαμε όλα, δεν έχουμε σπόρο. Να φανταστείτε στις ζωοτροφές  τον μπετονίτη, είναι αυτό που κάνει καραμέλα τις ζωοτροφές, τα λεγόμενα..

(Στο σημείο αυτό χτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)

 Ολοκληρώνω, κυρία Πρόεδρε. 

Τα μείγματα, τα φυράματα, τα εισάγουμε από  τους Σκοπιανούς. Οι Σκοπιανοί μας δίνουν μπετονίτη για να γίνει καραμέλα αυτό. Μπορεί ο αγρότης τώρα μέσα σε αυτό να ελπίζει; 

Σε ό, τι αφορά αυτό που λέτε για την ιχθυοκαλλιέργεια, κύριε Υπουργέ, που είναι οι λίμνες και τα ποτάμια, δεν βλέπω διαχείριση. Ξέρετε τι γίνεται στη Δοϊράνη και στην Κερκίνη από Σκοπιανούς και Βουλγάρους, που παράνομα αλιεύουν ψάρια από τη λίμνη;

Και δεν βλέπω αυτός ο Οργανισμός Συλλογικών Δραστηριοτήτων Αλιευτικής, θα λέγαμε αλιευτικών δραστηριοτήτων, ο ΟΣΠΑ ο περιβόητος ή οι ερασιτεχνικές άδειες αλιείας καταργήθηκαν το 2014.

Δώστε, λοιπόν, ξανά αυτές τις άδειες, πάρτε και το παράβολο για να υπάρχουν έσοδα, αλλά ελέγξτε την κατάσταση. Δεν είναι μόνο η θάλασσα, είναι και τα ποτάμια που εκβάλλουν, είναι και οι λίμνες και είναι ανεξέλεγκτη η παράνομη αλιεία εκεί. 

Θέλω επίσης να ολοκληρώσω με κάτι το οποίο εμείς στην Ελληνική Λύση το φέραμε, αλλά είχα τη στιχομυθία και εγώ προσωπικά με τον Άδωνι Γεωργιάδη πριν αλλάξει Υπουργείο. Εδώ υπάρχουν και αυτά που υποσχεθήκαμε και στον κ. Αυγενάκη. Υπάρχουν δεκαέξι αγροτικοί σύλλογοι.

Από πού είναι αυτοί; Από Χανιά, Ηράκλειο, Λασίθι, Δωδεκάνησο, Μεσσηνία, Καστοριά, Ημαθία, Πέλλα, Κοζάνη, Θεσσαλονίκη, Καβάλα και Έβρο. Τι λένε αυτοί; Αλλάξτε τους όρους πρόσληψης στους εργάτες γης, μέσω του πρώην ΟΑΕΔ. Γιατί το λένε αυτό; Διότι, όπως επιδοτείται αυτός που είναι στο τουρισμό με μεροκάματο αντί 20 ευρώ, 50 και 60 ευρώ, μη λέμε a priori  ότι τα ελληνόπουλα είναι τεμπέληδες. Αυτές τις καραμέλες αφήστε τις, υπάρχουν και τεμπέληδες.

Άλλο να παίρνεις 20 ευρώ μεροκάματο για οκτάωρο, κι άλλο να παίρνεις 60 ευρώ. Με τα 20 ευρώ σε 20 μέρες είναι 400 ευρώ. Με τα 60 ευρώ, είναι 1.200 ευρώ. Θα πάει το ελληνόπουλο. Αυτό το κάνατε στον τουρισμό, να το κάνετε και στους εργάτες γης. 

Και τι λένε, λοιπόν, αυτοί οι αγροτικοί σύλλογοι; Διυπουργική σύσκεψη, διότι δεν εμπλέκεται μόνο το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Θέλουν, δεκαέξι μεγάλοι εναπομείναντες αγροτικοί σύλλογοι στην Ελλάδα, να διευθετηθεί αυτό το πρόβλημα. Άρα, λοιπόν, πρέπει να αφουγκραστούμε τη δική τους ανησυχία. 

