24/03/2023
15.6 C
Serres

Ερώτηση του βουλευτή της Ελληνικής Λύσης κ. Κώστα Μπούμπα Για την αδιάθετη πατάτα της Βροντούς

«Επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με θέμα:

«Αδιάθετη τεράστια ποσότητα πατάτας στην Άνω Βροντού Σερρών», απηύθυνε ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης κ. Κώστας Μπούμπας

Αναλυτικά:
Κύριε Υπουργέ, καταγόμαστε από νομούς αγροτοκτηνοτροφικούς. Είναι από τους μεγαλύτερους γεωγραφικά στην Ελλάδα και ο Νομός Αιτωλοακαρνανίας, από όπου κατάγεστε, και ο Νομός Σερρών. Τα προβλήματα τα γνωρίζετε.


Υπάρχουν όμως αυτή τη στιγμή άνθρωποι που βιώνουν το δικό της οικονομικό δράμα. Είναι σε μια οικονομική απόγνωση.

Και πρέπει να δούμε και πατριωτικά και ηθικά αυτό το ζήτημα.

Αφορά την ορεινή κοινότητα της Άνω Βροντούς, μια κοινότητα σε ένα υψόμετρο περίπου χιλίων εκατόν πενήντα μέτρων, που είναι και το υψηλότερο παραδοσιακό γραφικό χωριό σε ολόκληρη την Ανατολική Μακεδονία, όπως και η κοινότητα της Ορεινής Σερρών και οι κοινότητες της Κάτω Βροντούς, Περιθωρίου και Νευροκοπίου Δράμας.


Υπάρχει μια μεγάλη ποσότητα αδιάθετης πατάτας αυτή τη στιγμή, κυρίως στην Άνω Βροντού, όπου οι άνθρωποι δεν ξέρουν αν θα μπορούν να πάρουν πατατόσπορο για τη νέα καλλιεργητική περίοδο, για τη λεγόμενη ανοιξιάτικη πατάτα.

Αυτό το γεώμηλο λοιπόν, που είναι πλούσιο σε θρεπτικές ουσίες πρέπει να βρούμε τον τρόπο να το διαθέσουμε στην αγορά.


Για να μην κρυβόμαστε, λόγω της Συνθήκης GADDκαι λόγω της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, γίνονται αθρόες εισαγωγές ξένων προϊόντων, μεταξύ αυτών αιγυπτιακής και τουρκικής πατάτας.

Όμως, δεν είναι μόνο αυτό, αλλά και το ότι είναιαναμεμειγμένες στα σούπερ μάρκετ, που δεν μπορούμε να τα ελέγξουμε, και τις λανσάρουν στον καταναλωτή ως ελληνικές, ενώ δεν είναι.

ΚΤΕΛ

Είναι αιγυπτιακές ή τούρκικες ή γαλλικές, αλλά εν πάση περιπτώσει, οι γαλλικές έχουν και κάποια ταμπελάκια.

Οι άνθρωποι, λοιπόν, δεν ξέρουν τι να κάνουν. Για να το πω στην καθομιλουμένη, αυτή τη στιγμή δεν έχουν πάρει ευρώ τσακιστό από την «κορωνοενίσχυση».


Ξέρω ότι ο φάκελος έχει φύγει από εσάς, όπως έχετε πει ως Υπουργός.


Πού «κόλλησε»; Στον κ. Σταϊκούρα; Γιατί δεν έχουν πάρει έστω και ένα ευρώ ούτε για την ανοιξιάτικη ούτε για τη φθινοπωρινή πατάτα; Εδώ μιλάμε για πώληση πατάτας στα 0,10, 0,12 λεπτά.

Αυτή τη στιγμή, μιλάμε για ένα κόστος που είναι πάνω από 0,25 λεπτά, άρα μιλάμε για 800 ευρώ το στρέμμα, άρα έχουν καλύψει μέχρι τώρα περίπου 200 με 300 ευρώ.

Οπότε, ακόμα κι αν πάρουν την «κορωνοενίσχυση», η οποία μπορεί να κυμανθεί μέχρι και 250 ευρώ, πάλι μέσα θα είναι.


Κάθε τζάκι που καπνίζει τώρα στην Άνω Βροντού βιώνει το δικό του δράμα. Έχουν περίπου δέκα χιλιάδες τόνουςαδιάθετης πατάτας.

Πώς, λοιπόν, τώρα αυτοί οι άνθρωποι θα πληρώσουν τους εμπόρους για τα λιπάσματα, για τις οργανικές ύλες και για τα ιχνοστοιχεία που θέλουν;


Πώς θα πληρώσουν το ρεύμα που χρωστάνε, ενώ τους παίρνουν κι από πάνω τηλέφωνα και οι εισπρακτικές και δεν ξέρουν τι να κάνουν σε αυτόν τον δυσπρόσιτο χώρο, όπως τον βιώνουν εκεί;

Διότι φέτος η εστίαση είναι κλειστή, το 70%-80% δεν μπορεί να διαθέσει την πατάτα, με αποτέλεσμα να υπάρχουν πάρα πολλοί αδιάθετοι τόνοι.


