30/05/2024
14.8 C
Serres

Μητσοτάκης: «Δεν υπάρχει περίπτωση να αποδεχθώ ψήφο εμπιστοσύνης από μη εκλεγμένο βουλευτή της ΝΔ»

Array

Συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star και στη Μάρα Ζαχαρέα παραχώρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε για τις εκλογές ότι επιδιώκει αυτοδυναμία, ενώ επετέθη κατά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

«Ο κ. Ανδρουλάκης λέει πράγματα που δεν στέκουν. Πρωθυπουργός πρέπει να είναι ο αρχηγός του πρώτου κόμματος. Έχει προσωπική εμμονή μαζί μου, επιτίθεται με βαρείς χαρακτηρισμούς, θεωρεί ότι το πρόβλημα είμαι εγώ, όχι η ΝΔ, και αυτό το θεωρώ λίγο εμμονικό», είπε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς εάν θα απευθυνθεί για συνεργασία, σε περίπτωση που είναι τέτοιο το αποτέλεσμα των εκλογών, ο πρωθυπουργός απάντησε: «Δεν χρειαζόμαστε έναν ασταθή κυβερνητικό σχηματισμό. Χρειαζόμαστε μια μονοκομματική κυβέρνηση, ναι, αλλά όχι μονοχρωματική. Δεν εννοώ να πάρω βουλευτές από άλλα κόμματα, το έχω απορρίψει αυτό. Θα βάλω τους καλύτερους στις κατάλληλες θέσεις».

BMW x2 ix2 web banner mathe perissotera 1

Ξεκαθάρισε δε ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να αποδεχθώ ψήφο εμπιστοσύνης στο Κοινοβούλιο που να μη στηρίζεται σε μη εκλεγμένο βουλευτή της ΝΔ. Δεν συζητώ καν για κυβέρνηση ανοχής, δεν έχουν συμβεί πουθενά αυτά τα πράγματα».

Μητσοτάκης: Εισαγόμενη η ακρίβεια, θα είμαστε δίπλα σε όσους έχουν ανάγκη


Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Star για την ακρίβεια, ανέφερε:

«Η ακρίβεια αποτελεί την πρώτη ανησυχία -και δικαιολογημένα- των Ελλήνων, είναι παγκόσμιο φαινόμενο, αποτέλεσμα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Ανάγκασε τις τράπεζες σε όλο τον κόσμο να αυξήσουν τα επιτόκια για να συγκρατήσουν τον πληθωρισμό. Δεν είναι ”ακρίβεια Μητσοτάκη”. Το καλάθι του νοικοκυριού δούλεψε, το market pass, η αύξηση μισθών και η τόνωση εισοδήματος από τη μείωση φόρων. Αυτό είναι ένα πρώτο ανάχωμα. Εκτιμώ -και έχω τα στοιχεία του πληθωρισμού για τον Απρίλιο, που είχαμε τον 5ο χαμηλότερο στην Ευρώπη- ότι έχουμε δει τα χειρότερα και τα πράγματα θα πηγαίνουν καλύτερα. Εμείς θα εξακολουθούμε να είμαστε κοντά σε αυτούς που το έχουν ανάγκη».


Για τη μείωση του ΦΠΑ είπε ότι επιμένει πως πρόκειται για μέτρο που δεν θα λειτουργήσει. «Θα μειωθεί σταδιακά και στοχευμένα για όλα τα προϊόντα κατά τη διάρκεια της τετραετίας», είπε.

Για τη μεγάλη διαφορά από τον παραγωγό στο ράφι, ο πρωθυπουργός σημείωσε πως όσο λιγότεροι μεσάζοντες υπάρχουν τόσο καλύτερες θα είναι οι τιμές. Είπε ότι υπάρχουν πλατφόρμες αγροτών που πουλάνε απευθείας. Ανέφερε ακόμη ότι πολλές τιμές για τους παραγωγούς έχουν αυξηθεί και έτσι οι υψηλές τιμές στον πρωτογενή τομέα βοηθούν και τις εξαγωγές.

