30/05/2024
22.6 C
Serres

Στα Μαθήματα Κλασσικής Παιδείας Αλκιβιάδης: Αθηναίος Στρατηγός -Πολιτικός –Ρήτορας

Array

Το Μάθημα  26ο για τα Μαθήματα Κλασσικής Παιδείας θα πραγματοποιηθεί τη Τετάρτη   10 Απριλίου 2024 και ώρα 7 μ.μ. στο Αμφιθέατρο της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Νικ. Νικολάου 20

ΘΕΜΑ: «Αλκιβιάδης: Αθηναίος Στρατηγός -Πολιτικός –Ρήτορας. Βίος και πολιτεία»

    ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ:  Γεώργιος Πάσχος  

Περίληψη:  

Χαρισματική, έντονη και αντιφατική προσωπικότητα της αρχαίας Αθήνας κατά τον 5ο αιώνα (450-404 π.Χ.), με σπουδαία προτερήματα αλλά ταυτόχρονα και  με μεγάλα ελαττώματα. Ο βίος και η πολιτεία του Αλκιβιάδη είναι συνδεδεμένα κυρίως με το δεύτερο μισό του  Πελοποννησιακού πολέμου. Διετέλεσε Στρατηγός και Πολιτικός. 

Nektar

Γόνος πλούσιας και αριστοκρατικής καταγωγής και από τους δύο γονείς του.  Από μικρός όμως ορφάνεψε και την κηδεμονία του ανέλαβε ο θείος του Περικλής, ο μεγάλος  αυτός πολιτικός άνδρας της Αρχαίας Αθήνας.

Από μικρός, ο Αλκιβιάδης διακρινόταν για την ευφυῒα, τον αυθορμητισμό,   την φιλομάθεια, την αγωνιστικότητα και την τόλμη.

Αργότερα, τα γνωρίσματα αυτά εκδηλώθηκαν στη διπλωματική και στρατηγική ικανότητά του, στη ρητορική δεινότητα και πειθώ, την προσαρμοστικότητα στα δεδομένα, την αστείρευτη ενεργητικότητα.


Ανάμεσα σ’ αυτά, διακρίνονται, από τη μια  ο  υψηλόφρων οραματισμός του για την Αθήνα και από την άλλη όμως ο ιδιοτελής  ρεαλισμός του. Τα δύο αυτά, τα συνέδεε μια υπερχειλίζουσα δύναμη της θέλησης.

Ταυτόχρονα όμως η φύση τον ‘’έντυσε’’ με θρασύτητα, αντισυμβατική συμπεριφορά, προκλητική αναίδεια, φαυλότητα, ασυγκράτητη τάση για φιλονικίες, σφοδρή επιθυμία για πρωτεία και υπέρμετρη φιλοδοξία. 

Η συμμετοχή του στα κοινά κυριαρχείται από την επιμονή του για τη μεγάλη εκστρατεία των Αθηναίων στη Σικελία.

Το πιο δαπανηρό και μεγαλειώδες πολεμικό εγχείρημα της Αθήνας.   Αλλά, η μοίρα- την οποία διαρκώς προκαλούσε- του επιφύλαξε άσχημα παιχνίδια. Συνδέθηκε -χωρίς να φταίει- με την ιεροσυλία του αποκεφαλισμού των Ερμών κεφαλών. Καταδικάστηκε ερήμην σε θάνατο, ενόσω βρισκόταν ως ένας από τους στρατηγούς, στη Σικελία. Επιχειρήθηκε η ανάκληση και επιστροφή του στην Αθήνα.


Από το σημείο αυτό, ξεκίνησε η λιποταξία του, για να αποφύγει την εις θάνατο καταδίκη του. Λιποτάκτησε προς την πλευρά των Σπαρτιατών, των μόνιμων αντιπάλων των Αθηναίων, τους οποίους ο ίδιος πολεμούσε.

Την  πρώτη αυτή ‘’προδοσία’’ προς την πατρίδα του, διαδέχθηκε και δεύτερη, αυτή τη φορά προς τον βασιλέα Άγη της Σπάρτης. Έτσι, κυνηγημένος από όλη την Ελλάδα, βρέθηκε προστατευόμενος στη αυλή των Περσών, προς τους οποίους  επίσης ήταν άσπονδος πολέμιος.  

Ακολούθησαν διάφορες ιστορικές εξελίξεις αλλά και αντιφατικές συμπεριφορές του, που άλλοτε ερμηνεύονταν ως ανθελληνικές και άλλοτε ως πατριωτικές. Η διπλωματική του ικανότητα, η πολιτική ευελιξία, η ικανότητα προσαρμογής στα γεγονότα και η δύναμη της θέλησης, αποτελούν μεγάλο κεφάλαιο για μελέτη, μέχρι σήμερα.

