05/05/2024
13.2 C
Serres

Κώστας Μπούμπας: Στα Κέντρα Περίθαλψης γίνεται δουλειά

Array

Ολόκληρη η ομιλία του Βουλευτής της Ελληνικής Λύσης ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ με θέματα ημερήσιας διάταξης: «Αναφορές πολιτών: α) Περίθαλψη και φροντίδα άγριων ζώων και πτηνών, β) Διαχείριση των αποβλήτων και των προϊόντων κομμωτηρίων». (13/07/2020)

Σας καλωσορίζω και στην Επιτροπή. Είναι ένα αρκετά σοβαρό θέμα, γιατί φέρνει μια ισορροπία γενικότερα στην ίδια τη φύση το να προστατέψει την πανίδα και δη την άγρια πανίδα. Έχεις να κάνεις με έναν κόσμο «άγνωστο». Άλλο τα οικόσιτα, άλλο η άγρια πανίδα. Δεν είναι μελετημένη καλά στην Ελλάδα αλλά θα λέγαμε και σε πολλές χώρες του κόσμου. Αυτό τουλάχιστον δείχνει η βιβλιογραφία. Στην Ελλάδα βέβαια μελετήθηκε από την εποχή του Αριστοτέλη, πριν από 2.300 χρόνια με 600. Σήμερα λέει αν μελετηθούν και τα σπονδυλωτά και τα ασπόνδυλα μπορούν να ξεπεράσουν τις 50.000. Αυτό είναι εντυπωσιακό το νούμερο για την Ελλάδα όταν υπάρχουν 3500 είδη ψαριών μόνο στο θαλάσσιο πλούτο. Όμως όταν υποβαθμίζεται η πανίδα μιας περιοχής και σίγουρα τα ερωτήματα που τίθενται για σας όλους που είστε πιο κοντά στην άγρια φύση είναι πολλά και σύνθετα, θέλουν και τις απαντήσεις αλλά και τις λύσεις. Όταν διαταράσσεται μια πανίδα πέφτει η αξία μιας ολόκληρης περιοχής. Δεν είναι σχήμα λόγοι. Δηλαδή, οι περιοχές που είχαν άγρια ζώ, που είχαν την ομορφιά δίπλα τους, αυτά απειλούνται σήμερα. Πέφτει η αξία τους ως ομορφιά και ως αξία γενικότερα γης. 

Σίγουρα η πανίδα, το γνωρίζετε πολύ καλά, ότι φέρνει και καλά για τη γεωργία γενικότερα. Όταν διαταραχθεί η πανίδα, κυρίως από τα πουλιά και όχι μόνο, διαταράσσεται και η γεωργία, διαταράσσεται δηλαδή και ο αγροτικός παραγωγικός ιστός.

BMW x2 ix2 web banner mathe perissotera 1

Τα ερωτήματα, τώρα, που τίθενται είναι πολλά. Κατ’ αρχάς δεν είναι μελετημένα τα ίδια τα ζώα, η ίδια η πανίδα στην Ελλάδα. Είναι παρεξηγημένα πολλά ζώα. Κάποια ζώα συνδράμουν πάρα πολύ στο οικοσύστημα και δεν το γνωρίζουμε. Ίσως γιατί από μικρή ηλικία έχουμε χάσει την επαφή με το φυσικό περιβάλλον. Η φυσική ιστορία ένα πολύ σημαντικό μάθημα, δηλαδή, να φέρω ένα παράδειγμα, είναι καλό να ξεχωρίζεις την οχιά από την δεντρογαλιά. Μοιάζουν, σχεδόν είναι ίδια φίδια. Το ένα δεν έχει καμία σχέση με το άλλο. Δεν μπορείς να το ξέρεις. Πρέπει να είσαι ειδικός.

Τώρα στα Κέντρα Περίθαλψης γίνεται μια δουλειά από το μεράκι περισσότερο. Έχω επισκεφτεί τον ΑΡΚΤΟΥΡΟ. Οι άνθρωποι εκεί  είναι εθελοντικά είναι ή εκεί το Καταφύγιο του Λύκου, επίσης, κοντά στο Νυμφαίο κάνει μια εξαιρετική δουλειά. Πέρα από αυτό, οι άνθρωποι πρέπει και να το οργανώσουν, αλλά χρειάζονται και χρήματα. Δεν επαφίεται μόνο στον εθελοντισμό. Δεν είναι κακό να πούμε ότι κάποιος πρέπει να αμειφθεί για να προσφέρει σ’ αυτό που λέμε ισορροπία της φύσης. Μια εξαιρετική δουλειά έχει γίνει τα τελευταία χρόνια στο Δάσος της Δαδιάς, που επίσης ως δημοσιογράφος έχω επισκεφθεί, με τους γύπες.

