Βασίλη τώρα που μετρήσαμε τα αποτελέσματα, λέω να αρχίσουμε να μετράμε και όσους απομείνουν στο ... ΣΥΡΙΖΑ!

Στα Μαθήματα Κλασσικής Παιδείας: Η τραγωδία του Πόντου

Μοιράσου το...

Τα Μαθήματα Κλασσικής Παιδείας  και το Λύκειο Ελληνίδων Σερρών διοργανώνουν το Μάθημα 19ο τη Τετάρτη 1 Μαρτίου 2023 και ώρα 7 μ.μ. στο Αμφιθέατρο της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Νικ. Νικολάου 20

Με θέμα τη τραγωδία του Πόντου (Μνημειώδης καταγραφή από τον αείμνηστο αρχιμουσικό Βασίλειο Βεηλικτσίδη).

ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: Φωτιάδης Κωνσταντίνος, ιστορικός ομότιμος καθηγητής της Φιλοσοφικής σχολής του ΑΠΘ 

fotis kokolios entos varvara mitliaga

Το Λύκειο Ελληνίδων Σερρών, σπουδαίο κύτταρο πολιτισμού στην περιοχή μας, και η ακάματη και δημιουργική πρόεδρος του, κ. Στέλλα Ελευθεριάδου, έχοντας τη γραπτή καταγραφή των περιπετειών του Ποντιακού Ελληνισμού από τον Αείμνηστο Βασίλειο Βεηλικτσίδη, προχωρήσαν σε σχετική έκδοση βιβλίου για τη διάχυση αυτού του θησαυρού στη σερραϊκή κοινωνία και απανταχού της Ελλάδος. 

Το περιεχόμενο αυτού του βιβλίου θα παρουσιάσει στο σερραϊκό κοινό την Τετάρτη 1 Μαρτίου ο κορυφαίος Ιστορικός Κωνσταντίνος  Φωτιάδης, ομότιμος καθηγητής της Φιλοσοφικής σχολής του ΑΠΘ. Την εκδήλωση θα πλαισιώσουν μαθητές του Μουσικού Σχολείου, παίζοντας τραγούδια του Πόντου. Χορηγός της εκδήλωσης είναι η ROYAL SUGAR.

Ο Β. Βεηλικτσίδης καταγόμενος από αρχοντική οικογένεια της Σινώπης του Πόντου, γεννήθηκε και μεγάλωσε στην ιστορική Αμισό του Πόντου. Εκτός από τις αναμνήσεις για τη γενέθλια γη, σπουδαίο μέρος της καταγραφής αποτελούν οι περιπέτειες και η τραγωδία του Ποντιακού Ελληνισμού κατά τη Μικρασιατική καταστροφή, με κύρια πηγή τα γραφόμενα στις σελίδες της ιστορικής εφημερίδας Ακρόπολις. Αυτή η περιληπτική  προσωπική καταγραφή, καθώς και οι μνήμες, η ιστορία και οι περιπέτειες της γενέθλιας γης, της ιστορικής Αμισού του Πόντου, συμβάλλουν στην αναβίωση των τραγικών στιγμών του Ποντιακού Ελληνισμού, που κανείς μας δεν πρέπει να ξεχνά.

Ο Κωνσταντίνος Φωτιάδης  γεννημένος το 1948 στο Άνω Ζερβοχώρι της Νάουσας σπούδασε με υποτροφία  στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, καθώς και σε κορυφαία Πανεπιστήμια του εξωτερικού, κυρίως στη Γερμανία. Από το 1993 ξεκινάει η ακαδημαϊκή του καριέρα στο τμήμα της Ιστορίας του Νέου Ελληνισμού στο ΑΠΘ. Πολύμορφη και σπουδαία δραστηριότητα σε πολλές και σπουδαίες επιτροπές για τον Απόδημο Ελληνισμό και, κυρίως, τον Ελληνισμό της Μαύρης Θάλασσας και γενικά του Ποντιακού Ελληνισμού, μαζί με πολύ αξιόλογη και μεγάλη δραστηριότητα για την Ελληνική γλώσσα και τον πολιτισμό, όχι μόνο στον Ελλαδικό χώρο αλλά και Παγκόσμια.

Τα μαθήματα γίνονται κάθε Τετάρτη 7-8 το απόγευμα στο Αμφιθέατρο της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης, Νικ. Νικολάου 20

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μοιράσου το...

savvas rizos
Exit mobile version