Ολοκληρώνω με αυτό που σας είπε και ο κύριος Πρόεδρός μας. Σύμφωνα με το καταστατικό, το άρθρο 143, δεν είναι επειδή το είπε η Ελληνική Λύση, εδώ, κύριοι, πρέπει να γίνει μια συζήτηση απ’ όλο το κοινοβουλευτικό τόξο για τα προβλήματα του αγροτικοκτηνοτροφικού τομέα και των αλιέων -έχουν άλλο πρόβλημα εκεί, οι βιντζότρατες, για παράδειγμα, γιατί με πήραν με αγωνία απ’ την Κεφαλονιά, περιμένουν ακόμα οι άνθρωποι εκεί να πάρουν την επιδότηση, αλλά τίποτα. 

Ζητήσαμε, σύμφωνα με το άρθρο 143, που βάσει του Κανονισμού έχουμε δικαίωμα ένα το χρόνο, και θεωρήσαμε, ως Ελληνική Λύση, να το αφιερώσουμε για τους αγρότες, να γίνει επιτέλους, αυτό που ζητάμε, μία συζήτηση εκτός Ημερήσιας Διάταξης στη Βουλή.

Να την αποδεχθείτε –ήταν και ο Πρόεδρος της Βουλής ο κ. Τασούλας μόλις πριν λίγο εδώ- για να γίνει επιτέλους μια συζήτηση με συγκεκριμένες προτάσεις. 

Είναι ένα θέμα εθνικού χαρακτήρα το αγροτικοκτηνοτροφικό. Δεν είναι θέμα της εκάστοτε κυβέρνησης, ανάλογα με το χρώμα των αγροτοπατεράδων και αγροτοσυνδικαλιστών. Αλλιώς, η ύπαιθρος είναι ήδη εγκαταλελειμμένη και θα ερημώσει κι άλλο. Αυτό ζητούμε στην Ελληνική Λύση. Μαζί σας, αλλά ένας σοβαρός, εμπεριστατωμένος στρατηγικός σχεδιασμός. 

Κύριε Υπουργέ, οι δικές μας επιφυλάξεις γιατί ψηφίζουμε «ΠΑΡΩΝ» στο νομοσχέδιο είναι ότι θέλουμε φυσικά νομοσχέδια για τον πρωτογενή τομέα                    -άλλωστε, είναι στο πρόγραμμά μας, είναι στην ιδεολογική μας πλεύση- γιατί πρέπει να τον ενισχύσουμε.

Σε κάποια άρθρα, όπως είναι το άρθρο 32, 33 και το 42 φυσικά, συμφωνούμε. Υπάρχουν ενδοιασμοί στα υπόλοιπα άρθρα.

Είχα ενδοιασμούς και εγώ προσωπικά, γιατί έχετε αυτό με το καταστατικό για τους συνεταιρισμούς. Εμείς πιστεύουμε, βέβαια, ως προς το συνεταιριστικό κίνημα ότι αρκεί για να είναι υγιές ένα συνεταιριστικό κίνημα, να είναι μικροί και ευέλικτοι οι συνεταιρισμοί, κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα.

Όμως, πιστεύουμε ότι τουλάχιστον τούτη την ώρα, που είναι συσσωρευμένα και λιμνάζουν τα προβλήματα των αγροτοκτηνοτρόφων, είναι ένα νομοσχέδιο το οποίο δεν επιλύει την κατάσταση ως εξής.

Τουλάχιστον στα πρώτα άρθρα, αυτό που λέτε για τα κτηνοτροφικά πάρκα, από τη στιγμή που ο κτηνοτρόφος είναι υπεύθυνος για τη λειτουργία της δικής του μονάδας και πρέπει να οριοθετηθεί ένα κτηνοτροφικό πάρκο, θα πρέπει να ξέρει πόσα χρήματα θα πληρώσει στον ανάδοχο που θα οργανώσει το κτηνοτροφικό πάρκο.

Μπαίνουν κάποια ερωτήματα ή τουλάχιστον, πάνω σε αυτό το σημείο τι θα γίνει και με τα διαχειριστικά σχέδια βοσκοτόπων.

Πρέπει να επιλυθεί αυτό το ζήτημα, για έχουμε μια οργανωμένη κτηνοτροφία. Δηλαδή, χωρίς τους βοσκοτόπους, από τη μία, ή τους δασικούς χάρτες, αν δεν χαρτογραφήσουμε, αν αυτά δεν μπορέσουμε να τα οριοθετήσουμε, αντιλαμβάνεστε ότι δεν μπορούμε να πάμε σε μια οργανωμένη κτηνοτροφική παραγωγή.

