21/03/2023
9.7 C
Serres

Μύθος ή Αλήθεια;

Γράφει ο Χειρουργός Οφθαλμίατρος  Νικόλαος Σ. Τσικλής

 

1.“Η χρήση των γυαλιών στα παιδιά μπορεί να μειώσει τη μυωπία” #Μύθος#

Parfait

Τα γυαλιά απλώς μας βοηθάνε να βλέπουμε καλύτερα. Σε ορισμένες περιπτώσεις (παιδιά μέχρι τα 10 έτη) βοηθάνε να «δυναμώσουν» και τα μάτια. Σε κάθε περίπτωση η χρήση των γυαλιών δεν συνδέεται με καθυστέρηση εξέλιξης της μυωπίας.

2.“Οι ασκήσεις των ματιών μπορούν να βελτιώσουν την όραση σου.#Μύθος#

Κάποιοι λένε πως για να μπορείς να κοιτάζεις τον κόσμο γύρω σου, το μόνο που χρειάζεται είναι να κρατήσεις τους μύες των ματιών σου τονωμένους. Αυτός ο μύθος έχει κάνει πολλούς ανθρώπους πλούσιους. «Δυστυχώς» το να στριφογυρίζεις τα μάτια σου δεν έχει καμία επίδραση στην όραση σου.


3.“Δεν υπάρχει λόγος να ελέγχεις την όραση σου πριν τα 40” #Μύθος#

Όλοι πρέπει να ακλουθούν ένα κατάλληλο πρόγραμμα για την υγεία των ματιών, που περιλαμβάνει έστω μια τακτική οφθαλμολογική εξέταση τον χρόνο ακόμα και αν δεν υπάρχουν εμφανή σημάδια προβλήματος. Υπάρχουν πολύ σοβαρές παθήσεις των ματιών που στα αρχικά στάδια δεν προκαλούν καμία ενόχληση, όπως είναι το γλαύκωμα. Ανάλογα την γενικότερη κατάσταση της υγείας σας, το οικογενειακό σας ιστορικό και την κατάσταση των ματιών σας ο οφθαλμίατρος σας θα προτείνει κάθε πότε θα πρέπει να επανεξετάζεστε.

4.“Η χρήση υπολογιστών βλάπτει τα μάτια” #Αλήθεια#


Η παρατεταμένη εργασία μπροστά από οθόνες σχετίζεται με αύξηση των βαθμών της μυωπίας και μείωση του ρυθμού με τον οποίο ανοιγοκλείνουμε τα μάτια. Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα ξηροφθαλμία που με τη σειρά της προκαλεί κόπωση και κοκκίνισμα των ματιών.

5.“Μπορείς να κοιμάσαι φορώντας τους φακούς επαφής” #Εν μέρει Αλήθεια#

Σε γενικές γραμμές είναι επικίνδυνο να φοράμε τους φακούς επαφής κατά την διάρκεια του ύπνου. Στην περίπτωση αυτή λαμβάνουμε ένα αχρείαστο ρίσκο. Παρόλο που υπάρχουν φακοί επαφής με ένδειξη για 24ωρη χρήση, θα πρέπει να τους βγάζουμε πριν κοιμηθούμε. Τα μάτια μας δεν οξυγονώνονται επαρκώς όταν φοράμε φακούς επαφής και αυτό επιδεινώνεται όταν τα μάτια είναι κλειστά. Επιπλέον υπάρχει σοβαρός κίνδυνος μολύνσεως του κερατοειδούς, που μπορεί να οδηγήσει μέχρι και σε απώλεια της όρασης σε ορισμένες περιπτώσεις.

