Βασίλη αυτή η Βουλή ήταν η καλύτερη που είχαμε ποτέ, μιας και δεν πρόλαβαν να ψηφίσουν κανένα ...νομοσχέδιο!

Μετά από εξήντα χρόνια: Αρδευτικά έργα στο Ν. Σερρών

Δύο μεγάλα αρδευτικά έργα προγραμματίζονται μέσω του κυβερνητικού προγράμματος να ενισχύσουν την προσπάθεια για επαρκή άρδευση σημαντικών παραγωγικών περιοχών της ΠΕ Σερρών μετά από σχεδόν εξήντα χρόνια

🚜💣Αγροτικό Καφενείο με τον πρόεδρο ΤΟΕΒ Προβατά Κώστα Μαναβούδη!

Το αρδευτικό πρόβλημα αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα για τον αγροτικό τομέα, καθώς τα αρδευτικά δίκτυα είναι πεπαλαιωμένα, με αποτέλεσμα την ανεπαρκή κάλυψη των αρδευτικών αναγκών, το υψηλό αρδευτικό κόστος, τη σπατάλη νερού και την ποιοτική υποβάθμιση του αρδευτικού νερού.

Τα δύο έργα εμπίπτουν πλέον στα έργα άμεσης προτεραιότητας στήριξης του πρωτογενούς τομέα προς όφελος της ελληνικής οικονομίας και έχει ήδη προταθεί για συγχρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης. 

Θα έχουν κόστος κατασκευής και λειτουργίας περίπου 500 εκατ. ευρώ και αφού λήφθηκαν από το τμήμα μελετών του Συμβουλίου Δημοσίων Έργων του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών οι σχετικές αποφάσεις για την έναρξη της διαδικασίας για την τεχνική ωρίμανση των προτάσεων υπογράφηκαν και οι δυο συμβάσεις.

Lavera

Για την πλήρη ωρίμανση των ανωτέρω έργων και τη σύνταξη του απαιτούμενου φακέλου αίτησης υλοποίησης του έργου μέσω ΣΔΙΤ στην αρμόδια Γενική Γραμματεία ΣΔΙΤ απαιτούνται, συνοπτικώς, να πραγματοποιηθούν: συλλογή στοιχείων πεδίου, αξιολόγηση της υφιστάμενης κατάστασης, έλεγχος των υπαρχουσών μελετών και τεκμηρίωση των προτεινόμενων έργων αρδευτικών δικτύων, εγκαταστάσεων, αντλιοστασίων και λοιπών υποδομών άρδευσης. 

Επιπρόσθετα, απαιτείται ο σχεδιασμός της ανάπτυξης ενός ολοκληρωμένου συστήματος τηλεδιαχείρισης-τηλεμέτρησης όλων των αρδευτικών εγκαταστάσεων με ιδιαίτερη έμφαση στο ισοζύγιο παροχών και στην παράλληλη αύξηση της ενεργειακής απόδοσής τους με ελαχιστοποίηση της καταναλισκόμενης ενέργειας μέσω σύγχρονων μεθόδων και μέτρηση της κατανάλωσης του νερού άρδευσης.

Εκτός από το σύστημα τηλεμετρίας-τηλεελέγχου όλων των εγκαταστάσεων, απαιτείται και ο σχεδιασμός ενός συστήματος έξυπνης άρδευσης με αξιοποίηση τεχνολογιών IoT (Internet of Things), το οποίο βασιζόμενο στην παρακολούθηση κάποιων μεγεθών σε πραγματικό χρόνο (π.χ. υγρασία, θερμοκρασία εδάφους) και άλλων δεδομένων (π.χ. είδος των καλλιεργειών) εξάγει συμπεράσματα αναφορικά με την επίδραση των συνθηκών του περιβάλλοντος στη διαδικασία παραγωγής (πρόβλεψη ασθενειών, εκτίμηση όγκου παραγωγής, χρονική στιγμή συγκομιδής κ.λπ.), καθώς και προσδιορίζει τις πραγματικές ανάγκες των καλλιεργειών σε νερό διαμορφώνοντας κατάλληλα προγράμματα άρδευσης για τους αγρότες. 

Τα αρδευτικά δίκτυα του 2ου Αρδευτικού Δικτύου Σερρών θα καλύπτουν αγροκτήματα των χωριών όπως:  

Νέος Σκοπός, Βαλτοτόπι, Αγία Ελένη, Κωνσταντινάτο, Σκουτάρι, Πεπονιά, Βαμβακούσα, Κουβούκλιο, Κάτω Καμήλα, Αδελφικό, Κουμαριά, Άνω Καμήλα, Μονοκκλησιά, Πρόβατας, Τυρολόη, Καρπερή, Καλά Δέντρα, Σκουτούσα, Βαμβακιά, Αναγέννηση και Μητρούσι, με συνολικό κόστος 350 εκατ. ευρώ εκ των οποίων η κατασκευή υπολογίζεται σε περίπου 100 εκατ. ευρώ.

Ενώ του 5ου Αρδευτικό δίκτυου θα καλύπτει τα αγροκτήματα σε : 

Δήμητρας, Νέας Ζίχνης, Ροδολίβους, Δομήρου, Μικρού Σουλίου, Θολού, Νέας έές Πέτρας, Μεσολακιάς, Παλαιοκόμης, Αγγίστας, Μεσορράχης, Μυρίνης, Αμφίπολης, Μυρκίνου, Δραβήσκου και Μαυρολόφου, συνολικού κόστους 140εκατ. ευρώ εκ των οποίων το κόστος κατασκευής θα είναι περίπου 40 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Exit mobile version