Είμαι από τις Σέρρες. Η λίμνη της Κερκίνης αποτελεί πραγματικά μια κορωνίδα για το οικοσύστημα. Έχουμε 277 είδη πουλιών. Έχουμε κορμοράνους, ερωδιούς, αργυροπελεκάνους, ότι πιο σπάνιο. Ο ίδιος ο άνθρωπος το δημιούργησε αυτό με την τεχνητή λίμνη. Όμως, ξέρετε, η άνοδος της στάθμης της λίμνης δημιουργεί προβλήματα. Τείνουν πολλά να αφανιστούν. Έχουμε 119 είδη πτηνών που διαχειμάζουν εκεί, λένε οι ειδικοί, 25 καταφύγια ζώων . Είναι η βουβαλοτροφία, που προσπαθούμε να την βάλουμε στην παραγωγή, αλλά και να διασώσουμε και το τσουβάλι. Η αρκούδα είναι το μεγαλύτερο θηλαστικό αυτή τη στιγμή της Ελλάδας και των Βαλκανίων, η καφέ αρκούδα. Ο λύκος που είναι παρεξηγημένος, επίσης. Σίγουρα θα πρέπει να μελετηθούν τα ζώα, αλλά υπάρχουν μετρήσεις, θα λέγαμε και στοιχεία, που δείχνουν ότι η μόλυνση του περιβάλλοντος και δη τα φυτοφάρμακα που είναι, νομίζω, μεγαλύτερος κίνδυνος αυτή την ώρα από την αλόγιστη χρήση φυτοφαρμάκων σε πάρα πολλά ζώα, έχουμε επίσημες μετρήσεις να ξέρουμε περιοχές για τα ζώα αυτά;


Ύστερα θέλει και ειδική εκπαίδευση. Αλλιώς είναι ένας ειδικός, δεν φτάνει μόνο να είσαι απλά κτηνίατρος για να έχεις το επίσταμαι της κτηνιατρικής. Φαντάζομαι ότι θέλει ειδική συμπεριφορά σε ένα πληγωμένο γεράκι, από ένα πληγωμένο τσακάλι. Υπάρχουν, βέβαια, ζώα τα οποία δεν μπορούν να γίνει η αναπαραγωγή τους, όπως για παράδειγμα ο τσακαλολύκος είναι όπως το γαϊδούρι με το άλογο ας πούμε που γίνεται η διασταύρωση. Αυτά βέβαια θα τα μελετήσουν οι ειδικοί, όπως θα μελετήσουν και κοπάδια.

Πρόσφατα είχαμε ένα μεγάλο πρόβλημα στις Σέρρες που το είχα αναφέρει στην Ολομέλεια, τότε, στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, είναι η αφρικανική πανώλη των χοίρων. Υπάρχουν μεταδιδόμενες αρρώστιες. Άλλωστε και το φαινόμενο του covid-19, του κορωνοϊού και η νυχτερίδα οφείλεται και ο μυρμηγκοφάγος οφείλεται και κάποια άλλα ζώα. Υπάρχει αυτή, θα λέγαμε η διασταύρωση, η χημεία που γίνεται, η οποία θα φέρει κάποια αποτελέσματα. Το θέμα είναι σε τι σημείο είμαστε; Δηλαδή υπάρχουν, πραγματικά, εθελοντικές οργανώσεις, υπάρχει η «ΑΙΓΙΝΑ» που αναφερθήκατε, υπάρχουν πάρα πολλοί σύλλογοι που από το μεράκι τους αυτοί οι άνθρωποι προσπαθούν να διασώσουν κάποια είδη και από εκεί και πέρα να φέρουν αυτήν την ισορροπία.

