24/06/2024
30.9 C
Serres

“Αυτοψία” Μενδώνη σε Αμφίπολη και Τύμβο Καστά!

Array

Αυτοψία στον τύμβο Καστά, την αρχαία ξύλινη γέφυρα της Αμφίπολης, αλλά και επίσκεψη στις Σέρρες και το Πολιτιστικό πάρκο Κωνσταντίνος Καραμανλής πραγματοποίησε η Υπουργός Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη.


Η κ .Μενδώνη ανακοίνωσε πως ο τύμβος θα είναι επισκέψιμος αμέσως μετά το Πάσχα για ειδικές ομάδες πέντε ατόμων την φορά και πάντα μετά από συνεννόηση με την προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Σερρών, κ. Δημητρία Μαλαμίδου, ενώ ανακοίνωσε πως ολοκληρώθηκαν οι απαλλοτριώσεις και οι αποζημιώσεις θα καταβληθούν τέλος Απριλίου με αρχές Μαϊου.


Όσο για τις καθυστερήσεις στις εργασίες, διάρκειας έξι μηνών όπως είπε η ίδια, τις απέδωσε στις ζημιές που προκλήθηκαν από την ισχυρή νεροποντή του καλοκαιριού.

18 Απρίλη αμέσως μετά το Πάσχα Επισκέψιμος ο Τύμβος Καστά

Η κ. Μενδώνη πραγματοποίησε αυτοψία στις εργασίες που πραγματοποιούνται στον Τύμβο και ενημερώθηκε για την πορεία των εργασιών σε όλη την Αμφίπολη.

dei gaia e vima (1)
BMW x2 ix2 web banner mathe perissotera 1


Η ίδια εκτίμησε πως στο τέλος το 2027 ο Τύμβος Καστά θα μπορεί να καταστεί επισκέψιμος για το κοινό, ενώ δεν παρέλειψε να ρίξει έριξε τα βέλη της και στην τοπική αυτοδιοίκηση καθώς δεν προχώρησαν ούτε στο ελάχιστο οι απαραίτητες υποδομές στον ευρύτερο χώρο του λόφου, με την βελτίωση του δρόμου πρόσβασης καθώς και οι απαραίτητες εργασίες ηλεκτροφωτισμού στον ευρύτερο χώρο της αρχαίας γέφυρας.


Η κ. Υπουργός είπε ακόμη πως ολοκληρώθηκαν οι απαλλοτριώσεις και οι αποζημιώσεις θα καταβληθούν τέλος Απριλίου με αρχές Μαϊου του 2023.

Καθυστέρηση στις εργασίες


Υπήρξε, τόνισε με έμφαση, μια καθυστέρηση στις εργασίες, διάρκειας έξι μηνών, λόγω των ζημιών που προκλήθηκαν από την ισχυρή νεροποντή του καλοκαιριού και χρειάστηκαν εργασίες αποκατάστασης και ενίσχυσης της σταθερότητας του μνημείου, πράγμα όμως που δεν αλλάζει το χρονοδιάγραμμα των έργων και τον προγραμματισμό της περιφέρειας , καθώς πρέπει να ολοκληρωθεί το έργο στο τέλος του 2023 κάτι που είναι απόλυτα εφικτό.


Η κ. Μενδώνη αρχικά επισκέφτηκε τον τύμβο Καστά με την συνοδεία των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και με την παρουσία του ίδιου του Περιφερειάρχη Απόστολου Τζιτζικώστα, αλλά και του Αντiπεριφερειάρχη Παναγιώτη Σπυρόπουλου, όσο και των Περιφερειακών Συμβούλων, κ.κ. Δημήτρη Μπαλαξή και της κας Κατερίνας Περιστέρη.


Στην συνέχεια με την συνοδεία του δημάρχου Νέας Ζίχνης κ. Παντελή Μπόζη και του πρωην δημάρχου Αμφίπολης Κώστα Μελίτου η κ. Μενδώνη επισκέφθηκε την αρχαία ξύλινη γέφυρα της Αμφίπολης, μιας και ετοιμάζεται , με την συμβολή της Περιφέρειας ένα νέο έργο αποκατάστασης της γέφυρας, συνολικού κόστους 1,5 εκατ. ευρώ.

Επισκέψιμος ο Τύμβος Καστά


Η κ. Μενδώνη ανακοίνωσε πως ο τύμβος θα είναι επισκέψιμος αμέσως μετά το Πάσχα για ειδικές ομάδες πέντε ατόμων την φορά και πάντα μετά από συνεννόηση με την προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Σερρών, κ. Δημητρία Μαλαμίδου.


Οι επισκέψεις βέβαια των μελών των ειδικών ομάδων θα πραγματοποιούνται κατόπιν συνεννόησης με την προϊσταμένη της Εφορίας , ενώ προβλέπετε μια διακοπή τους, για να τοποθετηθεί το κέλυφος και για να ελαφρυνθεί η εσωτερική δομή του μνημείου.