Επανήλθε θριαμβευτής, αρχιστράτηγος και δοξασμένος στην Αθήνα, η οποία άλλαξε στάση και τον αναζητούσε στα δύσκολα, ως σωτήρα της, μετά από επτά χρόνια εξορίας του.

Και ενώ φαινόταν πως η μοίρα έγειρε προς την ευτυχή κατάληξη του βίου του, τα γεγονότα  που ακολούθησαν τον ανάγκασαν να εγκαταλείψει και πάλι την πατρίδα του την Αθήνα που υπεραγαπούσε και να ξαναζητήσει  άσυλο στην αυλή των Περσών. Εκεί όμως, η μοίρα τού έπαιξε το τελευταίο, άνανδρο, θανατηφόρο επεισόδιο της ζωής του.   

Ο ομιλητής  Γεώργιος Πάσχος, είναι  Δρ. Οικονομίας και Διοίκησης. Διετέλεσε καθηγητής εφαρμογών στο πρώην Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Σερρών- νυν Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος.

Είναι συγγραφέας επιστημονικών καθώς και λογοτεχνικών βιβλίων, αρθρογράφος και δοκιμιογράφος, με παράλληλες δραστηριότητες σε διάφορους τοπικούς φορείς, Οργανισμούς και επιχειρήσεις.      

Βαρβάρα Μητλιάγκα: Η Δημοτική Αρχή “αγκάλιασε” το 2ο SERRES CIRCUIT RUN

Ξεκίνησε η υλοποίηση 4έργων από την Π.Ε Σερρών ύψους 10 εκ. ευρώ!

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Να μην βάλουν πρόστιμα οι Δήμαρχοι για την νέα εφαρμογή του κανονισμού πυροπροστασίας

Η Λαική Συσπείρωση καλεί τους Δήμους να απειθαρχήσουν στην εγκύκλιο και να μην βάλουν πρόστιμα καθώς τον Απρίλιο του 2024 η Διεύθυνση Αρχιτεκτονικής, Οικοδομικών...

Θεόδωρος Σκυλακάκης: Ενεργειακός διάδρομος διαμετακόμισης η πατρίδα μας

ΔΕΣΦΑ: Η περιφερειακή συνεργασία κλειδί για την ενεργειακή ασφάλεια και τη μετάβαση σε ένα μέλλον καθαρής ενέργειας  Ο ΔΕΣΦΑ υποστήριξε τη διήμερη εκδήλωση υψηλού επιπέδου...

Αυτή την Παρασκευή στο Δήμο Σερρών η εθελοντική δράση “WORLD CAFÉ” – Διάλογοι...

Ο Δήμος Σερρών σε συνεργασία με τους Roes Cooperativa, διοργανώνουν την Παρασκευή 31 Μαΐου και 19:00 στην Πλατεία Ελευθερίας στις Σέρρες, μία βιωματική δράση...

Ιωάννης Καλόμοιρος, Πρόεδρος της Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη με προυποθέσεις η συνεργασία των εξωτερικών...

Με αφορμή την ανακοίνωση του Συλλόγου Φίλων Δημόσιας Βιβλιοθήκης Σερρών, περί αναστολής της συνεργασίας του με τη Δημόσια Βιβλιοθήκη, το Εφορευτικό Συμβούλιο της Βιβλιοθήκης...

Διαβάστε επίσης

Δείτε επίσης.

 

Φίλιππος Σοφιανός: Δεν καβάλησα το καλάμι, ήμουν ζεν πρεμιέ

«Εγώ ήμουν ζεν πρεμιέ πριν πάω στο θέατρο. Δεν με άλλαξε το θέατρο», ανέφερε ο Φίλιππος Σοφιανός Ο Φίλιππος Σοφιανός συμμετέχει στην καθημερινή σειρά του...

Εκδήλωση Χατζηβασιλείου στην Αθήνα Κεντρικός ομιλητής ο ΥΠΕΞ Γιώργος Γεραπετρίτης

Ενόψει των ευρωεκλογών, η Γραμματεία Διεθνών Σχέσεων και ΕΕ της Νέας Δημοκρατίας διοργανώνει ανοιχτή εκδήλωση με τίτλο «Η Ελλάδα στην καρδιά της Ευρώπης», με...

Τρομεροί διάλογοι των διαιτητών από την κάμερα της Euroleague: «Ο Ναν έχει ήδη τρία φάουλ!» – «Τρία φάουλ; Είσαι σίγουρος;»

H φορητή κάμερα των διαιτητών της Euroleague και οι αντιδράσεις τους την ώρα του τελικού Ρεάλ-Παναθηναϊκού AKTOR Η Euroleague προσπαθεί να βελτιώνει συνεχώς το προϊόν...

Συνέχισε να διαβάζεις