Το άρωμα που φορούσε ο πρώτος μας μεγάλος έρωτας και η ευωδιά του αντηλιακού που μας γυρίζει πίσω στο καλοκαίρι δε μας ταξιδεύουν μόνο στις αναμνήσεις του παρελθόντος αλλά και «ξυπνούν» τον εγκέφαλο, διεγείροντας τη λειτουργία του, σύμφωνα με επιστημονικά δεδομένα.
Πού όμως οφείλεται αυτή η ιδιότητα των αρωμάτων; Νευρολογικά, οι μυρωδιές έχουν πιθανώς τέτοια δύναμη στη μνήμη επειδή ο ανθρώπινος εγκέφαλος επεξεργάζεται τις πληροφορίες του αρώματος στην αμυγδαλή και τον ιππόκαμπο, περιοχές στις οποίες κωδικοποιούνται επίσης συναισθηματικές και επεισοδιακές αναμνήσεις.
Με τη διαδικασία της γήρανσης, η ευαισθησία στις μυρωδιές χάνεται, με την απώλεια αυτή να έχει συσχετιστεί με την άνοια και τη γνωστική εξασθένιση ακόμη και την κατάθλιψη.
Αποδεικνύεται όμως ότι η συστηματική έκθεση σε διαφορετικά αρώματα θα μπορούσε όχι μόνο να ανακαλέσει μεμονωμένες αναμνήσεις σε ηλικιωμένους ενήλικες, αλλά και να ενισχύσει την εγκεφαλική τους λειτουργία.
Όπως αποκάλυψε μια πρόσφατη μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, που δημοσιεύθηκε στο στο Frontiers in Neuroscience, όταν οι ηλικιωμένοι χρησιμοποίησαν αρωματικές συσκευές στα υπνοδωμάτιά τους για δύο ώρες κάθε βράδυ επί έξι μήνες, οι γνωστικές τους επιδόσεις αυξήθηκαν κατά 226%!
Κάθε συσκευή περιείχε επτά διαφορετικά αρώματα σε μορφή αιθέριων ελαίων -τριαντάφυλλο, πορτοκάλι, ευκάλυπτος, λεμόνι, μέντα, δενδρολίβανο και λεβάντα – έτσι ώστε να χρησιμοποιηθούν διαδοχικά από τους 43 ενήλικες ηλικίας 60 έως 85 ετών,
οι οποίοι δεν είχαν προηγούμενη διάγνωση γνωστικής εξασθένησης ή άνοιας.
Ποια αθλήματα στην εφηβεία χτίζουν διά βίου γερά οστά
Ένα λίτρο εμφιαλωμένο νερό περιέχει έως και 240.000 ανιχνεύσιμα πλαστικά θραύσματα
Nέο τεστ DNA μπορεί να ανιχνεύσει 18 τύπους καρκίνου