28/02/2024
15.4 C
Serres

Λευτέρης Αβραμάκης: Zητά να δοθούν στη δημοσιότητα Τα στοιχεία θνητότητας σε όλες τις ΜΕΘ της χώρας»

Την δημοσιοποίηση των στοιχείων θνητότητας σε όλες τις ΜΕΘ της χώρας ζητούν με ερώτησή τους στη Βουλή (Αρ. Πρωτ. 73208/11.06.2021) 38 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, μεταξύ των οποίων και ο Βουλευτής Σερρών, Λευτέρης Αβραμάκης.

Οι Βουλευτές υπενθυμίζουν ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ παρέλαβε περίπου 430 κλίνες ΜΕΘ κα σε ασφυκτικές δημοσιονομικές συνθήκες παρέδωσε περίπου 560 κλίνες ΜΕΘ, ενώ παράλληλα ήδη από το Μάιο του 2019 ήταν έτοιμη η κατανομή των 1350 Θέσεων Προσωπικού ανά ΥΠΕ και Νοσοκομείο, για την αντιμετώπιση του προβλήματος υποστελέχωσης των ΜΕΘ.

Παρά τις εξαγγελίες του ίδιου του πρωθυπουργού για επιτάχυνση των προσλήψεων στο ΕΣΥ, η έλευση της πανδημίας και στη χώρα μας τη βρήκε απροετοίμαστη χωρίς να έχουν ολοκληρωθεί οι έτοιμες από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προσλήψεις, ούτε να έχουν γίνει οι εξαγγελθείσες πρόσθετες προσλήψεις.

Τον Μάιο του 2020, ο Υπουργός Υγείας συγκρότησε επιστημονική επιτροπή για το σχεδιασμό νέων μονάδων ΜΕΘ στα Νοσοκομεία του ΕΣΥ, αφού ήταν εμφανές ότι οι υποδομές δεν επαρκούσαν για να αντιμετωπίσουν τις ανάγκες που δημιούργησε η πανδημία.

Από τον Μάιο του 2020 μέχρι και σήμερα δεν έχει δημοσιευθεί καμία εισήγηση της συγκεκριμένης επιτροπής, ενώ σε σχετική ερώτηση Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ τον Φεβρουάριο του 2021 για το έργο και της προτάσεις της επιτροπής, το Υπουργείο Υγείας δεν απάντησε.

Η «επιτελική» κυβέρνηση της ΝΔ το μόνο που κατάφερε όλους αυτούς τους μήνες της πανδημίας που τα νοσοκομεία του ΕΣΥ ξεπέρασαν κατά πολύ τα όρια των αντοχών ανθρώπων και υποδομών, ήταν να αναπτύξει λίγες σε αριθμό νέες κλίνες ΜΕΘ που ήταν αποτέλεσμα ιδιωτικών χορηγιών, «βάφτισε» κλίνες ΜΕΘ κοινές κλίνες και επέβαλε δεκάδες μετακινήσεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, χωρίς όμως να διασφαλίσει ότι το προσωπικό αυτό θα έχει τις στοιχειώδεις γνώσεις και εμπειρίες που χρειάζονται για τη εύρυθμη λειτουργία των ΜΕΘ.


Το αποτέλεσμα ήταν να νοσηλεύονται την περίοδο των πολλών κρουσμάτων δεκάδες ασθενείς στους διαδρόμους διασωληνωμένοι και να έχουν υγειονομική υποστήριξη από προσωπικό που δεν διέθετε την απαιτούμενη εμπειρία (εντός ΜΕΘ και εντός δήθεν ΜΕΘ) με συνέπεια πολλοί από αυτούς δυστυχώς να καταλήγουν.

Πρόσφατα ζητήθηκε επί πίνακι η κεφαλή του Διοικητή του νοσοκομείου Αγρινίου γιατί αποκαλύφθηκε ότι η θνητότητα των ασθενών στη ΜΕΘ του εν λόγω νοσοκομείου πλησίασε το 100%.

Φαίνεται όμως ότι και σε άλλα νοσοκομεία, όπως της Κέρκυρας, του Πύργου κλπ, η θνητότητα πλησιάζει το 100% προφανώς για τους λόγους που προαναφέρονται.

Οι Βουλευτές ζητούν να δοθούν τα στοιχεία θνητότητας για όλες τις ΜΕΘ της χώρας, να δοθούν εάν υπάρχουν πρακτικά και εισηγήσεις της αρμόδιας επιστημονικής επιτροπής και να απαντήσει η κυβέρνηση γιατί ενώ γνώριζαν οι αρμόδιοι παράγοντες (Υπουργείο, ΥΠΕ, επιστημονική επιτροπή) τα αυξημένα ποσοστά θνητότητας δεν προέβη σε καμία ενέργεια αντιμετώπισης του προβλήματος καθώς και εάν γνώριζε τη μακάβρια στατιστική των ΜΕΘ ο κύριος Γεραπετρίτης όταν δήλωνε ότι αν είχαμε 5000 ΜΕΘ θα είχαμε περισσότερους νεκρούς

Ο Βουλευτής Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Λευτέρης Αβραμάκης, δήλωσε σχετικά:

«Η επιτελική ανικανότητα της κυβέρνησης να στηρίξει αποτελεσματικά τα δημόσια νοσοκομεία και να στελεχώσει έγκαιρα το ΕΣΥ με το κατάλληλο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, στοίχισαν και στοιχίζουν σε ανθρώπινες ζωές.