Απαλλοτριώσεις

Η κ. Υπουργός είπε ακόμη πως ολοκληρώθηκαν οι απαλλοτριώσεις και οι αποζημιώσεις θα καταβληθούν τέλος Απριλίου με αρχές Μαϊου του 2023, ενώ ενημέρωσε όλους τους παρευρισκόμενους πως η υπηρεσία αναστήλωσης αρχαίων μνημείων ξεκινά άμεσα τις μελέτες που θα καταστήσουν απόλυτα επισκέψιμο το μνημείο , έτσι ώστε την προσεχή πενταετία ο τύμβος Καστά να είναι πλήρως επισκέψιμος για το κοινό.


Στην συνέχεια η υπουργός επισκέφτηκε το Μουσείο Ξενάκη που εγκαινίασε μάλιστα πέρυσι η ίδια, όπου την υποδέχθηκαν οι Σερραικοί φορείς αλλά και ο αντιδήμαρχος του Δήμου Σερρών κ. Γιάννης Δεσποτίδης, για να συζητήσουν την πρόταση όλων των φορέων για την δημιουργία του νέου Μουσείου της πόλης των Σερρών στο πολιτιστικό πάρκο Κωνσταντίνος Καραμανλής.


Η κ. Μενδώνη στην συνέχεια επισκέφτηκε το ιστορικό κτίριο του Ορφέα, του οποίου την συντήρηση ζητά τόσο ο ιστορικός σύλλογος της πόλης μας «Ορφέας», και συζήτησε την οικονομική στήριξη τόσο του υπουργείου Πολιτισμού, όσο και του Δήμο Σερρών, ζητώντας παράλληλα και την συμβολή των ιδιωτών για την σωτηρία του κτηρίου.


Τέλος η κ. Μενδώνη επισκέφτηκε τον Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης κ.κ.Θεολόγο στην έδρα του, τόσο για να πάρει τις ευχές του για τις ημέρες του Πάσχα, αλλά και για να τον ενημερώσει για τις προσπάθειες της ίδιας, αλλά και του υπουργείου για τα θέματα της αρμοδιότητάς της, που αφορούν όλο το Νομό μας

Η Μενδώνη σε Αμφίπολη και Σέρρες Έρχονται ειδήσεις για καινούργιο αρχαιολογικό…Μουσείο;

Αυτοψία στην Αμφίπολη πραγματοποίησε η Λίνα Μενδώνη

Τζιτζικώστας – Μενδώνη: Ανακοίνωσαν 35 εκ. ευρώ για έργα πολιτισμού στην Κ. Μακεδονία

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Ρένος Χαραλαμπίδης: Υπήρχαν θαυμάστριες που με περίμεναν έξω από το σπίτι μου, μου...

Ως νέος υπήρξα αλαζόνας με τις γυναίκες και το έχω μετανιώσει, πρόσθεσε ο ηθοποιός O Ρένος Χαραλαμπίδης έδωσε συνέντευξη και μίλησε για την ταύτισή του...

Γιάννης Σπαλιάρας: Μου έχει συμβεί να μου προτείνουν χρήματα, προκειμένου να ενδώσω σεξουαλικά...

Δεν με ενδιέφεραν ποτέ αυτά, τα προσπερνούσα κι έκανα πως δεν τα άκουγα, πρόσθεσε O Γιάννης Σπαλιάρας μίλησε μεταξύ άλλων, για τις περίεργες συμπεριφορές που...

Από τη Ρώμη στο Πεκίνο: Χειρουργός έκανε επέμβαση σε ασθενή από απόσταση 8.000...

Κινέζος χειρουργός εγχείρησε ασθενή από απόσταση 8.000 χιλιομέτρων Χειρουργείο εξ' αποστάσεως σε ασθενή στο Πεκίνο πραγματοποίησε από τη Ρώμη ένας Κινέζος χειρούργος τη βοήθεια ενός...

Δημήτρης Καπουράνης: «Στο παρελθόν ένιωσα την ανάγκη να κρύψω την αλβανική καταγωγή μου»

«Σαν παιδάκι δεν ήθελα να βάλω αυτή την παράμετρο στις σχέσεις με τους ανθρώπους» Λίγο πριν πέσει η αυλαία για το «Ναυάγιο» στο Μεγάλο Κανάλι,...

Διαβάστε επίσης

Δείτε επίσης.

 

Η χρόνια πάθηση που απειλεί όσους δεν κοιμούνται αρκετά

Ο επαρκής και ποιοτικός ύπνος έχει πολλαπλά οφέλη στον οργανισμό μας. Από την παραγωγικότητα και την μνήμη μας μέχρι την ευεξία, ο ύπνος συμβάλλει...

Βλαδίμηρος Κυριακίδης: «Πήγαινα στο γύρισμα να φάω επειδή δεν είχα λεφτά αλλιώς την έβγαζα με ένα καλαμάκι»

«Δεν με τρομάζει να μείνω χωρίς φράγκο. Έχω μείνει χωρίς φράγκο, μετά ήρθαν τα λεφτά» Μία συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης έδωσε ο Βλαδίμηρος Κυριακίδης,...

Θεσσαλονίκη: 41χρονος παρέσυρε την πρώην σύζυγό του με αυτοκίνητο

Έπειτα ο 41χρονος την έπιασε από τον λαιμό και την απείλησε Ακόμη ένα περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας σημειώθηκε το βράδυ της Κυριακής (16/06) στα Νέα Μάλγαρα...

Συνέχισε να διαβάζεις