05/05/2024
13.2 C
Serres

Όχι άλλη Μικρασιατική Καταστροφή!

Array

Η επιθετικότητα της Τουρκίας δεν είναι διαπίστωση των ημερών μας. Ξεκίνησε ήδη μετά την Μικρασιατική Καταστροφή σε πολλές μορφές.

Γράφει ο Στέργιος Κατσανίδης*

Απλούστατα σήμερα παίρνει την μορφή της ένοπλης απειλής.

Με εμπνευστή και καθοδηγητή τον Κεμάλ Ατατούρκ αναμορφώνεται η τουρκική ιστορία.

Ιδρύεται ήδη το 1923 Επιτροπή Τούρκικης Ιστορίας και διοργανώνεται Τουρκικό Ιστορικό Συνέδριο το 1923, για να καταλήξει στην γνωστή Ταρίχ 4τομο σύγγραμμα Τουρκικής Ιστορίας, το οποίο έκτοτε διδάσκεται στα τουρκικά σχολεία.

BMW x2 ix2 web banner mathe perissotera 1


Με βάση τη νέα ιστορία οι Τούρκοι δεν εμφανίστηκαν στην περιοχή με τη γνωστή μάχη του Ματζικέρτ το 1071, αλλά προϋπήρχαν.

Πιστεύεται ότι οι Χετταίοι της Καππαδοκίας, οι Σουρμένιοι και οι Ακκάδιοι ήταν πρόγονοι των Τούρκων.

Ακόμη πιστεύεται ότι η τούρκικη φυλή μέσα στις δώδεκα φυλές της Βαβέλ ήταν η επικρατέστερη.


Καθιερώνεται ο Παντουρανισμός.

Από το οροπέδιο του Τουράν, βόρεια του Ιράν, ξεκίνησαν τα διάφορα τουρκικά φύλα και όχι από την Μογγολία. Χαρακτηριστικό είναι το κεφάλι της τουρκικής φυλής.

Πιστεύεται ακόμη ότι ο τουρκικός πολιτισμός προϋπήρχε όλων των πολιτισμών.

Με αυτόν τον αναθεωρητισμό δεν έχουμε μόνον την γενετική γενοκτονία των Αρμενίων, Ελλήνων Ασσυρίων και αργότερα το 1925 των Κούρδων αλλά μια γενικότερη ιστορική και πολιτική και πολιτισμική γενοκτονία.

Σταδιακά ισλαμοποιούνται και τουρκοποιούνται μνημεία του Ελληνικού πολιτισμού και των άλλων πολιτισμών.


Στον Β’ Παγκόσμιο τήρησε ουδετερότητα και απέφυγε Γερμανική Κατοχή.

Εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ και κατάφερε να εκμεταλλευτεί την γεωστρατηγική της θέση, αποσπώντας πολλά οφέλη για την ανασυγκρότηση και ανάπτυξη της. Αρχίζει η επιθετική στρατηγική να παίρνει την επεκτατική μορφή.

Δημιουργεί με επιτυχία την επέμβαση στην Αλεξανδρέτα και την βίαιη εκδίωξη του Ελληνισμού της Κωνσταντινούπολης το 1955 κατά παράβαση των συνθηκών της Λωζάννης, διατηρώντας παράλληλα τον τουρκικό πληθυσμό στη Δυτ. Θράκη.

Έτσι σταδιακά ο Ελληνικός πληθυσμός της Κωνσταντινούπολης περιορίσθηκε σταδιακά από 120.000 χιλ. δυστυχώς στις 2.500.

Αργότερα τον Δεκέμβριο του 1967 κατάφερε να πείσει ΝΑΤΟ και Ελληνική Κυβέρνηση να αποσυρθεί η Μεραρχία από την Κύπρο για να μπορέσει με άνεση να κάνει την επέμβαση το 1974 και έκτοτε κατέχει το 37% της Κύπρου με την δημιουργία δυο ανεξάρτητων κρατιδίων.


Η Τουρκία και σήμερα παραμένει το μόνιμο και σταθερό πρόβλημα.

Η επιθετικότητα συνεχώς αυξάνεται, οξύνεται και παίρνει την μορφή της ένοπλης απειλής. Ο μεγάλος ιδεατισμός της Οθωμανικής εποχής κυριαρχεί και ανθεί.