Αν δίναμε κάποια βαρύτητα για μία εβδομάδα καταναλωτικά, θα το είχαμε λύσει το πρόβλημα για τις αποθήκες τους.


Και ξέρετε, σε αυτό το φυτό της πατάτας ο βολβός είναι που τρώγεται και όχι ο καρπός, το ελληνικό κατά τα άλλα γεώμηλο ή κατά τη γαλλική ονομασία…


Θα πρέπει να βρούμε έναν τρόπο,λοιπόν,γιατί αυτή τη στιγμή αυτές οι οικογένειες μας παρακολουθούν, κύριε Υπουργέ, και κρέμονται από τα χείλη σας.

Δώστε τους μια υπόσχεση και όχι απλά υπόσχεση, αλλά βρείτε τους μια λύση εντός εύλογου χρονικού διαστήματος για να διαθέσουν την πατάτα. Θα είναι ο ελληνικός στρατός; Θα είναι τα ελληνικά νοσοκομεία; Θα είναικάποιες κατασκηνώσεις που έχουν φαγητό;

Βρείτε έναν τρόπο, πάντως, γιατί πατάτα είναι και τρώγεται, για να μπορέσουν οι άνθρωποι αυτοί να κοιμούνται λίγο ήσυχοι, γιατί είναι πραγματικά στενοχωρημένοι.


Κύριε Υπουργέ, δεν θέλουμε υποσχέσεις του αέρα.

Θέλουμε scriptamanent, γραπτές διαβεβαιώσεις. Εγώ θα μεταφέρω αυτήν την αισιοδοξία, διότι αυτοί οι άνθρωποι μας παρακολουθούν. Όμως, επί του πρακτέου, κάντε κάποιες ενέργειες με τον κ. Παναγιωτόπουλο.


Δεν θα σας υποδείξω εγώ, αλλά κάντε ενέργειες με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Ας πάρει ο Στρατός μερικούς τόνους. Επίσης, συνεργαστείτε με τον κ. Κικίλια για να πάρουν και τα νοσοκομεία.

Δώστε, δηλαδή, και τέτοιου είδους ευέλικτες λύσεις, γιατί μιλάμε για ένα ελληνικό προϊόν, μιλάμε για την ελληνική κίτρινη πατάτα της Άνω Βροντούς, που είναι θρεπτικότατη και με ποιοτικά χαρακτηριστικά, ώστε να μπορέσουν να ορθοποδήσουν τάχιστα αυτοί οι άνθρωποι τόσο της Ορεινής, όσο και των άλλων κοινοτήτων.
Πληθυσμιακά δεν είναι πολλοί οι αγρότες.

Όμως, πρέπει να είμαστε αρωγοί, πολλώ δε μάλλον εσείς ως Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης -και είστε- και να αγκαλιάσουμε και τον τελευταίο αγρότη και κτηνοτρόφο στον πρωτογενή τομέα. Έχουμε πρωτογενή τομέα, η πατάτα τρώγεται ποικιλοτρόπως και είναι ευρείας κατανάλωσης.


Ωστόσο, θα πρέπει να είμαστε ρεαλιστές. Δεν μπορούμε να ελέγξουμε τα σουπερμάρκετ. Εκεί η πατάτα είναιαναμεμειγμένη, υπάρχουν παράνομες ελληνοποιήσεις, ενώ υπάρχουν και εισαγωγές από Αίγυπτο, από Τουρκία και από οπουδήποτε αλλού. Αυτά είναιγνωστά.

Μακάρι να το καθυστερούσατε για άλλους λόγους. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δίνει τέτοιες δυνατότητες. Ξέρω ότι θα το «τρέξετε».

Όμως, πιέστε για να βρούμε κάποιες άλλες διεξόδους, ώστε να μπορέσουν οι άνθρωποι να σπείρουν. Έρχεται πατατόσπορος να αγοράσουν.


Ξέρετε, η πατάτα κινδυνεύει από τον περονόσπορο και τους μύκητες όσο είναι έγκλειστη και πέφτουν οι θερμοκρασίες. Είναι ένας βολβός που χρήζει ιδιαίτερης καλλιέργειας.

Δεν θέλει πολύ νερό, θέλει καλές καιρικές συνθήκες, μαλακό χώμα, να είναι έξω από ξένα σώματα και καλές συνθήκες για να μπορέσει να είναι στις αποθήκες.


Όσο, λοιπόν, ανεβαίνει η θερμοκρασία, «χτυπάνε» οι μύκητες και ενδεχομένως και ο περονόσπορος μπορεί να σαπίσει. Άρα, πρέπει να κινηθούμε γρήγορα, εντός δύο εβδομάδων.

Κάντε κάποιες ενέργειες με τους συναδέλφους σας Υπουργούς, τους κυβερνητικούς, μήπως μπορέσει να καταναλωθεί εκεί, να τρώει ο Στρατός, το Ναυτικό και η Αεροπορία ελληνική πατάτα.

