29/05/2024
22.5 C
Serres

Για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη: Παρεμβάσεις Λεονταρίδη

Array

Παρεμβάσεις έκανε ο βουλευτής Σερρών Θεόφιλος Λεονταρίδης στο νέο νομοσχέδιο για την υγεία με ειδική αναφορά σε ζητήματα του Νομού Σερρών.

Συγκεκριμένα ο κ. Λεονταρίδης έκανε επισήμανση προς την Υπουργό της ανάγκης επίλυσης του προβλήματος υπολειτουργίας ΕΚΑΒ λόγω υποστελέχωσης, σε Κοίμηση, Ροδολίβος, Τερπνή.

Επίσης ζήτησε την επίλυση του προβλήματος ασθενοφόρου που εξυπηρετεί το Κέντρο Υγείας Ροδόπολης

BMW x2 ix2 web banner mathe perissotera 1

Το νομοσχέδιο προβλέπει:

  • αναδρομική αύξηση αποδοχών των γιατρών
  • θέσπιση ειδικού επιδόματος για ιατρικές ειδικότητες σε έλλειψη
  • εξορθολογισμό των προϋποθέσεων άδειας ίδρυσης φαρμακείου   
  • δυνατότητα σύναψης συμβάσεων με ασθενοφόρα ιδιωτικού τομέα για εξυπηρέτηση διακομιδών ασθενών
  • υποχρεωτική καταχώριση εργαστηρίου φυσικοθεραπείας στο Μητρώο Εργαστηρίων Φυσικοθεραπευτών

Ο Θεόφιλος Λεονταρίδης κατά την ομιλία του επί του νομοσχεδίου για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη μεταξύ άλλων τόνισε: Το Εθνικό Σύστημα Υγείας απέδειξε για άλλη μια φορά την αξία του τα δύο δύσκολα χρόνια της πανδημίας που διανύσαμε, αναλαμβάνοντας, σχεδόν εξ ολοκλήρου, το βαρύ φορτίο αντιμετώπισης της. Μέσα από αυτή τη δοκιμασία αναδείχθηκε ο σπουδαίος ρόλος του έμψυχου δυναμικού των γιατρών και νοσηλευτών και του παραϊατρικού προσωπικού. Από την άλλη πλευρά, λόγω της υπέρμετρης πίεσης που ασκήθηκε στο δημόσιο σύστημα υγείας, αναδύθηκαν, επίσης, οι ελλείψεις και οι δυσλειτουργίες του. Έτσι, λοιπόν, η υγειονομική κρίση που βιώσαμε όλοι, αποτέλεσε, ταυτόχρονα, την ευκαιρία για το σχεδιασμό και την υλοποίηση καίριων παρεμβάσεων για την αναβάθμισή του, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. 

Η αρχή, όπως όλοι γνωρίζουμε και θυμόμαστε, έγινε με την κατακόρυφη αύξηση των κλινών ΜΕΘ και με την πρόσληψη μεγάλου αριθμού γιατρών και νοσηλευτών και με τη νέα προκήρυξη που περιλαμβάνει αρκετό νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό, που πιστεύω ότι θα στελεχώσει τα νοσοκομεία μας.


Με το παρόν νομοσχέδιο, για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη, συνεχίζουμε τις παρεμβάσεις μας για τη βελτίωσή του. Σε αναγνώριση της προσφοράς των γιατρών του ΕΣΥ, αυξάνονται αναδρομικά οι αποδοχές των γιατρών, υλοποιώντας την εξαγγελία του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.

Συγκεκριμένα, θα καταβληθούν αναδρομικά οι αυξήσεις στους μισθούς και στα επιδόματα των γιατρών από 28 Ιουνίου του 2022. Παράλληλα, από 1/1/2023 θα καταβληθεί επιπλέον προσαύξηση του νοσοκομειακού επιδόματος των γιατρών που υπηρετούν σε ΜΕΘ και θα δοθεί μηνιαίο επίδομα σε γιατρούς που υπηρετούν στα τμήματα επειγόντων περιστατικών και σε αναισθησιολόγος που υπηρετούν σε αναισθησιολογικά τμήματα.

