25/07/2024
30.4 C
Serres

Η λεκτική βία που βιώνουν οι γυναίκες στις αίθουσες τοκετών

Η εμπειρία τοκετού μιας γυναίκας ήταν τόσο άσχημη που η ίδια η κόρη της όταν μεγάλωσε, αποφάσισε να τη μοιραστεί στο Facebook.

“Όταν έφτασε ο γιατρός στην αίθουσα τοκετών, της φώναξε να γυρίσει ώστε να βλέπει τη γέννα στον καθρέφτη που ήταν απέναντί της.

Επειδή λόγω του βάρους της και της κατάστασής της, της ήταν δύσκολο να μετακινηθεί, της φώναξε Τί θα γίνει διάολε, θέλεις να το ξεφορτωθώ αυτό το μωρό από μέσα σου ή όχι;”.

Την άφησε εκεί για μισή ώρα να περιμένει μέχρι να έρθει κάποιος να τη φροντίσει και να ξεκινήσει η γέννα”.

Η παραπάνω ιστορία συνέβη σε νοσοκομείο της Αμερικής και δυστυχώς δεν είναι η μοναδική.

Υπάρχουν επίσης πολλές παρόμοιες ιστορίες τοκετών από κακότροπους νοσηλευτές, και στο Ισραήλ.

BMW x2 ix2 web banner mathe perissotera 1

Τον περασμένο Απρίλιο, μια παρόμοια περίπτωση έκανε το γύρο του διαδικτύου όταν ο αναισθησιολόγος αποκάλεσε την επίτοκο “χοντρή” και μόνο όταν το θέμα πήρε διαστάσεις, αναγκάστηκε ο ίδιος να ζητήσει δημόσια συγγνώμη.

Πολλοί οργανισμοί στο Ισραήλ που υποστηρίζουν τις γυναίκες κατά τη διάρκεια του τοκετού, αποφάσισαν να δημιουργήσουν μια καμπάνια ενάντια στο φαινόμενο της λεκτικής βίας που βιώνουν οι γυναίκες στις αίθουσες των τοκετών.

“Ο αναισθησιολόγος δεν επιτρέπεται να λέει σε μια γυναίκα ότι είναι υπέρβαρη ή να τη κρίνει για τον τρόπο που αντιμετωπίζει τον πόνο” λέει ο Ruti Karni Horowitz, επικεφαλής του Ισραηλινού παραρτήματος του Οργανισμού προστασίας του Τοκετού και της Λοχείας και συνεχίζει “Η μαία δεν πρέπει ποτέ να λέει στην επίτοκο ότι δεν έχει καμία πιθανότητα να γεννήσει φυσιολογικά επειδή “σαν εσένα έχω δει χιλιάδες!”.

Εκτός από τη ταπεινωτική επιρροή που ασκούν, τέτοιες δηλώσεις είναι καταστροφικές για τη διαδικασία του τοκετού και για το πόσο τραυματικά ή μη θα τη βιώσει μια γυναίκα!”.

Τον περασμένο μήνα, το κίνημα γυναικών για την ελεύθερη επιλογή τοκετού κάλεσε τον γενικό διευθυντή του Υπουργείου Υγείας του Ισραήλ προκειμένου να δημιουργήσει ένα σύστημα προστασίας όλων των γυναικών που έχουν κακοποιηθεί λεκτικά κατά τη διάρκεια του τοκετού ενώ ανέβασε σχετικό υπόμνημα στο διαδίκτυο που μέχρι στιγμής έχει λάβει 1000 υπογραφές.

Κάποιες δεν θα έπρεπε να γίνεστε μητέρες!


Το παραπάνω υπόμνημα που βρίσκεται στη διάθεση του κοινού προς υπογραφή, αναφέρει ατάκες νοσηλευτικού προσωπικού (μαιευτήρων, αναισθησιολόγων κλπ) σε επίτοκες όπως “Κάποιες δεν θα έπρεπε να γίνεστε μητέρες” ή “Την επόμενη φορά να έχεις χάσει βάρος για να σου κάνω σωστά την επισκληρίδιο!” ή “Στη δική μου αίθουσα τοκετών δεν ανέχομαι κλάματα. Κατάλαβες;”.

Αυτού του είδους η αντιμετώπιση έχει αρνητική επιρροή στη διαδικασία του τοκετού την οποία μετατρέπει από όμορφη στιγμή, σε επώδυνη και βίαιη ενώ επηρεάζει άκρως αρνητικά την επικοινωνία της μητέρας με το βρέφος αλλά και την εικόνα που έχει η μητέρα για τον εαυτό της.

Οι 24 στις 89 γυναίκες που συμμετείχαν σε έρευνα του Ισραηλινού Οργανισμού Υγείας, ανέφεραν ότι εκδήλωσαν μετα-τραυματικά συμπτώματα μετά τη γέννα.

Επιπλέον, έχει αναρτηθεί μια ειδική φόρμα που επιτρέπει στις γυναίκες να καταγγέλλουν περιστατικά λεκτικής βίας από το νοσηλευτικό προσωπικό, κατά τη διάρκεια του τοκετού, καταγγελίες που ο Οργανισμός σκοπεύει να παραπέμψει στη δικαιοσύνη.

Ισραηλινές οργανώσεις έχουν προσχωρήσει σε μια μάχη ενάντια στη κατάχρηση της εξουσίας που υπάρχει από το νοσηλευτικό προσωπικό εις βάρος των επιτόκων και των μωρών τους.