6.“Αν κάποιος δε φοράει τη σωστή συνταγή στα γυαλιά του ή στους φακούς επαφής, μπορεί να κάνει ζημιά στα μάτια του” #Εν μέρει Αλήθεια#

Αν η συνταγή γυαλιών δεν είναι η κατάλληλη, ο ασθενής μπορεί να μη βλέπει καθαρά, να έχει ζαλάδες ή πονοκεφάλους, αλλά δεν μπορεί να προκαλέσει μόνιμη ζημιά στα μάτια του. Με τη σωστή συνταγή, θα βλέπει και πάλι καθαρά. Εξαίρεση αποτελούν τα μικρά παιδιά, τα οποία πρέπει να φοράνε οπωσδήποτε τη σωστή συνταγή και να ελέγχονται τακτικά, γιατί στην αντίθετη περίπτωση ενδέχεται να αναπτύξουν αμβλυωπία (τεμπέλικο μάτι).

7.“Αν φοράς γυαλιά, τα μάτια σου θα εξαρτηθούν από αυτά” #Μύθος#

Φορώντας τα σωστά γυαλιά, ποτέ δεν θα κάνεις τα μάτια σου χειρότερα. Πριν αρχίσει κάποιος να φοράει γυαλιά, βλέπει θολά, κάτι το οποίο αποδέχεται ως φυσιολογικό. Όταν διορθωθεί η όρασή του και βλέπει καθαρά δημιουργείται η αίσθηση ότι δεν μπορεί να κινηθεί με ευκολία χωρίς τα γυαλιά του, παρ’ όλο που πριν μπορούσε. Αυτό συμβαίνει γιατί «εθιζόμαστε» στην καθαρή όραση και όχι γιατί εξασθενούν τα μάτια μας.

8.“Αν τρως καρότα και ψάρια θα βελτιώσεις την όραση σου” #Εν μέρει Αλήθεια#

Τα καρότα περιέχουν βιταμίνη Α που κάνει καλό στα μάτια. Εξίσου σημαντική είναι η κατανάλωση πράσινων λαχανικών με φύλλα, φρέσκων φρούτων καθώς αυτά έχουν πολύ ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες (Βιταμίνη C, Βιταμίνη Ε) και η άφθονη κατανάλωση νερού. Τα παραπάνω μπορούν να προστατεύσουν από καταρράκτη, την εκφύλιση της ώχρας κηλίδας με το πέρας της ηλικίας, αλλά δεν μπορούν να βοηθήσουν σε βασικά προβλήματα όρασης όπως είναι η μυωπία.

9.“Τα παιδιά πρέπει να ελέγχονται για πρώτη φορά από οφθαλμίατρο πριν πάνε στο σχολείο” #Μύθος#

Είναι εξαιρετικά σπάνιο για ένα παιδί να παραπονεθεί ότι δε βλέπει, γιατί θεωρεί αυτό που βλέπει ότι είναι φυσιολογικό. Ιδανικά είναι απαραίτητη η εξέταση από εξειδικευμένο οφθαλμίατρο όταν γεννηθούν, στους 6 μήνες, 2 ετών και πριν πάνε στο νηπιαγωγείο. Με τον τρόπο αυτό, μπορούν να προληφθούν πιθανώς μη αναστρέψιμες βλάβες των ματιών. Σε κάθε περίπτωση η εξέταση των παιδιών σε ηλικία περίπου 4 ετών είναι από τις πιο σημαντικές στη ζωή τους, για να προληφθούν ενδεχόμενα σοβαρά οφθαλμολογικά προβλήματα.

10.Όταν βγάζουμε τα γυαλιά ή τους φακούς επαφής ξεκουράζονται τα μάτια μας #Εν μέρει Αλήθεια#

Όποιος φοράει γυαλιά για να βλέπει μακριά και τα βγάλει ενδεχομένως να διευκολύνεται στην κοντινή όραση αν είναι μύωπας και έχει ξεκινήσει η πρεσβυωπία. Βγάζοντας βέβαια τους φακούς επαφής ο κερατοειδής χιτώνας του ματιού οξυγονώνεται καλύτερα και κατά κάποιο τρόπο ξεκουράζεται τα μάτια, μιας και οι φακοί επαφής αποτελούν ένα ξένο σώμα προς τον οφθαλμό.