Σε ό,τι αφορά το θέμα των συνεταιρισμών, για μια ακόμη φορά έρχεται ένα νέο καταστατικό για να υπάρχουν στο Μητρώο οι συνεταιρισμοί, αλλά εκεί θέλει πάρα πολλή δουλειά.

Προφανώς, πρέπει να το σκεφτείτε στο Υπουργείο, να κατεβεί ένα νομικό πλαίσιο το οποίο να κατοχυρώνει τους συνεταιρισμούς, να διορθώσει λάθη του παρελθόντος, για να μπορούμε να πάμε σε ένα συνεταιριστικό κίνημα κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα, για να μπορούμε να έχουμε προϊόντα με ανταγωνιστικές τιμές και να είναι ικανοποιημένοι και οι αγρότες.

Από εκεί και πέρα, έχουμε ζητήσει και είναι στα σχέδιά σας αυτό το νέο νομοσχέδιο που θα έρθει για τον ΕΛΓΑ, διότι εκεί υπάρχουν κάποια σημεία που πρέπει να διευκρινιστούν, να διορθωθούν, για να μπορούν οι αποζημιώσεις να καταβάλλονται.

Γι’ αυτό και εμείς ψηφίζουμε υπέρ των αποζημιώσεων που βάζετε μέσα σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο. Το θέμα είναι, όμως, ότι πρέπει να επισπεύσουμε διαδικασίες χρονικά, για να μπορέσουν οι άνθρωποι να πάρουν τα χρήματα στην ώρα τους. Όμως, το πότε πρέπει να δούμε. Να δούμε ένα αυστηρό χρονοδιάγραμμα.

Αυτό το οποίο σήμερα ταλανίζει τους αγρότες και από την εκλογική μου περιφέρεια, τις Σέρρες, είναι ότι αργούν οι αποζημιώσεις και είναι ψαλιδισμένες. Και φυσικά, ο απώτερος σκοπός, το ιδεατό, είναι -το αντιλαμβάνεστε- ότι η ΚΑΠ με την αντιδιανεμητική, που στέλνετε συνέχεια διευκρινιστικές, πρέπει επιτέλους να τεθεί επί τάπητος.

Διότι έχουμε μια πολύπλοκη ΚΑΠ, που δεν ενισχύει το εισόδημα των αγροτών, δεν τους προστατεύει. Με όλα αυτά που έχουν γίνει και στις προηγούμενες συνεχείς αναδιαρθρώσεις της ΚΑΠ, οι άνθρωποι χάνουν 20% των δικαιωμάτων αυτή την ώρα και δεν επενδύουμε σε αυτό που λέγεται «γη».

Σε ό,τι αφορά τα φωτοβολταϊκά, απλώς επειδή έχει παραγίνει το θέμα και έχει περιοριστεί η καλλιεργήσιμη εύφορη γη και πολλά στρέμματα ήταν σε αγρανάπαυση για άλλους λόγους, να σας θυμίσω ότι έχουν γίνει ατασθαλίες.

Για παράδειγμα, πριν από χρόνια, όχι πολλά -πρέπει να ήταν το 2013- ένας μεγάλος αγροτικός σύλλογος, ο Αγροτικός Σύλλογος της Λιβαδειάς, κατήγγειλε ότι πολλές αιτήσεις δεν είχαν μέσα τους τίτλους κυριότητας, οπότε αυτά πρέπει να τα προσέξουμε να μην επαναληφθούν.

Δηλαδή, ναι μεν δεν χρειάζεται γραφειοκρατία, αλλά εμείς στο θέμα των φωτοβολταϊκών είπαμε να υπάρχει μια ευταξία. Δεν μπορεί η καλλιεργήσιμη γη να περιορίζεται και άλλο και να συρρικνώνεται το ποσοστό του αγροτοκτηνοτροφικού πληθυσμού εξαιτίας μεγάλων φωτοβολταϊκών πάρκων.

Σε λίγο και στη δική μου εκλογική περιφέρεια ετοιμάζεται ένα μεγάλο φωτοβολταϊκό πάρκο, το μεγαλύτερο ίσως στην Ελλάδα, με τετρακόσιες εξήντα έξι χιλιάδες πάνελς, όπου ενενήντα κτηνοτροφικές μονάδες θα αφανιστούν από τον χάρτη.