Η Susan Hodges, πρόεδρος του κινήματος “Πολίτες για τη Μαιευτική” στις Ηνωμένες Πολιτείες, διαμαρτυρήθηκε για το φαινόμενο σε ένα άρθρο στην Εφημερίδα της Περιγεννητικής Αγωγής το 2009.


Η Hodges υποστηρίζει ότι “Οι γιατροί συχνά λόγω της θέσης τους, βάζουν τις γυναίκες να «συμφωνούν» να γίνονται παρεμβάσεις στο σώμα τους, εξαιτίας της άνισης δύναμης μεταξύ του γιατρού και της επιτόκου”.

Σε άρθρο της, η Hodges ενθαρρύνει τις γυναίκες που έχουν κακοποιηθεί λεκτικά, να καταθέσουν επίσημες καταγγελίες στα νοσοκομεία.

Επιπλέον, παρατηρούμε και διαφορές στις κυρώσεις που έχει ένας γιατρός στην Αμερική απ’ ότι στο Ισραήλ.

Αν για παράδειγμα ένας μαιευτήρας αποκαλέσει “χοντρή” την επίτοκο στην Αμερική, θα απολυθεί αμέσως ενώ στο Ισραήλ δεν υπάρχουν επιπτώσεις.

Από την άλλη, το Υπουργείο Υγείας του Ισραήλ αναφέρει ότι το επάγγελμα του μαιευτήρα είναι πολύ σημαντικό και ότι ειδικά οι μαίες της χώρας, είναι από τις καλύτερες του κόσμου.

Παρ’ όλα αυτά, κάθε καταγγελία αντιμετωπίζεται άμεσα και με την ανάλογη βαρύτητα ενώ στη πλειοψηφία τους οι επίτοκες, βγαίνουν από τις αίθουσες τοκετών ευτυχισμένες και χαρούμενες όχι μόνο με το γεγονός της γέννας αλλά και με το ίδιο το νοσηλευτικό προσωπικό.

*Εσύ πώς βίωσες τη γέννα του παιδιού σου; Είχες κάποια κακοποιητική εμπειρία από το γιατρό, τη μαία ή τον αναισθησιολόγο σου κατά τη διάρκεια του τοκετού; Μίλησέ μας είτε με σχόλιο κάτω από αυτό το άρθρο ή με email στο [email protected], κι εμείς θα φροντίσουμε να διατηρήσουμε την ανωνυμία σου!

Πηγή:fumara

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Ο πλανήτης «φλέγεται» – Η κλιματική αλλαγή απειλή για τον πλανήτη

Η Κυριακή 21 Ιουλίου ήταν η πιο ζεστή μέρα που έχει καταγραφεί παγκοσμίως στα χρονικά, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Υπηρεσίας της ΕΕ...

Γιάννης Μυλόπουλος: Προτάσεις για την «πράσινη» μετάβαση, με σεβασμό στο κλίμα

Η παράταξη “ΑΛΛΑΓΗ στην Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας” θα καταψηφίσει τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που συνοδεύει την αίτηση κατασκευής φωτοβολταϊκού σταθμού στην Περιστερά του Δήμου...

Γιάννης Μανιάτης: Η Ευρωπαϊκή Αμυντική Βιομηχανία να ανταποκριθεί στις σύγχρονες γεωπολιτικές ανάγκες

Το ζήτημα της ενίσχυσης της αμυντικής ικανότητας της Ένωσης τόνισε στην ομιλία του στην Επιτροπή Βιομηχανίας, Ενέργειας και Έρευνας ο Αντιπρόεδρος της Σοσιαλιστικής Ομάδας...

Έλενα Τούσκα: Το προσωρινό κλείσιμο των σχολικών μονάδων, να μην γίνει “λουκέτο”

Ανακοίνωση για τη σχολική στέγη με αφορμή το προσωρινό κλείσιμο σχολείων των Σερρών από την Έλενα Τούσκα, επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Σερρών. Τα τελευταία χρόνια,...

Διαβάστε επίσης

Δείτε επίσης.

 

Γιάννης Βρούτσης: Οι πιο ισχυροί πρεσβευτές της πατρίδας μας στους Ολυμπιακούς Αγώνες

Στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» βρέθηκε ο Αναπληρωτής Υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης, προκειμένου να χαιρετήσει και να ευχηθεί από κοντά καλή επιτυχία στην Ελληνική Ολυμπιακή...

Γιάννης Μυλόπουλος : Ανεπαρκές και επικίνδυνο το σχέδιο αντιπλημμυρικής θωράκισης της Ανατολικής Θεσσαλονίκης

Η παράταξη “ΑΛΛΑΓΗ στην Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας” με επικεφαλής τον Καθηγητή του ΑΠΘ Γιάννη Μυλόπουλο, καταψήφισε το θέμα της Αντιπλημμυρικής Θωράκισης της Ανατολικής Θεσσαλονίκης...

ΗΠΑ: Οι Ρεπουμπλικάνοι ετοιμάζουν τα «βέλη» τους για την Κάμαλα Χάρις

«Θα είναι ευκολότερο να νικήσω» την Κάμαλα Χάρις απ’ ό,τι τον Τζο Μπάιντεν, διαβεβαίωσε ο κ. Τραμπ στο CNN μετά την ανακοίνωση του Προέδρου...

Συνέχισε να διαβάζεις