22/07/2024
32.5 C
Serres

Παναγιώτης Σπυρόπουλος: Στόχος η ανάπτυξη του Νομού Σερρών!

Array

Λένε πως δεν είναι τα πράγματα που πρέπει να κάνεις, αυτά που καθορίζουν την ζωή σου, αλλά τα πράγματα που κάνεις με ευχαρίστηση! Οπότε από την στιγμή που η πολιτική για τον Παναγιώτη, είναι κάτι που στα σίγουρα κάνει με ευχαρίστηση, δεν θα είναι μακρυά και ο δρόμος της επιτυχίας και φυσικά θα είναι και αυτό που θα καθορίσει την ζωή του.

Μια επιτυχία που δεν θα κριθεί στα λόγια, αλλά από τα έργα και δυστυχώς από αυτά, πολύ λίγα, είδαμε τα προηγούμενα χρόνια. Ο ίδιος θεωρεί πως στόχος του, αλλά και στόχος όλων των Σερραίων θα πρέπει να είναι η πολυπόθητη ανάπτυξη, τόσο η οικονομική όσο και η κοινωνική και αυτή δεν θα έρθει από μόνη της.

Θα έρθει μέσα από την  διεκδίκηση, μια λέξη που δεν λείπει από το λεξιλόγιό του σημερινού Αντιπεριφερειάρχη και το μέσον φυσικά είναι η Περιφερειακή μας Ενότητα. Μια ενότητα που αναγκαστικά θα πρέπει να μπει η σε πρώτη προτεραιότητα στις επιλογές του Απόστολου Τζιτζικώστα.

dei gaia e vima (1)
dei gaia e vima (1)

Άλλωστε έχουμε ένα πανέμορφο τόπο, με κορωνίδα την Κερκίνη, το Σπήλαιο της Αλιστράτης, τα Μοναστήρια μας και φυσικά, το παγκόσμιο μακεδονικό μνημείο στην Αμφίπολη και στον Τύμβο Καστά, που μπορεί να εξελιχθεί σε ατμομηχανή της ανάπτυξής.

Μιας ανάπτυξης που μπορεί να έρθει μόνο μέσα από μεγάλα έργα, όπως το αρδευτικό της Φυλλίδας και φυσικά μέσα από το τραπεζικό σύστημα που δυστυχώς ακόμα νοσεί.

Αν όμως έχουμε την θέληση και φυσικά η πολιτεία καθορίσει το πλαίσιο για την εκμετάλλευση των ευκαιριών, ε τότε θα δούμε φως στο τούνελ…


Συνέντευξη Θέμης Πεταλωτής

SocialProfile: Οι περισσότεροι Σερραίοι δεν γνωρίζουν επακριβώς τις αρμοδιότητες και τις λεπτές γραμμές που διαχωρίζουν τις αρμοδιότητες της Περιφέρειας σε σχέση με το Κράτος, αλλά και τους Δήμους. Αστοχία, έλλειψη ενημέρωσης ή κάτι άλλο;

Παναγιώτης Σπυρόπουλος: Είναι γεγονός ότι η νομοθεσία στην χώρα μας είναι πολύπλοκη και δαιδαλώδης και πολλές φορές δημιουργεί σύγχυση ως προς τις αρμοδιότητες των διαφόρων υπηρεσιών.

Ταυτόχρονα, όμως, είναι και γεγονός ότι η Περιφέρεια ασκεί ουσιαστικές αρμοδιότητες, οι οποίες επηρεάζουν άμεσα και θετικά την ζωή των συμπολιτών μας, όπως για παράδειγμα οι αρμοδιότητές της στα κοινοτικά προγράμματα ή η συντήρηση του επαρχιακού οδικού δικτύου.

SocialProfile: Οι στόχοι της Περιφέρειας ήταν εξαρχής η ανάκαμψη της τοπικής μας οικονομίας και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και αφετέρου η ενίσχυση της κοινωνικής μας συνοχής.

Πώς θεωρείται ότι μπορούν να επιτευχθούν και πότε;


Παναγιώτης Σπυρόπουλος: Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με μπροστάρη τον Περιφερειάρχη μας Απόστολο Τζιτζικώστα, έχει βέβαια αποδείξει, μέσα στα δύσκολα προηγούμενα χρόνια την κοινωνική της ευαισθησία, μέσα από την συνολική δράση της.

Παναγιώτης Σπυρόπουλος: Ο δικός μου προσωπικός στόχος και πρώτη προτεραιότητά μου είναι η εξυπηρέτηση του Σερραίου πολίτη από τις υπηρεσίες μας.