Όλοι γνωρίζουμε την τεράστια έλλειψη που έχει παρατηρηθεί εδώ και χρόνια σε αναισθησιολόγους, πρόβλημα που αντιμετωπίζει και το δικό μας νοσοκομείο στις Σέρρες. Σημειωτέον, ότι οι αυξήσεις περιλαμβάνουν εκτός από τους γιατρούς του ΕΣΥ και μια σειρά άλλων κατηγοριών γιατρών, όπως και τους έμμισθους ειδικευόμενους γιατρούς, τους επικουρικούς γιατρούς, τους γιατρούς και οδοντιάτρους δημόσιας υγείας ΕΣΥ και τους γιατρούς γενικής ιατρικής και βιοπαθολογίας, που υπηρετούν στις διευθύνσεις δημόσιας υγείας των περιφερειών και των αποκεντρωμένων διοικήσεων, καθώς και τους μόνιμους αγροτικούς γιατρούς και γιατρούς της υπηρεσίας υπαίθρου. 

Αναβαθμίζεται, επίσης η ιατρική εκπαίδευση, με δύο τρόπους. 


Πρώτον, με την επιτάχυνση της τοποθέτησης γιατρών για άσκηση, σε ιατρική ειδικότητα, μέσω της μεταφοράς της διαδικασίας τοποθέτησης από το Υπουργείο Υγείας στα νοσοκομεία, που αποτελούν εκπαιδευτικά κέντρα και τη δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την υποβολή αιτήσεων και τήρηση της σειράς χρονικής προτεραιότητας. 

Δεύτερον, μέσω της δημιουργίας ομάδων νοσοκομείων ανά ειδικότητα, για τοποθέτηση ιατρών προς άσκηση για απόκτηση ειδικότητας.

Όσον αφορά τις διακομιδές ασθενών, τα νοσοκομεία του ΕΣΥ, δύνανται, πλέον, επικουρικά, να συνάπτουν συμβάσεις με φυσικά ή νομικά πρόσωπα, τα οποία είναι κάτοχοι αδειοδοτημένων ασθενοφόρων αυτοκινήτων του ιδιωτικού τομέα. 

Για τα φαρμακεία, τροποποιείται η σειρά προτίμησης αιτήσεων για την απόκτηση άδειας ίδρυσης φαρμακείου, ώστε να προτάσσεται η αίτηση εκείνου που δεν λαμβάνει σύνταξη από οποιοδήποτε φορέα κοινωνικής ασφάλισης. 

Επιπλέον, για τη νόμιμη λειτουργία εργαστηρίου φυσικοθεραπείας από φυσικό ή νομικό προσωπικό, είναι υποχρεωτική, εκτός από τη λήψη της προβλεπόμενης άδειας βεβαίωσης λειτουργίας από την αρμόδια αρχή και η καταχώριση του εργαστηρίου στο Μητρώο Εργαστηρίων Φυσικοθεραπείας, που τηρεί ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών.

Κυρία Υπουργέ, τα περιφερειακά ΕΚΑΒ στο νομό Σερρών, Κοίμησης, Ροδολίβους, Τερπνής, υπολειτουργούν λόγω υποστελέχωσης και αυτό έχει ως συνέπεια, να μην εξυπηρετούνται οι πολίτες για τη διακομιδή τους στο νοσοκομείο Σερρών και να υπάρχει καθυστέρηση, λόγω των μεγάλων αποστάσεων, μέχρι και 80 χιλιόμετρα, μέχρι να έρθει ασθενοφόρο από το ΕΚΑΒ Σερρών. Πρέπει, επιτέλους, να επιλυθεί το θέμα αυτό. 

