27/05/2024
19.3 C
Serres

Το μέλλον των ΔΕΥΑ στην έκτακτη συνέλευση Ε.Δ.Ε.Υ.Α. – Κ.Ε.Δ.Ε.

Array

Με μοναδικό θέμα την ενημέρωση και την συζήτηση επί του νομοσχεδίου για το μέλλον των Δ.Ε.Υ.Α πραγματοποιήθηκε η έκτακτη Γενική Συνέλευση της Ένωσης Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης-Αποχέτευσης, ενώ στις εργασίες της συνέλευσης από πλευράς Δ.Ε.Υ.Α. Σερρών, παραβρέθηκε ο Πρόεδρος της επιχείρησης Αλέξανδρος Χαλκιόπουλος.

Το σχέδιο του υπό κατάρτιση νομοσχεδίου των Δ.Ε.Υ.Α. παρουσιάστηκε προηγουμένως και στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της Κ.Ε.Δ.Ε., ενώ στη Γ.Σ. της Ε.Δ.Ε.Υ.Α. αναπτύχθηκε έντονος προβληματισμός σχετικά με τη τύχη των Δ.Ε.Υ.Α., καθώς παραμένει ζητούμενο και σήμερα ο ουσιαστικός διάλογος, έτσι ώστε να διαμορφωθούν και να κατατεθούν συγκεκριμένες προτάσεις από όλους τους φορείς. 

Το μέλλον των ΔΕΥΑ στην έκτακτη συνέλευση Ε.Δ.Ε.Υ.Α. Κ.Ε.Δ.Ε

Καλόπιστο διάλογο ζητούν οι φορείς για το μέλλον των Δ.Ε.Υ.Α.

Η αναγκαιότητα αυτοτέλειας των ΔΕΥΑ, καθώς και η διαμόρφωση μιας συγκροτημένης πρότασης από τη Κυβέρνηση για την υποστήριξη των ΔΕΥΑ προκειμένου να παρέχουν καθολικά ποιοτικό νερό και μάλιστα μη εμπορευματοποιημένο αποτελούν την πρόταση από πλευράς των Ε.Δ.Ε.Υ.Α. και της ΚΕΔΚΕ, καθώς απαιτείται πριν οποιοαδήποτε νομοθετική πρωτοβουλία ένα ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης των υδάτων που θα αφορά τόσο το πόσιμο νερό όσο και το νερό της άρδευσης.

Άλλωστε το νερό ως κοινωνικό αγαθό πρέπει να παραμείνει στα χέρια της τοπικής αυτοδιοίκησης και φυσικά να παρέχεται στους πολίτες φθηνά με ασφάλεια και υψηλή ποιότητα.  

BMW x2 ix2 web banner mathe perissotera 1

Η Ε.Δ.Ε.Υ.Α. με την στήριξη και της ΚΕΔΕ, ζητά να ξεκινήσει άμεσα ένας καλόπιστος, παραγωγικός και εποικοδομητικός διάλογος ανάμεσα στα συναρμόδια Υπουργεία Εσωτερικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και την Ε.Δ.Ε.Υ.Α. και την Κ.Ε.Δ.Ε., ώστε να συνδιαμορφωθεί μία συγκροτημένη πρόταση για τη δομή του τομέα υδάτων (πόσιμο νερό) που θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητα των Δ.Ε.Υ.Α. και την λειτουργία των Δ.Ε.Υ.Α. και των Δήμων που παρέχουν υπηρεσίες ύδρευσης σύμφωνα με την εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία προς όφελος των τοπικών κοινωνιών, του φυσικού πόρου και του περιβάλλοντος της χώρας μας.

Σπυρόπουλος Καζίας

Λάζαρος Κυρίζογλου: Η ΚΕΔΕ θα προσέλθει στον διάλογο για το ζήτημα των ΔΕΥΑ καταθέτοντας ένα ολιστικό επιχειρησιακό σχέδιο διαχείρισης των υδάτων

Το σχέδιο της Κυβέρνησης για τη μεταρρύθμιση των ΔΕΥΑ παρουσίασε στη συνεδρίαση του ΔΣ της ΚΕΔΕ ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θ. Σκυλακάκης.

Αναφερόμενος ο υπουργός στη σκοπιμότητας της μεταρρύθμισης τόνισε ότι απορρέει από την «προβληματική εικόνα» που παρουσιάζουν οι ΔΕΥΑ όχι μόνο μετά την ενεργειακή κρίση αλλά και κατά την προηγούμενη περίοδο λειτουργίας τους.


Φαρμάκης Φώτογλου

Στόχος του όλου εγχειρήματος, όπως είπε ο κ. Σκυλακάκης είναι να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα, να αποκτήσουν περισσότερη αποτελεσματικότητα οι ΔΕΥΑ και  οι πολίτες να έχουν πρόσβαση σε ποιοτικό και φτηνό νερό, καλύτερες υπηρεσίες ύδρευσης και αποχέτευσης.

Ο υπουργός διαβεβαίωσε ότι η μεταρρύθμιση δεν έχει σχέση με την ιδιωτικοποίηση του νερού, παραπέμποντας και στη σχετική απόφαση του ΣτΕ.

