29/11/2023
10.8 C
Serres

Αναπτυξιακός ο προϋπολογισμός για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας το 2024

Ρεαλιστικό, ισοσκελισμένο, εφαρμόσιμο και αναπτυξιακό χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για το 2024 ο Περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας, στην ομιλία του στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας, με αποκλειστικό θέμα την έγκριση του προϋπολογισμού.

Ένας προϋπολογισμός αυξημένος κατά 90 εκατομμύρια ευρώ, που δίνει τη δυνατότητα για περισσότερα έργα και δράσεις, όπως είπε ο ίδιος, καθώς πληροί όλες τις οδηγίες και τα κριτήρια αξιολόγησης, ενώ καταρτίστηκε με απόλυτο σεβασμό στα χρήματα και τις ανάγκες των πολιτών.

Απόστολος Τζιτζικώστας: Αυξημένος κατά 90 εκ. ευρώ ο προϋπολογισμός

Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας αναπτυξιακός προϋπολογισμός Τζιτζικώστας 2
Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας αναπτυξιακός προϋπολογισμός Τζιτζικώστας 2

Ο προϋπολογισμός είναι υπεύθυνος, ορθολογικός, ρεαλιστικός, αναπτυξιακός και διαφανής, πληροί όλες τις οδηγίες και τα κριτήρια αξιολόγησης ενώ καταρτίστηκε με απόλυτο σεβασμό στα χρήματα και τις ανάγκες των πολιτών.

«Είμαστε αποφασισμένοι να λειτουργήσουμε και τα επόμενα χρόνια με απόλυτη διαφάνεια, με ορθή διαχείριση του δημοσίου χρήματος και με αποτελεσματικότητα» υπογράμμισε ο κ.Τζιτζικώστας.


«Γι’ ακόμα μια χρονιά, κάτω από ιδιαίτερα κρίσιμες και δύσκολες συνθήκες ως διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας καταρτίσαμε έναν προϋπολογισμό, με συγκεκριμένες προτεραιότητες, βασισμένες στις πραγματικές ανάγκες των συμπολιτών μας και του τόπου μας.

Έναν προϋπολογισμό με υπευθυνότητα, διαφάνεια, ρεαλισμό και προοπτική, που περιλαμβάνει ιεράρχηση των δεσμεύσεών μας απέναντι στους συμπολίτες μας και απαντήσεις στις σύγχρονες προκλήσεις.

Στόχος μας είναι να παράγουμε μετρήσιμο έργο για κάθε συμπολίτη μας, για κάθε περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας, να υλοποιήσουμε έργα που βελτιώνουν την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής, που αντιμετωπίζουν πραγματικά προβλήματα, αλλά ταυτόχρονα δίνουν αναπτυξιακή ώθηση στην οικονομία και στον τόπο.


Φαρμάκης Πλιάκου
Φαρμάκης Πλιάκου

Σταθερός στόχος μας όλα αυτά τα χρόνια, που αποτυπώνεται και στον προϋπολογισμό του 2024 είναι να μην αφήσουμε κανέναν συμπολίτη μας μόνο, κανέναν πίσω, σε αυτή την πορεία μας προς τη Μακεδονία του 2030, την οποία χτίζουμε με κάθε πρωτοβουλία μας, με κάθε παρέμβασή μας, με κάθε δράση μας, με κάθε έργο μας.

Μια Περιφέρεια σύγχρονη, έξυπνη, πράσινη και ανθρώπινη».

Όπως χαρακτηριστικά επισήμανε ο κ. Τζιτζικώστας, «ο προϋπολογισμός της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για το 2024 είναι ένας ρεαλιστικός, ισοσκελισμένος, εφαρμόσιμος, και αναπτυξιακός προϋπολογισμός, με απόλυτο σεβασμό στα χρήματα και τις ανάγκες των συμπολιτών μας, που διασφαλίζει τη σωστή λειτουργία των υπηρεσιών της Περιφέρειας και αποτυπώνει την αναπτυξιακή δυναμική της Κεντρικής Μακεδονίας.

Είναι ένας προϋπολογισμός, που συνεχίζει να επενδύει στην αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Κεντρικής Μακεδονίας.


Ένας προϋπολογισμός χωρίς αποκλεισμούς, με σαφή προτεραιότητα:

Τον πολίτη και τον τόπο».

Γεωργούλας Γκότσης
Γεωργούλας Γκότσης


Ο προϋπολογισμός της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για το 2024 ήταν εμπρόθεσμος, παρά τις καθυστερήσεις από τις εκλογικές αναμετρήσεις του 2023, αξιολογήθηκε και εγκρίθηκε, από το Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ και τηρεί τις οδηγίες και τα κριτήρια της αξιολόγησης, ενώ είναι εναρμονισμένος και με τις αποφάσεις των Υπουργείων Οικονομικών και Εσωτερικών, από όπου μάλιστα έλαβε τα εύσημα για το ποιοτικό αποτέλεσμα της δουλειάς που έγινε και επιπλέον εγκρίθηκε από την Οικονομική Επιτροπή.

