01/03/2024
11.5 C
Serres

Είστε ιδιοκτήτης σκύλου; Εχετε λιγότερες πιθανότητες να πάθετε καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό

Τα απίθανα οφέλη της συνύπαρξης με ένα ζώο συντροφιάς αλλά και μερικά τεράστια «αλλά».

Τα κατοικίδια μπορούν να μας προσφέρουν αγάπη, ευτυχία, συντροφικότητα και ένα σωρό υπέροχα πράγματα.

Πόσο όμως επηρεάζει το κατοικίδιό μας την υγεία μας;

Κι αν η υιοθέτηση ενός κατοικίδιου επιδρά στην υγεία μας, ο αντίκτυπος είναι θετικός ή αρνητικός; Έρευνες απαντούν σε όλα μας τα ερωτήματα.


Τα κατοικίδια συμβάλλουν στη μείωση του στρες και του άγχους

«Το να προσφέρουμε τα χάδια μας σε ένα ζωάκι, έχει ηρεμιστική επίδραση», υποστηρίζει ο Τζεφ Γου, θεραπευτής γάμου και οικογένειας στο Moment of Clarity Mental Health Center.

Σε αυτό συμφωνεί και μια δημοσκόπηση του 2023, από την Αμερικανική Ψυχολογική Εταιρεία, με δείγμα 2.200 ενήλικες ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων, η οποία διαπίστωσε ότι το 86% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι τα κατοικίδιά τους έχουν ως επί το πλείστον θετικό αντίκτυπο στην ευημερία τους.

Από τους ερωτηθέντες, το 69% των ατόμων εξομολογήθηκαν ότι τα κατοικίδια τους βοηθούν να διαχειριστούν το στρες, ενώ το 66% ότι η παρουσία των ζώων στον χώρο τους γαληνεύει.


Μάλιστα, για τα άτομα με αγχώδεις διαταραχές, ο Γου προβλέπει ότι τα ίδια ποσοστά μπορεί να είναι ακόμα υψηλότερα.

Επιπλέον, μελέτη του 2019 διαπίστωσε ότι η φιλοξενία σκύλων στις πανεπιστημιουπόλεις συνέβαλε δραστικά στη μείωση των συμπτωμάτων κατάθλιψης και του άγχους στους μαθητές.

Ακόμη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα διασκεδαστικά βίντεο με σκύλους είχαν θετική επίδραση στην ψυχική υγεία των μαθητών, αν και όχι τόσο δραστική όσο η πραγματική αλληλεπίδραση με σκύλους.

Το γεγονός ότι τα ζώα βελτιώνουν την ψυχική μας υγεία αποδεικνύεται και από τα παραδείγματα θεραπειών με τη βοήθεια ιπποειδών, που έχουν επιστρατευτεί για θεραπευτικές παρεμβάσεις σε νέους που αντιμετωπίζουν ζητήματα ψυχικής υγείας και παρουσιάζουν προβλήματα συμπεριφοράς.

Τα κατοικίδια μας προσφέρουν και σωματική ευρωστία

Μια ανάλυση 49 μελετών του 2023 διαπίστωσε ότι τα κατοικίδια έχουν σημαντική θετική επίδραση στη σωματική δραστηριότητα των ιδιοκτητών τους σε σύγκριση με τους ανθρώπους που δεν διαθέτουν κατοικίδια.


Με άλλα λόγια, οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων σωματικά ήταν πιο δραστήριοι σε σχέση με τους υπόλοιπους συμμετέχοντες στις έρευνες.

Τα κατοικίδια κάνουν καλό και στην καρδιά μας

Σύμφωνα με την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία, οι ιδιοκτήτες σκύλων έχουν 31% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό σε σχέση με τα άτομα που δεν έχουν κατοικίδιο.

Τα κατοικίδια καταπολεμούν το αίσθημα της μοναξιάς

Για τους ανθρώπους που ζουν μόνοι, τα κατοικίδια στην καθημερινή τους ζωή είναι ένα δώρο θεού, που τους βοηθά να ανταπεξέλθουν και να παραμένουν δραστήριοι και δημιουργικοί.

Αυτοί οι άνθρωποι μοιράζονται τα πάντα με τα κατοικίδιά τους: To φαγητό, το σπίτι, ίσως και το κρεβάτι που ξαπλώνουν.

Τα ζώα επομένως, βοηθούν τους μοναχικούς ανθρώπους να έχουν λόγο ύπαρξης, να ξυπνούν κάθε πρωί με ένα νόημα και έναν σκοπό.

Mερικά μεγάλα «αλλά»…

Τα κατοικίδια χρειάζονται πολλή φροντίδα

Μια ανασκόπηση 17 μελετών εντόπισε τόσο θετικές όσο και αρνητικές επιπτώσεις σε ό,τι αφορά την ιδιοκτησία κατοικίδιων ζώων.

Ιδίως όταν πρόκειται για άτομα με ψυχικές παθήσεις.

Από τη μια τα κατοικίδια μας φτιάχνουν τη διάθεση και μας γεμίζουν χαρά.

Ωστόσο, το οικονομικό κόστος και τα φαινόμενα απειθαρχίας αποδείχθηκαν επιζήμια για την ψυχική μας υγεία, καθώς μας φέρνουν αντιμέτωπους με αισθήματα ενοχής, που δεν είμαστε σε όλες τις φάσεις της ζωής μας σε θέση να τα διαχειριστούμε.

