Βασίλη τώρα που μετρήσαμε τα αποτελέσματα, λέω να αρχίσουμε να μετράμε και όσους απομείνουν στο ... ΣΥΡΙΖΑ!

Μαθήματα Κλασσικής παιδείας:​ Το έργο της Δέσποινας Καϊτατζή – Χουλιούμη

Μοιράσου το...

Στα Μαθήματα Κλασσικής παιδείας επόμενο θέμα το ποιητικό, μεταφραστικό και πεζογραφικό έργο της Δέσποινας Καϊτατζή – Χουλιούμη.

​ Βρισκόμαστε στην 20ή Διδακτική περίοδος 2022-2023, Μάθημα 10ο, 4 Δεκεμβρίου 2022 και ώρα 7 μ.μ. στο Αμφιθέατρο της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης

ΘΕΜΑ : «Το ποιητικό, μεταφραστικό και πεζογραφικό έργο της Δέσποινας Καϊτατζή – Χουλιούμη ‒ Αφιέρωμα του λογοτεχνικού περιοδικό Καρυοθραύστις σε επιμέλεια του Γιώργου Δελιόπουλου»

ΠΡΟΛΟΓΙΣΗ:
Ζήσης Μητλιάγκας, φιλόλογος, πρώην δήμαρχος

ΕΙΣΗΓΗΤΕΣ:
Γιώργος Δελιόπουλος, Δρ φιλολογίας, ποιητής &
Ισιδώρα Μάλαμα, φιλόλογος (MSc), συγγραφέας.

fotis kokolios entos varvara mitliaga

ΑΝΑΓΝΩΣΗ ΠΟΙΗΜΑΤΩΝ:
Καλλιόπη Ευαγγελίδου, ηθοποιός, τέως Καλλιτεχνική Δ/ντρια του ΔΗΠΕΘΕ Σερρών.

Στο πλαίσιο της θεματικής «Σερραίοι δημιουργοί» παρουσιάζουμε το ποιητικό, πεζογραφικό και μεταφραστικό έργο της Δέσποινας Καϊτατζή-Χουλιούμη, όπως το επιμελήθηκε ο ποιητής Γιώργος Δελιόπουλος.

Το έγκριτο λογοτεχνικό περιοδικό Καρυοθραύστις (τεύχος 13-14) τιμά με αφιέρωμα τη Σερραία ποιήτρια.

Ο Γιώργος Δελιόπουλος σκιαγραφεί το εργογραφικό προφίλ της μιλώντας για την άνθρωπο, την επιστήμονα, την ποιήτρια, ενώ μαζί με άλλους σημαντικούς κριτικούς και λογοτέχνες αναλύουν διεξοδικά τον ποιητικό καμβά των πέντε ποιητικών βιβλίων της, αναδεικνύοντας τη γραφή, τις θεάσεις και τους στοχασμούς της, το μεταφραστικό της έργο ‒που αφορά βιβλία ποίησης κορυφαίων Σουηδών ποιητών που έχει μεταφράσει‒ αλλά και το πεζογραφικό έργο της.

Στο αφιέρωμα συμμετέχουν η ποιήτρια και μελετήτρια της ελληνικής γραμματείας Χριστίνα Αργυροπούλου, επίτιμη σχολική σύμβουλος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, η ποιήτρια και κριτικός Διώνη Δημητριάδου, η συγγραφέας και επιμελήτρια κειμένων Ισιδώρα Μάλαμα, ο ποιητής και κριτικός Δρ. Κωνσταντίνος Μπούρας, ο Σουηδός μεταφραστής της ποιητικής σύνθεσης «Το Άξιον εστί» του Οδυσσέα Ελύτη και λάτρης του ελληνισμού Ίγκεμαρ Ρεντίν, η ποιήτρια και κριτικός Λίλια Τσούβα, η ποιήτρια, κριτικός και ομότιμη καθηγήτρια του ΑΠΘ Ζωή Σαμαρά, και ο βραβευμένος με Κρατικό Βραβείο πεζογράφος και κριτικός Παναγιώτης Χατζημωυσιάδης.

Στο πλαίσιο της παρουσίασης η Καλλιόπη Ευαγγελίδου, ηθοποιός και τέως Διευθύντρια του ΔΗΠΕΘΕ, θα διαβάσει ανέκδοτα ποιήματα της ποιήτριας και ένα διήγημα.

Η Δέσποινα Καϊτατζή-Χουλιούμη γεννήθηκε στο Λιβαδοχώρι Σερρών, ζει στις Σέρρες, είναι κλινικός ψυχολόγος (Msc), μέλος της Εταιρείας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης και εγκεκριμένη μεταφράστρια του Εθνικού Συμβουλίου Πολιτισμού της Σουηδίας.

Εξέδωσε πέντε ποιητικές συλλογές, τη συλλογή διηγημάτων «Ο τόπος μέσα μας», Εκδόσεις, 2020 και δυο βιβλία μετάφρασης σουηδικής ποίησης.

Ποιήματά και διηγήματά της έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά, γερμανικά, ιταλικά, σουηδικά και βουλγαρικά και έχουν συμπεριληφθεί σε ποιητικές ανθολογίες και δίγλωσσες συλλογικές εκδόσεις

Ο Γιώργος Δελιόπουλος είναι ποιητής και φιλόλογος.

Ζει με την οικογένειά του στην Κοζάνη. Έχει εκδώσει μέχρι στιγμής τέσσερις ποιητικές συλλογές, ενώ από το 2019 είναι συνδιευθυντής του περιοδικού καρυοθραύστις.

Η Ισιδώρα Μάλαμα ζει με τον άντρα και τα τρία της κορίτσια στις Σέρρες.

Έχει σπουδάσει Κλασική Φιλολογία, έχει μεταπτυχιακό στις «Σπουδές στην Εκπαίδευση» και στη «Δημιουργική Γραφή». Παράλληλα, ασχολείται με επιμέλειες κειμένων.

Άρθρα της και κριτικές της δημοσιεύονται σε επιστημονικά και λογοτεχνικά περιοδικά και ποιήματά της σε ποιητικές συλλογές.

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μοιράσου το...

savvas rizos
Exit mobile version