Από κει και πέρα, πιστεύω ότι οι δημόσιες δράσεις της Περιφέρειας, στο μέτρο των αρμοδιοτήτων της βεβαίως, όπως η ανάπτυξη των υποδομών, η ενίσχυση της εξωστρέφειας, αλλά και η διαφάνεια στις συναλλαγές μας, είναι υποβοηθητικές της προσπάθειας όλων των τοπικών φορέων για την έλευση της πολυπόθητης ανάπτυξης, οικονομικής και κοινωνικής.

Διότι ο στόχος της ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής πιστεύω ότι εξυπηρετείται καλύτερα, όταν έχουμε συμπολίτες μας, που έχουν καλές δουλειές και καλές αμοιβές.

SocialProfile: Η ολοκλήρωση των μεγάλων έργων υποδομής που υλοποιεί η Περιφέρεια μέσω του ΕΣΠΑ αφορά λίγο εως καθόλου τον Νομό Σερρών. Έλλειψη στόχων, κακή διεκδίκηση ή απλά τα χρήματα δεν φτάνουν ούτε για την Θεσσαλονίκη;

Παναγιώτης Σπυρόπουλος: Κατ’ αρχάς επιτρέψτε μου να διαφωνήσω με το συμπέρασμά σας.

Υπήρξε πολύ μεγάλη καθυστέρηση στην δημοπράτηση μεγάλων δημόσιων έργων, λόγω της τακτικής της προηγούμενης Κυβέρνησης, η οποία άλλαξε άρδην τον νόμο περί δημοσίων συμβάσεων, χωρίς να προνοήσει, ταυτόχρονα, να εξασφαλίσει και την ταχύτητα της εφαρμογής του. Αποτέλεσμα, ήταν να χαθούν σχεδόν δύο χρόνια.

Παρά ταύτα, όμως, επιτρέψτε μου να σας υπενθυμίσω το μεγάλο έργο του ανατολικού αναχώματος της Λίμνης Κερκίνης, στο οποίο εκτελέστηκαν έργα προϋπολογισμού σχεδόν 8 εκατομμυρίων ευρώ. Πέραν τούτου, υπάρχουν σε εξέλιξη οι εργολαβίες για την συντήρηση του οδικού δικτύου προς Γάζωρο, Νέα Ζίχνη, Αλιστράτη.

Ήδη έγιναν κάποιες μικρές παρεμβάσεις μέσα στο καλοκαίρι σε 3 κόμβους και έπεται η ολοκλήρωση της συντήρησης. Επίσης υπεγράφη η σύμβαση για την αποκατάσταση της βατότητας στα οδικά τμήματα Στρυμονικό – όρια Ν. Θεσσαλονίκης και Θερμών-όρια Ν. Θεσσαλονίκης, συνολικού προϋπολογισμού 235.000,00 ευρώ. Όλα αυτά είναι έργα, η εξέλιξη των οποίων ολοκληρώνεται τώρα με τις υπογραφές των συμβάσεων, αλλά για τα οποία πάλεψε και ο προκάτοχός μου ο κ. Μωυσιάδης, και ο Περιφερειάρχης μας.

Θα σας θυμίσω επιπλέον, και τα μεγάλα έργα αποχετευτικών δικτύων, τόσο στον δήμο Εμμ. Παππά, όσο και στον Δήμο Βισαλτίας, προϋπολογισμού δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία εντάχθηκαν στο ΕΣΠΑ, μέσω της Περιφέρειας.

Όσον αφορά το πρόσωπό μου, είναι βέβαιον ότι η λέξη διεκδίκηση δεν λείπει από το λεξιλόγιό μου, αλλά, επιπλέον, είναι επίσης βέβαιον ότι η Περιφερειακή μας Ενότητα είναι σε πρώτη προτεραιότητα στις επιλογές του Απόστολου Τζιτζικώστα.

SocialProfile: Η ανάδειξη του τουρισμού ως βασικού πυλώνα της τοπικής μας οικονομίας και η ανάπτυξη του θεματικού τουρισμού με στόχο τη δωδεκάμηνη προσέλκυση τουριστών είναι στους στόχους της διοίκησής σας και αν ναι πως θα το καταφέρετε;

Παναγιώτης Σπυρόπουλος: Ο τόπος μας διαθέτει συγκριτικά πλεονεκτήματα για την ανάπτυξη του τουρισμού στην μεγαλύτερη διάρκεια του έτους, με στόχο να επεκταθούν οι τουριστικές επισκέψεις σε δωδεκάμηνη βάση.