Ο προϋπολογισμός για το 2024 συντάχθηκε με οικονομική ενοποίηση και διαχειριστική αυτοτέλεια των επτά Περιφερειακών Ενοτήτων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Όπως υπογράμμισε η Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών και Προγραμματισμού και Πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας, Αθηνά Αηδονά, «η ενεργειακή κρίση που πλήττει καίρια εδώ και καιρό οργανισμούς, επιχειρήσεις και νοικοκυριά παγκοσμίως, ιδιαίτερα αυτήν την περίοδο λόγω των συρράξεων στην Μέση Ανατολή οδηγεί τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα.

Για παράδειγμα, τον τρέχοντα μήνα παρατηρείται μια αύξηση 10, 20 έως και 40% στα τιμολόγια ρεύματος, όπως, επίσης στις τιμές του φυσικού αερίου που είναι άμεσα ‘εκτεθειμένο’ στη ροή και την τροπή των τραγικών γεγονότων του πολέμου.

Συνεπακόλουθο όλων αυτών αποτελεί το ράλι στις τιμές βασικών προϊόντων με την ακρίβεια, σύμφωνα με μια τελευταία δημοσκόπηση να αποτελεί για το 52,2% των καταναλωτών το μείζον πρόβλημα και τον πληθωρισμό τον Οκτώβριο να αγγίζει το 4%, με αυξητικές τάσεις συγκριτικά με τον Σεπτέμβριο.

Τσίπρας Σταμπουλή
Τσίπρας Σταμπουλή

Αν συνυπολογίσουμε τις τιμές του πετρελαίου θέρμανσης και τον δύσκολο χειμώνα που έχουμε μπροστά μας, κατανοούμε πλήρως ότι τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις ασφυκτιούν, λαμβάνοντας υπόψη και το υψηλό κόστος παραγωγής προϊόντων.

Μέσα σε αυτόν τον κυκεώνα καταστάσεων, οι οποίες επηρεάζουν ήδη σε μεγάλο βαθμό τη ζωή και την καθημερινότητά μας, σ’ αυτήν την αλληλουχία εναλλαγών και προκλήσεων σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο, εμείς, ως διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας συνεχίζουμε το έργο μας.

Για την κοινωνία και τους πολίτες με στόχο την πρόοδο του τόπου. Με ξεκάθαρα μηνύματα και πολιτικές που αποδίδουν.

Έργα – και όχι λόγια – που εισπράττουν οι πολίτες και που επιβεβαίωσαν με τις επιλογές τους στις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές.

Τους ευχαριστούμε θερμά γι’ αυτό».

Τα βασικά στοιχεία του προϋπολογισμού του 2024 είναι:


Το σύνολο των εσόδων του προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2024 ανέρχεται σε 399.986.989,63 ευρώ, αυξημένο κατά 89,9 εκατ. περίπου σε σχέση με πέρσι.
Το σύνολο των εξόδων αυτού σε 567.141.227,29 ευρώ, ποσό που παρουσιάζεται επίσης αυξημένο κατά περίπου 95 εκατ. ευρώ, λόγω κυρίως των συγχρηματοδοτούμενων έργων (ΠΤΑ,ΤΑΑ, ELENA).

Το λογιστικό έλλειμμα των 167.154.237,66 ευρώ είναι ουσιαστικά το ταμειακό υπόλοιπο έτους 2023, που προβλέπεται να προκύψει από την εκτέλεση του προϋπολογισμού τρέχοντος έτους και το οποίο είναι κατά 5,1 εκατ. ευρώ μεγαλύτερο σε σχέση με τα περσινά επίπεδα.

-Στο αναπτυξιακό σκέλος, όπου συμπεριλαμβάνονται οι πρωτοβουλίες της διοίκησης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για βιώσιμη, σταθερή πορεία προς τα εμπρός, προκύπτουν τα ακόλουθα:

Οι καταχωρημένες πιστώσεις των έργων του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων που υλοποιούνται από την Περιφέρεια με υπόλογο διαχειριστή το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης εκτιμώνται στο ποσό των 162.000.000,00 ευρώ από περίπου 145 εκατ. ευρώ που είχαν προβλεφθεί πέρσι, δηλαδή 17 εκατ. ευρώ υψηλότερα.

Συνολικά, σύμφωνα με την κατανομή των εξόδων για επενδύσεις, προμήθεια κεφαλαιουχικού εξοπλισμού, απαλλοτριώσεις κ.λπ. προβλέπονται πιστώσεις ύψους 344.565.544,94 ευρώ, αυξημένες κατά 103 εκατ. ευρώ περίπου σε σχέση με την περσινή περίοδο.

Σε κατηγορίες που αφορούν στην καθημερινή, εύρυθμη λειτουργία της Περιφέρειας, τα έσοδα από ΚΑΠ για τη μισθοδοσία προσωπικού ανέρχονται σε 47,1 περίπου εκ. ευρώ αυξημένα κατά 300.000 ευρώ.