Το γεγονός ότι στα ταξίδια δεν ξέρουμε ποιος θα φροντίσει το κατοικίδιό μας

Όταν πρέπει να λείψουμε για ένα επαγγελματικό ταξίδι, η ευθύνη για την υγεία και την περιποίηση του κατοικιδίου μας μπορεί να είναι τρομερά δαπανηρή, ενώ το «σε ποια χέρια θα αφήσουμε τον καλύτερό μας φίλο», είναι πάντοτε ένα κρίσιμο ερώτημα.

Το ενδεχόμενο της απώλειας

Όταν ένα κατοικίδιο πεθαίνει, η θλίψη μπορεί να είναι παρόμοια με την απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου.

Δυστυχώς όμως συχνά, οι άνθρωποι δεν καταλαβαίνουν απαραίτητα τον πόνο που νιώθουμε.

Σύμφωνα με μια ανασκόπηση 48 μελετών, οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων που έχασαν το ζωάκι τους ανέφεραν συχνά αισθήματα μοναξιάς μετά την απώλεια του κατοικίδιου ζώου τους, ακόμα και πολλά χρόνια μετά τον θάνατο, ενώ εξέφραζαν το παράπονο ότι οι γύρω αδυνατούσαν να καταλάβουν το μέγεθος της απώλειάς τους.

Και τελικά;

Σε ό,τι αφορά το «όφελος και τη ζημιά» από τη συνύπαρξη με ένα ζώο συντροφιάς, οι έρευνες είναι 50-50.

Επομένως, προκειμένου να αποκομίσουμε τα τεράστια οφέλη της υιοθεσίας ενός κατοικιδίου, θα πρέπει να λάβουμε υπόψιν και τα κατά.

Με άλλα λόγια, εάν νιώθουμε ότι δεν διαθέτουμε τον χρόνο, τη ρουτίνα και τα χρήματα που απαιτεί η κηδεμονία ενός ζώου, καλύτερα να μην προχωρήσουμε σε αυτή την απόφαση.

Μια επιπόλαια κρίση θα κάνει κακό τόσο σε εμάς, όσο και στον μικρό μας φίλο.

Επιπλέον, αν κάνουμε το μεγάλο βήμα, όσο κι αν αγαπάμε το μικρό μας ζωάκι, πρέπει να έχουμε πάντοτε στο πίσω μέρος του μυαλού μας την πιθανότητα κάποια στιγμή να χαθεί από τη ζωή μας.

Αυτός είναι ο κύκλος της ύπαρξης.

Σημασία έχει η αγάπη που προσφέρουμε σε αυτό το πλάσμα στο εδώ και το τώρα.

Ο σκύλος είναι το μοναδικό ζώο στον κόσμο που σε αγαπάει έτσı, χωρίς λόγο

Συμπαράσταση στα Καλλιτεχνικά και Μουσικά Σχολεία από την “ΑΛΛΑΓΗ” στη Κεντρική Μακεδονία

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Μαρίνα Πατούλη: «Είναι τυχεροί οι άνδρες που πέρασαν από τη ζωή μου»

Η Μαρίνα Πατούλη έδωσε συνέντευξη στην εκπομπή «Mega Καλημέρα» και τον Σαράντη Μαριεττή. Η ίδια μίλησε για τα αρνητικά σχόλια που δέχεται για την...

Λευτέρης Πανταζής: «Θαυμάστρια μού έχει ζητήσει το εσώρουχό μου»

Ο Λευτέρης Πανταζής σε συνέντευξή του ρωτήθηκε αν κάποια θαυμάστρια τον έχει φέρει σε δύσκολη θέση. Αποκαλυπτικός ήταν ο Λευτέρης Πανταζής σε συνέντευξή του, με αφορμή το νέο του βίντεο κλιπ. Ο τραγουδιστής μιλώντας...

Επιτομή της κομψότητας: Η Ελένη Ερήμου στα 79 της αποδεικνύει πως η ηλικία...

Υπήρξε μία από τις πιο όμορφες γυναίκες του ελληνικού κινηματογράφου και στα 79 της χρόνια, η Ελένη Ερήμου παραμένει ιδιαίτερα γοητευτική. Δεν τη βλέπουμε συχνά...

«Σύγκρουση» Δούκα – Κυρίζογλου για την Προεδρεία της ΚΕΔΕ

Αύριο Σάββατο 2 Μαρτίου σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας θα πραγματοποιηθεί η Γενική Συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) για την ανάδειξη του...

Διαβάστε επίσης

Δείτε επίσης.

 

Κάτια Ταραμπάνκο: “Έφτασα εδώ με την αξία μου και όχι στα γόνατα”

Στην κάμερα της εκπομπής «Γεια σου» και στον Κωνσταντίνο Αρτσίτα παραχώρησε δηλώσεις η Κάτια Ταραμπάνκο. Μέσα σε όλα το νεαρό μοντέλο τόνισε πως εδώ που έχει...

Υλοτόμοι ποζάρουν μπροστά στο «κατόρθωμά» τους. Έκοψαν μια σεκόγια, το μεγαλύτερο και γηραιότερο δέντρο του πλανήτη.

Στη φωτογραφία βλέπουμε υλοτόμους από την Αμερική να ποζάρουν μπροστά σε ένα τεράστιο κομμένο κορμό δέντρου. Η φωτογραφία είναι από το 1892, όταν τα...

Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος: Σημαντικά οφέλη για την οικονομία από την ίδρυση Μη κρατικών πανεπιστημίων

Για τα οφέλη, αλλά και για το διττό ρόλο του νομοσχεδίου για την ίδρυση μη κρατικών, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, πανεπιστημίων, μίλησε στην αρμόδια επιτροπή...

Συνέχισε να διαβάζεις