Για το κόστος της ενέργειας, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι η πολιτική της κυβέρνησης είχε αποτέλεσμα. Εξήγησε ότι οι τιμές του φυσικού αερίου βρέθηκαν 10 φορές πιο πάνω. «Με τη συνολική αποκλιμάκωση των τιμών ενέργειας και με την προσπάθεια που κάνει η χώρα να απεξαρτηθεί από το φυσικό αέριο, οι τιμές θα βαίνουν βελτιούμενες», πρόσθεσε.

Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι «θα εξακολουθούμε να στηρίζουμε τους καταναλωτές», εκτίμησε ότι «θα βοηθήσουν οι διεθνείς τιμές» και δεσμεύθηκε ότι το πλαίσιο στήριξης θα συνεχιστεί.

Είπε, επίσης, ότι η μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα στο χαμηλότερο συντελεστή στοιχίζει 1,5 δισ. το χρόνο. «Πρέπει να πει ο κ. Τσίπρας από πού θα τα βρει. Από το 2023 οι κανόνες της δημοσιονομικής σταθερότητας θα επιστρέψουν. Γιατί λέω ότι θα τίναζαν την μπάνκα στον αέρα; Δεν θα βλέπαμε την επενδυτική βαθμίδα ούτε με το κιάλι», πρόσθεσε.

Για την επιστροφή της 13ης σύνταξης, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε: «Έχουμε πει κάθε τέλος του χρόνου θα βοηθούμε τους συνταξιούχους, εφόσον έχουμε υπερέσοδα, και αυτό έχουμε κάνει. Ουσιαστικά, υπερκαλύπτουμε τη 13η σύνταξη. Ναι, θα επιστραφούν τα χρήματα αυτά, αλλά θα το πράξουμε όταν μπορούμε να γίνει με ασφάλεια». «Και φέτος τα Χριστούγεννα θα βοηθήσουμε αυτούς που έχουν περισσότερη ανάγκη», σημείωσε ο πρωθυπουργός.


Ο Κ. Μητσοτάκης τόνισε πως το πρόγραμμα της ΝΔ είναι κοστολογημένο, ενώ μίλησε για την αύξηση των μισθών και τη μείωση των φόρων. «Γι’ αυτά δεσμεύομαι. Πρέπει να βελτιώσουμε και τη φορολογική συμμόρφωση. Έχουμε κάνει βήματα προόδου. Θα είμαστε πολύ αυστηροί», υπογράμμισε.


Ο κ. Μητσοτάκης επετέθη εκ νέου κατά του Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας ότι ο λογαριασμός του προγράμματός του «δεν βγαίνει». Όπως σημείωσε, αν εφαρμόζονταν όσα υποσχέθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «δεν θα βλέπαμε την επενδυτική βαθμίδα ούτε με το κυάλι», ενώ η ΕΕ θα ενεργοποιούσε τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος.

Μητσοτάκης: Χρησιμοποιώ το πρωθυπουργικό αεροσκάφος όταν δεν μπορώ να κινηθώ αλλιώς


Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε για την επίθεση που του εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας αναφορικά με τη χρήση του πρωθυπουργικού αεροσκάφους πως «το χρησιμοποιώ όταν δεν μπορώ να κινηθώ αλλιώς, αν δεν μπορώ να πάω με το αυτοκίνητο ή με το αεροπλάνο της γραμμής», ενώ πρόσθεσε πως «και ο κ. Τσίπρας το χρησιμοποιούσε όταν ήταν πρωθυπουργός και καλά έκανε».

«Είμαι υπερήφανος που κρατήσαμε την κοινωνία όρθια στον κορωνοϊό», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Star.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι βλέπει το ποτήρι μισογεμάτο και ο κ. Τσίπρας τελείως άδειο.

«Η δουλειά μου είναι να λύσω τα προβλήματα. Διαφορετικό αυτό από το να παρουσιάζεται η εικόνα μιας Ελλάδας κατάμαυρης. Στα σποτ του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι και οι αγκινάρες είναι μαύρες. Το να παρουσιάζεται μια εικόνα κατάμαυρη από το παρελθόν δεν μας ταιριάζει» τόνισε, ενώ για το πρόγραμμα της ΝΔ είπε ότι είναι κοστολογημένο.

Ειδικά για το θέμα της στέγης και τα υψηλά ενοίκια, είπε ότι υπάρχει πραγματικό πρόβλημα.