Έχουμε ένα, απαράμιλλης ομορφιάς, φυσικό περιβάλλον με κορωνίδα την Λίμνη μας, της Κερκίνης, την οποία προσπαθούμε να εντάξουμε σε ένα διευρωπαϊκό δίκτυο λιμνών με άλλες χώρες, ώστε να εκμεταλλευθούμε τις ευκαιρίες που ανοίγονται με αμοιβαίες διευρωπαϊκές δράσεις.

Είναι το Σπήλαιο της Αλιστράτης, οι επισκέπτες του οποίου αυξάνονται χρόνο με τον χρόνο. Έχουμε τα Μοναστήρια μας, όπως την Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Σερρών, την Ιερά Μονή Προφήτη Ηλία στο Άγιο Πνεύμα Σερρών, την Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου στο Ακριτοχώρι, αλλά να μην ξεχνάμε και την Μονή της Εικοσιφοίνισσας, για την οποία πολλοί γνωρίζουν, αλλά δεν έχουν συνειδητοποιήσει, ότι διοικητικώς υπάγεται στην Περιφερειακή Ενότητα Σερρών.

Και φυσικά, το παγκόσμιο μακεδονικό μνημείο, ο εθνικός αυτός πόρος στην Αμφίπολη και στον Τύμβο Καστά, ο οποίος προκαλεί δέος και συγκίνηση, και πιστεύω ότι θα εξελιχθεί σε ατμομηχανή της ανάπτυξής μας.

SocialProfile: Παρέχουμε σήμερα στήριξη της καινοτόμου και εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας, με ταυτόχρονη ενίσχυση των παραγωγικών και αναπτυξιακών κλάδων της τοπικής οικονομίας μας; Και αν ναι σε ποιους κλάδους στην τοπική μας οικονομία;

Παναγιώτης Σπυρόπουλος: Η Περιφέρειά μας έχει αναδειχθεί ως Επιχειρηματική Περιφέρεια της Ευρώπης για το έτος 2018. Αυτό λέει πολλά. Όμως, δεν εφησυχάζουμε.

Παναγιώτης Σπυρόπουλος: Η προσπάθεια είναι συνεχής και αδιάλειπτη.

Η μείωση των γραφειοκρατικών βαρών, η ενίσχυση των χρηματοδοτήσεων, η ίδρυση της υπηρεσίας μιας στάσης (one stop shop) της Περιφέρειας για την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία, αποτελούν ευκαιρίες για τις τοπικές μας επιχειρήσεις, προκειμένου να ανοίξουν τα φτερά τους στον σύγχρονο εξωστρεφή κόσμο.

Από εκεί και πέρα, υπάρχουν παράμετροι, οι οποίες δεν είναι στον έλεγχο της Περιφέρειας, όπως είναι το ευρύτερο οικονομικό κλίμα, αλλά και η κατάσταση του τραπεζικού συστήματος.

Πώς θέλετε να υπάρξει η οικονομική ανάπτυξη, όταν οι επιχειρήσεις βρίσκουν τις πόρτες των τραπεζών κλειστές;

Πώς θέλετε ένας Σερραίος επιχειρηματίας να βρει ευήκοα ώτα σε τοπικά καταστήματα τραπεζών, όταν αυτά δεν υπάρχουν πλέον;

Είναι δυνατόν στην δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Μακεδονίας να λειτουργεί μόνο ένα κατάστημα της Εθνικής; Δυστυχώς, οι τράπεζες φαίνεται ότι θέλουν να επιρρίπτουν τις ζημίες τους στον φορολογούμενο πολίτη, αλλά να κρατούν τα κέρδη μόνο για τους μετόχους τους.

Και κάτι τελευταίο, θα πρέπει η κεντρική εξουσία να καθορίσει το πλαίσιο για την επί ίσοις όροις εκμετάλλευση των ευκαιριών και να θέτει σφιχτά χρονοδιαγράμματα στους φορείς που υπάγονται σε αυτήν, ώστε να μην παρατηρούνται αδικαιολόγητες καθυστερήσεις σε επιχειρηματικά και επενδυτικά σχέδια.

SocialProfile: Ποιος είναι ο πρώτος στόχος σας στην Περιφερειακή μας αυτοδιοίκηση και που βρισκόμαστε τόσο σε έργα όσο και σε μελέτες;

Παναγιώτης Σπυρόπουλος: Πρωταρχική μου επιδίωξη είναι η αναβάθμιση των υποδομών. Ήδη σας ανέφερα προηγουμένως κάποια έργα, τα οποία βρίσκονται σε εξέλιξη. Ζωτικής σημασίας πιστεύω ότι αποτελεί η περαιτέρω βελτίωση του αρδευτικού συστήματος, με προμετωπίδα το αρδευτικό της Φυλλίδας.