Γιατί να τρώει αιγυπτιακή; Επίσης, τα νοσοκομεία ας πάρουν ελληνική πατάτα για το μενού των ασθενών, όπως και κάποιοι παιδικοί σταθμοί στους δήμους. Επιπλέον, οι μεγάλοι δήμοι έχουν κοινωνικά συσσίτια.

Πάρτε τον Δήμαρχο Αθηναίων, τον κ. Μπακογιάννη, όπως και τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης, τον κ. Ζέρβα, ώστε να πάρουν ελληνική πατάτα για τα κοινωνικά συσσίτια, για τους άπορους.


Θα πρέπει, λοιπόν,να βρούμε κάποιες γρήγορες λύσεις για να μπορέσουν οι άνθρωποι να πάρουν έστω και αυτά που είναι από μέσα, να πάρουν τον πατατόσπορο, να πληρώσουν τις υποχρεώσεις σε εφόδια, φάρμακα, λιπάσματα, όπως και τις άλλες τρέχουσες οικογενειακές υποχρεώσεις, προκειμένου να βγουν από αυτό το οικονομικό τέλμα, από αυτό το οικονομικό αδιέξοδο.

Δεν μπορούμε να μιλάμε για πρωτογενή τομέα και να αφήνουμε αδιάθετουςδέκα χιλιάδες τόνους ελληνικής πατάτας.

Πρέπει να «σπάσουμε το κεφάλι μας» για να βρούμε τρόπο να τη διαθέσουμε εγχώρια.


Και κάτι ακόμα. Εγώ δεν είπα ότι διαφωνείτε, αλλά σπρώξτε λίγο αυτόν το φάκελο στον κ. Σταϊκούρα.

Μου λένε οι πατατοπαραγωγοί της Άνω Βροντούς, μπορεί κάποιοι άλλοι συντοπίτες μου στις Σέρρες να πήραν, ότι από την Άνοιξη δεν έχουν πάρει «κορωνοενίσχυση».

Σπρώξτε, λοιπόν, λίγο αυτόν τον φάκελο που τον έχετε υπογράψει από τον κ. Σταϊκούρα, ώστε να φύγει και να πάρουν κάποια ενίσχυση αυτοί οι άνθρωποι και να μπορέσουν να πάρουν μια αναπνοή.

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Μήλος, το πιο όμορφο νησί στον κόσμο: Ύμνος από ιταλική εφημερίδα

Η Μήλος είναι νησί από… άλλο πλανήτη σύμφωνα με την ιταλική ηλεκτρονική εφημερίδα sportoutdoor24. Ως ένα από τα ομορφότερα νησιά στον κόσμο αναδεικνύει τη Μήλο...

Πολίτικη «Κουζίνα» από ΠΑΣΟΚ και Ανδρουλάκη!

Μπορεί ο Μητσοτάκης να οριοθέτησε στην τελευταία συνέντευξή του το στρατόπεδο της ΝΔ έναντι και του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, αλλά ο Ανδρουλάκης ήταν...

Αναστασία: «Βοηθάω τους γονείς μου με τα χρήματα που βγάζω για να έχουν...

Για τον άγριο καβγά που είχε εκτυλιχτεί πέρυσι στα Mad VMA 2022, ανάμεσα στον Snik και τον Light, μίλησε η Αναστασία το βράδυ της...

Αφροδίτη Λατινοπούλου: Ίδρυσε το κόμμα «Πατρίδα»

Μετά το «διαζύγιό» της με τον Κωνσταντίνο Μπογδάνο η Αφροδίτη Λατινοπούλου έκανε γνωστό με ανάρτησή της στα social media πως ιδρύει πολιτικό κόμμα το...

Διαβάστε επίσης

Δείτε επίσης.

 

Στο Μουσικό Σχολείο Συναυλία στο πλαίσιο των «Κυριακάτικων Πρωινών»

Το Μουσικό Σχολείο Σερρών διοργανώνει, συντονίζει και παρουσιάζει την Κυριακή 19 Μαρτίου 2023 στις 11.00 π.μ. μια πρωτοποριακή συναυλία στο πλαίσιο των μουσικών κύκλων...

Αφροδίτη Λατινοπούλου: Ίδρυσε το κόμμα «Πατρίδα»

Μετά το «διαζύγιό» της με τον Κωνσταντίνο Μπογδάνο η Αφροδίτη Λατινοπούλου έκανε γνωστό με ανάρτησή της στα social media πως ιδρύει πολιτικό κόμμα το...

Προσεχώς ραντεβού Alpha – Κανάκη: Προτεραιότητα του «Αρβύλα» ο ΑΝΤ1

Ως 50 – 50 μου ανέφεραν οι χθεσινές μου πληροφορίες την πιθανότητα να παραμείνει ο Αντώνης Κανάκης και οι «Ράδιο Αρβύλα» στον ΑΝΤ1. Φυσικά το...

Συνέχισε να διαβάζεις