03/03/2024
9.9 C
Serres

Ν.Ε ΠΑΣΟΚ Σερρών: Βάζουν ταφόπλακα στον αγροτικό χώρο

Στις 27 Οκτωβρίου καταβλήθηκε από τον ΟΠΕΚΕΠΕ η μικρότερη προκαταβολή βασικής ενίσχυσης, που έχει δοθεί τα τελευταία χρόνια στον αγροτικό κόσμο στη χώρα μας,

στο πλαίσιο της εφαρμογής της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) σύμφωνα με τη Ν.Ε ΠΑΣΟΚ Σερρών.

Το συνολικό εγκεκριμένο χρηματικό ποσό της βασικής ενίσχυσης για τους Έλληνες αγρότες για το 2023 είναι μειωμένο κατά 239 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με το 2022.

Το μικρότερο που έχει δοθεί ποτέ και αυτό με αστοχίες και λάθη στην κατανομή των επιδοτήσεων, όπως και πέρυσι.

Επίσης από τα ελάχιστα χρήματα που διατέθηκαν, το ποσό που τελικά δόθηκε στους αγρότες, ήταν μικρότερο κατά 92 εκατομμύρια. Αυτά τα 92 εκατομμύρια είναι χρήματα των αγροτών και πρέπει να τους αποδοθούν ΑΜΕΣΑ.


Ίσως λοιπόν είναι πολυτέλεια να ζητάμε από αυτή την κυβέρνηση να διαμορφώσει και να υλοποιήσει μια στρατηγική ανάπτυξης του αγροτικού τομέα, όταν δεν μπορεί να διεκπεραιώσει μια απλή διοικητική διαδικασία.

Και τώρα γινόμαστε θεατές σε ένα θέατρο του παραλόγου με αλληλοκατηγορίες ανάμεσα στον Υπουργό και τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Είτε όμως πρόκειται για απόρροια κακής διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης, είτε ανύπαρκτης διαβούλευσης με τους αρμόδιους φορείς και παραγωγούς, αυτή η κατάσταση δημιουργεί συνθήκες ασφυξίας στους Έλληνες αγρότες.


Η κυβέρνηση όμως βρίσκεται σε μεγάλη απόσταση από τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου, όπως:

 • η αύξηση του κόστους παραγωγής, που εκτινάχθηκε μέσα σε ένα χρόνο, όπως το πετρέλαιο που το κόστος του κυμαίνεται από 1,80 έως 2,00 ευρώ το λίτρο και η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης πετρελαίου είναι στα 78 εκατομμύρια αποτελεί ΕΜΠΑΙΓΜΟ των αγροτών. 
 • τα προβλήματα με την έλλειψη εργατών γης, για τα οποία η κυβέρνηση δεν έχει κάνει τίποτα.
 • το κύριο και μεγαλύτερο πρόβλημα που είναι οι οφειλές και τα κόκκινα δάνεια των αγροτών αφού το 70% των αγροτών έχει οφειλές, στην εφορία, στο ΕΦΚΑ στις τράπεζες.

Η έλλειψη Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου για τον πρωτογενή τομέα, η αδυναμία διαχείρισης της νέας ΚΑΠ και η μη αντιμετώπιση του πρωτογενή τομέα παραγωγής ως έναν βασικό πυλώνα της εθνικής μας οικονομίας βάζουν ταφόπλακα στον αγροτικό χώρο.

Είναι λοιπόν αναγκαία όσο ποτέ η χάραξη Εθνικής Στρατηγικής για την πρωτογενή παραγωγή που θα αξιοποιεί τις ευρωπαϊκές πολιτικές και τα χρηματοδοτικά εργαλεία προς όφελος της χώρας, των κάτοικων της υπαίθρου και της πρωτογενούς παραγωγής.

Το ΠΑΣΟΚ προτείνει συγκεκριμένη δέσμη μέτρων για την τόνωση της αγροτικής οικονομίας και την προστασία των αγροτών που περιλαμβάνουν:


 • Την προστασία της αγροτικής γης από πλειστηριασμούς και κατασχέσεις και ένα νέο πλαίσιο ρυθμίσεων για τις οφειλές των αγροτών σε δημόσιο και τράπεζες.
 • Χρηματοδοτικό πρόγραμμα για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των αγροτικών επιχειρήσεων
 • Νέα φορολογικά και χρηματοδοτικά κίνητρα για τις ομάδες παραγωγών, τα συνεταιριστικά σχήματα.
 • Θεσμικό πλαίσιο για την εγκατάσταση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας από τους αγρότες και για τη δημιουργία ενεργειακών κοινοτήτων μεταξύ των αγροτών.
 • Μηδενισμός του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο
 • Αλλαγή του Κανονισμού Ασφάλισης του ΕΛΓΑ με διεύρυνση και επέκταση της κάλυψης καταστροφών που οφείλονται στην κλιματική αλλαγή.
 • Προγράμματα για νέους αγρότες, ώστε να έχουν κίνητρο οι νέοι να ασχοληθούν με τη γη και να συμβάλλουν στην παραγωγική ανασυγκρότηση και την διατροφική αυτάρκεια της χώρας.
 • Νέο θεσμικό πλαίσιο που θα επιτρέψει σε εργάτες γης τρίτων χωρών να έρθουν με ασφάλεια στη χώρα.