Το βαθύ κράτος της Τουρκίας οραματίζεται την Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Είναι στο ,κόκκινο η Δυτ. Θράκη τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, φυσικά η Κύπρος, αλλά και η Κρήτη. Απαιτεί επιμόνως την αποστρατικοποίηση των νήσων του Ανατ. Αιγαίου και διάλογο, φυσικά με τους δικούς της όρους και όχι με βάση το Διεθνές Δίκαιο.

Δεν θέλει προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για επίλυση διαφορών.

Η ένοπλη απειλή είναι προ θυρών.

Αποτελούν προειδοποίηση οι βομβαρδισμοί της Τουρκίας εναντίον των Κούρδων της Συρίας και Ιράκ, με προφανή σκοπό την χερσαία επέμβαση.

Σήμερα όσον ποτέ άλλοτε, με την ευκαιρία των εορτασμών των 200 χρόνων από την έναρξη του Αγώνα για την Εθνική Ανεξαρτησία του 1821, των 40 χρόνων από την ένταξη της Ελλάδος στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 1981 και 100 χρόνων από την Μικρασιατική Καταστροφή χρειάζεται ένας βαθύτατος εθνικός ανάστοχασμός, προκειμένου να εξαχθούν τα αναγκαία συμπεράσματα και διδάγματα, να δημιουργήσουμε τη νέα Μεγάλη Ιδέα, που θα εμπνέει τον νέο Πατριωτισμό, την νέα φιλοπατρία, την νέα κιβωτό του Ελληνισμού, που θα βασίζεται στην ομοθυμία και ομοψυχία του Ελληνικού Λαού, να διαμορφώσουμε το νέο όραμα μέσα στο Ευρωπαϊκό και διεθνές γίγνεσθαι, με πνεύμα ειρήνης και συνεργασία των Λαών.


Χρειάζεται λοιπόν μια δυναμική θέληση για «όχι άλλη Μικρασιατική Καταστροφή», για μια σταθερή στρατηγική Εθνικής Αξιοπρέπειας.

Αυτή η νέα μεγάλη ιδέα, η νέα κιβωτός, το δυνατό “ΟΧΙ άλλη Μικρασιατική Καταστροφή”, που εκφράζεται στο νέο όραμα της Εθνικής Αξιοπρέπειας μπορεί να εμπνεύσει μια νέα εξωτερική πολιτική, ενεργή και δυναμική στα πλαίσια ενός τρίπτυχου δόγματος.

• αγωνιζόμαστε για ελευθερία, δημοκρατία, ανεξαρτησία, ειρήνη και συνεργασία των Λαών με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο
• υπερασπιζόμαστε τα δίκαια του Ελληνισμού και της Ελλάδος παντού.
• διεκδικούμε τα συμφέροντα της Ελλάδας, ενεργά, δυναμικά και σταθερά.

Η στρατηγική της Εθνικής Αξιοπρέπειας αποκτά ουσιαστικό, πραγματικό και αποτελεσματικό περιεχόμενο, όταν βασίζεται σε σταθερούς πυλώνες, όπως:


• Υψηλό φρόνημα Ελευθερίας, Δημοκρατίας, Πατριωτισμού και Κοινωνισμού.

Ο Ιωάννης Καποδίστριας, πρώτος Κυβερνήτης της Ελλάδος υπογραμμίζει εμφατικά: ” Η ιστορία και το Μέλλον της Ελλάδος στηρίζονται πάνω σε τρείς λέξεις: Θρησκεία, Ελευθερία, Πατρίς.”


Ο Ρήγας Φερραίος ύμνησε στον Θούριο του την ελευθερία, Πατρίδα και Θρησκεία.

Ο Διονύσιος Σολωμός αφιέρωσε τον Εθνικό Ύμνο στην Ελευθερία και Πατρίδα.

• Ισχυρή Οικονομία με πλήρη απασχόληση και μηδενικό Δημόσιο Χρέος.


Η ουσιαστική εθνική ανεξαρτησία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το επίπεδο του Δημοσίου Χρέους. Δυστυχώς σήμερα καλπάζει ανοδικά το Δημόσιο Χρέος και υπερβαίνει το 200% του ΑΕΠ.

Χρειάζεται μεγάλη εθνική προσπάθεια για να περιορισθεί σε θεμιτά επίπεδα.

Δεν μπορείς να θέλεις να διαπραγματεύεσαι ισότιμα και παράλληλα να χρωστάς.


• Σύγχρονη δημιουργική Παιδεία με βάση πάντοτε τις σταθερές ελληνορθόδοξες αξίες.


• Ισχυρές συμμαχίες, πολυμερείς και διμερείς, εταιρικές και φιλικές σχέσεις. Χρειάζεται λοιπόν ενεργή και δυναμική διπλωματία.