Για τα πουλιά που λέγαμε νομίζω ότι σήμερα επιστημονικές μετρήσεις πουλιών, αποδημητικών και όχι μόνο, φέρνουν μια ουσιαστική μελέτη που μπορούν να μελετήσουν τη βαρύτητα της γης, το μαγνητικό πεδίο, τον καιρό, τα καιρικά φαινόμενα, δηλαδή βοηθούν και σε επιστημονικές μελέτες. Αυτό που λέμε για να βάλουμε τη λογική στον άνθρωπο, ο άνθρωπος έχει πολύ μεγάλο το ένστικτο της επιβίωσης και της αυτοσυντήρησης. Τα δελφίνια, για παράδειγμα, είναι είδος προς μίμηση, κινούνται σαν σώμα, και κάποια άλλα ζώα. Δηλαδή στο θέμα της ευστροφίας υπάρχουν είδη, άσχετα αν δεν μπορούν να τα υλοποιήσουν για άλλους λόγους. Εμείς έχουμε και το σώμα μας που μας βοηθάει, πέρα από το μυαλό.

Η ουσία είναι μία. Θα γίνει μία μελέτη, πιστεύετε, της πανίδας στην Ελλάδα, όπως πρέπει να γίνει, για να διασώσουμε την ίδια την ταυτότητα της Ελλάδας και της βαλκανικής χερσονήσου, αν θέλετε; Από κει και πέρα τα ζώα παίζουν ουσιαστικό ρόλο για την επιστήμη, γιατί από εκεί θα καταλάβουμε την ταυτότητά μας, στο γήινο περιβάλλον που ζούμε. Σίγουρα δεν είμαστε μόνοι μας, όπως είπαν και οι συνάδελφοι. Είμαστε ένα κομμάτι που πρέπει να συνεργαστούμε, όχι να τα αφανίσουμε. Το να βλέπω εγώ τους Ιάπωνες να σκοτώνουν φάλαινες, μετά από μια τριακονταετία να επανέρχεται το κυνήγι φαλαινών, γιατί να το κάνουν; Για ποιο λόγο να διαταράξουμε αυτήν την ισορροπία, όταν πρέπει να ζήσουμε αρμονικά; Αλλά η ίδια η φύση είναι σοφή για να φέρνει αυτή την ισορροπία.


Υπάρχει ενημέρωση των Ελλήνων για την πανίδα όπως πρέπει; Φαντάζομαι, όχι αυτή που θα έπρεπε. Τα κέντρα περίθαλψης έχουν την υλικοτεχνική υποδομή και την εκπαίδευση; Έχουν αν θέλετε και τα κονδύλια; Φαντάζομαι πάρα πολλά προβλήματα. Επί της ουσίας, μια και είναι πολύ σημαντικό θέμα αυτό που έχετε φέρει κυρία Πρόεδρε, θα γίνει μια ουσιαστική εμπεριστατωμένη μελέτη για την πανίδα, γιατί μέσα από αυτήν θα βγάλουμε πάρα πολλά συμπεράσματα για την ίδια τη χώρα που βιώνουμε, αλλά και για το μέλλον της; Γιατί από τη συμπεριφορά των ζώων, μπορούμε να προβλέψουμε πολλές καταστάσεις, οι ειδικοί τουλάχιστον. Είναι μια σημαντική προσπάθεια αυτό που κάνουν όλα τα κέντρα περίθαλψης των ζώων και πρέπει να συνεχιστεί. Θα πρέπει να γίνουν κάποιες μελέτες, για παράδειγμα το ανεξέλεγκτο κυνήγι δημιουργεί τεράστια προβλήματα, νομίζω ότι συνέδραμαν οι ομοσπονδιακοί θηροφύλακες κατάτι για να ελεγχθεί. Πάνω απ’ όλα, πρέπει να γνωρίζουμε τα ζώα και τα πουλιά που έχουμε στην Ελλάδα, τα οποία είναι πάρα πολλά σε πάρα πολλές περιοχές, από τη Ροδόπη, την Πίνδο, την Αιτωλοακαρνανία, την Πελοπόννησο και τα νησιά, όπου έχουμε αυτό το προνόμιο να συνδυάζουμε ζωικό και θαλάσσιο πλούτο.

Κώστας Μπούμπας: Κοιτάξτε λίγο, για την αφρικανική πανώλη των χοίρων που λέτε, εγώ απλά θέλω να ρωτήσω ως Έλληνας βουλευτής και ως δημοσιογράφος να ρωτήσω, για την αφρικανική πανώλη, γιατί το συζητούσαμε με τον κ. Βορίδη και εμφανίστηκε μετά από λίγα εικοσιτετράωρα.