«Το πρόγραμμα ”Στέγη μου’‘ απαντάει σε αυτή την ανάγκη. Πάει πολύ καλά. Θα το διπλασιάσω. Και αν είναι επιτυχημένο, θα δούμε ενδεχομένως να αυξήσουμε λίγο τα όρια και να αξιοποιήσουμε περιουσία του δημοσίου για κοινωνική παροχή» συμπλήρωσε, ενώ αναφέρθηκε σε δράσεις όπως το «Αλλάζω θερμοσίφωνα» και τα «Φωτοβολταϊκά στη στέγη».

Για το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι μπορούν να το κοστολογήσουν ανεξάρτητοι οικονομολόγοι και πως η ΝΔ το κοστολογεί πάνω από 80 δισ. ευρώ.

Αναφερόμενος στον «προσωπικό βοηθό», είπε ότι στοιχίζει 300 εκατομμύρια και είπε ότι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ λέει για 70.000 προσωπικούς βοηθούς, που εκτινάσσει το κόστος.

«Έβλεπα την ομιλία του κ. Τσίπρα το ’14, το περιβόητο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης. Ίδιες λεξεις, ίδια εκφορά του λόγου. Δεν έμαθαν τίποτα και δεν ξέχασαν τίποτα. Μου έκανε εντύπωση. Τίποτα δεν άλλαξε. Εμείς μετά από 4 χρόνια μάθαμε από τα λάθη μας. Αυτό δεν ισχύει για την άλλη πλευρά. Ο κ. Τσίπρας κρίνεται για την αξιοπιστία του», ανέφερε.

«Έχει κάνει καριέρα στις προσωπικές επιθέσεις ο κ. Τσίπρας. Χρησιμοποιώ το πρωθυπουργικό αεροπλάνο μόνο όταν δεν έχω άλλον τρόπο. Και ο κ. Τσίπρας το χρησιμοποίησε κατά την προεκλογική εκστρατεία ως πρωθυπουργός και καλά έκανε. Ας αφήσουμε τις αστειότητες», πρόσθεσε.

Μητσοτάκης: Ο Ανδρουλάκης δείχνει προσωπική εμμονή μαζί μου


«Το σύνταγμα ορίζει ότι το πρώτο κόμμα παίρνει την πρώτη εντολή. Το πώς θα την αξιοποιήσω θα εξαρτηθεί από το εκλογικό αποτέλεσμα. Η επόμενη ημέρα της απλής αναλογικής είναι πολύ δύσκολο να δώσει κυβέρνηση. Εμείς δεν ήμαστε ποτέ θιασώτες της απλής αναλογικής», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Για το ενδεχόμενο μετά τις πρώτες εκλογές να σχηματίζεται κυβέρνηση και ο κ. Ανδρουλάκης να αποδεχθεί να είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρωθυπουργός, είπε ότι δεν μπορεί να απαντήσει.

«Ο κ. Ανδρουλάκης δείχνει να έχει προσωπική εμμονή μαζί μου. Επιτίθεται συνέχεια με βαρύτατους χαρακτηρισμούς. Λέει ότι το πρόβλημα είμαι εγώ και όχι η Νέα Δημοκρατία. Δεν με έχει συναντήσει ποτέ. Εγώ ήθελα να τον συναντήσω. Έχουμε μεγάλες διαφορές με το ΠΑΣΟΚ του κ. Ανδρουλάκη. Δεν χρειαζόμαστε την επόμενη ημέρα ασταθή κυβερνητικό σχηματισμό, χρειαζόμαστε σταθερή κυβέρνηση, μονοκομματική, όχι μονοχρωματική», συνέχισε.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι από τη στιγμή που θα εξασφαλίσει την αυτοδυναμία θα αξιοποιήσει τους καλύτερους, ενώ τόνισε ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να αποδεχθώ ψήφο εμπιστοσύνης στο κοινοβούλιο που να μη στηρίζεται αμιγώς στους εκλεγμένους με τη ΝΔ βουλευτές».

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι από την άλλη πλευρά υπάρχει εικόνα σύγχυσης. «Ο ένας λέει όχι στον άλλο, ο άλλος βάζει προϋποθέσεις, ο κ. Βαρουφάκης έχει το πρόγραμμα ”Δήμητρα”. Αυτό είναι αχταρμάς και θα φανεί πολύ σύντομα», πρόσθεσε.

