29/04/2024
12 C
Serres

Κώστας Μπούμπας: Να δώσουμε κίνητρα και εχέγγυα σε μικρούς συνεταιρισμούς

Array

Αναλυτικά η ομιλία του βουλευτή Σερρών Κώστα Μπούμπα στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Περιφερειών, με θέμα ημερήσιας διάταξης: «Αειφόρος ανάπτυξη λιγότερο αναπτυγμένων περιοχών, με τη δημιουργία νέων τουριστικών πόρων και προϊόντων μέσω ανάλυσης, τεκμηρίωσης, μοντελοποίησης, διαχείρισης και διατήρησης του περιβαλλοντικού και πολιτιστικού αποθέματος, με χρήση εφαρμογών τεχνολογίας, πληροφορικής και επικοινωνιών.»

Καταρχάς να εκφράσω τα βαθιά μου συλλυπητήρια για τον συνάδελφο που έφυγε πρόωρα, τον Νεκτάριο Σαντορινιό, ένας άνθρωπος πραγματικά που έχει δώσει τα μάλαγια αυτό που λέμε περιφερειακή αποκέντρωση και δη στην περιοχή της Δωδεκανήσου. Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του, μια μεγάλη απώλεια, δυστυχώς αυτό είναι το κρίμα της ζωής, να το πω έτσι απλά.

Πάμε σε αυτό το οποίο συζητάμε σήμερα, απέναντι σε μία επιτροπή που το έχω πει πολλάκις και θα το επαναλάβουμε και ως Ελληνική Λύση, έπρεπε να έχει πιο παρεμβατικό και ουσιαστικό χαρακτήρα, αν θέλουμε να φέρουμε μία περιφερειακή ανάπτυξη όπως ευαγγελίζεται η εκάστοτε κυβέρνηση και ότι αυτό συνεπάγεται. Για την αειφόρο ανάπτυξη, εξάλλου και από την ετυμολογία της λέξης, ξέρετε πολύ καλά οι πανεπιστημιακοί κυρίως, που είστε επαΐοντες του θέματος, πρέπει να υπάρχει μια ισορροπία ανάμεσα στην παραγωγή που θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής, συνάμα όμως αυτή η παραγωγική διαδικασία να μη δημιουργεί πρόβλημα, να μπορεί να υπάρξει λοιπόν ισορροπία ανάμεσα στο οικονομικό ανθρώπινο κεφάλαιο και στο φυσικό περιβάλλον και στο φυσικό κεφάλαιο, δηλαδή στη ζυγαριά ανάμεσα στο οικονομικό και φυσικό περιβάλλον πρέπει να υπάρχει ένας υποσκελισμός. Αλλιώς αν διαταραχθεί αυτός, υπάρχει πρόβλημα γενικότερα με την ισορροπία της ευρύτερης περιοχής.

BMW x2 ix2 web banner mathe perissotera 1

Ότανμιλάμε σήμερα για νησιωτικές περιοχές – εγώ κατάγομαι από τις Σέρρες με πολλές περιοχές εκεί παραμελημένες, παραμεθόριες – πρέπει να δούμε ότι πραγματικά εκεί αρχίζει η Ελλάδα, όχι ότι εκεί τελειώνει η Ελλάδα, αλλά πρέπει να δημιουργήσουμε μία σωστή χαρτογράφηση και ένα σωστό εθνικό χωροταξικό σχεδιασμό, για να δούμε τις ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής. Δενμπορούμε να βάζουμε στο ίδιο τσουβάλι, όλες τις περιοχές. Κάθε περιοχή έχει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της, έχει τις ομορφιές της, συνάμα όμως έχει και τα ιδιαίτερα προβλήματα της που πρέπει να τα υπερκεράσουμε με κάποιες ενέργειες που πρέπει να γίνουν.

