03/03/2024
9.9 C
Serres

Ολοκληρώθηκε το 9ο Τακτικό Συνέδριο της ΕΝΠΕ στα Ιωάννινα

Ολοκληρώθηκε το 9ο Τακτικό Συνέδριο της ΕΝΠΕ -Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, που πραγματοποιήθηκε χτες και σήμερα στα Ιωάννινα, με θέμα «Περιφερειακή Διακυβέρνηση – Οι Περιφέρειες στη Νέα Εποχή» και δυο ενότητες: «Μεταρρύθμιση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση – Περιφερειακή Διακυβέρνηση στην πράξη» και «Νέο ΕΣΠΑ, ΕΠΑ & Ταμείο Ανάκαμψης – Ο ρόλος των Περιφερειών».

Οι Περιφέρειες πήραν την ευθύνη των ΤΟΕΒ αλλά ούτε ευρώ για οφειλές τους προς τη ΔΕΗ 2
Οι Περιφέρειες πήραν την ευθύνη των ΤΟΕΒ αλλά ούτε ευρώ για οφειλές τους προς τη ΔΕΗ 2

Έπειτα από την ολοκλήρωση των εργασιών του Συνεδρίου, ο Συντονιστής της πρώτης θεματικής ενότητας, που ήταν αφιερωμένη στη μεταρρύθμιση της Αυτοδιοίκησης και τον σύγχρονο ρόλο των Περιφερειών, Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος, επισήμανε:

«Ως συντονιστής της ενότητας της Διοικητικής Μεταρρύθμισης, με στόχο την Περιφερειακή Διακυβέρνηση στο 9π Τακτικό Συνέδριο της ΕΝΠΕ, είχα την ευκαιρία να μιλήσω για το διακύβευμα, που δεν είναι άλλο από την ενδυνάμωση των δημοκρατικών θεσμών της χώρας.

Την αποτελεσματικότερη διοίκηση με την εξασφάλιση της λειτουργίας σε περιβάλλον χωρίς το άλλοθι της έλλειψης αποκέντρωσης.


Παναγιώτης Σπυρόπουλος
Παναγιώτης Σπυρόπουλος

Το κεκτημένο εδώ άργησε.

Άργησε και στοιχίζει.

Η ανάγκη για ενηλικίωση των θεσμών πρέπει να μεταφραστεί σε μια πολύ γενναία μεταρρύθμιση.


Δεν την έχει ανάγκη ο θεσμός, γιατί κανένας θεσμός δεν είναι αυτοσκοπός και δεν υπηρετεί τον εαυτό του.

Τη μεταρρύθμιση την έχει ανάγκη η χώρα για να καλύψει το κενό μιας ιδιαίτερα ταραχώδους περιόδου και για να συμβαδίσει με τις σημερινές συνθήκες και ανάγκες της κοινωνίας.

Η ευκαιρία της θεσμικής ενηλικίωσης δεν μπορεί να πάει χαμένη από την Κυβέρνηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, που άντεξε πολλαπλές κρίσεις, εστιάζοντας στην αλλαγή πορείας και νοοτροπίας.

Η παρουσία επίσης και πολύ περισσότερο το πολιτικό περιεχόμενο της Υπουργού Εσωτερικών Νίκης Κεραμέως και του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών Θοδωρή Λιβάνιου μάς κάνουν αισιόδοξους.


Οι Περιφέρειες πήραν την ευθύνη των ΤΟΕΒ αλλά ούτε ευρώ για οφειλές τους προς τη ΔΕΗ
Οι Περιφέρειες πήραν την ευθύνη των ΤΟΕΒ αλλά ούτε ευρώ για οφειλές τους προς τη ΔΕΗ

Ο θεσμός που υπηρετούμε, στάθηκε επίσης ψηλά στις πολλαπλές κρίσεις των τελευταίων ετών και στον αγώνα για την ανάταση της χώρας.

Χρειάζεται να δείξουμε πολύ μεγάλη πίστη στο ότι αυτό που η Ελλάδα μπορεί να δώσει τα επόμενα χρόνια είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτά που σήμερα έχει πετύχει.

Επειδή μπορούμε να πάμε ακόμα πιο ψηλά, τώρα είναι η ώρα, η ευκαιρία και η υποχρέωση να κάνουμε και το επόμενο βήμα που, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών της περιόδου, μόνο άλμα μπορεί να είναι».


Από την πλευρά του, ο συντονιστής της δεύτερης θεματικής ενότητας, Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης, τόνισε:

«Το ΕΣΠΑ, το ΕΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης είναι τα τρία σημαντικότερα χρηματοδοτικά προγράμματα για τη χώρα, κατά συνέπεια και για τις Περιφέρειες της χώρας. Η μέγιστη δυνατή αξιοποίησή τους όμως, ειδικά όταν μιλάμε για περιφερειακή ανάπτυξη και για bottom up πολιτικές, απαιτεί ταχύτητα και ευελιξία, καθώς κοινός στόχος όλων μας είναι η οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη.