Επίσης τόνισε πως αποδέχεται ότι οποιαδήποτε λύση θα λαμβάνει υπόψη το κριτήριο της τοπικότητας, καθώς και ότι δεν θα υπάρξει καμιά λύση ερήμην της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Αβραμάκης Χατζηβασιλείου


Σε ότι αφορά αυτήν καθ΄ αυτήν τη μεταρρύθμιση ο κ. Σκυλακάκης τόνισε ότι οι δήμοι θα εξακολουθούν να έχουν την ευθύνη των Δ.Ε.Υ.Α. και στις νέες επιχειρήσεις που προτείνονται να δημιουργηθούν την πλειοψηφία της Διοίκησης θα την έχει η Τοπική Αυτοδιοίκηση, η οποία θα αποφασίζει και τον διευθύνοντα σύμβουλο της επιχείρησης.


Το κράτος θα έχει μειοψηφική παρουσία, εφόσον θα είναι και χρηματοδότης, ενώ στη διοίκηση θα συμμετέχει και ειδικός επιστημονικός σύμβουλος στον τομέα ύδρευσης αποχέτευσης από τα κατά τόπους πανεπιστήμια.


Σε ότι αφορά στους εργαζόμενους  θα υπάρξει πλήρης διασφάλιση τόσο της θέσης εργασίας στην οποία υπηρετούν, όσο και από πλευράς αποδοχών, θα προστεθεί δε και η δυνατότητα να παίρνουν αύξηση των αποδοχών τους κατά 15%, όταν θα επιτυγχάνονται οι στόχοι.


Σε ότι αφορά στη διαχείριση του ενεργειακού κόστους ο υπουργός τόνισε ότι το θέμα θα αντιμετωπιστεί πανελλαδικά, με το σχέδιο «Απόλλων»,  με τη δημιουργία από τις νέες επιχειρήσεις ενεργειακών κοινοτήτων, διασφαλίζοντας τον απαραίτητο ενεργειακό χώρο.

Κώστας Σαραφίδης: Λύσεις αναζητούν προβλήματα..

Κώστας Σαραφίδης: Υπενθύμιση προς επιλήσμονες!

Παραίτηση Παθολόγου στο Νοσοκομείο Σερρών: “Εξαντλημένοι σωματικά και εξουθενωμένοι ψυχικά”

Δήμος Σερρών: Ο Δρ. Αριστοκλής Αναστασιάδης νέος Γενικός Γραμματέας !

Η σύνθεση της κ. Μητλιάγκα, οι παλιοί, οι νέοι και η πολιτική.. κατεύθυνση!

Με τους Onirama ξεκίνησε η Πολιτεία των Ευχών 2023

Άπαντες παρόντες – 21 σύμβουλοι στην νέα Δημοτική Αρχή της κ. Μητλιάγκα

Βαρβάρα Μητλιάγκα: Η σύνθεση της νέας Δημοτικής Αρχής – Οι νέοι Αντιδήμαρχοι Σερρών – video

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Επιτέθηκαν και μαχαίρωσαν εθελοντές που καθάριζαν την Πάρνηθα

Το αιματηρό περιστατικό σημειώθηκε το βράδυ της Παρασκευής στην Κρύα Πηγή Φυλής όπου η ομάδα διανυκτέρευε για να συνεχίσει τη δράση την επόμενη μέρα Άγρια...

Μαριάννα Τουμασάτου: Μικρή ασκούσα bullying και ντρέπομαι γι’ αυτό

Δεν το καταλάβαινα τότε αλλά με τα σημερινά δεδομένα είναι bullying, ανέφερε σε συνέντευξή της Η Μαριάννα Τουμασάτου έκανε μια αναδρομή στα παιδικά της χρόνια...

J2US: Ο Γιάννης Σεβδικαλής έκανε πρόταση γάμου στη Σοφία Κουρτίδου on air

«Σοφία Κουρτίδου, είσαι το αγαπημένο μου οτιδήποτε! Θα με παντρευτείς;» ρώτησε ο Γιάννης Σεβδικαλής στο J2US Ο Γιάννης Σεβδικαλής έκανε live πρόταση γάμου στην αγαπημένη...

Συνελήφθη η αμερικανίδα ράπερ Nicki Minaj σε αεροδρόμιο της Ολλανδίας – Βρέθηκαν πάνω...

Καταγγέλλει σαμποτάζ της περιοδείας της Στο αεροδρόμιο του Άμστερνταμ συνελήφθη η αμερικανίδα ράπερ Nicki Minaj, λίγες ώρες πριν την εμφάνισή της στο Μάνστεστερ της Αγγλίας. Πάνω...

Διαβάστε επίσης

Δείτε επίσης.

 

Θεσσαλονίκη: Δύο γυναίκες τραυματίστηκαν στο κεφάλι από καδρόνια που έπεσαν από πολυκατοικία!

Ένα απίστευτο περιστατικό σημειώθηκε το πρωί της Τρίτης στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, δύο γυναίκες τραυματίστηκαν στο κεφάλι όταν έπεσαν καδρόνια...

Έριξε το διαδίκτυο η Αγγελική Νικολούλη: «Θέλω να πεθάνω κάνοντας έρωτα μέχρι τελικής πτώσης»

Η Αγγελική Νικολούλη, ανήκει σε εκείνη τη γενιά των δημοσιογράφων που ερευνά και αποκαλύπτει, αδιαφορώντας για το κόστος, σε όλα τα επίπεδα… Ας ξεκινήσουμε με...

Το ολέθριο τίμημα που πληρώνουμε για να μυρίζουν όμορφα τα ρούχα μας

Χρησιμοποιείτε μαλακτικό ρούχων; Αν η απάντησή είναι ναι, τότε θα απογοητευτείτε, γιατί θα διαπιστώσετε ότι πληρώνετε υψηλό τίμημα για να μυρίζουν όμορφα τα ρούχα...

Συνέχισε να διαβάζεις