Αυτό που μας χαροποιεί είναι ότι μέσω αυτής της επιτροπής, κάποιες προτάσεις που κάναμε για να στελεχωθούν κυρίως τα μικρά νησιά και οι παραμεθόριες περιοχές, ελπίζουμε να πάρουν σάρκα και οστά, να δοθούν κίνητρα και εχέγγυα, για να στελεχωθούν αυτές οι περιοχές με ανθρώπους οι οποίοι θα δώσουν μία ποιότητα ζωής.Ο δήμαρχος περιέγραψε μια εικόνα που υπάρχει στα μικρά νησιά σήμερα, διότι ο πολίτης εκεί αισθάνεται ανασφάλεια, αισθάνεται παραμελημένος. Δίνειμε τον καθημερινό του κάματο έναν αγώνα να παραμείνει στο νησί σώμα και ψυχή, ρυτιδιασμένος από την αλμύρα της θάλασσας και με την αγωνία, αν θα υπάρχει μέσο να τον μεταφέρει αν του συμβεί ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας, αν ο δρόμος θα εκφράζει ολισθηρότητα διότι δεν υπάρχει το στηθαίο κυρίως κατά τους χειμερινούς μήνες για να μετακινηθεί στο νησί του, αν η βάρκα του δεν θα σπάσει από το κύμα και τα μποφόρ διότι ο λιμενοβραχίονας δεν είναι ενδεδειγμένος για να συγκρατήσει την ορμή των κυμάτων. Όλααυτά είναι προβλήματα και βέβαια, με την εφοδιαστική αλυσίδα που πρέπει να έχει το νησί, την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, αλλά και τη σωστή επικοινωνία και μέσω της νέας τεχνολογίας. Είναι αυτός όμως που παράλληλα, θα αγωνιά αν θα βρέξει για να μπορεί να αποθηκεύσει το βρόχινο νερό, για τους δύσκολους μήνες που έρχονται και μια Ελλάδα η οποία πρέπει να τρέξει ένα πρόγραμμα ευρωπαϊκό, για να κατασκευάσει και τους ταμιευτήρες του βρόχινου νερού που της δίνει αυτή τη δυνατότητα, το νέοHorizon Europe, το νέο πρόγραμμα που θα τρέξει σε βάθος χρόνου μέχρι το 2027.

 Θέλω να πω ότι αυτά όλα πρέπει να δούμε για να έχουμε πραγματικά μια αειφόρο ανάπτυξη και να υπάρχει μία κοινωνική ανάταση, σεβαστή όμως πάντα ανάλογα με το φυσικό περιβάλλον της ευρύτερης περιοχής. 


Εκείνο το οποίο πρέπει, πέρα από τη χαρτογράφηση και το εθνικό χωροταξικό και τη στελέχωση που είπαμε με την αξιοποίηση των ανθρώπινων πόρων, είναι να υπάρχει ένας στρατηγικός σχεδιασμός διακομματικού χαρακτήρα, αν θέλουμε πραγματικά να έχουμε ένα επιτελικό κράτος όπως είπαμε και μία περιφερειακή αποκέντρωση σε αγαστή συνεργασία όχι όμως με την εταιροδιοίκηση όπως την έχουμε διαμορφώσει που έχει και τις ευθύνες της βέβαια, αλλά για μια ουσιαστική αυτοδιοίκηση, η οποία θα καταγράψει τα προβλήματα, θα μπορέσει να διαχειριστεί κάποιους πόρους και μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων, σε συνεργασία όμως με ένα μοντέλο δομημένο, το οποίο πραγματικά θα ενδιαφερθεί να ενισχύσει τους δορυφόρους. Γιατί, μην ξεχνάμε ότι οι δορυφόροι είναι οι παραμεθόριες περιοχές, είναι αυτές που νομοτελειακά θα βοηθήσουν για να λειτουργήσει ορθά ο πυρήνας. 

