29/05/2024
22.5 C
Serres

Μάρκος Μπόλαρης: Όταν καίγεται ο τόπος, όταν μαίνεται η πλημμύρα, η καταστροφική δύναμη του σεισμού δεν αστειευόμαστε

Array

Η στρεβλότητα της διοικητικής λειτουργίας Πολιτικής Προστασίας κι η εξ αυτής ένταση επικινδυνότητας 

Η Πολιτική Προστασία της Χώρας, λοιμοί, σεισμοί, καταποντισμοί, πυρκαγιές, γίνεται κάθε χρόνο αντικείμενο κομματικής αντιπαράθεσης έως ανθρωποφαγίας σύμφωνα με τον πρ. Υπουργό Μάρκο Μπόλαρη.

Μιάς ανθρωποφαγίας που εκδηλώνεται με μανία χάριν κομματικού οφέλους, όπως αυτή σε βάρος της τέως Περιφερειάρχη Αττικής.

Κι φτάσαμε στο σημείο οι καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού, άσχετα από την αιτία που τις προκάλεσε, να επικαθορίζουν τα πολιτικά πράγματα και τις εξελίξεις στη χώρα, πρωτοστατούντων πολιτικών και κομματικών, δημοσιογραφούντων και κραυγαζόντων τηλεοπτικώς !

Κι είναι τούτη η δυσανεξία της Πολιτικής Προστασίας μιά περίτρανη απόδειξη στρεβλής διοικητικής λειτουργίας του Κράτους, είναι ένα καταφανέστατο παράδειγμα ελλείματος Πολιτικής που οδηγεί σε καταστροφές του φυσικού περιβάλλοντος, των πνευμόνων πρασίνου της Ελλάδας και βέβαια σε πυρανάλωμα ιδιωτικές περιουσίες που τυχαίνουν στο διάβα της φωτιάς !

Τούτο το καρκίνωμα της σφαλερής διοικητικής λειτουργίας δεν αντιμετωπίζεται ούτε με Στρατηγούς ούτε με Δημάρχους ούτε με Επιτρόπους που μετακαλούνται προς υπουργοποίηση , αλλά μόνο με τεκμηριωμένη ανάλυση, ρεαλιστικό σχεδιασμό και υλοποίηση πολιτικών που δεν στοχεύουν στην επικοινωνιακή διαχείριση της Κοινής Γνώμης , αλλά στη δραστική κι αποτελεσματική αντιμετώπιση των καταστροφών.

Ξαναθέτω στο τραπέζι την Πολιτική ως λειτουργία υπέρ των Κοινών Πραγμάτων κι όχι κατά τα δοκούντα των υπουργών, πανικόβλητων πολλάκις, των αναζητούντων τον τίτλο του μεταρρυθμιστή !

Nektar

Θέτω δηλαδή το δάκτυλο στον τύπο των ήλων γιά να πώ χωρίς περιστροφές ότι 

είναι λάθος δομημένη διοικητικά και λειτουργικά η μηχανή αντιμετώπισης καταστροφών , η όλη λογική δόμησης του μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας !

Κι όσο δεν αλλάζει αυτή η στρεβλότητα της διοικητικής λειτουργίας, οι καταστροφές θα συνεχίζουν να μαίνονται, οι Υπουργοί θα αποτυγχάνουν και θα αποδοκιμάζονται , είτε φταίνε είτε όχι, κι οι κομματικοί διαξιφισμοί ανθρωποφαγικών τάσεων θα συνεχίζονται !

Ας μου επιτραπεί σήμερα,


να θέσω δημόσια, μ’ αυτό το τα0εινό σημείωμα, την επισήμανση ότι είναι επείγουσα η ανάγκη ριζικού αναπροσανατολισμού της δομής Πολιτικής Προστασίας, με κριτήρια την αμεσότητα, την αποτελεσματικότητα, την άρτια εκπαίδευση, τον σύγχρονο εξοπλισμό !

Την Λογική επικαλούμαι και προτάσσω σε αντίθεση με τις αξιώσεις, απαιτήσεις και διαγκωνισμούς αρμοδίων κι αναρμοδίων , έτσι ώστε να υπογραμμίσω ότι, σήμερα και πάντα, το βάρος της αντιμετώπισης των καταστροφών, πυρκαγιών, πλημμυρών, σεισμών το επωμίζονται πρώτιστα και κατά κύριο λόγο τα Σώματα Ασφαλείας, κι άρα η Πυροσβεστική, η Αστυνομία, το Λιμενικό, τα Δασαρχεία κι ενίοτε κρίνεται απαραίτητη η συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων.!

Κι εδώ βρίσκεται η θεμελιώδης σφαλερή διάσταση :

Η νομοθεσία μας προβλέπει ότι την αρμοδιότητα και τον συντονισμό της Πολιτικής Προστασίας την έχει ο αιρετός Περιφερειάρχης ! Εξ ού και η επίθεση τότε στην Περιφερειάρχη Αττικής ! 

Δεν έχω σκοπό να υπερασπιστώ πρόσωπα, αλλά να αναδείξω το εσφαλμένο της διοικητικής αντίληψης και το θεμελιώδες οργανωτικό λάθος της νομοθεσίας ώστε να τεθεί πολιτικά επί τάπητος το μείζον πρόταγμα πολιτικής αναδιάταξης του συστήματος Πολιτικής Προστασίας !