Ο αγροτικός κόσμος και το ΠΑΣΟΚ ταυτίστηκαν και πορεύτηκαν μαζί σε δύσκολες εποχές. Συναντώνται ξανά. Επανασυνδέονται με μια σχέση ειλικρίνειας και εμπιστοσύνης, που στηρίζεται στις προγραμματικές προτάσεις του ΠΑΣΟΚ.

Η προσπάθεια μας για την ανατροπή του σημερινού πολιτικού σκηνικού αποδίδει. Είμαστε, όμως, ακόμα στην αρχή. Ο στόχος μας είναι να διαμορφωθεί και να εκφραστεί πολιτικά μια νέα κοινωνική και προοδευτική πλειοψηφία.

Πληρωμές 28 εκατ. € από ΕΛΓΑ

Παρουσίαση βιβλίου στο χώρο του Συλλόγου Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών

Τακτικό Μέλος της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας ορίστηκε ο Θεόφιλος Λεονταρίδης

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Σπύρος Μαρτίκας: Είμαι ένας εκσυγχρονισμένος άνδρας παλιάς κοπής»

«Μάλλον ήρθε η ώρα να της κάνω ένα παιδί» Ο Σπύρος Μαρτίκας και η Βρισηίδα Αδριώτου παραχώρησαν δηλώσεις σε κάμερα τηλεοπτικής εκπομπής, μεταξύ άλλων, για...

Νέα Σμύρνη: Παντρεύτnκε το πρώτο ομοφuλόφιλο ζευγάρι στην Ελλάδα – Έχουν ήδη 3...

Ο γάμος του Σταύρου Γαβριλιάδη και του Δημήτρη Ελευσινιώτη τελέστηκε το Σάββατο σε κλειστό οικογενειακό κύκλο – Είναι μαζί 20 χρόνια και έχουν τρία...

Σuνελήφθη στη Θεσσαλονίκη ο Μένιος Φουρθιώτης

Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη ο Μένιος Φουρθιώτης μετά από μήνυση του πατέρα του Νίκου Κοκλώνη Ο παρουσιαστής συνελήφθη έξω από ξενοδοχείο, στη Θέρμη Θεσσαλονίκης Συνελήφθη στη Θεσσαλονίκη ο...

Βασιλική Τρουφάκου για εγκυμοσύνη: “Είναι τόσο εύκολη που μερικές φορές το ξεχνάω”

Η ηθοποιός Βασιλική Τρουφάκου μίλησε σε τηλεοπτική εκπομπή για το πως βιώνει τους πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης της. Η ηθοποιός Βασιλική Τρουφάκου βρέθηκε σε πρωινή...

Διαβάστε επίσης

Δείτε επίσης.

 

Πέμη Ζούνη: Μου έφεραν τούρτα τα παιδιά στη σχολή και δεν είχαν τόσα λεφτά για τα κεράκια που έπρεπε να σβήσω

Την Πέμη Ζούνη συνάντησαν οι κάμερες των τηλεοπτικών εκπομπών, το βράδυ της Τρίτης 27 Φεβρουαρίου σε εκδήλωση και απέσπασαν μερικές δηλώσεις. Όταν είδαν την ηθοποιό,...

Ο Πέτρος Λαγούτης σε μια εκ βαθέων εξομολόγηση: «Η σχέση με τα παιδιά μου ήταν το μόνο που δεν τζόγαρα»

"Νομίζω ότι τα παιδιά μου ήταν πάντα αυτό το πράγμα που δεν με άφηνε να υπερβώ και το τελευταίο όριο" ομολογεί, μεταξύ άλλων, ο...

Στέλιος Κερασίδης: Ο 10χρονος Έλληνας σολίστ του πιάνου στη λίστα με τα 100 μεγαλύτερα ταλέντα του κόσμου

Ο 11χρόνος πιανίστας, Στέλιος Κερασίδης συγκαταλέγεται στα 100 μεγαλύτερα ταλέντα του κόσμου σύμφωνα με τα πρόσφατα Global Child Prodigy Awards Ο Στέλιος Κερασίδης ή αλλιώς...

Συνέχισε να διαβάζεις