Για το θέμα Κασιδιάρη, ο πρωθυπουργός πρόσθεσε: «Κάναμε ό,τι μας επέτρεπε το σύνταγμα για να αποτρέψουμε τους μαχαιροβγάλτες να κατέβουν στις εκλογές. Και το πετύχαμε. Και το κάναμε μόνο με το ΠΑΣΟΚ. Η διάταξη ήταν επαρκής. Η επιχειρηματολογία μας ήταν απόλυτα στέρεη και η νομολογία που έχει χτιστεί κάνει πολύ συγκεκριμένη παρέμβαση. Κάποιοι δεν μπορούν να κρύβουν τη στενοχώρια τους για το γεγονός ότι ο Κασιδιάρης δεν θα κατέβει στις εκλογές».

Μητσοτάκης: Τη δεύτερη 4ετία θα κάνουμε μεγαλύτερες αλλαγές -Θα ξεριζώσουμε τις νησίδες αναχρονισμού στο κράτος

Πηγή:iefimerida

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Να μην βάλουν πρόστιμα οι Δήμαρχοι για την νέα εφαρμογή του κανονισμού πυροπροστασίας

Η Λαική Συσπείρωση καλεί τους Δήμους να απειθαρχήσουν στην εγκύκλιο και να μην βάλουν πρόστιμα καθώς τον Απρίλιο του 2024 η Διεύθυνση Αρχιτεκτονικής, Οικοδομικών...

Θεόδωρος Σκυλακάκης: Ενεργειακός διάδρομος διαμετακόμισης η πατρίδα μας

ΔΕΣΦΑ: Η περιφερειακή συνεργασία κλειδί για την ενεργειακή ασφάλεια και τη μετάβαση σε ένα μέλλον καθαρής ενέργειας  Ο ΔΕΣΦΑ υποστήριξε τη διήμερη εκδήλωση υψηλού επιπέδου...

Αυτή την Παρασκευή στο Δήμο Σερρών η εθελοντική δράση “WORLD CAFÉ” – Διάλογοι...

Ο Δήμος Σερρών σε συνεργασία με τους Roes Cooperativa, διοργανώνουν την Παρασκευή 31 Μαΐου και 19:00 στην Πλατεία Ελευθερίας στις Σέρρες, μία βιωματική δράση...

Ιωάννης Καλόμοιρος, Πρόεδρος της Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη με προυποθέσεις η συνεργασία των εξωτερικών...

Με αφορμή την ανακοίνωση του Συλλόγου Φίλων Δημόσιας Βιβλιοθήκης Σερρών, περί αναστολής της συνεργασίας του με τη Δημόσια Βιβλιοθήκη, το Εφορευτικό Συμβούλιο της Βιβλιοθήκης...

Διαβάστε επίσης

Δείτε επίσης.

 

Made in Greece: Το άδοξο τέλος της ελληνικής εταιρίας που έφτιαχνε το διασημότερο παντελόνι στον κόσμο

Αν γυρνούσε κάποιος το χρόνο πίσω και μπορούσε με ένα μαγικό τρόπο να αποτρέψει τα λουκέτα των πιο σημαντικών ελληνικών εταιριών, η Ελλάδα θα...

Συνεδριάζει η Δημοτική Επιτροπή του Δήμου Σερρών την Τρίτη 28 του μηνός Μαΐου 2024 και ώρα 12:05 μ.μ.

Με 30 θέματα στην ημερήσια διάταξη θα πραγματοποιηθεί  η 26η Τακτική Μεικτή Συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής, που θα γίνει δια ζώσης και ταυτόχρονα με...

Δέσποινα Χατζηγαβριήλ: Τα νέα παιδιά, να κατανοήσουν την σπουδαιότητα του νερού!

Οι μαθητές και μαθήτριες του 21ου Δημοτικού Σχολείου Σερρών επισκέφθηκαν το Διυλιστήριο νερού στον Αι Γιάννη, προκειμένου να δουν από κοντά τον τρόπο λειτουργίας...

Συνέχισε να διαβάζεις