Οι υπηρεσίες της Περιφέρειας εξαντλούν κάθε δυνατότητα που προσφέρουν τα υπάρχοντα χρηματοδοτικά εργαλεία και αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι εδώ και χρόνια η πρώτη σε απορροφητικότητα στην Ελλάδα και στις πρώτες θέσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

SocialProfile: Ποιος είναι για σας ο πετυχημένος Αντιπεριφερειάρχης;

Παναγιώτης Σπυρόπουλος: Αποτελεί θέση αρχής για εμένα ότι όσοι ασχολούμαστε με τα κοινά, θα πρέπει να είμαστε φειδωλοί στα λόγια και να επιδεικνύουμε την εργατικότητα που απαιτείται από την θέση, στην οποία μας έταξαν οι συμπολίτες μας.

Γιατί στο τέλος τέλος, τους συμπολίτες μας καλούμαστε να υπηρετήσουμε και όχι το αντίστροφο.

Όταν συνειδητοποιήσουμε ότι δεν είμαστε μόνιμοι στην θέση ευθύνης που κατέχουμε και δώσουμε πρώτοι εμείς το καλό παράδειγμα και στους συνεργάτες μας – υπαλλήλους των υπηρεσιών μας, τότε πιστεύω ότι θα έχουμε προχωρήσει όλοι μαζί ένα βήμα πιο πέρα.

Δείτε ολόκληρο το περιοδικό SocialProfile εδώ

Διαβάστε περισσότερα θέματα στην Εφημερίδα Ελεύθερο Βήμα Σερρών – www.e-vima.gr

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Ανάγκες για αίμα στο Νοσοκομείο Σερρών

Ενημερώνουμε ότι υπάρχει μεγάλη έλλειψη στην ομάδα αίματος Α (-) στην ομάδα αίματος 0 (-) και στην ομάδα αίματος Β (-). Κάνουμε έκκληση για...

Αναβλήθηκε το 1ο Αντάμωμα Σκουταριανών και Φίλων

Το 1ο Αντάμωμα Σκουταριανών και Φίλων που ήταν προγραμματισμένο να πραγματοποιηθεί το Σάββατο 20 Ιουλίου 2024, αναβάληθηκε λόγω του αιφνίδιου θανάτου του 49χρονου Στέφανου...

Βαγγέλης Παπαμιχάλης: Δεν ανεχόμαστε την υποβάθμιση του νοσοκομείου Σερρών

Σε τέτοια αποπνικτική ατμόσφαιρα, με την θερμοκρασία να φτάνει στους 36ο βαθμούς κελσίου πολύ λίγοι περίμεναν εκατοντάδες Σσερραίους να συμμετέχουν στην κινητοποίηση που διοργάνωσε...

Στο Νέο Σούλι πέτυχε το 15ο φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών

Μια βραδιά γεμάτη συγκίνηση, θαυμασμό και περηφάνεια πέρασαν το βράδυ της Τρίτης, παραμονή της εορτής της Αγίας Μαρίνας, όσοι βρέθηκαν στην πλατεία του Νέου...

Διαβάστε επίσης

Δείτε επίσης.

 

Βασίλης Σπανάκης: Νέοι κανονισμοί στα Περιφερειακά – Δημοτικά Συμβούλια

Σε διαβούλευση με τα συλλογικά όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, την Ένωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝ.Π.Ε.) και την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (Κ.Ε.Δ.Ε.) βρίσκονται ήδη από...

Στον Εμμανουήλ Παπά ξεκινούν οι καλοκαιρινές εκδηλώσεις

Οι εκδηλώσεις ξεκινούν στο χωριό Εμμανουήλ Παπάς όπως ενημερώνει ο πρόεδρος Χρήστος Γιάντσιος. Σήμερα Σάββατο 20/7 στον Προφήτη Ηλία με θεία λειτουργία το πρωΐ στον...

Ο Μπάιντεν, η Κίνα και οι δηλώσεις του Μάο το 1949 για την ίδρυση του ΝΑΤΟ. Μια επίκαιρη ματιά πίσω στο χρόνο

Γράφει ο Νότης Μαριάς, Καθηγητής Θεσμών της ΕΕ στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, πρώην Ευρωβουλευτής, [email protected] Ολοκληρώθηκε στην Ουάσιγκτον η επετειακή και όχι μόνο Σύνοδος Κορυφής του...

Συνέχισε να διαβάζεις