Και επιτέλους, σε ό,τι αφορά την υλοποίηση των προϊόντων, που και εκεί τίθεται αυτή την ώρα από πλευράς των αγροτών και των κτηνοτρόφων, πρέπει κάτι να γίνει, διότι υπάρχει και παραπλάνηση του καταναλωτή και φυσικά, αυτή τη στιγμή ζημιώνεται ο αγρότης, ο κτηνοτρόφος και ο αλιέας.

Αυτή την ώρα, λοιπόν, που οι αγρότες είναι σε έκρυθμη κατάσταση και οι άνθρωποι είναι αγανακτισμένοι όχι για το ευ ζην -το έχουν ξεχάσει- απλώς, για να μπορέσουν να ζήσουν, για να μην είναι εγκαταλελειμμένη η ύπαιθρος, πρέπει να έχουμε κάποιες σοβαρές στρατηγικές. Το να δημιουργήσουμε μια πρότυπη κτηνοτροφία είναι καλό.

Ας κάνουμε, λοιπόν, θα λέγαμε, τη διαχείριση των βοσκοτόπων, ας ορίσουμε τους δασικούς χάρτες, ας δούμε πώς θα παίρνουν το λεγόμενο «πρασίνισμα», ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που έχουν οι κτηνοτρόφοι.

Ας μειώσουμε και τον ΦΠΑ, όπως τις ζωοτροφές -το είπα και στην πρωτολογία μου- και στην παράδοση του γάλακτος, να φέρουμε ένα καλό ισοζύγιο στον αγρότη και στον κτηνοτρόφο, ας του δώσουμε και κάποια χαμηλότοκα δάνεια, ας τον αποζημιώνουμε σωστά για τη γαγγραινώδη μαστίτιδα.

Ψάξτε το λίγο, για τη γαγγραινώδη μαστίτιδα δεν έχουν αποζημιωθεί, δεν ήταν μόνο καταρροϊκός πυρετός. Και ξέρετε, οι κτηνοτρόφοι, επειδή έχουν να κάνουν με ζωντανά, όταν πάει ο κτηνίατρος μετά από μέρες -γιατί έχουμε έλλειψη προσωπικού- πάει και βρίσκει ένα κουφάρι.

Σε ό,τι αφορά το ΓΕΩΤΕΕ, κύριε Υπουργέ -ακούστε το- παίρνετε εποχικούς γεωπόνους αυτή τη στιγμή, οι οποίοι για παράδειγμα από την Κρήτη πάνε στις Σέρρες. Εκεί τα χωράφια δεν τα ξέρουν. Παίρνουν άλλους από εκεί, τοπικούς και πάνε για να τους δείξουν τα χωράφια. Για τον ΕΛΓΑ μιλώ.

Άρα, λοιπόν, είναι καλά. Το μόνιμο προσωπικό θα έχει μειωμένο κόστος έναντι του εποχικού προσωπικού και οι πολλές εργατοώρες που τους απασχολούμε, αν το δείτε.

Ακόμη και οικονομικά, θα πρέπει ο ΕΛΓΑ να στελεχωθεί με μόνιμο προσωπικό, για να μην έχουμε αυτό το πάνω-κάτω με εποχικούς, απλώς να κλείνουμε πληγές, αλλά τελικά το κόστος να είναι μεγαλύτερο.

Και τέλος, η ψηφιοποίηση του ΕΛΓΑ πρέπει να γίνει. Αν είναι δυνατόν σήμερα, στις μέρες μας, να περιμένει ο αγρότης πότε θα ακούσει να έρθει ο ανταποκριτής του ΕΛΓΑ, όπου θα δώσει και ένα ευρώ το στρέμμα για να δηλώσει τη ζημιά και να τρέχει για το de minimis.

Είναι αυτό που έλεγα πριν, ότι πρέπει να αλλάξει ο Κανονισμός του ΕΛΓΑ, να είναι πιο δίκαιος για φυσικές καταστροφές.

Γι’ αυτό, είμαστε υπέρ κάθε νομοσχεδίου που είναι υπέρ του αγροτοκτηνοτροφικού τομέα και των αλιέων στον πρωτογενή τομέα, πλην όμως τεκμαιρόμεθα, επιχειρηματολογώντας για τις επιφυλάξεις μας σε ό,τι αφορά το παρόν.