Κλείνοντας, κυρία Υπουργέ, γνωρίζοντας την ευαισθησία σας και τη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλετε για την καλή λειτουργία του ΕΣΥ, θα ήθελα να θίξω ένα πρακτικό ζήτημα που απασχολεί έντονα τους συμπολίτες μου στο Κέντρο Υγείας Ροδόπολης και στην ακριτική αυτή περιοχή, που εξυπηρετούνται από το εν λόγω κέντρο υγείας.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν κάτοικοι και φορείς, δεν λειτουργεί σωστά το ασθενοφόρο στην περιοχή και οι ασθενείς μεταφέρονται με ιδιωτικά αυτοκίνητα, σε περίπτωση που συμβεί κάποιο ατύχημα ή ένα βαρύ περιστατικό. Είναι, πράγματι, αδιανόητο, εν έτει 2022, να επαφίονται στο φιλότιμο των συγχωριανών τους για να τους μεταφέρουν στο κέντρο υγείας της περιοχής, όταν παραστεί ανάγκη ή στο νοσοκομείο. Ο κόσμος έχει δικαίως αγανακτήσει και ευελπιστώ, τώρα που η Υπουργός έλαβε γνώση του προβλήματος, να κάνει ό, τι χρειαστεί για την επίλυσή του

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Η Καλομοίρα για τον σύζυγό της: Μοντέλο από την Ελλάδα του έστελνε μηνύματα...

Αποκάλυψε επίσης τι έκανε τα λεφτά που κέρδισε από το «Fame Story» Με αφορμή την κυκλοφορία του νέου της τραγουδιού, η Καλομοίρα μίλησε στην Όλγα...

Νίκος Γκέλια: Χαλαρώνω με το παιδί μου, με ντύνει και με βάφει

Συνέντευξη στην εκπομπή της Δανάης Μπάρκα παραχώρησε ο Νίκος Γκέλια. Κατά την διάρκεια της συνέντευξης ο γνωστός ηθοποιός μίλησε και για την σύζυγό του...

Χώρισε η Ιωάννα Παλιοσπύρου – “Δεν μπορούσα να το ζήσω 100%”

Η Ιωάννα Παλιοσπύρου αποκάλυψε πώς αισθάνεται που η γυναίκα που της επιτέθηκε με βιτριόλι αποφυλακίζεται σε 1,5 χρόνο, ενώ επίσης, αναφέρθηκε και στον άντρα...

Θεσσαλονίκη: Βρήκαν φίδι δύο μέτρων σε ντουζιέρα σε σπίτι στο Πανόραμα

Το φίδι απομακρύνθηκε από εθελοντές της ομάδας διάσωσης και υπεράσπισης ζώων μαζί Με τη θερμοκρασία να ανεβαίνει το τελευταίο διάστημα ολοένα και πιο συχνές γίνονται...

Διαβάστε επίσης

Δείτε επίσης.

 

Παντρεύτηκε ο Κώστας Καραφώτης με την Κάτια Μάνου

Ο τραγουδιστής Κώστας Καραφώτης, παντρεύτηκε το απόγευμα της Κυριακής (26/5/24) την εκλεκτή της καρδιάς του Κάτια Μάνου. Ο γάμος του Κώστα Καραφώτη με την εντυπωσιακή...

Σερρών Θεολόγος: Η Εκκλησία μας είναι η ακένωτος πηγή θεραπείας, αγιασμού και σωτηρίας του ανθρώπου

Το Σάββατο, 25 Μαΐου, ο Σεβ. Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγος, κατόπιν φιλαδέλφου παρακλήσεως του Σεβ. Μητροπολίτου Σισανίου και Σιατίστης κ. Αθανασίου και...

Λάκης Γαβαλάς: «Απορώ πώς ο Πετρετζίκης έχει βγάλει τόσα λεφτά, δε ξέρει πώς να κόψει το σκόρδο»

Ο Λάκης Γαβαλάς σε συνέντευξή του στην εκπομπή “Mega Καλημέρα” και στον δημοσιογράφο Σαράντη Μαριεττή, μίλησε, μεταξύ άλλων, για τον Άκη Πετρετζίκη, για τον...

Συνέχισε να διαβάζεις