01/03/2024
11.5 C
Serres

Πέντε έξυπνα κόλπα για να ζεστάνετε το σπίτι σας χωρίς να ανάψετε τη θέρμανση τον χειμώνα

Με τις τιμές της ενέργειας να εκτινάσσονται στα ύψη, είναι σημαντικό να βρείτε τρόπους να ζεστάνετε το σπίτι σας χωρίς να ανάβετε τη θέρμανση για πολλές ώρες κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Εάν θέλετε να εξοικονομήσετε ενέργεια και χρήματα και να διατηρήσετε σταθερή τη θερμoκρασία του σπιτιού σας, υπάρχουν μερικοί έξυπνοι τρόποι για να παραμείνετε ζεστοί, χωρίς να ενεργοποιήσετε τη θέρμανση.

Πώς να ζεστάνετε το σπίτι σας χωρίς να ενεργοποιήσετε τη θέρμανση

  • Ανοίξτε όλα τα στόρια και τις κουρτίνες
  • Διαχειριστείτε τα σημεία με υγρασία
  • Εκμεταλλευτείτε την επιπλέον ζέστη
  • Τοποθετήστε τα έπιπλά σας στα σωστά σημεία
  • Κλείστε τις εσωτερικές πόρτες

Ανοίξτε όλα τα στόρια και τις κουρτίνες

Εφόσον τα παράθυρα και οι πόρτες σας είναι όλα σωστά θωρακισμένα, ένας εύκολος και δωρεάν τρόπος για να ζεστάνετε το σπίτι σας, είναι να αξιοποιήσετε στο έπακρο το ηλιακό φως που έρχεται απ’ έξω.


Ο James Longley, Διευθύνων Σύμβουλος της Utility Bidder, επισημαίνει: «Βεβαιωθείτε ότι όλες οι κουρτίνες και τα στόρια είναι ανοιχτά, έτσι ώστε το φως του ήλιου να μπορεί να συμβάλλει στη θέρμανση των δωματίων μέσα στο σπίτι».

Αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό εάν το σπίτι σας, ή τουλάχιστον μέρη του, έχουν νότιο προσανατολισμό, οπότε βεβαιωθείτε ότι δεν κρατάτε κλειστές τις κουρτίνες των παραθύρων.

Διαχειριστείτε τα σημεία με υγρασία

Ένας άλλος τρόπος για να αποφύγετε την απώλεια πολύτιμης θερμότητας στο σπίτι σας είναι να αντιμετωπίσετε την υγρασία που εμφανίζεται σε διάφορα σημεία γύρω από τις πόρτες και τα παράθυρα.


«Μπορεί να ακούγεται απλό, αλλά οποιεσδήποτε περιοχές εκτίθενται σε ρεύματα αέρα μπορούν να φέρουν κρύο αέρα και να αφήσουν τον ζεστό αέρα έξω από το σπίτι», εξηγεί ο James.

Εκμεταλλευτείτε την επιπλέον ζέστη

Πολλοί από εμάς χρησιμοποιούμε ηλεκτρικές συσκευές που παράγουν θερμότητα ή ζεστό νερό, κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ένα από τα «κλειδιά» για να διατηρήσετε το σπίτι σας όσο το δυνατόν πιο ζεστό, χωρίς να ενεργοποιήσετε τη θέρμανση, είναι να χρησιμοποιείτε τις συσκευές όσο το δυνατόν περισσότερο.

Για παράδειγμα, ο James αναφέρει: «Όταν κάνετε ένα ζεστό ντους, συχνά θα διαπιστώσετε ότι το μπάνιο γεμίζει με ατμό που με τη σειρά του παράγει θερμότητα. Πριν κάνετε ντους, αφήστε την πόρτα του μπάνιου ανοιχτή, έτσι ώστε ο ατμός και η θερμότητα να ζεστάνουν τις γύρω περιοχές του σπιτιού».

Φυσικά, θα πρέπει να είστε προσεκτικοί για να αποφύγετε την υπερβολική υγρασία στο σπίτι σας, χωρίς τον κατάλληλο εξαερισμό. Η χρήση ενός από τους καλύτερους αφυγραντήρες σε συνδυασμό με αυτήν την τακτική είναι ιδανική για την πρόληψη της συσσώρευσης υγρασίας.


Ένας άλλος τρόπος για να αξιοποιήσετε στο έπακρο τη θερμότητα που παράγεται σε ορισμένα σημεία του σπιτιού σας είναι να αφήσετε την πόρτα του φούρνου σας ανοιχτή αμέσως μετά τη χρήση προσέχοντας να μην είναι δίπλα τα παιδιά.

Αν αφήσετε την πόρτα του φούρνου ανοιχτή αντί να την κλείσετε, όταν τελειώσετε, μπορεί να επιτρέψει στον ζεστό αέρα που παράγεται να κυκλοφορήσει στο σπίτι σας.

Τοποθετήστε τα έπιπλά σας στα σωστά σημεία

Αυτό είναι ένα αποτελεσματικό κόλπο, σε περίπτωση που χρησιμοποιείτε ως τρόπο θέρμανσης του σπιτιού σας το καλοριφέρ για ορισμένες ώρες κατά τη διάρκεια της ημέρας.