Ως προς τα άρθρα που σχετίζονται με την άμεση καταβολή των αποζημιώσεων θα συμφωνήσουμε, όπως και γι’ αυτό επίσης, το οποίο είναι άσχετο, αλλά χρειάζεται να ανεγερθεί σχολείο στον Δήμο Συκεών και να στεγάσει εκεί τους μαθητές.

Το παρόν είναι, θα λέγαμε, μια προτροπή για να πάμε σε ένα ουσιαστικό στρατηγικό σχέδιο σε ό,τι αφορά τους αγρότες.

Και εν κατακλείδι, θα πρέπει όλα τα κόμματα να δείτε το άρθρο 143, που μας δίνει το κοινοβουλευτικό δικαίωμα να συζητήσουμε, ως Ελληνική Λύση, μια συζήτηση προ ημερήσιας διάταξης στη Βουλή.

Δεν είναι θέμα ψηφοθηρικό αυτό. Και οι δικοί σας ψηφοφόροι, στην κάθε παράταξη που πρεσβεύετε ιδεολογικά, αυτό θα το επικροτήσουν, να δεχτείτε να γίνει μια συζήτηση επί της ουσίας εδώ, να βγει αποτέλεσμα και όλα τα κόμματα να κάνουν συγκεκριμένες προτάσεις,

εμπεριστατωμένες, για να μπορέσει ο αγρότης, ο κτηνοτρόφος και ο αλιέας να αποκτήσουν μια ελπίδα για το αύριο.

Χατζηβασιλείου – Τσούνης – Παπαχελάς στην Ουάσινγκτον

Λευτέρης Αυγενάκης: Συζήτηση στο Συμβούλιο Υπουργών για αλλαγές στην ΚΑΠ

Κώστας Σαραφίδης: Δημοτική Επιτροπή ….και ο μήνας εννιά!

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Ανοιχτά τα καταστήματα και τα σούπερ μάρκετ σήμερα -Το εορταστικό ωράριο για την...

Ανοικτά είναι σήμερα, Κυριακή των Βαΐων, τα εμπορικά καταστήματα καθώς ξεκίνησε από χθες το εορταστικό ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων για την περίοδο των εορτών...

28 Απριλίου: Παγκόσμια Ημέρα για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία

Διεθνής Ημέρα Μνήμης Εργατών Η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ΔΟΕ) έχει καθιερώσει την 28η Απριλίου ως «Παγκόσμια Ημέρα για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία»,...

Συγκλονίζει η Άννα Κουτσαφτίκη: «Έχασα τον πατέρα μου και 3,5 μήνες μετά έμεινα...

«Δεν μπόρεσα ούτε το πένθος του πατέρα μου να βιώσω όπως πρέπει ούτε την εγκυμοσύνη μου, τουλάχιστον στα αρχικά στάδια» δήλωσε μεταξύ άλλων η...

Έφη Σαρρή: Δεν βουτάω στην πισίνα μου, την έχω για να τη βλέπω

Στην εκπομπή της Μαρίας Μπακοδήμου παραχώρησε συνέντευξη η Έφη Σαρρή. Η τραγουδίστρια, μεταξύ άλλων, μίλησε και για την πισίνα που έχει στο σπίτι της,...

Διαβάστε επίσης

Δείτε επίσης.

 

Γιάννα Αγγελοπούλου: «Είμαι 66 ετών και έχω κάνει τα πάντα εκτός από λίφτινγκ»

Στην ηλικία της και τις παρεμβάσεις που έχει κάνει στην εξωτερική της εμφάνιση αλλά και την σχέση της με τον χρόνο αναφέρθηκε η Γιάννα...

Αντετοκούνμπο: Παντρεύεται με την Μαράια – Πού θα γίνει ο γάμος

Το ερχόμενο καλοκαίρι ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, πρόκειται να ανέβει τα σκαλιά της εκκλησίας μαζί με την αγαπημένη του, Μαράια, σύμφωνα με ρεπορτάζ του “Happy...

Μπέος για Ζωή Κωνσταντοπούλου: «Έχω μάθει να την πέφτω στις γυναίκες, όχι να μου την πέφτουν»

Συνεχίζεται το σήριαλ Κωνσταντοπούλου - Μπέου Στην εκπομπή Super Κατερίνα μίλησε ο Αχιλλέας Μπέος με αφορμή την πρόσφατη ανάρτησή του, στην οποία κατήγγειλε τη Ζωή...

Συνέχισε να διαβάζεις