Η ερώτηση είναι η εξής, με τις βαλκανικές χώρες υπάρχει συνεργασία; Το λέω αυτό, διότι κρούσμα με την αφρικανική πανώλη είχαμε πέρυσι τον Αύγουστο. Θα μπορούσαμε, ενδεχομένως, να είχαμε πάρει περισσότερες μετρήσεις από τη Βουλγαρία που γειτνιάζουμε. Υπάρχει συνεργασία με τις άλλες βαλκανικές χώρες για μετακινήσεις ζώων; 

Επιπλέον όσων αφορά για τους κομμωτές, οι πρώτοι που είστε σε ένα επάγγελμα, το οποίο είναι επικίνδυνο για την δική σας υγεία, είστε εσείς οι ίδιοι. Δηλαδή, μόνο που θα αναπνεύσετέ κάποιες βαφές και μόνο που θα χρησιμοποιήσετε κάποια υλικά, τα οποία ενδεχομένως θα σας προκαλέσουν εξανθήματα και ερεθισμούς στο δέρμα, είναι επικίνδυνο. 

Εγώ πιστεύω ότι αν υπήρχε από το ίδιο το κράτος και ήταν περισσότερο αρωγός, δηλαδή να μην τα περιμένουμε όλα, διότι σίγουρα ο επαγγελματίας πρέπει να έχει επαγγελματική συνείδηση, αλλά πρέπει να βοηθηθείτε. 

Θα βάλετε κάποιες ειδικές λεκάνες στους νιπτήρες, για να παίρνουν κάποιοι τα απόβλητα; 

Θα γίνουν περισσότερο ανακυκλώσιμα υλικά; 

Εγώ, πιστεύω, ότι αν γινόταν και μια καμπάνια ενημέρωσης στον κόσμο ότι με προϊόντα τα οποία είναι πιο οικολογικά και άρα, δεν ελλοχεύει ο κίνδυνος να έχουμε και θέματα με την υγεία τους. Διότι, εσείς κάνετε μια ολοκληρωμένη περιποίηση και έχετε άμεση επαφή με το δέρμα του ανθρώπου, με τους πόρους, δηλαδή με το ανθρώπινο σώμα. 

Άρα, είναι πολύ σοβαρή αυτή η δουλειά. 

Ως αναφορά με τα ιατρικά απόβλητα αυτό που ξέρω είναι, ότι έχει γίνει μια προσπάθεια τα τελευταία χρόνια, αλλά θα σας πω κάτι. Πέρασα από ιδιωτική εταιρεία εργαζόμενος και περνούσε ειδική εταιρεία από τη Θεσσαλονίκη, για να πάρει απόβλητα από τις Σέρρες, δεν υπάρχει μια αποκέντρωση εταιρειών –ακόμη- με τα απόβλητα. 

Κύριε Ρουσόπουλε,  τι γίνεται σε άλλες χώρες με τα απόβλητα. Το μόνο που είχα διαβάσει κάποτε και με εντυπωσίασε είναι, ότι κάθε χρόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής πετιούνται 2 δισεκατομμύρια ξυραφάκια. Τρομερό το νούμερο. 

Θέλω, να πω, ότι δεν έχουμε προχωρήσει σε μια ολοκληρωμένη ανακύκλωση από τα είδη περιποίησης, αλλά σήμερα στα φαρμακεία μέσα, θα δείτε πολλά προϊόντα τα οποία σχετίζονται με το δικό σας επάγγελμα είναι στην περιποίηση των μαλλιών. Πάντως από ένα λάθος η ζημιά είναι μεγάλη.  Μπορεί ο πελάτης να πάθει ζημιά. Άρα, είναι μια υπεύθυνη δουλειά, αλλά πολλές φορές εσείς μπορεί να έχετε την καλή θέληση και τις γνώσεις, το θέμα είναι τι προδιαγραφές υπάρχουν από όλα αυτά τα προϊόντα του κομμωτηρίου, πόσο αυστηρή είναι η νομοθεσία; Τι παράνομα κυκλοφορούν που δεν μπορούν, να ελεγχθούν- ενδεχομένως. 

Εδώ τώρα επαφίεται και στη συνείδηση του κάθε κομμωτή. 