-Τα έσοδα για την μεταφορά μαθητών ανέρχονται σε 27,7 εκ. ευρώ, όπως και στον περσινό προϋπολογισμό, 13,4 εκ. ευρώ περίπου προορίζονται για λειτουργικές δαπάνες, συμπεριλαμβανομένων και αυτών για την καταβολή αντιμισθίας στα αιρετά όργανα, στα περσινά επίπεδα ενώ, οι συμψηφιστικές εγγραφές είναι αυξημένες σε σχέση με το 2023 και διαμορφώνονται στα 29,1 εκ. ευρώ.


Ο κ. Τζιτζικώστας ευχαρίστησε και συνεχάρη την κ. Αηδονά και όλα τα στελέχη των αρμόδιων υπηρεσιών της Περιφέρειας για το σπουδαίο έργο τους και την εξαιρετική δουλειά τους, όπως και τις Παρατάξεις της Αντιπολίτευσης του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας γιατί όπως σημείωσε στο σύνολό του το Περιφερειακό Συμβούλιο λειτουργεί με ενότητα και υπευθυνότητα σε όφελος των πολιτών, πέρα και πάνω από τις όποιες διαφορές.

Ο προϋπολογισμός υπερψηφίστηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας.

Σωτηρία Πάνου: Oι Σέρρες 1 από τις 10 πόλεις στον κόσμο στο πρόγραμμα “Breaking Isolation”

Παρών ο Τάσος Χατζηβασιλείου στη συνάντηση Μητσοτάκη-Σολτς

Μητσοτάκης: Συναντήθηκε με τον Τζιτζικώστα – Στο επίκεντρο τα μεγάλα έργα στην Κεντρική Μακεδονία

Σέρνεστε κάθε πρωί; Αuτά είναι τα 9 μυστικά για να ξυπνάτε γεμάτοι ενέργεια

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

26χρονος επιλέγει να ζήσει μόνιμα σε ένα χωριό 15 κατοίκων για να εκπληρώσει...

Ο 26χρονος ορειβάτης Σωτήρης Φιλίππου εδώ και μερικούς μήνες μένει στο Πετρίλο Αργιθέας της Καρδίτσας θέλοντας να διοργανώσει αγώνες ορεινού τρεξίματος αλλά και να...

Από τη ζάχαρη ξεκινούν όλα τα προβλńματα υγείας – 11 δuσάρεστα πράγματα που...

Ζάχαρη: Όλα τα προβλήματα υγείας που δημιουργεί στον οργανισμό Η ζάχαρη είναι ένας από τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες που δημιουργεί περισσότερα προβλήματα στον οργανισμό από ότι...

Τράπεζα Πειραιώς: Έκτακτη ανακοίνωση – Τέλος όλες οι κάρτες αuτής της εταιρείας

Με μια λιτή και γενική ειδοποίηση μέσα στο ebanking μας, η Τράπεζα Πειραιώς μας ενημέρωσε σήμερα για την σταδιακή κατάργηση των χρεωστικών καρτών. Συγκεκριμένα, μέσα...

«Χτύπnμα» με Τσαντίρι; Πρóταση-βóμβα σε Λάκη Λαζόπουλο για επιστροφή στη σάτıρα

Με την κωμωδία «Πνίξε τη Γιολάντα» ετοιμάζεται να επιστρέψει τηλεοπτικά ο Λάκης Λαζόπουλος, ο οποίος αυτήν την περίοδο γράφει το συγκεκριμένο σενάριο, όπως αποκάλυψε...

Διαβάστε επίσης

Δείτε επίσης.

 

Αυτά τα ζώδια θα έχουν πολύ καλή τύχη πριν το τέλος του έτους

Η τύχη είναι κάτι που φτιάχνεται ή βρίσκει τα ζώδια είτε την ψάχνουν είτε όχι; Εάν ανήκεις σε κάποιο από τα παρακάτω 3 ζώδια...

Αποκάλυψη Αναστόπουλου: «Είχα πρόταση να πάω στον Παναθηναϊκό, γιατί αρνήθηκα να αναλάβω τον Ολυμπιακό»

Πρόταση από τον Παναθηναϊκό αποκάλυψε ότι είχε στο παρελθόν ο Νίκος Αναστόπουλος, καθώς μίλησε και για τους λόγους που τον οδήγησαν να μην αναλάβει...

Πειραιάς: Κοντέινερ με μπανάνες έκρυβε 91 κιλά κοκαΐνης τεσσάρων εκατ. ευρώ – Δείτε βίντεο και φωτογραφίες

Κατασχέθηκαν 80 πλαστικές συσκευασίες - Το εμπορευματοκιβώτιο είχε εκφορτωθεί από πλοίο σημαίας Λιβερίας, προερχόμενο από το Εκουαδόρ Ογδόντα πλαστικές συσκευασίες που περιείχαν κοκαΐνη συνολικού μικτού βάρους 91...

Συνέχισε να διαβάζεις