«Προκειμένου να μην έχετε απώλεια θερμότητας, βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν έπιπλα μπροστά από συσκευές, όπως καναπέδες μπροστά από το καλοριφέρ, καθώς αυτό θα απορροφήσει το μεγαλύτερο μέρος της θερμότητας», λέει ο James.

Αντ’ αυτού, αφήστε ελεύθερο το χώρο γύρω και μπροστά από το καλοριφέρ για να ζεστάνουν όλο το δωμάτιο.

Επίσης, καλό είναι να βεβαιωθείτε ότι τα αντικείμενα στο χώρο σας δεν εμποδίζουν το φυσικό φως που μπορεί να εισέλθει στο δωμάτιο.

Κλείστε τις εσωτερικές πόρτες

Η θερμότητα είναι εύκολο να φύγει από όλες τις πόρτες και τα παράθυρα του σπιτιού σας.

Γι’ αυτό προσπαθήστε να κρατήσετε όσο το δυνατόν περισσότερη θερμότητα κλείνοντας τις πόρτες σε όλα τα εσωτερικά δωμάτια που δεν χρησιμοποιείτε.

Εάν κάθεστε περισσότερο στο σαλόνι σας τα βράδια, διατηρήστε τη θερμότητα που δημιουργείται κλείνοντας όλες τις άλλες εσωτερικές σας πόρτες στο υπόλοιπο σπίτι.

Αυτό θα διατηρήσει τον θερμότερο αέρα συγκεντρωμένο στο δωμάτιο στο οποίο βρίσκεστε και όχι στα δωμάτια που δεν χρησιμοποιούνται την συγκεκριμένη στιγμή.

Αν και αυτό μπορεί να σημαίνει ότι τα άλλα δωμάτια είναι λίγο πιο ψυχρά όταν ανοίγετε ξανά τις πόρτες, είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να διατηρήσετε τα δωμάτια που χρησιμοποιείτε περισσότερο όσο το δυνατόν πιο ζεστά.

Ακολουθώντας αυτά τα 5 έξυπνα κόλπα, μπορείτε να ζεστάνετε το σπίτι σας χωρίς να ανάβετε τη θέρμανση.

Αυτό θα σας βοηθήσει να εξοικονομήσετε ενέργεια και χρήματα, και να διατηρήσετε σταθερή τη θερμοκρασία στο σπίτι σας.

Γονείς: Πέντε τοξικές φράσεις που πληγώνουν το παιδί – Μοιάζουν αθώες, αλλά δεν είναι

Google στην Ελλάδα: Δεκαπέντε χρόνια παρουσίας

Πηγή:thestival

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Ψήφισμα στήριξης από το Δήμο Σερρών για τα ζητήματα στο Νοσοκομείο 

Το Δημοτικό Συμβούλιο Σερρών που συνήλθε την Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2024, κατόπιν σχετικής πρόσκλησης της Προέδρου του, Χρυσούλας Δρίγκα, αποφάσισε ομόφωνα το ακόλουθο ψήφισμα:  ΨΗΦΙΣΜΑ «Η...

Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος: Σημαντικά οφέλη για την οικονομία από την ίδρυση Μη κρατικών...

Για τα οφέλη, αλλά και για το διττό ρόλο του νομοσχεδίου για την ίδρυση μη κρατικών, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, πανεπιστημίων, μίλησε στην αρμόδια επιτροπή...

Π.Ε Σερρών: Έκτακτη επιδείνωση Καιρού

Πρόσκαιρη επιδείνωση του καιρού προβλέπεται από τις βραδινές ώρες της Πέμπτης (29-02-24) έως το πρωί του Σαββάτου (2-3-2024) με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές...

Ο Δήμος Νέας Ζίχνης στο πλάι των Σερραίων αγροτών

Ο ∆ήµος Νέας Ζίχνης, ως κατεξοχήν αγροτικός ∆ήµος, εκφράζει την πλήρη στήριξη στα δίκαια και λογικά αιτήµατα των αγροτών .  Οι αγρότες είναι από τις...

Διαβάστε επίσης

Δείτε επίσης.

 

Άρχισαν οι κατεδαφίσεις στα παλιά βυρσοδεψεία στη Θεσσαλονίκη παρουσία του Απόστολου Τζιτζικώστα

Αυτοψία στις εργασίες κατεδάφισης των εγκαταλειμμένων κτισμάτων των παλαιών βυρσοδεψείων της Θεσσαλονίκης, που άρχισαν στο δυτικό παράκτιο μέτωπο της Θεσσαλονίκης, πραγματοποίησε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής...

Νέα μετεωρολογική «βóμβα»: Καταφθάνει στη χώρα μας η κακοκαιρία… Δωροθέα

Νέο σύστημα κακοκαιρίας με την κωδική ονομασία «Δωροθέα» θα επηρεάσει τη χώρα μας από το απόγευμα της Πέμπτης και κυρίως την Παρασκευή με βροχές,...

Κάτια Ταραμπάνκο: Πρώτα σε έναν άντρα τσεκάρω δόντια και νύχια

«Ερωτεύομαι πολύ εύκολα» πρόσθεσε το μοντέλο Την Κάτια Ταραμπάνκο συνάντησαν τα τηλεοπτικά συνεργεία των ψυχαγωγικών εκπομπών σε εκδήλωση το βράδυ της Δευτέρας 26 Φεβρουαρίου. Το...

Συνέχισε να διαβάζεις