Δυστυχώς έχουμε δύστροπο και επιθετικό γείτονα, την Τουρκία, η οποία διαπνέεται από σταθερό νέο – οθωμανισμό. Αυτός είναι η μεγάλη ιδέα της σήμερα, την οποία διαμορφώνει εκάστοτε το Βαθύ Κράτος της.

Δεν σέβεται το Διεθνές Δίκαιο, το επικαλείται μόνον, όταν συμφέρει. Απλά λειτουργεί και ενεργεί με την λογική της Δύναμης.


Χρειάζεται λοιπόν Εθνική αφύπνιση, ομοθυμία και ομοψυχία ολόκληρου του Ελληνισμού, εσωτερικού και εξωτερικού.

Χρειάζεται ένα νέο όραμα, όχι άλλη Μικρασιατική Καταστροφή, μια νέα μεγάλη ιδέα, μια στρατηγική Εθνικής Αξιοπρέπειας και Υπερηφάνειας, ένας νέος σταθερός σύγχρονος

ΠΑΤΡΙΩΤΙΣΜΟΣ. Άλλωστε έχουμε βαριά παρακαταθήκη από αρχαιοτάτων χρόνων.

Πρέπει να αναδεικνυόμαστε πάντοτε, σταθερά, αποφασιστικά και δυναμικά ΑΝΤΑΞΙΟΙ της Ιστορίας μας.

Ο Στέργιος Κατσανίδης είναι συντ. Καθηγητής ΤΕΙ Θες/νίκης π. Νομάρχης Καρδίτσας

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Γιατί οι Αρχαίοι Έλληνες δεν είχαν φυλακές

Εντελώς διαφορετική η έννοια του σωφρονισμού στην Αρχαία Ελλάδα σε σχέση με σήμερα Οι πρόγονοι μας δεν φυλάκιζαν τους εγκληματίες. Είτε τους έβαζαν πρόστιμο, είτε...

Γιάννης Βογιατζής: Λάτρεψα τη μάνα μου, ο πατέρας μου της έλεγε «αν δεν...

Είμαι πεντάρφανος και είμαι μόνος μου, πρόσθεσε ο ηθοποιός Ο Γιάννης Βογιατζής μίλησε για την πορεία του στην υποκριτική, αλλά και την αδυναμία που είχε...

Πέθανε η Άννα Παναγιωτοπούλου σε ηλικία 76 ετών

Η ηθοποιός αντιμετώπιζε σοβαρό πρόβλημα με την υγεία της Η Άννα Παναγιωτοπούλου έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 76 ετών. Τα τελευταία χρόνια, η ηθοποιός...

Τούρκος ηθοποιός αγόρασε το σχολείο στο οποίο φοίτησε και το… κατεδάφισε για να...

«Πάντα με έδερναν» Μια κίνηση που άφησε τους πάντες με το στόμα ανοιχτό έκανε ο Τούρκος ηθοποιός Τσαγκλάρ Ερτουγκρούλ, ο οποίος όχι μόνο αγόρασε το...

Διαβάστε επίσης

Δείτε επίσης.

 

Επιτέλους και κάτι ευχάριστα – Η Ελλάδα ελπίζει και χαμογελάει ξανά για το μέλλον

Μειώθηκε το δημόσιο χρέος της Ελλάδα το 2023 Σύμφωνα με στοιχεία της Κομισιόν το δημόσιο χρέος από το 172,6% του ΑΕΠ το 2022 σε 160,9% του ΑΕΠ...

Έψαλλαν στη Βαρβάρα Μητλιάγκα τα κάλαντα του Λαζάρου

Τα κάλαντα του Λαζάρου έψαλλαν στην Δήμαρχο Σερρών κ. Βαρβάρα Μητλιάγκα, παιδιά και μέλη Πολιτιστικών Συλλόγων των Σερρών. Πιο συγκεκριμένα, την πόρτα του δημαρχιακού...

Mίνως Θεοχάρης: «Χρειαζόμαστε να βλέπουμε ένα γκέι φιλί σε ταινίες και σειρές»

«Με οποιονδήποτε τρόπο γίνεται, καλώς κάνει και γίνεται» συμπλήρωσε ο ηθοποιός Ο Μίνως Θεοχάρης βρέθηκε καλεσμένος στην εκπομπή “Καλύτερα Αργά” με την Αθηναΐδα Νέγκα και μεταξύ άλλων στη συνέντευξή του...

Συνέχισε να διαβάζεις