01/03/2024
9.9 C
Serres

Πέντε τρόφιμα που ένας γαστρεντερολόγος δεν βάζει ποτέ στο πιάτο του

Ποια είναι τα τρόφιμα που ένας γιατρός δε θα επέλεγε ποτέ να καταναλώσει; Ένας γαστρεντερολόγος μας προτρέπει να ακολουθήσουμε το παράδειγμά του και να διαλέγουμε προσεκτικά τα τρόφιμα που βάζουμε στο πιάτο μας, αποφεύγοντας πέντε κατηγορίες τροφίμων

Ένας καλός τρόπος να διατηρήσουμε την υγεία μας, μεταξύ άλλων, είναι να είμαστε ιδιαίτερα επιλεκτικοί με τα τρόφιμα που επιλέγουμε να εντάξουμε στη διατροφική μας ρουτίνα.

Ειδικότερα, όμως, όταν αυτές οι συμβουλές προέρχονται από κάποιον ειδικό, δε θα πρέπει να τις προσπεράσουμε, αλλά να τις ακολουθήσουμε κατά γράμμα.

Επιλέγοντας αρκετά φρούτα και λαχανικά και αποφεύγοντας τα υπερβολικά σάκχαρα είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος να διατηρήσουμε σε καλά επίπεδα τις ζωτικές μας λειτουργίες και να αποφύγουμε την εμφάνιση χρόνιων ασθενειών. Τι άλλο όμως θα μπορούσαμε να προσέξουμε;

Ο δρ. Sarmed Sami, γαστρεντερολόγος, επίκουρος καθηγητής στο University College London και γιατρός του Κέντρου Παθήσεων Πεπτικού του Λονδίνου στο Νοσοκομείο The Princess Grace, μας προτρέπει να ακολουθήσουμε το παράδειγμά του και να διαλέγουμε προσεκτικά την κατανάλωση των τροφίμων, προσέχοντας τα παρακάτω:


Λιγότερο επεξεργασμένο κρέας

Λουκάνικα, μπέικον, ζαμπόν και αλλαντικά είναι για πολλούς σίγουρα λαχταριστά, δεν έχουν όμως μεγάλη διατροφική αξία. Το αντίθετο μάλιστα, καθώς η προσθήκη νιτρικών και νιτρωδών αλάτων θα μπορούσαν να μετατραπούν σε επιβλαβείς χημικές ουσίες στο έντερο, που ονομάζονται νιτροζαμίνες, οι οποίες θεωρούνται παράγοντας κινδύνου για την εμφάνιση του καρκίνου του παχέος εντέρου.

Με χαμηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και υψηλή σε κορεσμένα λιπαρά, μπορούν επίσης να διαταράξουν το μικροβίωμα του εντέρου, οδηγώντας στη φλεγμονή του εντέρου.


Περισσότερα άπαχα γαλακτοκομικά προϊόντα 

Το γάλα, το γιαούρτι και το τυρί, τα πιο δημοφιλή γαλακτοκομικά προϊόντα, χωρίζονται σε πλήρη, ημίπαχα και άπαχα.

Τα κορεσμένα λιπαρά χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να χωνευτούν, γεγονός που μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα της δυσπεψίας και της παλινδρόμησης, ενώ συμβάλλουν επίσης στη φλεγμονή στο έντερο, σύμφωνα με τον γαστρεντερολόγο.

Αντίστοιχα, η υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά θα μπορούσε να διαταράξει τα «καλά» βακτήρια του εντέρου.


Λέμε «όχι» στα πολλά τηγανητά 

Σίγουρα θα περιμένατε να τα βρείτε σε αυτή τη λίστα. Τα ανεξαιρέτως αγαπημένα τηγανητά μπορούν εξίσου να προκαλέσουν στομαχικές διαταραχές, καθώς επιβραδύνουν την κένωση του στομάχου λόγω των υψηλών ποσοτήτων λίπους.

Αυτό σημαίνει ότι το φαγητό χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να χωνευτεί και μπορεί να οδηγήσει σε ναυτία και κοιλιακή δυσφορία.

Ακόμα, οι υψηλές θερμοκρασίες που χρησιμοποιούνται για το τηγάνισμα των τροφίμων είναι δύσκολο να διασπαστούν από τον οργανισμό, γεγονός που μπορεί να συμβάλλει στη φλεγμονή και το οξειδωτικό στρες στο πεπτικό σύστημα.