Όχι, δεν μπορεί ο αιρετός Περιφερειάρχης να συντονίζει την Πυροσβεστική, την Αστυνομία, τα αεροπλάνα, το Λιμενικό, ούτε γνωρίζει, ούτε κατέχει, ούτε θα μάθει ! 

Όχι , δεν μπορεί να είναι υπεύθυνος ο Δήμαρχος γιά να διατάξει την εκκένωση της πόλης, της συνοικίας, του χωριού !

Είναι γελοιότητες αυτά , δραματικές αστοχίες που μας οδηγούν σε εκατόμβες θυμάτων !

Όταν καίγεται ο τόπος, όταν μαίνεται η πλημμύρα, η καταστροφική δύναμη του σεισμού δεν αστειευόμαστε :

Η αντιμετώπιση των καταστροφών είναι και πρέπει να κατοχυρωθεί νομοθετικά υπόθεση των ειδότων, είναι καθήκον των εξειδικευμένων Αξιωματικών κι Επιστημόνων, είναι ευθύνη των έμπειρων του πεδίου μάχης , είναι έργο και πρόκληση ενός Κεντρικού Συντονιστικού Κυβερνητικού Οργάνου που συντονίζεται από τον καλύτερο γνώστη Αξιωματικό καταπολέμησης κι αντιμετώπισης καταστροφών κι όχι από δανδήδες ανίδεους Επιτρόπους !

Ας σοβαρευτούμε !

Ας ξαναβάλλουμε την Πολιτική μπροστά !

Ας ξαναπροτάξουμε τα Κοινά πράγματα !

Η προστασία της Ανθρώπινης ζωής , της δημόσιας κι ιδιωτικής περιουσίας, η σωτηρία του πράσινου Περιβάλλοντος μας, επιτάσσουν την πρόταξη της Λογικής των πραγμάτων, της επιστήμης και των τεχνικών αντιμετώπισης, της διεθνούς εμπειρίας με επιτυχημένα παραδείγματα και μας δείχνουν τον δρόμο !

Η αλλαγή του στρεβλού , αναποτελεσματικού και ολέθριου διοικητικού μοντέλλου είναι θεμελιώδης προϋπόθεση ! 

Και συνευθύνη τόσο της πολιτικής ηγεσίας, των κομμάτων και των φορέων , όσο και των πολιτών!

Έγνοια μας !


Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Η Καλομοίρα για τον σύζυγό της: Μοντέλο από την Ελλάδα του έστελνε μηνύματα...

Αποκάλυψε επίσης τι έκανε τα λεφτά που κέρδισε από το «Fame Story» Με αφορμή την κυκλοφορία του νέου της τραγουδιού, η Καλομοίρα μίλησε στην Όλγα...

Νίκος Γκέλια: Χαλαρώνω με το παιδί μου, με ντύνει και με βάφει

Συνέντευξη στην εκπομπή της Δανάης Μπάρκα παραχώρησε ο Νίκος Γκέλια. Κατά την διάρκεια της συνέντευξης ο γνωστός ηθοποιός μίλησε και για την σύζυγό του...

Χώρισε η Ιωάννα Παλιοσπύρου – “Δεν μπορούσα να το ζήσω 100%”

Η Ιωάννα Παλιοσπύρου αποκάλυψε πώς αισθάνεται που η γυναίκα που της επιτέθηκε με βιτριόλι αποφυλακίζεται σε 1,5 χρόνο, ενώ επίσης, αναφέρθηκε και στον άντρα...

Θεσσαλονίκη: Βρήκαν φίδι δύο μέτρων σε ντουζιέρα σε σπίτι στο Πανόραμα

Το φίδι απομακρύνθηκε από εθελοντές της ομάδας διάσωσης και υπεράσπισης ζώων μαζί Με τη θερμοκρασία να ανεβαίνει το τελευταίο διάστημα ολοένα και πιο συχνές γίνονται...

Διαβάστε επίσης

Δείτε επίσης.

 

Συνεδριάζει η Δημοτική Επιτροπή του Δήμου Σερρών την Τρίτη 28 του μηνός Μαΐου 2024 και ώρα 12:05 μ.μ.

Με 30 θέματα στην ημερήσια διάταξη θα πραγματοποιηθεί  η 26η Τακτική Μεικτή Συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής, που θα γίνει δια ζώσης και ταυτόχρονα με...

Εορτολόγιο 25 Μαΐου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Τι γιορτάζει σήμερα η Εκκλησία μας Σήμερα, Σάββατο 25 Μαΐου, σύμφωνα με το Εορτολόγιο, τιμούμε την Γ' Εύρεση της Τιμίας κεφαλής του Αγίου Προφήτου, Προδρόμου...

Ρεκόρ Γκίνες: Παιδί θαύμα έγινε ο νεότερος καλλιτέχνης στον κόσμο πριν κλείσει τα δύο

Το παιδί-θαύμα, το οποίο κλείνει τα δύο του χρόνια τον Ιούλιο, έχει πουλήσει 15 πίνακες σε όλη τη μέχρι τώρα πορεία του και πρόκειται...

Συνέχισε να διαβάζεις