Η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση μπορεί να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο ως επιταχυντής αυτής της ανάπτυξης, στοχεύοντας στις κατά τόπους αδυναμίες και δυνατότητες, αρκεί να αποκτήσει τον αναγκαίο ‘χώρο’.

Η αύξηση του ορίου πληρωμών του ΕΠΑ και η μεγαλύτερη ‘αυτοτέλεια’ των Περιφερειακών Προγραμμάτων του νέου ΕΣΠΑ μπορούν να αποτελέσουν κινήσεις μείζονος σημασίας που θα ‘απελευθερώσουν’ τις τοπικές δυνάμεις».

Σήμερα, δεύτερη μέρα του Συνεδρίου, εγκρίθηκε επίσης η έκθεση οικονομικής διαχείρισης (απολογισμού) του έτους 2022 της ΕΝΠΕ, με εισηγητή τον Πρόεδρο του Εποπτικού Συμβουλίου ΕΝΠΕ Νικόλαο Παπαγεωργίου.

Αβραμάκης – Καρπουχτσής για τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ

Άλλη μια σύσκεψη για το φορολογικό στο Επιμελητήριο την Δευτέρα 27 Νοεμβρίου!

Οι Περιφέρειες πήραν την ευθύνη των ΤΟΕΒ αλλά ούτε ευρώ για οφειλές τους προς τη ΔΕΗ

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες των Σερρών “Καυτηρίασαν” το νέο φορολογικό νομοσχέδιο

Έρχονται ελεγκτές της OLAF από τις Βρυξέλλες – Ελέγχουν πληρωμές και ΟΠΕΚΕΠΕ

ΣΥΡΙΖΑ: Αποχώρησε η ομάδα Αχτσιόγλου παραδίδοντας επιστολή με αιχμές

Μητσοτάκης προς ΣΥΡΙΖΑ: Κινδυνεύετε να γίνετε κόμμα Black Friday, -50%!

Ν.Ε ΠΑΣΟΚ Σερρών: Η χώρα χρειάζεται ισχυρή αντιπολίτευση!

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Σπύρος Μαρτίκας: Είμαι ένας εκσυγχρονισμένος άνδρας παλιάς κοπής»

«Μάλλον ήρθε η ώρα να της κάνω ένα παιδί» Ο Σπύρος Μαρτίκας και η Βρισηίδα Αδριώτου παραχώρησαν δηλώσεις σε κάμερα τηλεοπτικής εκπομπής, μεταξύ άλλων, για...

Νέα Σμύρνη: Παντρεύτnκε το πρώτο ομοφuλόφιλο ζευγάρι στην Ελλάδα – Έχουν ήδη 3...

Ο γάμος του Σταύρου Γαβριλιάδη και του Δημήτρη Ελευσινιώτη τελέστηκε το Σάββατο σε κλειστό οικογενειακό κύκλο – Είναι μαζί 20 χρόνια και έχουν τρία...

Σuνελήφθη στη Θεσσαλονίκη ο Μένιος Φουρθιώτης

Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη ο Μένιος Φουρθιώτης μετά από μήνυση του πατέρα του Νίκου Κοκλώνη Ο παρουσιαστής συνελήφθη έξω από ξενοδοχείο, στη Θέρμη Θεσσαλονίκης Συνελήφθη στη Θεσσαλονίκη ο...

Βασιλική Τρουφάκου για εγκυμοσύνη: “Είναι τόσο εύκολη που μερικές φορές το ξεχνάω”

Η ηθοποιός Βασιλική Τρουφάκου μίλησε σε τηλεοπτική εκπομπή για το πως βιώνει τους πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης της. Η ηθοποιός Βασιλική Τρουφάκου βρέθηκε σε πρωινή...

Διαβάστε επίσης

Δείτε επίσης.

 

Φάνης Μουρατίδης: Όταν πέθανε η αδερφή μου έμεινα μόνος, όποιον έβλεπα του έλεγα να γίνουμε φίλοι

«Έβγαινα στον δρόμο και όποιον έβλεπα μπροστά μου τον σταματούσα και του έλεγα "θέλεις να γίνουμε φίλοι;"» θυμάται ο ηθοποιός Ο Φάνης Μουρατίδης μίλησε για...

Δήμητρα Αλεξανδράκη: Χτύπησε στο κεφάλι ενώ προσπαθούσε να διαφημίσει προϊόν – Δείτε βίντεο

Χοροπήδησε με φόρα πάνω στο κρεβάτι και έσπασε το φωτιστικό που κρεμόταν από το ταβάνι Η Δήμητρα Αλεξανδράκη προσπαθούσε να γυρίσει ένα προωθητικό βίντεο, όταν...

Δεν άντeξε & ξeσπασε σε κλάματα on air ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου: «Μou κóπnκαν τα πóδıα. Μοu λεiπει πολú, το σπiτι είναι άδεıο»

Με ιδιαίτερη αγάπη και βαθιά συγκίνηση μίλησε ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου για την κόρη του, Νικολέτα, η οποία σπουδάζει στην Ολλανδία. Πιο αναλυτικά, ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου...

Συνέχισε να διαβάζεις