Λιγότερα σακχαρούχα ποτά 

Η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης συνδέεται με την αύξηση του σωματικού βάρους, παράγοντα κινδύνου για πολλές ασθένειες, αλλά και με τις διαταραχές του μικροβιώματος του εντέρου, αλλάζοντας τη σύνθεση των βακτηρίων στο έντερο.

Ιδιαίτερα ένοχα έχουν κριθεί τα ανθρακούχα ποτά, τόσο όσα περιέχουν ζάχαρη αλλά και αυτά χωρίς προσθήκη ζάχαρης, καθώς το ανθρακικό μπορεί να οδηγήσει σε συσσώρευση αερίων, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν φούσκωμα, κράμπες, γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και δυσκοιλιότητα.

Υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα

Εκτός από το γεγονός ότι έχουν υποστεί αρκετή επεξεργασία, περιέχουν συστατικά επικίνδυνα για τον οργανισμό γενικότερα, όπως πρόσθετα σάκχαρα, λίπος, αλάτι καθώς και πολλές άλλες χημικές ουσίες, συντηρητικά και γαλακτωματοποιητές, που συνδέονται με μεταβολικές αλλαγές. Όσο πιο επεξεργασμένο είναι ένα τρόφιμο, τόσο λιγότερο υγιεινό είναι.

Τι σημαίνουν οι αυλακώσεις στα νύχια μας;

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου: Σε 68.000 ανέρχονται οι νέες διαγνώσεις στην Ελλάδα ετησίως

θεόδωρος Σκυλακάκης: Τα 5 μέτρα μείωσης κόστους στο αγροτικό ρεύμα

Πηγή:ygeiamou

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Συνάντηση του Πρύτανη του ΔΙ.ΠΑ.Ε. με τον Πρόεδρο του ΟΑΣΘ

Ο Πρύτανης του ΔΙ.ΠΑ.Ε., Καθηγητής Σταμάτης Αγγελόπουλος συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του ΟΑΣΘ, Κωνσταντίνο Ταγγίρη, τη Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2024, στις εγκαταστάσεις της Πανεπιστημιούπολης...

Ψήφισμα στήριξης από το Δήμο Σερρών για τα ζητήματα στο Νοσοκομείο 

Το Δημοτικό Συμβούλιο Σερρών που συνήλθε την Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2024, κατόπιν σχετικής πρόσκλησης της Προέδρου του, Χρυσούλας Δρίγκα, αποφάσισε ομόφωνα το ακόλουθο ψήφισμα:  ΨΗΦΙΣΜΑ «Η...

Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος: Σημαντικά οφέλη για την οικονομία από την ίδρυση Μη κρατικών...

Για τα οφέλη, αλλά και για το διττό ρόλο του νομοσχεδίου για την ίδρυση μη κρατικών, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, πανεπιστημίων, μίλησε στην αρμόδια επιτροπή...

Π.Ε Σερρών: Έκτακτη επιδείνωση Καιρού

Πρόσκαιρη επιδείνωση του καιρού προβλέπεται από τις βραδινές ώρες της Πέμπτης (29-02-24) έως το πρωί του Σαββάτου (2-3-2024) με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές...

Διαβάστε επίσης

Δείτε επίσης.

 

«H Αθήνα είναι το μελλоντικό Λας Βέγκας της Ευρώπης»: Ο γερμανικός Τύπος υμνεί τо Ελληνικό

«10.000 κατοικίες, γραφεία, δύο εμπορικά κέντρα, σχολεία, κλινικές, αθλητικές εγκαταστάσεις, ξενοδοχεία και χώρους πρασίνου μεγαλύτερους από το Hyde Park του Λονδίνου». Σύμφωνα με το cnn.gr αυτά...

Apolitic: Ποιά ΄αόρατος χειρ΄ εδρομολόγησεν τόσας συναντήσεις;

΄΄Τις προηγούμενες μέρες η  κ. Μητλιάγκα  συνάντησε τον υπουργό…  και  την υπουργό… Το προηγούμενο διάστημα η κ. Μητλιάγκα είχε συναντήσεις γνωριμίας  και με  την ηγεσία...

Κώστας Μπούμπας: Η παιδεία δεν είναι επιχείρηση

Αναλυτικά η ομιλία του ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΣΕΡΡΩΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΜΠΟΥΜΠΑ ως ΕΙΣΗΓΗΤΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΜΗ ΚΡΑΤΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ και το σχέδιο νόμου του Υπουργείου...

Συνέχισε να διαβάζεις