Άρα, λοιπόν, αυτό εμείς που θέλουμε -ως Ελληνική Λύση- ως αειφόρο ανάπτυξη είναι πάνω από όλα να δώσουμε κίνητρα και εχέγγυα σε μικρούς συνεταιρισμούς ευέλικτους για να κρατήσουν τους ανθρώπους στην ύπαιθρο να ασχοληθούν με αυτό που λέμε ταυτοποίηση προϊόντος. Αυτό που λέμε ποιότητα προϊόντος και να μπορέσουμε να έχουμε μια συνέργεια, ένα ομαδικό πνεύμα και δει αν θέλετε στη γυναικεία επιχειρηματικότητα. Αυτό μπορεί να γίνει εάν λειτουργούμε πάντα με ένα πνεύμα του συνεταιρίζεσθε και ενισχύσουμε μικρούς ευέλικτους συνεταιρισμούς κατά τα ιταλικά ή ισπανικά πρότυπα. Γιατί και προϊόντα ποιότητας έχουμε και μπορούμε να τα αναδείξουμε. 

Εάν πάμε λίγο στο αρχιτεκτονικό τοπίο, θα πρέπει και να δώσουμε τα κίνητρα για αναβάθμιση οπωσδήποτε των κατοικιών στις περιοχές πάντα σεβόμενοι το αρχιτεκτονικό τοπίο της περιοχής που θα φέρει τον τουρίστα, διότι αν διαβάσουμε για την αειφόρο ανάπτυξη και από τη Συνθήκη του Κιότο, αλλά πολύ νωρίτερα από τη Συνθήκη της Στοκχόλμης του 1990 και αργότερα του Γιοχάνεσμπουργκ, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού έχει κάνει μια μελέτη που λέει ότι οι τουρίστες επισκέπτονται περιοχές που σέβονται το περιβάλλον και έχουν ένα μεγάλο πολιτιστικό υπόβαθρο. Άρα, λοιπόν, αυτά τα στοιχεία η επιστημονική κοινότητα, κύριε Πρόεδρε, που θα βοηθήσει ταμάλα σε αυτή την αλυσίδα για να έχουμε την αειφόρο ανάπτυξη που αυτός ο όρος έπεσε 40 χρόνια πριν και καλώς έπεσε γιατί ο άνθρωπος μη σεβόμενος τη φυσική του κληρονομιά, θα δημιουργήσει μόνο ένα αρνητικό πρόσημο στην ανάπτυξη μιας περιοχής και αυτό θα το επωμιστούν οι επόμενες γενεές. Άρα, λοιπόν, εμείς πρέπει να δούμε το μέλλον αυτού του τόπου. Να το δούμε επιτέλους σοβαρά για να έχουμε μια ουσιαστική περιφερειακή αποκέντρωση. 

Για το νερό που έλεγε ο κ. Παπαδημητρίου ούτε ουσιαστικές μελέτες έχουν γίνει ακόμη στην Ελλάδα, ούτε ταμιευτήρες νερού έχουν γίνει για την ορθολογιστική χρήση. Γιατί αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να μιλάμε για αειφόρο ανάπτυξη αν δεν έχουμε μια εξορθολογιστική χρήση των υδάτων και γενικότερα του νερού, γιατί το νερό θα φέρει την ανάπτυξη και την αειφορία. 