Το ιατρικό και το νοσηλευτικό προσωπικό εξακολουθεί να δίνει καθημερινά τη μάχη για να σώσει τους ασθενείς και η κυβέρνηση δεν φρόντισε ούτε για τα στοιχειώδη ενώ είχε τη δυνατότητα και προσλήψεις εξειδικευμένων γιατρών και νοσηλευτών να κάνει και να αυξήσει τον αριθμό των ΜΕΘ σε όλη τη χώρα και στο Νοσοκομείο Σερρών.


Όλους αυτούς τους μήνες γίναμε όλοι μάρτυρες μιας κατάστασης που έφτασε να μεταφέρει ασθενείς που χρειαζόταν ΜΕΘ από πόλη σε πόλη διανύοντας αποστάσεις που ξεπερνούσαν ακόμη και τα 200 χιλιομέτρα.

Ταυτόχρονα και παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες του συνόλου των ιατρών και νοσηλευτών στο Νοσοκομείο Σερρών πολλοί από όσους νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ, ή βρέθηκαν διασωληνωμένοι σε κοινές κλίνες που μετατράπηκαν σε «κρεβάτια ΜΕΘ», δεν τα κατάφεραν.

Είναι σαφές ότι εάν η κυβέρνηση είχε εκμεταλλευτεί το χρόνο που της έδωσαν οι πολίτες κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας και το πρώτο lockdown, θα είχαν σωθεί περισσότεροι.

Η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένοι να δώσει άμεσα στη δημοσιότητα όλα τα διαθέσιμα στοιχεία για τη θνητότητα στις ΜΕΘ καθώς τυχόν εισηγήσεις ή πρακτικά συνεδριάσεων της σχετικής επιστημονικής επιτροπής που αν και συγκροτήθηκε ουδείς γνωρίζει τι έχει εισηγηθεί.

Η κυβέρνηση της ΝΔ αντί να εξαγγέλλει απτόητη την ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ οφείλει να λογοδοτήσει για το τι έκανε και κυρίως τι δεν έκανε για να περιορίσει τις ανθρώπινες απώλειες.

Η ελληνική κοινωνία και κυρίως όσοι έχασαν τους ανθρώπους από την πανδημία έχουν δικαίωμα να ξέρουν τι έγινε».


Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Δάφνη Καραβοκύρη: «Το πιο άβολο φλερτ είναι να μου στέλνουν άσεμνες αντρικές φωτογραφίες...

Η Δάφνη Καραβοκύρη, η γνωστή δημοσιογράφος και οικοδέσποινα του podcast «Sex Podcast» μίλησε στις τηλεοπτικές κάμερες και αποκάλυψε το πιο άβολο φλερτ που δέχεται...

Βοηθός διαιτητή «συγκρούστηκε» με τηλεοπτική κάμερα κατά τη διάρκεια ποδοσφαιρικού αγώνα

Πλάνα από το στιγμιότυπο κάνουν το γύρο του διαδικτύου Το ατύχημα συνέβη κατά τη διάρκεια αγώνα της Λα Λίγκα ανάμεσα στην Μπέτις και την Αθλέτικ...

Μάγκυ Χαραλαμπίδου: «Το δυνατό μου σημείο είναι οι γάμπες μου και τα δάχτυλα...

«Ο κόσμος όμως λέει άλλα και θα συμφωνήσω βέβαια», λέει η Μάγκυ Χαραλαμπίδου. Για το χρόνο που περνάει, αλλά και για το «δυνατό» σημείο του...

Τα απροσδόκητα οφέλη που έχουν τα ψηλοτάκουνα στην υγεία

Και όμως, τα τακούνια όχι μόνο δεν προκαλούν προβλήματα στα πόδια και τη σπονδυλική στήλη, αλλά βοηθούν τους μυς και του τένοντες να ενδυναμώσουν. Σε...

Διαβάστε επίσης

Δείτε επίσης.

 

Βρισηίδα Ανδριώτου: «Θέλω ο Σπύρος να μου κάνει πρόταση γάμου σε ποταμóπλοιο»

Την Βρισηίδα Ανδριώτου συνάντησαν οι τηλεοπτικές κάμερες. Η πρώην παίκτρια του Survivor και influencer αναφέρθηκε και στην σχέση της με τον Σπύρο Μαρτίκα, αλλά...

Τουρκiα: Αποσuναρμολογείται ο ένας από τους τέσσερις μıναρέδες της Αγίας Σοφίας για απоκατάστασn

Αποσυναρμολογείται ο ένας από τους τέσσερις μιναρέδες που περιβάλλουν την Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη, καθώς διαπιστώθηκαν σε αυτόν ρωγμές. Τον περασμένο Ιούλιο, ο υπουργός Τουρισμού...

Γιώργος Γιαννιάς: Βαρύ πένθος για τον τραγουδιστή – Έχασε τη μητέρα του πέντε μήνες μετά τον πατέρα του

Η σπαρακτική ανάρτηση του Γιώργου Γιαννιά. Δύσκολες στιγμές βιώνει ο Γιώργος Γιαννιάς, αφού, όπως ενημέρωσε με ανάρτησή του, έφυγε από τη ζωή η μητέρα του. «Ο...

Συνέχισε να διαβάζεις