Εκείνο το μεγάλο πρόβλημα που έχετε, όχι εσείς προσωπικά -ως κλάδος- έχετε πολλούς παράνομους,  έχετε πολλούς οι οποίοι μπαίνουν στα σπίτια χωρίς άδεια, γιατί θέλει να αποφύγει η γυναίκα 20, 30, 40 ευρώ 15 να πάει με 5 ευρώ, αλλά δεν έχει συνειδητοποιήσει, ότι παίζει με την υγεία της και ότι το προϊόν που έρχεται από τον πλανόδιο κομμωτή -το παράνομο- μπορεί να είναι από κάποια χώρα αμφιβόλου ποιότητας, που σίγουρα είναι, για να μειώσει το κόστος. Δεν μπορεί κάποιος, να σου βάψει μαλλί, ο ένας να το βάφει με 30 ευρώ και ο άλλος να στο βάφει με 5ευρώ. 

Λέει, ότι είναι η επιβάρυνση με τα ασφαλιστικά ταμεία, με τα ενοίκια μέχρι ένα σημείο, εδώ η απόκλιση είναι τεράστια. Εδώ έρχονται βαφές μαλλιών πραγματικά παράνομες και αυτό χτυπάει πάρα πολύ το επάγγελμα σας, δηλαδή το σπιλώνει.  Θα  της πέσουν της άλλης τα μαλλιά, να το πω έτσι και την πληρώνει ο νόμιμος  σύλλογος κομμωτών.

Κώστας Μπούμπας: Σίγουρα σε αυτό και το κράτος θα πρέπει να είναι αυστηρό και εσείς οι ίδιοι όσο μπορείτε να περιφρουρείτε και να καταγγέλλεται τέτοιου είδους περιπτώσεις.

Νομίζω, ότι και αυτό είναι μέσα στην υγιεινή φροντίδα και στα ενδεδειγμένα προϊόντα που πρέπει να χρησιμοποιούν οι κομμωτές

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Γιατί οι Αρχαίοι Έλληνες δεν είχαν φυλακές

Εντελώς διαφορετική η έννοια του σωφρονισμού στην Αρχαία Ελλάδα σε σχέση με σήμερα Οι πρόγονοι μας δεν φυλάκιζαν τους εγκληματίες. Είτε τους έβαζαν πρόστιμο, είτε...

Γιάννης Βογιατζής: Λάτρεψα τη μάνα μου, ο πατέρας μου της έλεγε «αν δεν...

Είμαι πεντάρφανος και είμαι μόνος μου, πρόσθεσε ο ηθοποιός Ο Γιάννης Βογιατζής μίλησε για την πορεία του στην υποκριτική, αλλά και την αδυναμία που είχε...

Πέθανε η Άννα Παναγιωτοπούλου σε ηλικία 76 ετών

Η ηθοποιός αντιμετώπιζε σοβαρό πρόβλημα με την υγεία της Η Άννα Παναγιωτοπούλου έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 76 ετών. Τα τελευταία χρόνια, η ηθοποιός...

Τούρκος ηθοποιός αγόρασε το σχολείο στο οποίο φοίτησε και το… κατεδάφισε για να...

«Πάντα με έδερναν» Μια κίνηση που άφησε τους πάντες με το στόμα ανοιχτό έκανε ο Τούρκος ηθοποιός Τσαγκλάρ Ερτουγκρούλ, ο οποίος όχι μόνο αγόρασε το...

Διαβάστε επίσης

Δείτε επίσης.

 

Πότε θα ξαναδούμε τη βενζίνη στα 1,50 ευρώ;

Πότε θα ξαναδούμε τη βενζίνη στα 1,50 ευρώ; Αν οι τιμές της βενζίνης στα πρατήρια καυσίμων μεταβάλλονταν σε πλήρη αρμονία με τις χρηματιστηριακές διακυμάνσεις του...

Διευκρινήσεις από το ΥΠΕΣ για το σύστημα κινήτρων και ανταμοιβής δημοσίων υπαλλήλων

Τι είναι το νέο σύστημα κινήτρων και ανταμοιβής δημοσίων υπαλλήλων (μπόνους παραγωγικότητας); Πρόκειται για ένα νέο σύστημα επιβράβευσης των δημοσίων υπαλλήλων για την ουσιαστική συμβολή...

Γρηγόρης Ζαρωτιάδης: Σας ευχαριστώ για την στήριξη

Σε θερμό και μεγάλο ακροατήριο στις Σέρρες, μίλησε υποψήφιος Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ - Καθηγητής του ΑΠΘ, ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΖΑΡΩΤΙΑΔΗΣ.  «Ξεκινώντας από τον τόπο καταγωγής του τον...

Συνέχισε να διαβάζεις