Εν κατακλείδι, αυτό που λέμε αγροτουρισμός και ιατρικός τουρισμός πρέπει να το δώσουμε μια βάση και λόγω κλιματολογικών συνθηκών στην Ελλάδα που μας ευνοούν, αλλά πρέπει να δώσουμε την ποιότητα σε χαρακτηριστικά του εδάφους, το οποίο αυτή τη στιγμή και μέσω φυτοφαρμάκων και μέσω μιας αλόγιστης χρήσης άλλων λιπασμάτων, δημιουργεί προβλήματα και το θέμα είναι να έχουμε ποιοτικά χαρακτηριστικά στα αγροτικά μας προϊόντα και στα κτηνοτροφικά για τις επόμενες γενεές για να είμαστε και ανταγωνιστικοί. Η αειφόρος ανάπτυξη πρέπει να αποτελεί κορωνίδα, διότι βάζει τη βάση και την παρακαταθήκη για τις επόμενες γενεές. Σε αυτό όμως θέλει μια στρατηγική πραγματικά σοβαρή και μία Επιτροπή όπως είναι η δικιά μας που ηγείστε και είναι η Επιτροπή των Περιφερειών, να έχει ένα πιο ουσιαστικό και παρεμβατικό χαρακτήρα και να μη μένει μόνο στις προτάσεις. Καλές οι προτάσεις, αλλά να έχει και ένα νομοπαρασκευαστικό ρόλο να διαδραματίσει, για να είναι πιο ουσιαστική, πιο εποικοδομητική και να φέρει αυτό που λέμε περιφερειακή αποκέντρωση, διότι πραγματικά η περιφέρεια μαραζώνει και θα το πληρώσουμε άσχημα τα επόμενα χρόνια, αν δεν κάνουμε κάτι να κρατήσουμε τον πληθυσμό όπως πρέπει στην ύπαιθρο για να έχει και μια ουσιαστική παραγωγική δραστηριότητα. Σας ευχαριστώ. 

Κώστας Μπούμπας: «Ταφόπλακα» της ελληνικής βουβαλοτροφίας;

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Σνικ: «Δεν έχω τελειώσει το λύκειο αλλά είμαι διαβασμένος. Τελείωσα το σχολείο του...

Ο δημοφιλής τράπερ μίλησε στην τελευταία του συνέντευξη για τη ζωή στην Αγγλία, το…ωράριο της δουλειάς του, την προσωπική ζωή και τις προσψπικές του...

Μεγάλη Εβδομάδα: Πού είναι αφιερωμένη η κάθε ημέρα

Αρχίζει σήμερα η Μεγάλη Εβδομάδα, η εβδομάδα των Παθών. Τη Μεγάλη Δευτέρα τιμάμε μια μεγάλη προσωπικότητα της Π.Δ. τον Ιωσήφ τον Πάγκαλο, ο οποίος είναι...

Πώς θα καταλάβουμε ότι μια σχέση δεν θα κρατήσει; Μια ειδικός δείχνει τα...

Μπορεί να είναι μπροστά μας από την αρχή αλλά να μη θέλουμε να τα δούμε Υπάρχουν κάποιες σχέσεις που από την αρχή μάς κάνουν να...

Γνωρίζατε ότι η τριχόπτωση επηρεάζει το 50% των γυναικών;

Οι αιτίες και τα προϊόντα που μπορούν να μειώσουν την ένταση του προβλήματος. Μπορεί όταν ακούμε για απώλεια μαλλιών να σκεφτόμαστε αυτόματα τον αντρικό πληθυσμό, η τριχόπτωση...

Διαβάστε επίσης

Δείτε επίσης.

 

Light: «δεν θα αλλάξουμε τους στίχους μας επειδή τους ακούει το 8χρονο παιδί σου»

O γνωστός στη νέα γενιά τράπερ Light, μέσα από τον προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram, ξέσπασε με αφορμή τα σχόλια κάποιων παρουσιαστών για την τραπ...

Νεκρή μυστηριωδώς σε ξενοδοχείο: Άνν Νικόλ Σμιθ, ο κροίσος 89χρονος σύζυγος, ο χαμός του γιου και η κούκλα κόρη

Άννα Νικόλ Σμιθ: Ο γάμος με τον κατά 60 χρόνια μεγαλύτερό της πάμπλουτο 89χρονο, ο θάνατός του 13 μήνες μετά, τα 1,6 δισεκατομμύρια που...

Mακροζωία: Έτσι μπορούμε να καθυστερήσουμε τη γήρανση και να γεράσουμε καλύτερα

Μήπως το παρακάνετε με την κατανάλωση πρωτεϊνών; Τότε μια νεότερη μελέτη σας δίνει τον καλύτερο λόγο για να εξισορροπήσετε την κατανάλωσή της: την πιθανότητα...

Συνέχισε να διαβάζεις